Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Užívejte si Vánoc na kulturních akcích ve Frýdku-Místku

Ať už jste z Frýdku-Místku nebo okolí, nasajte atmosféru Vánoc díky bohatému programu, který pro Vás Kultura F≈M připravila na prosinec. Vstupenky na akce v novém roce pak mohou být skvělým vánočním dárkem pro Vaše blízké.

Vánoční pohádkový příběh
Adventní čas vám zpříjemní program ve frýdeckomísteckých sálech. Své blízké můžete vzít na kouzelný pohádkový příběh doprovázený slavnými melodiemi Petra Iljiče Čajkovského ztvárněný prestižním baletním souborem z londýnského The Royal Opera House. Přímý přenos premiéry známého vánočního baletu Louskáček bude v pondělí 3. 12. v Kině≈Vlast.

Koncerty v adventním čase
Svátečně nás naladí rozhlasový moderátor František Novotný a Pražské smyčcové duo v úterý 4. 12. v romantickém historickém sále Základní umělecké školy v Místku. V komponovaném pásmu přiblíží známý publicista a textař slavení vánočních svátků od nejstarších dob až do současnosti. V neděli 16. 12. nás v kině Petra Bezruče zahřeje zpěv Anety Langerové. Aneta bude koncertovat s kapelou a smyčcovým triem. Zazní písně z jejího nového alba i starší skladby v nových aranžích. V sále je ještě pár volných míst. Na tradiční Českou mši vánoční v podání Symfonického orchestru Frýdek-Místek a pěveckých sborů vyrazte v úterý 18. 12. do kostela sv. Jana a Pavla v Místku.

Večírek s přáteli
Prosinec je také obdobím večírků. V Národním domě to ožije v pátek 21. 12. Na párty s elektronickou hudbou zazní živý DJ set legendární dvojice Ohm Square, hrát se bude až do 3. hodiny ranní. Na této společenské akci, bude skvělá příležitost potkat přátele, kteří přijíždějí na svátky. Neděle 30. prosince bude patřit kapele Akuma. Hity šedesátých let bude hrát kapela v původní obnovené sestavě s Milanem Michnou na Swingovém večeru v Národním domě.

Společně strávený čas jako vánoční dárek
Společnost nejbližších je vždy krásný dárek. V nabídce Kultury F≈M najdete koncerty, divadla i třeba cestovatelské přednášky. Můžete s námi ve velkém stylu zahájit nový rok, u sklenky dobrého vína a s těmi nejvěhlasnějšími představiteli české klasické hudební scény. Legendární sopranistka, nezapomenutelný hlas árie z filmu Tajemství hradu v Karpatech, Gabriela Beňačková, představí v pátek 11. ledna obecenstvu program složený z nejslavnějších operních a operetních árií. Po velkém loňském úspěchu provede tanečníky 3. plesem pro Frýdek-Místek Petr Sovič a jeho Golden Big Band Prague, hvězda, která roztancovává plné parkety i v pražské Lucerně. Letos má ples termín blízko svátku sv. Valentýna v pátek 15. února, takže půjde o vyřízení dvou dárků v jednom.

Humor divadla Sklep a konverzační smršť ostravského divadla Mír
Pokud jste z těch, které láká divadlo, užijete si fenomenálně úspěšnou inscenaci Růže pro Algernon. Úspěch inscenace, kterou uvedeme ve čtvrtek 3. března v Nové scéně Vlast, je po právu přisuzován hereckému výkonu Jana Potměšila. Tuto hru má v repertoáru Divadlo v Celetné už více než dvě desítky let. Drsný humor si užijí diváci Výběru z Besídek divadla Sklep. Fenomén české divadelní a kulturní scény a jeho sklizeň nejlepších plodů posledních let uvedeme ve středu 20. března. Kratší dobu budete na dárek čekat, pokud si pořídíte vstupenky na inscenaci Bůh masakru ostravského divadla Mír, která bude v sobotu 19. ledna v Nové scéně Vlast. Trefný černý humor, aktuální téma rodičovství, skvěle napsané dialogy prorůstající do konverzační smrště, která divákovi prostě nedá vydechnout a výborné obsazení, ve kterém se setkávají herci ze tří profesionálních ostravských divadel.

Adam Ondra a Jiří Kolbaba
Cestovatele a hlavně ty, kteří si rádi poslechnou bezprostřední zážitky z neobvyklých expedicí od extrémně zajímavých lidí, zaujmou Diáky s Adamem Ondrou v neděli 17. Února v Nové scéně Vlast. Vstupenky na povídání tohoto nejslavnějšího sportovního lezce, který překonal novodobé hranice lezení na obtížnost. Další cestovatelskou akcí je třídenní festival Cyklocestování v termínu 22.–24. února, na kterém bude letos speciální host, Jiří Kolbaba.

Taneční a jóga v Národním domě
Pokud se chystáte protančit plesovou sezónu, bude pro vás dárek ve formě tanečních to pravé. V lednu zahajujeme v Národním domě ve Frýdku-Místku taneční kurzy pro dospělé začátečníky i pokročilé. Krom tanečních pro mládež a dospělé, můžete do Národního domu chodit pravidelně i na tři kurzy jógy – Power jógu, Hathajógu a Jógu pro zdraví, pohybové kurzy pro zdraví nebo kombinovaný relaxační kurz 90 minut pro tělo a mysl pod vedením lektorky Věry Řehové.

Dárkové poukazy
Pokud jste spíše fanoušky kina nebo se třeba těšíte, že si zajdete na letní festivaly, které ještě nejsou v prodeji, využijete dárkové poukázky na 250 Kč a 450 Kč. Poukazy jsou platné až do konce roku 2019 a můžete je využít na jakoukoli akci pořádanou Kulturou F≈M. Pořídíte je v Turistickém informačním centru F≈M nebo Nové scéně Vlast.



Krnovská nemocnice má jako první v Česku unikátní transportní systém vzorků

Dnes 18:41 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

Domovníci preventisté se mariánskohorské radnici osvědčili. Problémy řeší rychle a zodpovědně

Obvod Ostrava-Mariánské Hory a Hulváky postupně zlepšuje technický stav bytových domů, jejich okolí a také bezpečnost. Za vším stojí domovníci preventisté, kteří se momentálně starají o 15 lokalit v obvodu.

Zelené parkoviště na Slezské ve Frýdku-Místku má být hotové ještě letos

Výstavba nového parkoviště na sídlišti Slezská ve Frýdku-Místku je před spuštěním. Místo zde najde na čtyři desítky aut. Stavba by měla začít do konce května a hotovo má být ještě letos. Parkoviště bude zasazeno do zeleně, aby se nenarušoval ráz okolí betonovou plochou.

Památník životické tragédie čeká rekonstrukce, lidé to vítají

Muzeum Těšínska se chystá zahájit práce na rekonstrukci životického památníku v Havířově. Práce by měly být dokončeny do srpna, aby se zde mohl uskutečnit pietní akt k uctění památky zavražděných mužů gestapem.

Marica ožívá. Strašák Poruby se po letech mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Studenti slezskoostravského gymnázia se chystají do Tanzánie, jejich projekt podporuje místní školu

Studenti hladnovského gymnázia možná vycestují ze Slezské Ostravy až do Tanzánie, a to díky projektu Hakuna Matata. Projekt sami vypracovali od píky s cílem zlepšit výuku na partnerské škole, podpořit výstavbu internátu, a zároveň si rozšířit vlastní obzory. Africkou expedici plánují už na leden.

Cyklistická doprava se stává v Ostravě fenoménem. Důležité ale je dbát na bezpečnost

Cyklistická doprava se v Ostravě stává fenoménem. Mnozí obyvatelé města i okolí využívají kolo denně a díky husté síti cyklostezek je to stále bezpečnější způsob dopravy. Na oblibě získává také sdílení jízdních kol. Strážníci proto často pořádají nejrůznější preventivní akce a vzdělávají cyklisty.

Kamerami jsou už vybaveny všechny vozy MHD v Ostravě. Velmi to zvyšuje bezpečnost

Jedním z důležitých faktorů při snaze o přilákání pasažérů do městské hromadné dopravy je její bezpečnost. Ostravský dopravní podnik na to velmi dbá a proto byla všechna vozidla vybavena kamerovým systémem. Nejen že to působí preventivně na zloděje a výtržníky, ale pomáhá to také policistům při odhalování pachatelů trestných činů.

Ve Slezské Ostravě se po zimě opravují výtluky, silnice se ale v obvodu opravují celoročně

Slezská Ostrava začala stejně jako ostatní městské obvody po zimě s opravou výtluků. Ve Slezské ale probíhá oprava silnic celoročně. Zajišťují ji slezskoostravské technické služby.

Studenti VŠB zkoumali možnosti rychvaldských veřejných prostranství a jejich využití

Workshop studentů Vysoké školy báňské naplno odstartoval spolupráci s městem Rychvald. Cílem projektu bude zvelebit veřejná prostranství a navrhnout jejich možné další využití.

Svářeči

Ostrava Nástup: od 1. května 2024 od 35 000 do 44 000 Kč/měsíc

Podíl obnovitelných zdrojů v Německu prudce roste

Před rokem, v polovině dubna 2023, skončil v Německu provoz tří posledních jaderných reaktorů. V jaderných elektrárnách Německo v té době vyrábělo již jen zhruba pět procent elektřiny.

Odboráři z Liberty: přicházejí jen špatné signály

Situace v ostravské huti Liberty je stále složitá. Výroba byla utlumena, už zhruba 1000 zaměstnanců společnost opustilo, ostatní nepracují a dostávají 70 procent platu. MS kraj velmi stojí o to, aby se kritická situace, která vznikla mimo jiné i neschopností Liberty platit za energie, co nejdříve vyřešila.

Koloběžkář bez přilby skončil po nehodě u Třince v ohrožení života v nemocnici

Včera 20:29 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Zdravotnická záchranná služba zasahovala ve středu ráno u vážně zraněného koloběžkáře v třinecké místní části Oldřichovice. Lékař ho musel kvůli vážným zraněním uvést do umělého spánku a v ohrožení života ho vrtulník přepravil do nemocnice.

Hasiče zaměstnal velký požár haly s dřívím na Novojičínsku. Uchránili majetek za 32 milionů

Včera 15:23 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Devět jednotek hasičů zasahovalo v noci na středu u náročného požáru haly s dřívím v Bartošovicích na Novojičínsku. Byl vyhlášen druhý stupeň poplachu. Oheň způsobil škodu za 5,3 milionu korun. Hasiči svým zásahem uchránili majetek za 32 milionů.

Valenta a Blašková si v Havířově olympiádu nevybojovali

16. dubna 2024 21:23 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Unikátní turnaj se podařilo získat Havířovu do svého Národního tréninkového centra stolních tenistů. Smíšené páry z celého světa tam bojovaly o přímý postup na olympijské hry v Paříži. Své želízko v ohni měla i České republika.

V Bruntále otevřeli nové prostory pro pečovatelskou službu v adaptované vile

16. dubna 2024 17:33 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Bruntál adaptoval nové prostory pro pečovatelskou službu ve vilovém objektu v Domově pro seniory. Bývalá lékařská vila na zahradě domu po odchodu odborného lékaře zůstala bez využití. Plánované propojení s domovem pro seniory by bylo velmi nákladné. Domov proto nabídl prostory městu.