„Kozí farmaření je náročnější než chov krav. Musíte vědět, jak na to, získat know-how a být velmi pečliví. Než jsme koupili první kozy, absolvoval jsem asi 40 pracovních cest do zahraničí a učil se hlavně v Holandsku a ve Francii, kde mají kozí chovy dlouhou tradici a farmáři spoustu zkušeností. Nic nového jsme nevymýšleli, učili jsme se od těch nejlepších,“ říká Hlubek.
Francouzské sánské kozy dávají mléko, které má slabé kozí aroma. Právě proto jsou vhodné jako zdroj produktů pro české spotřebitele. „Popularita kozího mléka u nás roste, ale lidem vadí, pokud je příliš cítit. Čistokrevná sánská koza je speciálně vyšlechtěná tak, aby dávala mléko s velmi slabým až žádným kozím aroma,“ podotýká majitel Bon Lait. Ostatně i název farmy Bon Lait znamená v překladu dobré mléko. K farmě je v současnosti připojena i mini mlékárna. Ta je producentem kozích a ovčích jogurtů, kozího sýra v nálevu a také kozího kolostra – sušeného mleziva, které je potravinovým doplňkem svědčícím lidské imunitě.
Díky vysoké dojivosti francouzských koz (v průměru 4,1 litru od jednoho zvířete za den) dodává krmelínská farma asi 70 procent produkce mléka jiným zpracovatelům. Ze zbytku vyrábí ve zmíněné mini mlékárně jogurty, kterých udělá zhruba 40 tisíc měsíčně. Část prodává pod svou značkou v obchodech s farmářskými potravinami, ve zdravé výživě a v obchodech zaměřených na delikatesy, další část pod privátní značkou Billa Premium v řetězci Billa. Některé produkty exportuje Bon Lait i do Polska.
„Musíme dodržovat přísná opatření. Pokud jde o výrobu kozího mléka, není v ní prostor na jakékoli chyby,“ upozornil Hlubek s tím, že právě kvůli dodávkám pod privátní prémiovou značkou Billy je chov i mlékárna pod několikerou kontrolou. Celý provoz musí absolvovat jak standardní kontroly dané českou legislativou, tak přímo zákaznické audity Billy. Důležitá je přitom vysoká úroveň hygieny a čistoty. Mléko je po nadojení zchlazeno zhruba za tři minuty na 4 °C, čímž je dosaženo jeho vynikající bakteriologické kvality. Díky tomu je produkt neobyčejně stabilní. Z dojírny pak putuje potrubím do chladicích tanků a odsud do mlékárny k dalšímu zpracování, nebo se přečerpá do cisteren, ve kterých se přepravuje k zákazníkům.
Farma Bon Lait dosahuje standardně vysoké produkce i tzv. zimního kozího mléka, kterého je ve všech chovech oproti letní sezoně mnohem méně. I díky této celoročně vysoké produkci se společnost z Krmelína u Ostravy stala významným producentem, v současnosti patrně největším, v rámci celé ČR.