Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Bolfova Těžká planeta v Galerii výtvarného umění v Ostravě

Výstavní projekt ZISKY 2018/19 GVUO: JOSEF BOLF / Planeta, která neexistovala navazuje na cyklus výstav, které prezentují nákupy do sbírek GVUO v letech 2018 a 2019. GVUO od Josefa Bolfa zakoupila do svých sbírek pět reprezentativních kreseb tuší a krátkometrážní animovaný film Těžká planeta spolu s malbou V noci. Poslední dvě jmenovaná díla se stala východiskem výstavy, na níž kromě maleb z let 2014 až 2020 autor nainstaloval i unikátní koláž z vizuálních podkladů a skic k filmu.

Film Těžká planeta, který Josef Bolf animoval a poprvé vystavil v roce 2014, obsahuje pasáž tísnivého pádu temným prostorem snového vesmíru. Obdobně bychom mohli charakterizovat i Bolfovo umění jako celek. Jakkoliv se Bolf snaží všemožně držet madel všední skutečnosti, dříve nebo později ho strhne gravitace nekonečného prostoru fantastických představ a duševních úzkostí. Dějištěm jeho maleb, kreseb a koneckonců i zmíněného filmu je již dlouhé roky uniformní prostředí socialistických sídlišť s typickými kulisami panelových domů. A právě proto, že Bolf vždy vycházel z osobních zkušeností chlapce, který v takovém prostředí vyrůstal, stal se do jisté míry mluvčím generace X (tzv. „Husákových dětí“), jejíž imaginace byla nezanedbatelnou měrou formována právě přesunem velké části populace do nových sídlištních aglomerací.

Josef Bolf, malíř: "Velkou část dětství jsem strávil na sídlišti Jižní město, které se vymykalo běžným městským měřítkům, nemělo žádnou strukturu ulic, byly tam nahodile rozházené domy a mezi nimi obrovské proluky. Tahle architektura mě svou zvráceností přitahuje. Vždycky je vlastně proti jejím obyvatelům, utlačuje je a ovlivňuje. Nepůsobí tak, že je stavěná pro lidi, ale spíše proti nim. Velkorysost venkovních prostor a proti nim stísněnost bytů je v totálním protikladu, bylo to všechno naopak. (…) Ale stejně mělo určitou romantiku, kde na jedné straně jako by stáli nepřátelští dělníci, na druhé děti stavící si bunkry a budující si vlastní světy."

Animovaný film Těžká planeta je zdánlivým pokračováním Bolfovy předešlé práce. Jeho hrdinou je mladý chlapec se svými iracionální strachy a úzkostmi. Přesto zde je něco zcela nového, co jsme dříve od Bolfa neznali: téměř deníkový záznam jednoho dne vlastního života. Jestliže až dosud své vize situoval do času jakési blíže neurčené dystopie, v Těžké planetě jde o minulost, která zhruba odpovídala době, kdy Bondy posedával na Petřinách, a výtvarně-literární zpracování osobní zkušenosti. Také civilní a fantaskní složky, jindy se přirozeně prostupující, autor tentokrát oddělil od sebe. Díky tomu se závěrečná snová pasáž filmu jeví jako analogie hrdinových denních úzkostí.

Název výstavy Planeta, která neexistovala inspirovala stejnojmenná povídka giganta literární sci-fi Philipa K. Dicka. Vypráví o stařence, která tváří tvář blížící se smrti touží spatřit Zemi. Problém s naplněním jejího přání naneštěstí tkví v tom, že nikdo neví, jestli vyprávění o planetě, z níž lidstvo pochází, není pouhou smyšlenkou. Nechejme stranou, že se stařenka na Zemi nakonec vrátí, jakkoliv ta zatím byla znetvořena k nepoznání, a setrvejme u oné zneklidňující představy nejasných vazeb mezi pamětí a konstruktem. Právě k této nejasnosti nás tato výstava má přizvat. Nikoliv s tím záměrem relativizovat pohled na minulost, jak to neradi vidíme u ideologicky motivovaných interpretací historie, ale proto, aby nás nejistotám otevřela natolik, že zasáhnou a příslušnou zprávu předají i našemu emocionálnímu ústrojí. Jedině tak totiž Bolfovy obrazy přestanou být „obrazy“ a stanou se naší součástí.

Jiří Ptáček

Praktické informace:

Vystavená díla pocházejí ze sbírky Galerie výtvarného umění v Ostravě, Galerie Zdeněk Sklenář, od autora a soukromých sběratelů. Výstavu Josefa Bolfa si můžete v ostravském Domě umění prohlédnout až do 30. 8. 2020. Otevřeno je úterý až neděle od 10 do 18 hodin. Vstupné činí 40 korun plné a 20 korun zlevněné. Volný vstup je v neděli a pro seniory nad 65 let každý den.

JOSEF BOLF (1971) malíř, kreslíř. V letech 1990–1998 studoval na Akademii výtvarných umění v Praze. V rozmezí let 1996–2002 byl členem umělecké skupiny Bezhlavý jezdec (spolu s J. Šerých, J. Mančuškou a T. Vaňkem). V roce 2005 byl nominován na Cenu Jindřicha Chalupeckého, v roce 2011 získal symbolické ocenění Umělec roku 2010. Z velké řady jeho samostatných výstav jmenujme například Všichni podléháme… v Domě Pánů z Kunštátu při Domě umění města Brna v roce 2008, Ty to nejsi v Galerii hlavního města Prahy o rok později, Don´t Look Now v berlínské Jiri Svestka Gallery v roce 2011, Soft and Heavy v budapešťské Trafó Gallery v roce 2015 nebo loňskou dílčí retrospektivu Tušení stínu v Národní galerii Praha. Je autorem několika komiksů a krátkých loutkových filmů. Před osmi lety ilustroval novelu Ondřeje Štindla Mondschein. Jeho umělecká tvorba je zastoupena ve sbírkách významných českých i zahraničních galerií (například Hudson Valley Center for Contemporary Art, New York, USA; Collet Prague / Munich; AMC Collezione Coppola, Vicenza, Itálie; Národní galerie Praha, Moravská galerie v Brně, Muzeum umění Olomouc) a v řadě soukromých sbírek. V současnosti působí jako vedoucí Ateliéru malířství III na Akademii výtvarných umění v Praze.

ZISKY 2018/19 GVUO: JOSEF BOLF / Planeta, která neexistovala
26. 5. – 30. 8. 2020

Kurátoři: Jiří Ptáček, Jaroslav Michna

Grafický designér: Robert V. Novák

Záštitu nad výstavami převzal první náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Lukáš Curylo.

Galerie výtvarného umění v Ostravě je příspěvkovou organizací Moravskoslezského kraje, jedná se o největší sbírkotvornou galerii v kraji. Výstavy a akce pořádané GVUO ročně navštěvuje přes 100 tisíc milovníků umění. Sbírky GVUO obsahují přes 23 000 uměleckých předmětů. Výstavní prostory GVUO najdete v Domě umění, památkově chráněné budově z roku 1926, která patří mezi skvosty ostravské architektury. Kvalita sbírek řadí GVUO mezi 5 nejvýznamnějších sbírkotvorných institucí v České republice. Více informací na www.gvuo.cz



V porubské ZŠ Dětská proběhla oblíbená interaktivní výstava Svět fantazie z kostek

Už pošesté se v Porubě uskutečnila výstava modelů ze stavebnice Lego nazvaná Svět fantazie z kostek. Probíhala v prostorách Základní školy Dětská a opět byl o ni velký zájem.

Ministerstvo schválilo záměr stavby Severního spoje. Ostrava o propojení Poruby a centra usiluje dlouho

Dobrá zpráva pro Ostravu přišla z ministerstva dopravy. Záměr výstavby tzv. Severního spoje, který propojí Porubu a centrum města je schválen. Investorem stavby je Moravskoslezský kraj.

Policisté se v pátek zaměřili silniční piráty. V MS kraji se měřilo na desítkách silnic

Dnes 10:46 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Policisté v pátek provedli v celé naší zemi monstrózní dopravní akci, zaměřenou na silniční piráty, kteří jezdí rychle. V Moravskoslezském kraji měřili například v Petřvaldu na Karvinsku, kde řidiči často překračují povolenou padesátku.

Marica už nebude strašákem Poruby. Po letech trápení se mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Sdílená kola už jezdí, první půlhodina je zdarma

Nový Jičín nabízí lidem nový způsob dopravy. Začal tu fungovat bikesharing, neboli sdílená kola. Současně tento projekt zavádí i Kopřivnice a lidé tak mohou mezi těmito dvěma městy na vypůjčených kolech přejíždět.

OKD může dál těžit uhlí, schválilo to ministerstvo životního prostředí

Dnes 12:38 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Těžební společnost OKD získala od Ministerstva životního prostředí souhlasné závazné stanovisko v procesu posuzování vlivu hornické činnosti na životní prostředí. Takzvaná EIA platí pro období roku 2024 až do ukončení činnosti. Posuzovaná hornická činnost zahrnuje dobývání uhlí i technickou likvidaci Dolu ČSM, která bude následovat po ukončení těžby.

Bobr se stal hlavním hrdinou oslavy Dne Země

Na náměstí Republiky se v pátek konal Den Země, který se váže k ochraně životního prostředí. Žáci škol si užili bohatý program.

Nevyužívaná hřiště v Porubě nahradila zeleň. Proces proměn mapuje výstava na Hlavní třídě

Poruba proměnila 14 nevyužívaných betonových ploch v ostrovy plné zeleně. A to díky financí z Norských fondů. Veškeré proměny dokumentuje výstava ve středovém pásu Hlavní třídy pod kruhovým objezdem.

Summit v Abú Dhabí přinesl inspiraci pro energetiku v našem kraji

Delegace MS kraje přijala pozvání na World Future Energy Summit ve Spojených arabských emirátech. Světová obchodní událost pro budoucí energii a udržitelnost se konala v Abu Dhabi a přinesla spoustu inspirativních příkladů i pro náš region.

AZ Havířov bojuje ve finále o postup do 1. ligy, fanoušci jsou nadšení

Klubu i fanouškům se splnil sen. AZ bojuje ve finále o postup do první ligy. Stav po druhém zápase je 1:1. Tým nyní čekají dva zápasy v Chomutově.

Policie hledá padesátiletého muže z Havířova, naposledy ho viděli před měsícem

Dnes 15:22 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Kriminalisté vyhlásili pátrání po padesátiletém muži z Havířova. Naposledy ho viděli před měsícem v centru města a od té doby, jakoby se po něm slehla zem.

Podíl obnovitelných zdrojů v Německu prudce roste

Před rokem, v polovině dubna 2023, skončil v Německu provoz tří posledních jaderných reaktorů. V jaderných elektrárnách Německo v té době vyrábělo již jen zhruba pět procent elektřiny.

Odboráři z Liberty: přicházejí jen špatné signály

Situace v ostravské huti Liberty je stále složitá. Výroba byla utlumena, už zhruba 1000 zaměstnanců společnost opustilo, ostatní nepracují a dostávají 70 procent platu. MS kraj velmi stojí o to, aby se kritická situace, která vznikla mimo jiné i neschopností Liberty platit za energie, co nejdříve vyřešila.

Krnovská nemocnice má jako první v Česku unikátní transportní systém vzorků

Včera 18:41 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

Koloběžkář bez přilby skončil po nehodě u Třince v ohrožení života v nemocnici

17. dubna 2024 20:29 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Zdravotnická záchranná služba zasahovala ve středu ráno u vážně zraněného koloběžkáře v třinecké místní části Oldřichovice. Lékař ho musel kvůli vážným zraněním uvést do umělého spánku a v ohrožení života ho vrtulník přepravil do nemocnice.

Hasiče zaměstnal velký požár haly s dřívím na Novojičínsku. Uchránili majetek za 32 milionů

17. dubna 2024 15:23 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Devět jednotek hasičů zasahovalo v noci na středu u náročného požáru haly s dřívím v Bartošovicích na Novojičínsku. Byl vyhlášen druhý stupeň poplachu. Oheň způsobil škodu za 5,3 milionu korun. Hasiči svým zásahem uchránili majetek za 32 milionů.