Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

​Uzenářské speciality na gril válcuje 100 let starý špekáček

Sýrová, papriková, pivní, farmářská či švestková. Výčet přívlastků, jimiž dnes prodejci označují různé variace grilovacích klobás, by vydal na několik řádků. Za pozornost však stojí fakt, že ačkoliv se nabídka na pultech obchodů za posledních deset let značně rozšířila, Češi stále v největší míře preferují špekáček. Tento trend lze nejmarkantněji pozorovat ve statistikách za červen až srpen, kdy grilovací sezona graduje.

„V letních měsících prodej špekáčků narůstá až na trojnásobek běžné výroby, což jsou pro představu stovky kilogramů špekáčků týdně. O tom jak dominantní prodej špekáčků je, nejlépe vypovídá procentuální porovnání, kdy z celé široké nabídky grilovacích specialit prodej špekáčků tvoří více než 60 %. V případě staroměstské klobásy, která patří mezi naši druhou nejprodávanější grilovací uzeninu, je to pouhých 15 %,“ uvedl ředitel Beskydských uzenin Petr Chodura.

První letošní čísla společnosti Beskydské uzeniny pak ukazují, že špekáček, jehož historie se na českém území datuje do roku 1891, zůstane jedničkou i v grilovací sezoně 2014. Důvodů, proč je zrovna tato uzenina tolik oblíbená, je hned několik. „Pokud je špekáček poctivě udělaný, tj. obsahuje alespoň 50 % masa, nad ohněm nepraská, zůstává pružný, nevysuší se a zachovává si chuť po čerstvé uzenině,“ vyjmenoval hlavní přednosti špekáčku ředitel Beskydských uzenin.

V uzenářství Chodura sázejí na tradici a ve svých značkových prodejnách nabízejí špekáčky vyráběné podle původní rodinné receptury. Ačkoliv se Chodurovy špekáčky v minulosti prodávaly pod názvem havířská uzenka, bez ohledu na jméno stále platí, že mají vysoký podíl libového masa, které je použito bez jakýchkoliv náhražek. Jak už napovídá samotný název uzenářského výrobku, důležitý je rovněž obsah špeku, který u Chodurových špekáčků dosahuje 25 %. Jejich harmonická chuť je pak daná kombinací tradičního přírodního koření.

Špekáčky bodují u konzervativních zákazníků

Špekáčky nakupují spíše konzervativní zákazníci, kteří svůj výběr občas rozšíří o osvědčenou grilovací klobásu nebo maso. Vedle nich však existuje segment zákazníků, jenž rád experimentuje s netradičními chutěmi a novými druhy grilovacích výrobků. Právě tuto skupinu chce uzenářství Chodura oslovit svými novinkami. V grilovací sezoně 2014 proto společnost uvedla na trh Farmářskou grilovací klobásu s výraznou chutí masa pečeného na cibuli a česneku, která po ugrilování vynikne ještě více. „Farmářská grilovací klobása má vysoký obsah masa, což je pro zákazníky důležitý ukazatel. Nabídka je v dnešní době široká, což ztěžuje orientaci na trhu. U novinek se proto lidé často řídí pro ně srozumitelnými údaji, jako je právě obsah masa,“ vysvětlil Chodura.

Zatímco v případě uzenin mezi zákazníky vede špekáček, u masa takto jednoznačné preference neexistují. Češi mají v oblibě jak kuřecí, tak vepřové, záleží tedy na konkrétním člověku. „Rodiny s menšími dětmi grilují více kuřecího, je totiž měkčí než jiné druhy mas. Grilované kuřecí je nadto měkké, i když se připraví nesprávně, proto jej řada lidí upřednostňuje před vepřovým, kterému je potřeba více se věnovat,“ dodal Chodura. Bez ohledu na druh masa nicméně platí, že lidé dávají přednost tomu čerstvému, jež si sami naloží. O balené marinované výrobky je zájem menší.



Nedorazila k lékaři a má vypnutý telefon. Rodina měla strach o život ženy z Havířova

Včera 22:38, vydáno včera 18:18 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Rodina i policisté intenzivně pátrali po mladé ženě z Havířova. Nedorazila k lékaři a měla vypnutý telefon. Rodina měla strach o její život. Po několika hodinách od zveřejnění pátrání se žena vrátila domů.

Rychlá reakce zachránila život. Muž po kolapsu poděkoval svým hrdinům v rámci jejich oceňování na ostravské radnici

22. prosince 2025 10:49 | Ostrava-město | Yvona Fajtová

Předvánoční čas přinesl do prostor Nové radnice silné lidské setkání. Po několika týdnech se zde znovu potkal 41letý muž s lidmi, kteří mu na konci listopadu zachránili život. Muž tehdy zkolaboval v práci v Ostravě-Mariánských Horách a bez rychlé pomoci by neměl šanci přežít.

Vánoční přání hejtmana Moravskoslezského kraje

22. prosince 2025 15:18 | Celý MS kraj | Redakce

Hejtman Josef Bělica (ANO) přeje, nejen všem obyvatelům Moravskoslezského kraje, pohodové a klidné Vánoce.

Autobus srazil školáka, skončil v péči záchranářů. Policie hledá svědky nehody.

Včera 11:04 | Celý MS kraj | Anna Břenková

Policie s zabývá okolnostmi dopravní nehody v Šenově u Nového Jičína. Autobus srazil nezletilého chodce. Ten utrpěl zranění. Policie žádá svědky události o bližší informace.

I ve vyšším věku jsou aktivní a inspirují ostatní. Ostrava ocenila seniory roku 2025

22. prosince 2025 14:36 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava ocenila seniory, kteří i ve vyšším věku zůstávají aktivní a inspirují své okolí. Seniorkou roku se stala Milada Němčíková, město udělilo také dvě čestná uznání a ocenilo i jeden Klub seniorů roku.

Odpalovali pyrotechniku na střeše, ta začala hořet. Hasiči zachránili majetek za 10 milionů

Včera 10:14 | Celý MS kraj | Anna Břenková

Při odpalování pyrotechniky začala hořet střecha. Hasiči uhasili požár během patnácti minut a zachránili majetek ve výši 10 milionů korun. Naštěstí se nikomu nic nestalo. Škoda je odhadovaná na 100 tisíc korun. Hasiči upozorňují na opatrné zacházení s pyrotechnikou, obzvlášť při novoročních oslavách.

Na taktiky podvodníků upozorňuje policejní kalendář

Včera 8:21 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Policie České republiky rozdala seniorům v Novém Jičíně kalendáře na rok 2026. Nešlo ovšem jen o společenskou pozornost, obsahují varování před současnými hrozbami, před falešnými bankéři a jinými podvodníky.

Prořezával stromy a kmen mu poranil nohu. Záchranné složky zasahovaly v obtížném lesním terénu

Včera 9:05 | Celý MS kraj | Anna Břenková

Když řezal větve stromu, kmen mu poranil nohu. Muž se zranil v těžko přístupném místě u obce Vyšní Lhoty. Díky technické pomoci horské služby a hasičů se zraněný dostal do sanitky a byl převezen do nemocnice.

Lidé bez domova usedli v Novém Jičíně k vánočnímu obědu

22. prosince 2025 11:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Novojičínská Charita uspořádala už v těchto dnech vánoční oběd pro lidi bez domova. Pro své klienty připravila štědrovečerní pokrm a drobné dárky.

Adra pořádá kroužky pro děti s autismem, Frýdek-Místek je podporuje

21. prosince 2025 17:34 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal

Frýdek-Místek podporuje charitativní organizaci Adra už od roku 2020 a výjimkou není ani letošní rok. Tentokrát dostaly potřebné vybavení kroužky pro děti s poruchou autistického spektra.

Těšínské divadlo je otevřeno po rozsáhlé rekonstrukci

Rekonstrukce Těšínského divadla přinesla moderní technické zázemí, nové prostory pro diváky i umělce a zároveň vzniklo úplně nové Divadelní a kulturní centrum. To má rozšířit nabídku kulturního vyžití v Českém Těšíně.

MSK, VŠB–TUO a Černá kostka podepsali memorandum o spolupráci, vznikne vůbec první regionální ESG datová infrastruktura v Česku

Moravskoslezský kraj, VŠB–TUO a Černá kostka podepsali memorandum o spolupráci na vzniku vůbec první regionální ESG datové infrastruktury v Česku. Otevřená platforma má pomoci kraji, obcím i firmám lépe pracovat s environmentálními daty a usnadnit čerpání evropských dotací. Pilotním projektem bude připravovaná tramvajová trať mezi Ostravou a Karvinou.

Žena, kterou srazilo auto v Ostravě na Mariánskohorské, zemřela

20. prosince 2025 16:55 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Šla v odstavném pruhu v protisměru a srazilo ji auto. Do nemocnice ji odvezli v kritickém stavu. Později ale přišla zpráva, že 61letá žena bohužel zemřela. Případ si převzali kriminalisté.

Ostravské letiště překonalo hranici půl milionu odbavených cestujících

20. prosince 2025 12:38 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Letiště Leoše Janáčka Ostrava letos poprvé ve své historii odbavilo více než půl milionu cestujících. Významný milník potvrzuje rostoucí zájem o regionální letiště a širší nabídku pravidelných i charterových letů.