Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

​Strhující operní duel Marie Stuartovny a Alžběty I.

Operní soubor Národního divadla moravskoslezského uvede ve čtvrtek 18. prosince 2014 v 18.30 hodin premiéru nové inscenace opery Gaetana Donizettiho Maria Stuarda (Marie Stuartovna).

Pokračuje tak – po inscenaci opery Anna Bolena (Anna Boleynová) uvedené v Ostravě v roce 2013 – trilogie „Anglické královny italského belcanta“. Jedná se o ostravskou premiéru tohoto díla, které zazní v hudebním nastudování Tomáše Braunera a v režii mladé talentované inscenátorky Lindy Keprtové. V titulní roli Marie Stuartovny se představí sólistka opery NDM a dvojnásobná držitelka Ceny Thálie, sopranistka Jana Šrejma Kačírková, která ke svému nejnovějšímu uměleckému úkolu uvádí: „Už se nemohu dočkat, až stanu na jevišti jako skotská královna Marie Stuartovna. Je to nádherná role, krásné zpívání a i režijně velmi zajímavě zpracované dílo. Je to pro mne o to větší výzva, protože se vlastně naplno vracím po mateřské dovolené. Doufám, že to bude úspěšný start.“ 

Roli anglické královny Alžběty I. vytvoří jako host sólistka Deutsche Oper Berlin, slovenská mezzosopranistka Jana Kurucová. Ta ke své roli uvádí: „Belcantové role jsou pro mne stále velkou možností objevování. Dosud jsem měla možnost zpívat roli Romea v Belliniho Montecích a Kapuletech a Mafiu Orsiniho – po boku Edity Gruberové – v Donizettiho Lucrezii Borgii. Postava královny Alžběty I. Je pro mne velkou výzvou – poprvé královna, poprvé osobnost, která rozhoduje o životech druhých. A právě tato královna, navenek silná panovnice, je uvnitř nejistá žena. Objevit právě tuto lidskost a zranitelnost mne láká nejvíce.“ 

V titulní roli se dále představí sólistka opery NDM Agnieszka Bochenek-Osiecka a mladá chorvatská sopranistka Sonja Šarić, jež je držitelkou ceny Národního divadla moravskoslezského z Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka v Karlových Varech v roce 2012. V roli Alžběty I. se představí také jedna z nejvyhledávanějších českých mezzosopranistek Michaela Kapustová a jako host rovněž italská sólistka Silvia Beltrami. 

Dále účinkují Philippe Do / Alessandro Luciano / Luciano Mastro (Robert, hrabě z Leicesteru), Erika Šporerová / Eliška Weissová (Anna Kennedyová, Mariina chůva), Jakub Kettner / Marián Lukáč (Vilém Cecil, kancléř státní pokladny), Martin Gurbaľ / Jan Šťáva (Jiří Talbot, hrabě ze Shrewsbury), orchestr a sbor opery NDM. Na inscenaci se dále podíleli scénická a kostýmní výtvarnice Eva Jiřikovská, sbormistr Jurij Galatenko a dramaturg Daniel Jäger. 

Premiéry se uskuteční 18. a 20. prosince 2014 v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka. 

Libreto k opeře Marie Stuartovna napsal italský právník a spisovatel Giuseppe Bardari podle překladu stejnojmenné hry Friedricha Schillera z roku 1800. Děj je volně založen na životních osudech skotské královny Marie Stuartovny a anglické královny Alžběty I., ale oproti předloze byl zbaven většiny politicko-náboženských detailů. Ponechána ale byla scéna setkání obou královen, i když k ní ve skutečnosti nikdy nedošlo. Přidán byl navíc fiktivní milostný vztah mezi Marií a Robertem Dudleym, hrabětem z Leicesteru. Světová premiéra se po předchozích průtazích s tehdy všemocnou cenzurou (vytýkající dílu například přílišnou politickou angažovanost) uskutečnila 30. prosince 1835 v milánské La Scale. Titulní roli tehdy ztvárnila pěvkyně světového formátu Maria Malibran (1808–1836). I v Miláně ale nastaly problémy s cenzurou a po několika představeních byla opera zakázána. Po dalších revizích a následných uvedeních v Itálii, Španělsku a Portugalsku zájem o Marii Stuartovnu opadl. Znovu byla inscenována až v roce 1958 v Donizettiho rodném Bergamu. 

LINDA KEPRTOVÁ Rodačka z České Třebové. V současnosti patří mezi nejvyhledávanější operní režiséry mladé generace. Je absolventkou Janáčkovy akademie múzických umění v Brně (v oborech dirigování sboru a operní režie) a již během studia jí byla udělena Cena Nadace Leoše Janáčka za režii inscenace opery Její pastorkyňa uvedené v rámci festivalu Janáček Brno 2008. Za její nejvýraznější režijní práce jsou považovány inscenace Don Quichotte Julese Masseneta v Divadle F. X. Šaldy v Liberci, který byl oceněn Cenou kritiků na festivalu Opera 2013, Dialogues des Carmélites (Dialogy karmelitek) Francise Poulenca ve Státním divadle Košice, La traviata Giuseppa Verdiho v Divadle J. K. Tyla v Plzni, Údolí suchých kostí Vladimíra Franze v Brně, Ariadne auf Naxos Richarda Strausse v Košicích či Eva Josefa Bohuslava Foerstera v Liberci. V roce 2013 obdržela nejvýznamnější divadelní cenu na Slovensku DOSKY za režii opery Dialogues des Carmélites.



ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

Včera 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Včera 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Studenti VŠB představili návrhy zvelebení veřejných prostranství v Rychvaldě

Spolupráce Vysoké školy báňské s městem Rychvald přinesla první hmatatelné výsledky. Studenti před zástupci města a veřejnosti představili své návrhy, jak upravit některá veřejná prostranství.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

Transport laboratorních vzorků z vyšetřoven do laboratoře je v krnovské nemocnici unikátní a první u nás

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

V Bruntále proběhlo Mistrovství ČR ve fitness dětí a mládeže

Po březnovém Mistrovství ČR v boxu přivítal Bruntál další prestižní podnik. Česká asociace naturální kulturistiky a fitness uspořádala pro kategorie dětí a mládeže do 18 let Mistrovství ČR ve fitness sportu. Fitness v poslední době pochází velkým rozvojem a stává se stále oblíbenějším.

Na hrad Sovinec se sjeli milovníci dravých ptáků a sokolnictví

Hrad Sovinec patřil o víkendu dravým ptákům a Sokolnickým slavnostem. V hlavní roli už tedy nebyly historické skupiny, šermíři a žongléři. Ti byli jen doplňkem hlavního programu slavností.

Do Ostravy přijedou největší beachvolejbalové hvězdy. Mají poslední možnost vybojovat olympiádu

Ostravu čeká velký sportovní svátek. Letošní beachvolejbalový turnaj v Dolních Vítkovicích je totiž poslední možností ke kvalifikaci na olympijské hry do Paříže, takže přijedou největší hvězdy tohoto sportu. Víkendové finálové duely jsou už vyprodány.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

Včera 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.