Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

ČR jde po digitální cestě k prosperitě

Profesor Ivo Vondrák, rektor VŠB-Technické univerzity Ostrava a předseda výkonné rady sdružení počítačových expertů IT Cluster tvrdí, že informační technologie tvoří novou podobu Moravskoslezského kraje i ČR.

Kde jsou dnes hlavní centra informačních a komunikačních technologií ve světě, v Evropě?
Největším centrem je známé Silicon Valley ve Spojených státech. V Evropě pak Irsko či Finsko. Poslední dobou se stále více hovoří o České republice a o její "digitální cestě k prosperitě". Samozřejmě IT jako rychle rostoucí byznys je ale téměř všude. Ale zdá se, že jsme u nás vytvořili vůli k rozvoji, situaci, kdy napříč obory vnímáme IT jako významný prvek, do kterého stojí za to investovat. To je vždy dobrý start.

V čem jsou tedy silné stránky našich českých a moravskoslezských univerzit, odborných pracovišť i komerční sféry v oblasti IT?
Naše univerzity zachytily nástup rozvoje IT velmi pohotově. Jsou zapojeny do mezinárodních projektů, podílejí se na výzkumu s univerzitami i komerční sférou v USA, Japonsku, zmíněném Finsku a dalších zemích. Máme dnes celou řadu fakult, které jsou na tuto oblast silně zaměřeny, a o studium informatiky je stále vysoký zájem. Absolventi jsou žádaní a procento jejich neuplatnitelnosti se blíží nule. Řada z nich teď má své prosperující firmy. Mnohé z nich mají velký inovační potenciál, jsou ve vysoce konkurenčním prostředí a to je žene dopředu. Navíc se u nás usadily velké, nadnárodní společnosti, které přinášejí výzvy k řešení, protože sem po první vlně výrobních investic přesunuly vývoj, výzkum, tedy počítání, modelování, testování.

Jaké postavení má v této oblasti Moravskoslezský kraj?
Pozitiva - průmyslové podniky tvoří genius loci našeho regionu, to znamená technické vzdělání je nám blízké. Region patří k těm, které v informatice a komunikačních technologiích hrají významnou roli. Jsme jediní, kteří založili sdružení expertů IT Cluster jako základnu spolupráce. Tu teď rozvíjíme a snažíme se zvrátit odliv talentů. V devadesátých letech, kdy se region potýkal s restrukturalizací a jejími tvrdými dopady, ti nejlepší lidé odjeli za lukrativní prací do Prahy nebo zahraničí. Tento negativní trend se ale daří v posledních letech zastavit. Neskromně si myslím, že i díky našemu sdružení IT Cluster.

Naznačil jste, že specialisté už v kraji zůstávají ve větší míře než dřív. Nač sázejí, jaký se dá čekávat vývoj v oboru?
Tím absolutně největším impulsem dalšího rozvoje v oblasti IT je vznik centra excelence IT4Innovations. Tedy centra, které bude na špičkové úrovni vyvíjet nové metody, postupy, modely a bude schopné spočítat téměř vše, na co si vzpomenete. Od vlastností nových materiálů pro průmysl až po fungování lidského těla po podání nových léků. Možnost, že se u nás postaví největší superpočítač v ČR, který je jádrem celého projektu IT4Innovations a měla by ho podpořit i Evropská unie, otevírá nový rozměr rozvoje našeho regionu.

Mohou v tom pomoci instituce jako stát, kraj město? Jak?
Nejen mohou, ale už také pomohly. Podpora vzniku IT Clusteru, politická i finanční podpora přípravy projektu IT4Innovations. Teď není třeba nic míň noc víc, než hovořit o našem regionu jako o IT centru a nabízet služby z této oblasti. To jsem samozřejmě záměrně zjednodušil, potřebujeme marketing a ten je nutné dělat i na regionální, národní a Evropské úrovni. Jinými slovy export našich výsledků, závisí na tom, jestli o nás bude svět vědět. V tom potřebujeme, aby zapracovala Ostrava, Moravskoslezský kraj i Česká republika jako celek. Informatika byla to jedinou oblastí průmyslu, která rostla i v době krize. Znalosti jsou nejlepší produkt, který v tuzemsku máme.

Co je nejpodstatnější pro nejbližší rok, dva?
Prohloubit spolupráci mezi univerzitami, průmyslem a IT firmami. Proto tady také máme IT Cluster. Nechce to nic jiného než spolu více komunikovat. Mapovat potřeby a nabídku. Uzavřeli jsme řadu kooperačních dohod. Jdeme napříč průmyslem od hutnictví, přes strojírenství, automobilový průmysl, k telekomunikacím, farmacii a tak dále. Potřebujeme aktivní poptávku ze strany firem a ony potřebují excelentní inovace. To je dobrá motivace pro obě strany, proto věřím, že se můžeme v našem kraji významně posunout dopředu.

Informatiků je ale stále málo. Jaká je motivace studentů vybírat si právě IT obory, proč by měli studovat a pak i pracovat v Moravskoslezském kraji?
Stále platí, že tito absolventi mají nejvyšší nástupní platy. Je tu vybudovaná vzdělávací infrastruktura a buduje se výjimečná infrastruktura výzkumná. IT je o kreativitě a tvůrčím přístupu. Je na každém z mladých lidí jak se rozhodne. Bude to výzkum, školství, vývoje softwaru nebo práce v IT službách? V kraji dnes máme všechno - malé i ty největší firmy, univerzity, vědecko-technologický park i podnikatelský inkubátor. Chystáme superpočítání v rámci IT4Innovations. Nelze si nevybrat. Práce je stále více než lidí, kteří ji mohou dělat.

Může se úspěch IT Cluster podařit zopakovat v jiném regionu?
Bylo by asi příliš ješitné tvrdit, že to nejde. Jsem ale přesvědčen, že jsme uchopili příležitost v pravý čas a na pravém místě. Máme díky tomu náskok. Teď se musíme držet na čele pelotonu.



ON-LINE: Povodně v Moravskoslezském kraji ustoupily, obnova postižených oblastí ale bude trvat dlouho

Včera 23:22, vydáno 13. září 2024 12:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj se potýká s následky ničivých povodní. Situace se sice uklidňuje, ale mnoho lidí stále řeší problémy s bydlením a zničeným majetkem, stejně jako firmy, samosprávy a instituce v regionu. V tomto infoservisu přinášíme na jednom místě aktuální informace, fotografie, reakce politiků i osobností Moravskoslezského kraje.

MSK poskytne finanční dar osmnácti postiženým obcím, peníze by měly mít na účtech do pátku

Moravskoslezský kraj daruje nejvíce povodněmi postiženým obcím jako bezprostřední pomoc devět milionů korun. Hejtman kraje Josef Bělica to oznámil na čtvrteční tiskové konferenci.

Evakuovaní psi z karvinského útulku jsou zpátky

Karvinský magistrát ještě v době před záplavami zajistil preventivní odvoz psů z útulku v Darkově. Nebylo jasné, zda se voda dostane až do areálu a ohrozí jejich životy. Nyni jsou už psi zpátky v kotcích.

Krnovská nemocnice byla povodní zcela ochromena, musela řešit dodávky vody i elektřiny

S velkými následky povodně se potýká také krnovská nemocnice. Velká voda zatopila sklepní prostory s technologiemi a ambulance ve sníženém přízemí. Nemocnice byla zcela ochromena bez elektřiny a vody. Materiální škody škody i nánosy bahna jsou obrovské.

MHD ve Frýdku-Místku má nově 12 nejmodernějších elektrobusů

Poskytovatel městské hromadné dopravy ve městě pořídil do výbavy 12 nejmodernějších elektrobusů. Zcela bezemisní vozy nahradí původní autobusy s pohonem na naftu a CNG. Pořízení vyšlo na 155 milionů korun. Velkou část ale zaplatila evropská dotace.

V Palkovicích po povodních řeší sesuvy svahů, které ohrožují domy

Hned několik sesuvů podmáčených svahů řeší v Palkovicích na Frýdecko-Místecku. Tuny ujíždějící zeminy tam ohrožují rodinné domy a hledá se řešení, jak sesuvy zastavit.

Začala oprava protržené hráze na soutoku Odry a Opavy. Zatím půjde jen o dočasné řešení

Hned po opadnutí vody u soutoku Opavy a Odry začaly práce na opravě hráze, kterou voda protrhla. Zatím jde pouze o provizorní a hlavně rychlé řešení, které by mělo ochránit obyvatele v případě dalšího výrazného stoupnutí hladiny řeky.

Lidé z Charity jezdí pomáhat na Krnovsko a Bohumínsko, potřeba jsou elektrocentrály

Velká voda přímo v Novém Jičíně výraznou škodu nenapáchala, pomoc zdejší Charity tak směřuje do oblasti Krnovska a Bohumína. Lidem vezou potraviny, čistící prostředky, ale i slova útěchy a podpory.

Nemocnice v Havířově otevřela Kavárnu života Jany Feberové, která byla dlouholetou dobrovolnicí

Nadační fond Pavla Novotného společně s havířovskou nemocnicí otevřel pro onkologické pacienty Kavárnu života Jany Feberové. Dcera zesnulé bývalé náměstkyně primátora věří, že její maminka, která nemocným pomáhala, by z toho měla radost.

V Porubě uklízí důsledky povodní. Radnice už je v provozu

Důsledky povodní jsou odklizeny a Úřad městského obvodu Poruba je tak opět přístupný lidem. Vrátila se sem i matrika, která se musela dočasně přestěhovat do informačního centra na Hlavní třídě.

Český Těšín nenechává nikoho po záplavách na holičkách

Úředníci, sociální pracovníci i neziskové organizace v Českém Těšíně spojili síly se složkami Integrovaného záchranného systému a zapojili se aktivně do pomoci lidem zasaženým povodněmi. Koordinační schůzky pomáhají v komunikaci a rozdělování jednotlivých úkolů.

V Moravskoslezském kraji se uchází o senátorské křeslo 20 kandidátů

V Moravskoslezském kraji se o senátorské křeslo v letošních volbách uchází ve třech obvodech celkem dvacet kandidátů. Hlasovací lístky už by měli mít všichni voliči ve svých schránkách. Pozor, to však nebude platit pro druhé kolo.

Expert: Klimatické změny nepřijdou, už jsou tady

MS kraj považuje za důležité, aby už žáci základních a středních škol vnímali klimatické změny, které se u nás v posledních letech dějí. Slouží k tomu například projekt Life Coala nebo třeba školení školních environmentálních koordinátorů.

Jádro vyžaduje odborníky, ČEZ zaměstná 4000 lidí

Energetická společnost ČEZ plánuje během deseti let nabrat 4000 odborníků nejen s technickým vzděláním, hlavně kvůli investicím do jaderné energetiky. Souvisí to s výstavbou nových bloků v dukovanské jaderné elektrárně, rozvojem malých modulárních reaktorů i modernizací stávajících elektráren.

Briketační linka výrazně sníží emise v Třineckých železárnách

Slavnostním poklepáním na základní kámen oficiálně začala stavba Železnorudné briketační linky v Třineckých železárnách. Jde o první projekt transformace huti, která zásadním způsobem sníží emise oxidu uhličitého, jak požaduje evropská legislativa.

Hasiči dále pokračují v odčerpávání vody ze zaplavených území a nasazují další čerpadla

18. září 2024 22:07 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na nejrůznějších místech, která byla v Moravskoslezském kraji postižena záplavami, pokračují hasiči v odčerpávání vody. Většinou používají klasická čerpadla, někde nasazují velkokapacitní.