Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Lukáš Zavadil

Omezí změny ŘLP význam ostravského letiště Leoše Janáčka?

10. července 2017 18:34 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

"Řízení letového provozu chce omezit význam regionálních letišť," s tímto konstatováním přichází nový ředitel letiště Leoše Janáčka v Mošnově. Důvodem je podle něj plánovaná optimalizace řízení letového provozu v celé republice. Změna může ostravské letiště poškodit, a to v mnoha směrech. Řízení letového provozu ale tato slova odmítá.

Ostrava půjčí lidem na nákup nového kotle

2. července 2017 22:37 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Ostrava se opět připojuje ke kotlíkovým dotacím. Ve druhé výzvě přidá žadatelům s rodinným domem na území města 10 tisíc korun ke stávající výši příspěvku. Navíc lidé, kteří na nákup nového kotle nemají dostatek peněz, mohou od města získat bezúročnou půjčku.

3. ročník akce Rozmarné slavnosti řeky Ostravice

2. července 2017 22:26 | Ostrava-Centrum | Lukáš Zavadil

Řeka Ostravice přivítala opět ve svých skromných vlnách netradiční plavidla. Na obou březích podpořily účastníky soutěže i celou akci stovky lidí. Rozmarné slavnosti řeky Ostravice mají za sebou už třetí ročník.

Mateřinky centrálního ostravského obvodu se loučí s předškoláky

27. června 2017 7:48 | Ostrava-Centrum | Lukáš Zavadil

Velký den pro učitele, rodiče a hlavně pro samotné děti. Mateřinky se loučí se svými předškoláky. Po prázdninách už z nich totiž budou prvňáčci. Rozloučení v těchto dnech probíhají na všech mateřinkách obvodu Moravská Ostrava a Přívoz.

Čertovské pohádky z Mariánských Hor se staly krajských fenoménem

26. června 2017 7:47 | Ostrava-Mariánské hory | Lukáš Zavadil

Čerti a sport - téma, kterého spojilo příběhy už sedmého ročníku Čertovských pohádek. O tradiční soutěž obvodu Mariánské Hory a Hulváky je obrovský zájem. Finalisté se sešli na slavnostním vyhlášení výsledků v ostravském multikině Cinestar.

Ostrava vybrala vítězný návrh na proměnu náměstí Msgre Šrámka

26. června 2017 7:33 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Další architektonická soutěž ve městě zná svého vítěze. Porotci vybrali nejzdařilejší řešení prostoru náměstí Msgre Šrámka. Návrh získal podporu radních i zastupitelů města. I přesto zřejmě dozná několika úprav.

Ostrava má rekordní přebytek rozpočtu, více než miliardu

26. června 2017 7:27 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Ostrava má rekordní přebytek v hospodaření města za rok 2016. Zastupitelé ve středu 21. června rozhodli o rozdělení zbývajících peněz.

Akce Písek v centru 2017 oživuje Masarykovo náměstí v Ostravě

19. června 2017 0:03 | Ostrava-Centrum | Lukáš Zavadil

Vloni měl úspěch a teď je zpět. V centru Ostravy v pátek 16. června začal druhý ročník akce Písek v centru. Na Masarykově náměstí je ho přesně 230 tun a vytváří tak kousek exotiky v centru města.

Ostrava se utká o titul Evropské zelené město roku 2020

16. června 2017 14:08 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Ostrava v uplynulých dnech hostila 6. ministerskou konferenci Světové zdravotnické organizace. Pár chvil před jejím zahájením oznámil primátor Tomáš Macura, že Ostrava bude kandidovat na prestižní titul - Evropské zelené město 2020.

Unikátní absorbéry v Ostravě sníží vibrace, hluk i prašnost

16. června 2017 13:43 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Unikátní česká technologie tlumení hluku a vibrací z tramvají míří do Ostravy. Město totiž během prázdnin umístí na Frýdlantských mostech speciální absorbéry. Jsou vyrobeny z odpadních materiálů a roste na nich tráva a rozchodníky.

Komerční sdělení více

Ostroj pozinkoval na nové lince již 500 tisíc m2 ploch. Vytížení je zpět na před-covidových číslech

Společnost OSTROJ, přední český strojírenský výrobce, slaví dvouleté výročí provozu své závěsové zinkovací linky. Automatická linka za tu dobu pokovila ocelové výrobky o ploše velké téměř jako 70 fotbalových hřišť. Linka výrazně přispěla ke zvýšení produkčních kapacit, ke zkvalitnění povrchových úprav a podstatně snížila svůj dopad na životní prostředí.

NDM uvede muzikál Interview na počest Patricii Burda Janečkové a výstavu Ostře sledovaná prsa

Národní divadlo moravskoslezské věnuje v úterý 1. října představení muzikálu Interview v Divadle „12“ PATRICII BURDA JANEČKOVÉ (1998-2023) a ve slavnostním sále Divadla Jiřího Myrona zahájí měsíční výstavu věnovanou prevenci rakoviny prsu. Právě této nemoci nadějná sopranistka přesně před rokem podlehla. Manžel a manažerka pěvkyně pořádají týž den večer vzpomínkový koncert v katedrále Božského Spasitele.


FNO: Plánované chirurgické operace dětí rodiče rušit nemusí

Vedení Chirurgické kliniky FN Ostrava ubezpečuje rodiče dětí, které čeká plánovaný operační výkon, a jejichž pediatr v souvislosti s povodní není schopen provést předoperační vyšetření, že termín rušit nemusí. Potřebná vyšetření provedou v této výjimečné situaci lékaři FN Ostrava.

Podcast FNO: Co očekávat, pokud se vaše dítě předčasně narodí?

Co očekávat, pokud se vaše dítě předčasně narodí, vysvětluje v podcastu MUDr. Pavla Zárubová, zástupkyně primářky Oddělení neonatologie FN Ostrava. Zároveň představuje sérii užitečných brožur, kde se rodiče předčasně narozených dětí dozví vše podstatné. Paní doktorka také v podcastu líčí, jak funguje péče o předčasně narozené děti na australské klinice Royal Brisbane and Women's Hospital, kde před časem absolvovala stáž.

Radegast Ryze Hořká 12 kraluje: Nejlepší ležák v Česku

Oblíbenost Radegast Ryze Hořké 12 u tuzemských pivařů dlouhodobě roste. Teď nezaměnitelně hořký chuťový zážitek z nošovického ležáku potvrdila i odborná veřejnost na nejvýznamnější degustační soutěži v Česku. Radegast Ryze Hořká 12 ovládla českou pivní scénu a získala titul nejlepšího ležáku roku 2024. Tento správně hořký ležák si v soutěži České pivo 2024, pořádané Českým svazem pivovarů a sladoven ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským, zasloužil nejvyšší ocenění – zlatou medaili.

Říční hráze, jejich funkce vs. katastrofální povodeň v září 2024

Za 4 dny od čtvrtku 12. září do neděle 15. září vypadly na povodí Odry extrémní srážky, které dosahovaly hodnot i přes 500 mm a způsobily katastrofální povodňové vlny, které se odhadem pohybovaly mezi stoletými až tisíciletými vodami. Tomuto přívalu velkých vod nemohly říční hráze odolat.

Vyvarujte se chyb při užívání více léků. Nejlépe poradí lékárník

Lidé, kteří užívají pravidelně více léčivých přípravků, by si měli dát pozor na takzvané lékové interakce. Jde o změnu účinku léku, který je podáván současně s jiným lékem nebo více léky. Na působení podávaného léčiva, na zesílení, či naopak oslabení jeho účinku ovšem může mít vliv rovněž potravina, nápoj nebo jiné chemické látky, které se do těla dostanou z okolního prostředí. V tiskové zprávě vydané u příležitosti Světového dne lékárníků na to upozorňuje Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP).

Více