Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Kuchyně v novojičínské základní škole Dlouhá je hotova, v září se tu bude vařit

Včas, v daném termínu, na konci prázdnin, skončila rekonstrukce kuchyně a jídelny v základní škole Dlouhá v Novém Jičíně. V pondělí 2. září tu mohou žáci a zaměstnanci poprvé poobědvat.

Žilinský den si návštěvníci užili i se sněhovou koulovačkou

Místní část Nového Jičína, Žilina, oslavila svůj den. Program nabídl kapely různých hudebních žánrů a atrakce pro děti, třeba pravou sněhovou koulovačku.

Memoriál Jiřího Rašky byl po roce opět s mezinárodní konkurencí

Velký sportovní zážitek se konal ve Frenštátě pod Radhoštěm. Proběhl další ročník Memoriálu Jiřího Rašky ve skocích na lyžích. Po roční odmlce opět jako součást mezinárodního FIS cupu mužů.

Populární komiksové bubliny pronikly i do Muzea Novojičínska

Popularita komiksů v posledních letech stoupá. Dostaly se i do Muzea Novojičínska. Děti se tu na workshopu mohly seznámit s tím, jak komiks vzniká a třeba jaké jsou druhy komiksových bublin.

Novojičínská synagoga se po letech otevřela veřejnosti

V rámci Dne židovských památek se v Novém Jičíně otevřela veřejnosti budova bývalé synagogy. Objekt, který slouží jako archivní depozitář, není běžně přístupný. Budoucnost by ovšem mohla jeho osud změnit.

Prázdninový čtvrtek v knihovně: dívky se věnovaly kráse, kluci fotbalu

Knihovna byla v létě otevřená nejen pro čtenáře, ale bavila děti i během svých “prázdninových čtvrtků”. V jednom dopoledni připravila pro dívky setkání s vizážistkou, zatímco kluci si mohli zahrát fotbalový turnaj.

Město si na burze zajistilo levnější energie pro příští rok

Radnici se podařilo dosáhnout levnějších dodávek energií pro město a jeho příspěvkové organizace na rok 2025. Příznivější ceny elektřiny a plynu si zajistila nákupem na komoditní burze.

Novojičínskou synagogu, která přestála "Křišťálovou noc", snad čeká nový osud

Bývalá synagoga v Novém Jičíně slouží desítky let jako archivní depozitář. Není běžně přístupná. Veřejnosti se otevřela před pár dny v rámci Dne židovských památek. Budoucnost by ovšem mohla její osud změnit.

Muzejní škola připomene v dalším ročníku třeba rok 1939 a Krylovy

V Žerotínském zámku začne další ročník Muzejní školy nejen pro seniory. Úspěšný projekt zaměřený na místní historii letos nabídne přednášky třeba na téma 17. listopad 1939 nebo Karel Kryl.

Nový Jičín příští rok zaplatí za energie zhruba o čtvrtinu méně

Novému Jičínu se podařilo dosáhnout levnějších dodávek energií pro město a jeho příspěvkové organizace na rok 2025. Příznivější ceny elektřiny a plynu si zajistil nákupem na komoditní burze.

Novojičínská kapela Pinkiwi chce, aby jí lidé rozuměli

Novojičínské kulturní léto netvoří jen profesionální muzikanti, ale prostor na pódiu na náměstí dostávají i místní hudebníci. Jeden z pátečních večerů tu zahrála kapela Pinkiwi.

Bramborový salát, smažený kapr a stromeček v létě? Proč ne

Dát si kapra s bramborovým salátem a zazpívat koledy u vánočního stromu. To vše ve třicetistupňovém dni. Vánoce v létě uspořádala v Novém Jičíně skupina lidí, kteří se rádi baví a dobrou náladu chtějí šířit i ve svém okolí

Novojičíňáci zkouší slavit Vánoce i v létě, třicet stupňů venku není překážkou

Dát si kapra s bramborovým salátem a zazpívat koledy u vánočního stromu. To vše ve třicetistupňovém dni. Vánoce v létě uspořádala v Novém Jičíně skupina lidí, kteří se rádi baví a dobrou náladu chtějí šířit i ve svém okolí.

Běžecká liga přidala do své série letní závod mezi vilami

Nový atraktivní závod absolvovaly děti během prázdnin v rámci Novojičínské běžecké ligy. Konal se 1. ročník běhu mezi Hückelovými vilami.

Připravuje se zadání studie kulturního domu Nové Slunce, dialog s památkovou péčí bude nezbytný

Město pokračuje v přípravách realizace budoucího kulturního domu v objektu Nového Slunce. Majitelem areálu se oficiálně stane na přelomu roku. Teď radní schválili zadání studie využití.

Nová divadelní sezona klepe na dveře, začne programem v rámci slavností

Beskydské divadlo se připravuje na další sezonu. Opět sestavilo oblíbené předplatitelské skupiny, pokračovat budou nově zavedená Batolária a svůj prostor dostane i Růžový salonek.

Běžecký závod startoval mezi novojičínskými kulturními památkami

Atraktivní závod absolvovaly děti v Novém Jičíně. Konal se tu 1. ročník běhu mezi Hückelovými vilami. Tento sportovní počin v areálu památkově chráněných objektů byl zařazen do série Novojičínské běžecké ligy.

Nový Jičín připravuje zadání pro kulturní dům, důraz je kladen na kapacitu sálu

Nový Jičín pokračuje v přípravách realizace budoucího kulturního domu v objektu Nového Slunce, který už v minulosti společenským účelům sloužil. Majitelem areálu se oficiálně stane na přelomu roku. Teď radní schválili zadání studie využití.

Restaurátoři obnovují kamenné prvky a balkon na budově radnice

Novojičínská radnice prochází částečnou renovací. Na budově z 16. století restaurátoři opraví kamenné prvky. Téměř půl milionem korun podpoří tyto práce dotace z Ministerstva kultury.

Lidé na vylepšení města odevzdali tři nápady, hlasovat bude veřejnost v říjnu

Do letošního ročníku výzvy participativního rozpočtu předložili Novojičíňáci tři projekty. Do finálního hlasování veřejnosti postoupily dva, multigenerační hřiště a veřejná griloviště.

Studenty v létě zaměstnává i město, pracují třeba v lesoparku

Možnost přivýdělku během prázdnin nabídla studentům také letos novojičínská radnice. Díky projektu Zelené město získalo brigádu bezmála šedesát mladých lidí. Pomáhají třeba v Lesoparku Skalky.

Policie upozorňuje: u vody nedejte šanci zlodějům a neriskujte zdraví a život

Čas strávený u vody je v létě příjemným osvěžením, ale také možností pro zloděje. Policisté proto v rámci prevence vyrazili i na novojičínský bazén, kde jednak upozorňovali, aby lidé byli na své věci opatrní, a také apelovali na bezpečné koupání.

Novojičínská radnice je v péči restaurátorů, obnovují její kamenné prvky

Novojičínská radnice prochází částečnou renovací. Na budově z 16. století restaurátoři opraví kamenné prvky. Téměř půl milionem korun podpoří tyto práce dotace z Ministerstva kultury.

Lidé v Bludovicích a Straníku třídí plasty a kovy do vlastních popelnic

31. července 2024 13:59 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

V Bludovicích a Straníku proběhl první svoz plastů a kovů v rámci nově zaváděného systému door to door. Zájem o kontejnery umístěné přímo u domu zatím v těchto dvou místních částech projevilo asi 90 domácností.