Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Žilinský den si návštěvníci užili i se sněhovou koulovačkou

Nový Jičín |  | Novojičínský expres

Místní část Nového Jičína, Žilina, oslavila svůj den. Program nabídl kapely různých hudebních žánrů a atrakce pro děti, třeba pravou sněhovou koulovačku.

Žilinský den začal ranní mší v místním kostele svatého Michala. Pak program pokračoval rodinným odpolednem v areálu pod přístřeškem.

Jana Holáňová, předsedkyně Osadního výboru v Žilině: “Je to tradiční srpnový termín, takže my si to dnes užíváme. Hrála cimbálová muzika, teď hraje Taneční orchestr Zdeňka Pukovce, je to swingový orchestr, takže věřím, že se to všem bude líbit, a večer je diskotéka pro všechny generace. Pro děti je připraveno malování na obličej, skákací hrady a na podvečer je na ochlazení připraveno ledové překvapení.”
    Jaroslav Perútka (KDU-ČSL), místostarosta Nového Jičína: “Každý rok se snažím vymyslet nějaké překvapení pro děti. Například přistavíme náklaďák nebo bagr, se kterým si mohou zajezdit, a letos jsem si říkal, že by bylo super v tom horku, vymyslet něco pro ochlazení. Byly roky, kdy jsme tu dětem dávali třeba zahradní mlžič, tak jsem si říkal, že bychom to mohli dotáhnout trošku dál.”
    návštěvníci akce:
    “Je to dobré, je to takové studené hodně.”
    “Je to boží, to jsem tu nečekala, takže líbí se nám to.”
    “Koulovačka v srpnu je super.”
    Jaroslav Perútka (KDU-ČSL), místostarosta Nového Jičína: “Zkusil jsem se domluvit na zimním stadionu, jestli by nám nedali sníh. Raději jsem to moc neřekl nikomu dopředu, protože se mohlo něco pokazit, sníh nemusel být, ale klaplo to a vidím, že děti mají obrovskou radost.”

    A po sněhové nadílce pak následovala ještě ta pěnová od hasičů.

    Jaroslav Perútka (KDU-ČSL), místostarosta Nového Jičína: “Když se podíváme na lidi, kteří tady jsou, tak určitě to není jen pro Žiliňáky. A jestli ten den beru za svůj? My už ho bereme jako takovou samozřejmost, která v Žilině každý rok nemůže chybět.”
    Jana Holáňová, předsedkyně Osadního výboru v Žilině: “Určena je tato akce nejen pro obyvatele Žiliny, ale i pro obyvatele okolí. Mohou si tady užít, mohou se tady potkat se svými sousedy, kamarády, bývalými spolužáky, tak věřím, že se jim akce líbí.”

    Žilinští a jejich přátelé se znovu budou moci setkat už 14. září. To je termín nejbližší sousedské snídaně, která se ovšem nebude standardně konat pod tímto přístřeškem, ale proběhne ve větším formátu na Masarykově náměstí. Prostřeno tu k rannímu hodování bude od 9 hodiny. Zapojit se může kdokoliv z veřejnosti, buď tím, že přijde ochutnat, a nebo i přinese něco ze svého domácího kulinářského tvoření.

    Nahlásit chybu


    K tématu

    Radnice vyjela na setkání s lidmi do místních částí, v Žilině zaznělo téma vodovodu a chodníku

    9. října 2023 11:50 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

    Radnice také letos zjišťuje, co trápí obyvatele místních okrajových částí města. Ve všech pěti pořádala veřejná setkání. Na konci září se schůzka uskutečnila ve druhé největší části, v Žilině.

    Žilinská snídaně může vyřešit třeba i sousedské spory

    31. května 2024 7:41 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

    První letošní sousedská snídaně na čerstvém vzduchu, pod přístřeškem v Žilině, se konala v sobotu 18. května. Do venkovního prostředí se přesunula z místního Spolkového domu.

    Novojičínští strážníci budou více vidět v místních částech, třeba v Žilině se množí případy krádeží na zahradách

    3. října 2023 8:50 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

    Novojičínští strážníci budou více hlídkovat v místních okrajových částech města, zejména v nočních hodinách. Chtějí tak zamezit především drobným krádežím. Ty se množí například na zahradách v Žilině.


    ON-LINE: Extrémní povodně hrozí podle meteorologů v celé zemi

    Včera 15:30, vydáno včera 12:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

    Celá Česká republika se připravuje na situaci, která tady ještě nebyla. Až do neděle jsou hlášeny extrémní srážky, které mají způsobit výrazný nárůst hladin řek. Meteorologové zároveň hlásí riziko extrémních povodní. V Moravskoslezském kraji má napršet v úhrnu až 300 milimetrů srážek, což je v přepočtu 300 litrů na metr čtvereční.

    Lidé v Moravskoslezském kraji se připravují na velkou vodu, přehrady snižují hladiny

    12. září 2024 13:11 | Celý MS kraj | Libor Běčák

    Na varování meteorologů před hrozícím nebezpečím při extrémně vydatných srážkách reagují jednotlivci, radnice obcí a měst, kraj a nejrůznější spolky či instituce, které mohou učinit opatření k zabránění škod.

    Olympiáda dětí a mládeže produkuje reprezentanty a olympioniky

    Maskotem 22. Olympiády dětí a mládeže, která se uskuteční od 26. do 30. ledna 2025 v Moravskoslezském kraji, je elegantní rys. Slavnostní představení maskota se uskutečnilo v Campusu Ostravské univerzity a odtajnily se i další podrobnosti akce.

    V celém MS kraji hrozí povodně. Pršet má až do neděle a přidá se i silný vítr

    12. září 2024 12:31 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka | Magazín 112

    Meteorologové vydali výstrahu před povodněmi a silným větrem. Pršet má až do neděle a na některých místech může napadnout lokálně i extrémní množství srážek. Ve čtvrtek se proto sešla krajská povodňová komise, které předsedá hejtman Josef Bělica, aby byli na hrozící nebezpečí všichni připraveni.

    Alegorické vozy v průvodu slavnosti byly zahraniční inspirací

    Součástí letošní slavnosti města byl průvod s alegorickými vozy. Jejich tvůrci navíc soutěžili o to, který bude nejkrásnější. Pořadatelé z městského kulturního střediska se pro tuto novinku inspirovali v partnerském městě ve Francii.

    Za zavinění nehody, při které zemřeli dva spolucestující rybáři, dostal řidič podmínku a zákaz řízení

    12. září 2024 17:23 | Těrlicko | Libor Běčák

    Cesta na rybolov k Těrlické přehradě se 11. října 2023 v okamžiku změnila v tragédii. Řidič osobního auta se na silnici otáčel tak nešťastně, že nacouval na silnici přímo před další auto, které v té chvíli předjíždělo jiné.

    V krnovské nemocnici otevřeli novou přístavbu rehabilitace a rehabilitační park s respiriem

    12. září 2024 14:30 | Celý MS kraj | Karel Soukop

    V krnovské nemocnici slavnostně otevřeli unikátní stavbu, kterou je rehabilitační budova, respirium a rehabilitační park. Po více než tok trvajících pracích získali pacienti i personál nemocnice jedinečný komplex pro svou rekonvalescenci po lékařských výkonech.

    Gigafactory i blízké domy ve Věřňovicích mají ochránit protipovodňová opatření

    Nová továrna, kterou chce na polích v Dolní Lutyni na Karvinsku stavět zahraniční investor, už začíná mít svou konkrétní podobu. Odborníci už také spočítali, jaká opatření musí při stavbě provést, aby ji neohrozila povodeň.

    Házenkáři Frýdku-Místku chtějí pozvednout úroveň klubu, dostat se do play off i do Polárky

    Play off, takový je opět cíl frýdecko-místeckých házenkářů. Tým sice opustili výrazní hráči, ale klub věří, že je kvalitně nahradil. Dlouhodobou ambicí nového vedení je také zvýšit úroveň klubu a jednou také dostat největší zápasy do haly Polárka.

    Podobu historické části města může ovlivnit veřejnost, dotazník je aktivní do neděle

    12. září 2024 12:20 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

    Radnice nechává zpracovat studii, která navrhne podobu historické části města v oblasti ulic Tyršova a Generála Hlaďo. Vyjádřit se k ní může i veřejnost, a to prostřednictvím dotazníku.

    Charita Studénka se rozloučila s létem s očekáváním dobré zprávy

    Charita se zahradní oslavou rozloučila s létem. Pozvala své klienty, jejich rodinné příslušníky a přátele, ale přijít mohl vlastně kdokoli - připraven tu byl i program pro děti.

    Studénka hostila vrchol sezony národní házené

    Studénka hostila prestižní akci národní házené - mezizemské utkání Východ - Západ. Síly tu změřili nejlepší hráči dospělé a juniorské kategorie z České republiky.

    Charita Studénka je stavět připravena, čeká zprávu z ministerstva

    12. září 2024 7:40 | Studénka | Petra Dorazilová | Regionální zprávy POLAR

    Charita Studénka se zahradní slavností rozloučila s létem. Pokud se vše bude vyvíjet dobře, tak příští rok se tu žádná konat nebude. V sousedství by totiž mohla začít stavba nového domova svatého Jáchyma.

    Sportoviště, sjednocené v majetku města, by měly spravovat technické služby

    11. září 2024 12:13 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

    Zastupitelé na zářijové schůzi vyslechli informaci o připravované jednotné správě sportovišť. Město by mělo do majetku postupně převzít i areály tělovýchovné jednoty. Správcem budou technické služby.

    Nejlepší hráči národní házené z Čech a Moravy se utkali ve Studénce

    11. září 2024 8:20 | Studénka | Petra Dorazilová | Regionální zprávy POLAR

    Studénka hostila prestižní akci národní házené - mezizemské utkání Východ - Západ. Síly tu změřili nejlepší hráči dospělé a juniorské kategorie z České republiky.

    Studie letního stadionu řeší sport, parkovací místa i volný čas

    10. září 2024 13:40 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

    Radnice má na stole hotovou studii využití areálu letního stadionu. Ta řeší nejen modernizaci samotného sportoviště, ale také volnočasové prvky a parkovací místa. Těch by tu mohla přibýt až stovka.

    Žilinský den si návštěvníci užili i se sněhovou koulovačkou
    Vydáno 28. srpna 2024 8:20, Nový Jičín, Petra Dorazilová
    Místní část Nového Jičína, Žilina, oslavila svůj den. Program nabídl kapely různých hudebních žánrů a atrakce pro děti, třeba pravou sněhovou koulovačku.

    Žilinský den začal ranní mší v místním kostele svatého Michala. Pak program pokračoval rodinným odpolednem v areálu pod přístřeškem.

    Jana Holáňová, předsedkyně Osadního výboru v Žilině: “Je to tradiční srpnový termín, takže my si to dnes užíváme. Hrála cimbálová muzika, teď hraje Taneční orchestr Zdeňka Pukovce, je to swingový orchestr, takže věřím, že se to všem bude líbit, a večer je diskotéka pro všechny generace. Pro děti je připraveno malování na obličej, skákací hrady a na podvečer je na ochlazení připraveno ledové překvapení.”
      Jaroslav Perútka (KDU-ČSL), místostarosta Nového Jičína: “Každý rok se snažím vymyslet nějaké překvapení pro děti. Například přistavíme náklaďák nebo bagr, se kterým si mohou zajezdit, a letos jsem si říkal, že by bylo super v tom horku, vymyslet něco pro ochlazení. Byly roky, kdy jsme tu dětem dávali třeba zahradní mlžič, tak jsem si říkal, že bychom to mohli dotáhnout trošku dál.”
      návštěvníci akce:
      “Je to dobré, je to takové studené hodně.”
      “Je to boží, to jsem tu nečekala, takže líbí se nám to.”
      “Koulovačka v srpnu je super.”
      Jaroslav Perútka (KDU-ČSL), místostarosta Nového Jičína: “Zkusil jsem se domluvit na zimním stadionu, jestli by nám nedali sníh. Raději jsem to moc neřekl nikomu dopředu, protože se mohlo něco pokazit, sníh nemusel být, ale klaplo to a vidím, že děti mají obrovskou radost.”

      A po sněhové nadílce pak následovala ještě ta pěnová od hasičů.

      Jaroslav Perútka (KDU-ČSL), místostarosta Nového Jičína: “Když se podíváme na lidi, kteří tady jsou, tak určitě to není jen pro Žiliňáky. A jestli ten den beru za svůj? My už ho bereme jako takovou samozřejmost, která v Žilině každý rok nemůže chybět.”
      Jana Holáňová, předsedkyně Osadního výboru v Žilině: “Určena je tato akce nejen pro obyvatele Žiliny, ale i pro obyvatele okolí. Mohou si tady užít, mohou se tady potkat se svými sousedy, kamarády, bývalými spolužáky, tak věřím, že se jim akce líbí.”

      Žilinští a jejich přátelé se znovu budou moci setkat už 14. září. To je termín nejbližší sousedské snídaně, která se ovšem nebude standardně konat pod tímto přístřeškem, ale proběhne ve větším formátu na Masarykově náměstí. Prostřeno tu k rannímu hodování bude od 9 hodiny. Zapojit se může kdokoliv z veřejnosti, buď tím, že přijde ochutnat, a nebo i přinese něco ze svého domácího kulinářského tvoření.

      Zdroj: https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/11000044579/zilinsky-den-si-navstevnici-uzili-i-se-snehovou-koulovackou