Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Slezskoostravské ZŠ se zapojily do projektu proti menstruační chudobě, Škrobálkova je v první řadě

Základní škola Škrobálkova ve Slezské Ostravě je jednou ze čtyř pilotních škol v rámci projektu zaměřeného na menstruační chudobu. Jako jedna z prvních ostravských škol vstoupila do jeho druhé části, která žákyním zprostředkuje volný odběr menstruačních pomůcek.

Důl Trojice si letos připomíná tři výročí, mezi nimi i krvavě potlačenou hornickou stávku

Slezskoostravský Důl svaté Trojice si v letošním roce připomíná hned tři důležité události své historie. Významná výročí souvisejí s jeho založením, uzavřením i s krvavě potlačenou hornickou stávkou, která si vyžádala celkem dvanáct životů.

Městský obvod Ostrava-Vítkovice letos investuje 13 milionů Kč do opravy hřbitova

Na hřbitově v Ostravě-Vítkovicích probíhá oprava chodníků a kanalizace. Některým lidem se tak zkomplikuje cesta ke hrobům za což se radnice omlouvá a prosí občany o shovívavost.

Japonské dny patří mezi podzimní multikulturní festivaly, ty jsou v Ostravě hned čtyři

Kulturní dům Akord hostil další ročník už tradičního festivalu asijské kultury Japonské dny. Obliba dvoudenní akce, věnované japonské kultuře, historii i gastronomii, stále roste a pořadatelé nabízejí každým rokem taky bohatší program.

Galerie PLATO je otevřená všem věkovým kategoriím, na své si přijdou i ti nejmenší

Galerie Plato nenabízí jen klasické výstavy, ale taky spoustu programů pro rodiny s dětmi. Pro děti jsou určené i takzvané předvernisáže, díky kterým se stanou prvními návštěvníky, kteří do výstav vstoupí. Součástí jsou i tematicky orientované tvořivé dílny.

Sousoší budování socialismu u radnice Ostravy-Jihu čeká restaurace a přemístění

Z prostoru před radnicí Ostravy-Jihu na čas zmizel památník komunistů. Čeká ho rekonstrukce a přemístění. Plochu, na které se od roku 1977 rozkládalo pískovcové sousoší revolučního dělníka, atomového vědce a ženy s družicí, hodlá radnice zatravnit. Pozemek je dlouhodobě zařazen mezi strategické pozemky určené k prodeji. Témeř 3,5 metru vysoké a 10 tun vážící dílo brněnského sochaře Miloše Axmana se přesune do areálu Technických služeb Ostrava-Jih, kde ho čeká restaurování.

DPO modernizuje zastávky v Ostravě. Nejvíc jich je v obvodu Ostrava-jih

V těchto dnech se dokončuje první fáze modernizace devíti tramvajových zastávek v obvodu. Cílem je jednotný vzhled podle nového městského standardu. DPO navíc aktuálně vypisuje výběrové řízení na zhotovitele modernizace dalších zastávek.

Žáci ZŠ se učili řemeslům prostřednictvím soutěže

Řemeslo má zlaté dno. Tak se nazývá interaktivní soutěž v praktických dovednostech pro žáky 9. tříd základních škol. Šestičlenná družstva se v K-triu zábavnou formou seznámili s nabídkou odborných oborů a učilišť v MS kraji.

Prostor před poliklinikou v Ostravě-Hrabůvce je po rekonstrukci

Veřejný prostor před poliklinikou v Ostravě-Hrabůvce má novou tvář. První rekonstrukce od 70. let minulého století, která byla zahájena loni v srpnu, skončila. Souběžně byla dokončena oprava přilehlých parkovišť.

V Pustkovci začne rekonstrukce sportovní haly. Po opravě se do ní vrátí děti přilehlé ZŠ

V Ostravě-Pustkovci začne po letech příprav rekonstrukce sportovní haly. Objekt je v tak špatném stavu, že už do něj několik let nemohou chodit děti z přilehlé základní školy a energetická náročnost je extrémně vysoká. O náklady na opravu se dělí město a Národní sportovní agentura.

Fajne školní bistro je velmi oblíbené. Jídelny se učí i inspirují

V Ostravě je velmi oblíbený projekt Fajne školní bistro, jehož cílem je učit i motivovat školní jídelny k vaření nejen zdravých, ale i chutných jídel. Letos pokračuje už pátou sezónu.

Svářeči

Ostrava Nástup: od 1. listopadu 2024 od 30 000 do 38 000 Kč/měsíc

Vánoční kluziště bude na náměstí E. Beneše i letos K dispozici bude i půjčovna bruslí

21. října 2024 9:22 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Nabídka práce

I když venku ještě krásně svítí sluníčko, Ostrava už se chystá na Vánoce. Stejně jako v minulých letech bude jedním z hlavních lákadel v centru města vánoční kluziště.

Ostrava zakládá novou tradici - Zlatý maraton Emila Zátopka

Jméno legendárního běžce Emila Zátopka nese zbrusu nový maraton, který se poběží na jediném okruhu, s mezinárodní účastí již tuto sobotu 26. října se startem a cílem na Městském stadionu v Ostravě-Vítkovicích. Jeho součástí bude také 12. ročník Českého běhu žen Ostrava.

Noční nehoda v Ostravě: opilý řidič srazil ve Staré Bělé hledaného muže

19. října 2024 10:31 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

V Ostravě-Staré Bělé se brzy ráno stala nehoda, při které opilý řidič vozidla Škoda srazil 40letého chodce. Policisté následně zjistili, že sražený muž je osobou v pátrání kvůli podezření z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Řidič, který měl v krvi přes 0,9 promile alkoholu, přišel na místě o řidičský průkaz.

Před jízdou jsem vypil litr pálenky, přiznal řidič. Policisté mu zabavili už třetí vozidlo, asi propadne státu

18. října 2024 22:00 | Ostrava-Poruba | Lukáš Zavadil

Policisté z Ostravy-Poruby zadrželi 54letého řidiče, který usedl za volant i přes opakovaný zákaz řízení. Muž navíc nadýchal přes dvě promile alkoholu a přiznal, že v noci před jízdou vypil litr pálenky.

Slezskoostravský hrad ukazuje život hraběte Wilczka a jeho polární expedici

Nová interaktivní výstava ve sklepení Slezskoostravského hradu představuje návštěvníkům zajímavou formou nejen osobu posledního majitele Slezskoostravského panství, ale taky jeho klíčovou roli v první rakousko-uherské polární expedici, které se dokonce sám zúčastnil.

Kvůli situaci v Liberty škrtá Slezská Ostrava v rozpočtu, společnost dluží obvodu 39 milionů

Zastupitelstvo Slezské Ostravy schválilo na zářijovém zasedání škrty v rozpočtu. Jejich důvodem je situace v ostravské huti Liberty, která aktuálně dluží obvodu 39 milionů korun v dani z nemovitých věcí.

Ostravou utíkali falešní vězni, adrenalinový závod Útěk v řetězech odstartoval na Slezské

Patnáctý ročník adrenalinové soutěže dvojic „Útěk v řetězech“ odstartoval poprvé v historii závodu z Ostravy. V té Slezské čekalo spoutané soutěžící hned pět z deseti náročných úkolů, které museli splnit na cestě za pomyslnou svobodou.

V Ostravě se poprvé poběží světový závod Emil Zátopek Golden City Marathon

V Ostravě bude zbrusu nový maraton. Půjde o mezinárodní akci světového formátu s velkými hvězdami maratonské světové scény. Emil Zátopek Ostrava Golden City Marathon se má stát novou podzimní tradicí.

Slováci se vydávali při loupeži za francouzské hokejové fanoušky. Dopadení byli díky batohům

U vyřešení nějakého případu policistům často pomůže detail, který pachatele ani nenapadne. Stejně tomu bylo i v případu Slováků, kteří v přestrojení za francouzské hokejové fanoušky pokusili vyloupit v Ostravě směnárnu. Klíčové pro jejich dopadení byly nakonec batohy.

Participativní rozpočet Naše Poruba jde do finále. Postoupily tři návrhy ze sedmi podaných

17. října 2024 18:47 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Porubský participativní rozpočet, který funguje od roku 2016, letos změnil název ze Zelená Porubě na Naše Poruba. Nápady do letošníhoho ročníku mohli lidé posílat od začátku roku.

Mariánskohorská ZŠ Gen. Janka prochází kompletní rekonstrukcí

Mariánskohorská ZŠ Gen. Janka prochází rozsáhlou rekonstrukcí. Ta začala před dvěma lety výměnou střech na všech pavilonech a pokračovala rekonstrukcí tělocvičny, šaten a rozvodů horké vody.

Rastislav Maďar je podruhé děkanem Lékařské fakulty OU

Děkanem Lékařské fakulty Ostravské univerzity je po slavnostní inauguraci Rastislav Maďar. Navazuje na předchozí čtyřleté období. Za jeho působení se fakulta stabilizovala, podařilo se získat akreditaci oboru všeobecné lékařství a také otevřít obor stomatologie. Akademický senát ho v květnu jednomyslně doporučil rektorovi Ostravské univerzity.