Férová snídaně je vlastně piknikové setkání s vlastními výrobky, většinou z domácích surovin. Jejím cílem je podpořit špatně oceňované pěstitele potravin zejména v Africe, Asii a Latinské Americe a výrobce lokálních produktů. Mnozí často pracují ve špatných podmínkách a jsou mezi nimi i děti či těhotné ženy.
„Fair Tradová“ značka znamená, že potraviny, které zakupujeme byly vyrobeny s ohledem k přírodě a s ohledem k lidem, takže nevykořisťujeme nikoho v jeho práci,“ vysvětluje pořadatelka happeningu Eva Vrobelová.
Domácí produkty a výrobky zaplnily ve Staré Městě celý rautový stůl a všichni za svoje přinesené dobroty mohli ochutnávat výrobky těch ostatních. Dobrovolníci vyráběli i vaječinku, domácí tatarák, lívance, palačinky i kávu. Na místě tak vzniklo množství piknikových míst pro celou rodinu.
Anketa, výrobci a účastníci happeningu: „Já jsem vyrobila na dnešní krásnou akci tatarák a potom z domácích produktů ředkvičky.“
„Mám tam medové placičky celozrnné a jsou velmi dobré a je to dnešní originál.“
„Sušený maso domácí. Můžeš klidně okoštovat vzoreček.“
„Já jsem upekla kváskový chleba a udělala jsem pomazánku s kokosovým olejem a s vajíčkama.“
„Já jsem dělala ostružinový koláč a rybízový koláč.“
„Já jsem udělala nějaké vločky ovesné domácí křupavé a višňovku jsem donesla od dědy.“
Účast na happeningu se v celé zemi sčítá a konečným cílem je působit na velké obchodní řetězce, aby tyto potraviny začaly také prodávat.
„Projevuje se to také tím, že mnoho těchto výrobků už můžeme najít ve velkých řetězcích, jako je třeba Lídl a další, takže je vidět, že lidé po tom poptávku mají,“ dodává Eva Vrobelová.
Letos si Férovou snídani v celém Česku nenechalo ujít přes 10 tisíc lidí na 193. místech republiky.