Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Na gymnáziu v Bruntále proběhl po dvouleté pauze úspěšný Den vědy, zaujal stovky návštěvníků

Bruntál |

Po dvouleté pauze, vynucené covidovou epidemií mohlo Gymnázium v Bruntále konečně uspořádat svůj tradiční Den vědy. Ten se stal velmi oblíbenou akcí pro děti i dospělé, především díky desítkám pokusů a ukázek z různých oborů studia.

Na ukázkách, pokusech a pořádání celé akce se podílelo více než 150 studentů gymnázia.

Zuzana Šichmanová, hlavní pořadatelka: „Navíc za námi přijeli naši kamarádi ze Slaného, z Laborek.cz, kteří pomáhají natáčet Zázraky přírody, a připravili si tady různé pokusy, například s kapalným dusíkem."

Tomáš Pavelka, ředitel gymnázia: „Důležité je taky vidět to, že na gymnáziu se nesedí pouze v lavicích a poslouchá se výklad, ale že ti naši žáci umí vytvořit nějaký pokus a předvést ho i na veřejnosti.“

Fyzikální, chemické, biologické a technické expozice obsadily celou budovu gymnázia.

Jaroslav Haluza, partnerská firma akce: „Pro letošní rok jsme si vybrali alchymistickou laboratoř, kdy vyrábíme jak lebky, tady vyrábíme slonovinu a nebo jelení rohy, kolega vyrábí sušené zmije a holky, co tam máme vzadu, tak ty tam dělají alchymistický kvíz."

Jiří Ranostaj, učitel gymnázia: „V naší učebně vidíte ukázky 3D tisku, které vytiskli naši kluci v kroužcích, ukázka konkrétního 3D tisku na 3D tiskárně a je možno vyzkoušet ruční 3D pero a vyzkoušet si tisk přímo z ruky.“

Pavlína Jarošová, studentka: „Lidi si tady mnůžou vyzkoušet, jestli si pamatují základy fyziky vlastně ještě z mladších ročníků, kdy se učili fyziku.“

Tereza Bjalončíková, studentka: „Umím rozsvítit žárovku bez toho, aniž bych ji zapojila do jakéhokoli obvodu a umím to pomocí indukčního vařiče, ve kterém je cívky a když ten indukční vařič zapnu, tak se začne indukovat napětí.“

Petr Kaufmann, student: „Já tady mám pokus, který se jmenuje Newtonova houpačka. Pustíme jednu kuličku a naopak se nám odrazí na opačné straně. Když pustíme dvě kuličky, tak se zase odrazí dvě."
Renáta Bezděková, studentka: „Tady máme pokus s magickým zrcadlem, kdy tady máme zrcadlo v podobě válce a má schopnost, odrazit deformovaný obrázek a zobrazit ho tak, jak vypadá ve skutečnosti.“

Tomáš Uhlíř, student: „Lidi v této místnosti můžou vidět veškerou robotiku naší školy, vláčky, které fungují na principu směru kolejí, pomocí barvy, dále tady máme našeho hada s králíkem a pak je tady i střílení na terč. Robotika tady na škole slouží jako předmět.“

Aneta Prajzová, studentka: „Ocet, vysypali jsme do něj sodu a vlastně uniká oxid uhličitý a díky tomu se rukavice naplní a nafoukne se.“

Miloň Mýlek, student: „Tady v této místnosti máme mikroskopy, mechy a také můžete pozorovat střevlíka.“

Veronika Horáčková, studentka: „V této učebně máme ukázku chromatografie, kdy se nám vlastně barvy na papíře rozkládají na různé složky a následně z toho vyrábíme tyto kytičky.“

Mezi návštěvníky bylo také mnoho žáků základních škol, kteří mají zájem, pokračovat na gymnáziu ve svém studiu.

Nahlásit chybu


K tématu

Již podesáté zaplnil bruntálské gymnázium oblíbený Den vědy

14. listopadu 2023 12:10 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Již podesáté pořádalo Gymnázium Bruntál oblíbený Den vědy. Ten přilákal do prostor školy jak budoucí zájemce u studium, tak i žáky a děti v doprovodu rodičů. Mohli být přítomni u pokusů z fyziky, chemie i biologie a mnohé si mohli sami vyzkoušet a něco si i vyrobit a odnést.

Chovatelská přehlídka loveckých trofejí v Bruntále ukázala vývoj, stav i budoucnost myslivosti

25. dubna 2023 18:16 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V Bruntále se konala chovatelská přehlídka loveckých trofejí, která hodnotila vývoj v oblasti chovu zvěře v loňském roce. Myslivecká i nemyslivecká veřejnost si na přehlídce mohla prohlédnout lovecké trofeje běžné i výjimečné. Výstava byla zajímavá také pro děti.

Do bruntálských škol přibude od září několik stovek nově zapsaných prvňáčků

25. dubna 2023 23:53 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Několik stovek nových prvňáčků začne od září chodit do pěti bruntálských základních škol. Právě proběhly jejich zápisy a jejich učitelé už vědí, jaké znalosti či schopnosti budoucí žáci mají. U zápisu to vše u dětí zjišťovali zábavnou formou.


O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

Studenti VŠB představili návrhy zvelebení veřejných prostranství v Rychvaldě

Spolupráce Vysoké školy báňské s městem Rychvald přinesla první hmatatelné výsledky. Studenti před zástupci města a veřejnosti představili své návrhy, jak upravit některá veřejná prostranství.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Město žádá dotace na investice do sportovišť, na rekonstrukci šaten a stavbu haly

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, druhá stavby nové multifunkční haly.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

Dnes 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

Dražba dresů opavských basketbalistů pro mobilní hospic Pokojný přístav vynesla přes 108 tisíc

Včera 19:38 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Charitativní dražba originálních červených dresů opavských basketbalistů s logem Opava 800 vynesla více než 108 tisíc korun. Dražilo se na Aukru a peníze pomohou mobilnímu hospici Pokojný přístav Charity Opava.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Dnes 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Novojičínská radnice se otevřela jako historická památka

Nový Jičín se připojil k výzvě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska - v rámci akce Brány památek dokořán otevřel veřejnosti prostory radnice, které nejsou běžně přístupné. Akci využili k návštěvě úřední budovy i školní skupiny.

Fajne školní bistro Ostravě závidí i okolní města. Špičkoví kuchaři pomáhají v jídelnách

Kvalita jídla ve školních jídelnách se v posledních letech výrazně zlepšila a v Ostravě na tom má podíl i velmi oblíbený a úspěšný projekt Fajne školní bistro. Školy objíždějí špičkoví kuchaři a pomáhají kuchařkám s přípravou chutných jídel podle norem a děti jsou nadšené.

Na náměstí Osvoboditelů v Opavě vyvrcholily oslavy Dne Země

Včera 19:26 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě si hned několika akcemi připomněli Den Země. Lidé se mohli zapojit třeba do úklidu svého okolí, prohlédnout si čističku odpadních vod, nebo vyrazit za obojživelníky na Raduňský mokřad a za ptáky do Městských sadů. Vše vyvrcholilo oslavou Dne Země na náměstí Osvoboditelů.

V Bruntále otevřeli nové prostory pro pečovatelskou službu v adaptované vile

21. dubna 2024 18:04 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Bruntál adaptoval nové prostory pro pečovatelskou službu ve vilovém objektu v Domově pro seniory. Bývalá lékařská vila na zahradě domu po odchodu odborného lékaře zůstala bez využití. Plánované propojení s domovem pro seniory by bylo velmi nákladné. Našlo se však nové řešení.

Unikátní výstava „Ve znamení černého kříže“ na bruntálském zámku

21. dubna 2024 17:53 | Bruntál | Karel Soukop | Kulturní okénko

Velmi zajímavou a originální výstavu připravilo Muzeum v Bruntále ve výstavní síni bruntálského zámku. Pod názvem „Ve znamení černého kříže“ se zabývá se působením Řádu německých rytířů v Jeseníkách. Řád, vznikl již ve 12. století za křižáckých výprav do Palestiny nejprve jako řád špitální. Rytířským se stal až na konci 12. století za papeže Inocence III.

Největší investicí v Bruntále za posledních několik desetiletí je příprava lokality pro výstavbu domů a bytů

14. dubna 2024 19:24 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Město Bruntál čekají roky největších investic v jeho novodobé historii. Byla zahájena příprava strategické rozvojové lokality s pracovním názvem Lokalita Za mlékárnou. Jde o desetihektarovou plochu, na které vyrostou desítky nových domů, jak bytových, tak pro individuální bydlení.

Poslední halový turnaj ve futsale před začátkem fotbalové sezóny v Bruntále

7. dubna 2024 11:32 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Každému začátku předchází i nějaký konec. Jarní začátek fotbalové sezóny znamenal i v Bruntále konec zimních halových zápasů. Poslední turnaj ve futsale, který byl i přípravou na letní velkou kopanou, se odehrál v místní sportovní hale.

Stanislav Novák, fotograf proměn a událostí by se dožil 100 let, nyní má venkovní výstavu v Bruntále

31. března 2024 17:06 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Narodil se v roce 1923 a po studiích, praxi v Praze i válečném totálním nasazení v Německu žil a pracoval celých 45 let v Bruntále. Fotograf Stanislav Novák byl nejen geniálním dokumentaristou. Spolupracoval s mnoha novinami a jeho práci dodnes využívají historikové, badatelé a kronikáři.

Na bruntálském zámku proběhl velký velikonoční jarmark s kulturním programem

31. března 2024 0:28 | Bruntál | Karel Soukop | Kulturní okénko

Navštívíme zámek v Bruntále, kde jeho provozovatel - Muzeum Bruntál připravil reprezentativní velikonoční jarmark. Již od ranních hodin se tady scházeli jednotlivci i celé rodiny. Jarmark proběhl v exteriérech zámku, nádvoří a přilehlých prostorách.

Na gymnáziu v Bruntále proběhl po dvouleté pauze úspěšný Den vědy, zaujal stovky návštěvníků
Vydáno 13. listopadu 2022 20:38, Bruntál, Karel Soukop
Po dvouleté pauze, vynucené covidovou epidemií mohlo Gymnázium v Bruntále konečně uspořádat svůj tradiční Den vědy. Ten se stal velmi oblíbenou akcí pro děti i dospělé, především díky desítkám pokusů a ukázek z různých oborů studia.

Na ukázkách, pokusech a pořádání celé akce se podílelo více než 150 studentů gymnázia.

Zuzana Šichmanová, hlavní pořadatelka: „Navíc za námi přijeli naši kamarádi ze Slaného, z Laborek.cz, kteří pomáhají natáčet Zázraky přírody, a připravili si tady různé pokusy, například s kapalným dusíkem."

Tomáš Pavelka, ředitel gymnázia: „Důležité je taky vidět to, že na gymnáziu se nesedí pouze v lavicích a poslouchá se výklad, ale že ti naši žáci umí vytvořit nějaký pokus a předvést ho i na veřejnosti.“

Fyzikální, chemické, biologické a technické expozice obsadily celou budovu gymnázia.

Jaroslav Haluza, partnerská firma akce: „Pro letošní rok jsme si vybrali alchymistickou laboratoř, kdy vyrábíme jak lebky, tady vyrábíme slonovinu a nebo jelení rohy, kolega vyrábí sušené zmije a holky, co tam máme vzadu, tak ty tam dělají alchymistický kvíz."

Jiří Ranostaj, učitel gymnázia: „V naší učebně vidíte ukázky 3D tisku, které vytiskli naši kluci v kroužcích, ukázka konkrétního 3D tisku na 3D tiskárně a je možno vyzkoušet ruční 3D pero a vyzkoušet si tisk přímo z ruky.“

Pavlína Jarošová, studentka: „Lidi si tady mnůžou vyzkoušet, jestli si pamatují základy fyziky vlastně ještě z mladších ročníků, kdy se učili fyziku.“

Tereza Bjalončíková, studentka: „Umím rozsvítit žárovku bez toho, aniž bych ji zapojila do jakéhokoli obvodu a umím to pomocí indukčního vařiče, ve kterém je cívky a když ten indukční vařič zapnu, tak se začne indukovat napětí.“

Petr Kaufmann, student: „Já tady mám pokus, který se jmenuje Newtonova houpačka. Pustíme jednu kuličku a naopak se nám odrazí na opačné straně. Když pustíme dvě kuličky, tak se zase odrazí dvě."
Renáta Bezděková, studentka: „Tady máme pokus s magickým zrcadlem, kdy tady máme zrcadlo v podobě válce a má schopnost, odrazit deformovaný obrázek a zobrazit ho tak, jak vypadá ve skutečnosti.“

Tomáš Uhlíř, student: „Lidi v této místnosti můžou vidět veškerou robotiku naší školy, vláčky, které fungují na principu směru kolejí, pomocí barvy, dále tady máme našeho hada s králíkem a pak je tady i střílení na terč. Robotika tady na škole slouží jako předmět.“

Aneta Prajzová, studentka: „Ocet, vysypali jsme do něj sodu a vlastně uniká oxid uhličitý a díky tomu se rukavice naplní a nafoukne se.“

Miloň Mýlek, student: „Tady v této místnosti máme mikroskopy, mechy a také můžete pozorovat střevlíka.“

Veronika Horáčková, studentka: „V této učebně máme ukázku chromatografie, kdy se nám vlastně barvy na papíře rozkládají na různé složky a následně z toho vyrábíme tyto kytičky.“

Mezi návštěvníky bylo také mnoho žáků základních škol, kteří mají zájem, pokračovat na gymnáziu ve svém studiu.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/bruntalsko/bruntal/11000034317/na-gymnaziu-v-bruntale-probehl-po-dvoulete-pauze-uspesny-den-vedy-zaujal-stovky-navstevniku