Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V Bruntále bylo otevřeno rekonstruované a opravené Městské divadlo

Bruntál |

Po rok a půl trvající rekonstrukci a opravě bylo v Bruntále nově otevřeno Městské divadlo. Má za sebou dlouhou historii. Původní Spolkový dům katolického tovaryšstva z konce 19. století a Osvětový dům od roku 1955 byl od roku 1997 otevřen jako divadlo v Bruntále.

Velká investice města ve výši více než 36 milionů korun divadlu vrátila jeho původní historickou podobu.

Alena Pajkošová, vedoucí Oddělení kultury MěÚ Bruntál: „Málokomu se poštěstí za život jedenkrát otvírat divadlo, já mám tu čest, otvírat ho již podruhé po 27 letech a tady jak vidíte na dobovém tisku, tak to jsem já o 27 let mladší."
Martin Henč (ANO/, starosta Bruntálu: „Dnešní den byl úžasný a já si myslím, že se začíná psát nová historie divadla, protože divadlo dostalo ten starý, původní charakter při pohledu z venku. Nemalé poděkování Odboru kultury, kteří ten rok a půl kontinuálně vedli kulturu úplně někde jinde, než tady v tomto divadle a využili všech možných prostorů a místností v Bruntále tak, aby kultura mohla pokračovat dále.“

Vnější stavební stav budovy si vyžádal opravdu komplexní rekonstrukci.

Alena Pajkošová, vedoucí Oddělení kultury MěÚ Bruntál: „Velkou rekonstrukcí byla řešena změna venku, v opláštění. Výměna oken, výměna dveří, přesto se nám podařilo díky dotaci z MAS Hrubý Jeseník rekonstruovat učebnu, vyměnit posezení na malém sále a když se rozhlédnete kolem, tak uvidíte i nějaké nové změny v divadelním baru.“
Petr Rys (STAN), místostarosta Bruntálu: „Když se podíváte za mě, tak uvidíte krásně opravenou fasádu, okna, prostor před divadlem a jsem přesvědčen, že si tento objekt tu rekonstrukci zasloužil a toto dílo bude sloužit po mnoha desetiletí bruntálským občanům, ale i návštěvníkům našeho města. Oddělení kultury jistě bude chystat nové a nové akce, které budou probíhat právě v budově opraveného a nově rekonstruovaného divadla. Jednou z nich může být i výměna sedadel a koberců v interiéru a já bych vás chtěl velmi srdečně pozvat na všechny akce, které bude oddělení kultury pořádat.“

Hned po otevření byl zahájen provoz divadla prvním koncertem skvělé kapely Backwards.

Alena Pajkošová, vedoucí Oddělení kultury MěÚ Bruntál: „Od této chvíle spouštíme provoz, velice ráda bych všechny pozvala na další akce do konce roku, ať už jsou to dopolední představení pro školy, nedělní, sobotní, víkendové pohádky pro rodiče s dětmi a pochopitelně i spousta divadelních představení a talk show pořadů v našem divadle.“
Petr Rys (STAN), místostarosta Bruntálu: „Co bych chtěl ale také zdůraznit, bylo, že ta rekonstrukce by se neobešla bez konkrétních lidí. Ten projekt už v minulém období připravovala Hanka Šutovská jako místostarostka ve spojení s panem architektem Řehulkou, s vedoucím odboru Michalem Kafurou nebo vedoucí finančního odboru Hankou Zouharovou. Celou akci měl na starosti Odbor správy majetku, investic a dotací pod vedením vedoucího oddělení Petra Mrkala a konkrétního technika, pana ing. Pavla Juříčka. Stavební dozor, který s námi tady pracoval, byl pan Čevela a stavební formou a realizátorem byla firma Intoza.“
Nahlásit chybu


K tématu

Revitalizace bruntálského divadla má za sebou první část oprav

21. listopadu 2023 10:00 | Bruntál | Karel Soukop

Bruntálské městské divadlo má za sebou letní a podzimní část prací na revitalizaci. Divadlo bylo celou sezónu uzavřeno a prochází kompletní proměnou fasád, oken a vzhledu budovy. Práce na fasádě divadla jsou náročné a odhalily mnohé nekvalitní podklady ve stěnách a detailech.

Revitalizace bruntálského divadla bude pokračovat, dokud počasí dovolí

21. listopadu 2023 11:01 | Bruntál | Karel Soukop

Bruntálské městské divadlo má za sebou letní a podzimní část prací na revitalizaci. Divadlo bylo celou sezónu uzavřeno a prochází kompletní proměnou fasád, oken a vzhledu budovy. Práce na fasádě divadla jsou náročné a odhalily mnohé nekvalitní podklady ve stěnách a detailech.

Více než stomilionovou investici proměnili v Krnově v nově rekonstruovanou Základní uměleckou školu

5. listopadu 2023 12:53 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Davy lidí, dospělí i děti se přišly podívat na právě otevřenou budovu Základní umělecké školy v Krnově. Více než stomilionová investice proměnila chátrající budovu v nádherný stánek umění. Nové učebny a sály přivítají začínající i pokročilé muzikanty, výtvarné i dramatické umělce.


Někteří houbaři ignorují zákaz vstupu do beskydských lesů poškozených povodněmi

Letošní houbařská sezona v Beskydech je velmi dobrá a lidé nosí plné koše hřibů. Někteří však riskují své zdraví a životy, když vstupují do míst, kde je to po povodních zakázáno.

Lidé postižení povodní ve Frýdku-Místku mohou žádat město o finanční pomoc od státu

Lidé ve Frýdku-Místku, kterým poškodila voda v průběhu záplav majetek, budou moci získat peníze také od státu. Požádat o pomoc musí magistrát, který následně podle šetření rozhodne o vyplacení částky. Maximální výše dotace je 40 tisíc korun a peníze budou z balíku Ministerstva životního prostředí.

Na most v Ratibořské ulici v Opavě se v listopadou vrátí auta. Mostní provizorium už stojí

Včera 20:01 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Náhradní most přes řeku Opavu už je téměř hotový. Ten stávající, který spojuje centrum Opavy s městskou částí Kateřinky poškodila zářijová povodeň natolik, že ho čeká demolice.

Stíhacího pilota RAF uctili v rodném Straníku sochařským dílem

V novojičínském Straníku byl odhalen pomník válečnému veteránu Josefu Vavříkovi, který se zde v roce 1919 narodil. Za druhé světové války byl stíhacím pilotem Britského královského letectva.

Noční nehoda sanitky a osobního vozu v Dobré, na místě čtyři zranění, hasiči museli vyprošťovat

Včera 12:19 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Čtyři lidé utrpěli zranění při noční nehodě vozidla Zdravotnické záchranné služby a osobního automobilu v obci Dobrá na Frýdecko-Místecku. Na místě zasahovaly jednotky profesionálních hasičů, které musely dvě osoby z osobního vozidla vyprostit pomocí hydraulického nářadí.

Beskydské divadlo otevřelo Růžový salonek jako galerii designu

V Beskydském divadle zahájil provoz Růžový salonek, první galerie současného umění a designu v Novém Jičíně. Výstavní prostor vznikl z budoáru, který měl sloužit ženám pro úpravu před vstupem do divadelního sálu.

Turnaj přípravek v národní házené dělá dětem radost a motivuje

19. října 2024 8:52 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Národní házenou, ryze český sport, mohou ve Studénce začít hrát děti už od tří let. Aby je trenéři pro tento sport ještě více motivovali, pořádají tu pro ně turnaj přípravek.

Slováci se vydávali při loupeži za francouzské hokejové fanoušky. Dopadení byli díky batohům

U vyřešení nějakého případu policistům často pomůže detail, který pachatele ani nenapadne. Stejně tomu bylo i v případu Slováků, kteří v přestrojení za francouzské hokejové fanoušky pokusili vyloupit v Ostravě směnárnu. Klíčové pro jejich dopadení byly nakonec batohy.

V Opavě je po letech opět vystaven unikátní model města z roku 1983

18. října 2024 11:55 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

V Opavě je po letech opět vystaven unikátní model města. Ten vznikl na počátku 80. let v souvislosti s novým územním plánem a vystavuje se jen při výjimečných příležitostech.

Žena naletěla na sociální síti falešnému vojákovi. Postupně přišla o 900 tisíc korun

14. října 2024 10:29 | Bruntál | Tomáš Kořistka | Magazín 112

Podvody prostřednictvím sociálních sítí už jsou pro kriminalisty na denním pořádku. Jedním z nejčastějších, cílících hlavně na osamělé ženy, je falešný voják, který se chce vrátit z války a pouze potřebuje nějaké peníze. Žena z Bruntálska takto přišla o téměř milion korun.

52. Večerní běh Bruntálem neohrozilo ani chladné a deštivé počasí

14. října 2024 9:21 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Tradiční Večerní běh Bruntálem se v centru města konal již po dvaapadesáté. Závod nepřekazilo ani nezvykle chladné počasí s přeháňkami. Finančně ho podpořilo město Bruntál, MS kraj i Česká unie sportu.

Benefiční akce bruntálských pořadatelů pro postižené obce

6. října 2024 20:08 | Bruntál | Karel Soukop

Do pomoci povodní postiženým obcím se zapojili také pořadatelé nejrůznějších kulturních akcí. Vybrané finance pak poskytli adresně vytipovaným institucím, většinou školám či školkám. Město Bruntál využilo k dobrovolné sbírce pomoci také Svatováclavský sváteční koncert.

Na pomoc postiženým obcím přispívají také pořadatelé kulturních akcí v Bruntále

6. října 2024 20:02 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Do pomoci povodní postiženým obcím se zapojili také pořadatelé nejrůznějších kulturních akcí. Vybrané finance pak poskytli adresně vytipovaným institucím, většinou školám či školkám. Město Bruntál využilo k dobrovolné sbírce pomoci také Svatováclavský sváteční koncert.

V Jeseníkách pokračuje boj lidí s následky povodní , přehrada Slezská Harta zabránila následkům ještě horším

17. září 2024 9:58 | Bruntál | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

V Jeseníkách nastává boj s následky povodní. Sčítají se materiální škody, následky velké vody a ve spolupráci s obcemi a hasiči obyvatelé odčerpávají vodu ze zatopených ploch a domů. Voda však stále z kopců stéká a komplikuje situaci.

Ohrožení Černým potokem si i v Bruntále vynutilo evakuace obyvatel z okolí

15. září 2024 15:36 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Na Bruntálsku momentálně přestalo pršet, voda však stále stéká z kopců a situace je na některých místech kritická. Město vyhlásilo 3 stupeň povodňové aktivity a zakázalo vstup do některých oblastí v okolí a do prostor kolem vodních toků

V Bruntále bylo otevřeno rekonstruované a opravené Městské divadlo
Vydáno 20. října 2024 21:01, Bruntál, Karel Soukop
Po rok a půl trvající rekonstrukci a opravě bylo v Bruntále nově otevřeno Městské divadlo. Má za sebou dlouhou historii. Původní Spolkový dům katolického tovaryšstva z konce 19. století a Osvětový dům od roku 1955 byl od roku 1997 otevřen jako divadlo v Bruntále.

Velká investice města ve výši více než 36 milionů korun divadlu vrátila jeho původní historickou podobu.

Alena Pajkošová, vedoucí Oddělení kultury MěÚ Bruntál: „Málokomu se poštěstí za život jedenkrát otvírat divadlo, já mám tu čest, otvírat ho již podruhé po 27 letech a tady jak vidíte na dobovém tisku, tak to jsem já o 27 let mladší."
Martin Henč (ANO/, starosta Bruntálu: „Dnešní den byl úžasný a já si myslím, že se začíná psát nová historie divadla, protože divadlo dostalo ten starý, původní charakter při pohledu z venku. Nemalé poděkování Odboru kultury, kteří ten rok a půl kontinuálně vedli kulturu úplně někde jinde, než tady v tomto divadle a využili všech možných prostorů a místností v Bruntále tak, aby kultura mohla pokračovat dále.“

Vnější stavební stav budovy si vyžádal opravdu komplexní rekonstrukci.

Alena Pajkošová, vedoucí Oddělení kultury MěÚ Bruntál: „Velkou rekonstrukcí byla řešena změna venku, v opláštění. Výměna oken, výměna dveří, přesto se nám podařilo díky dotaci z MAS Hrubý Jeseník rekonstruovat učebnu, vyměnit posezení na malém sále a když se rozhlédnete kolem, tak uvidíte i nějaké nové změny v divadelním baru.“
Petr Rys (STAN), místostarosta Bruntálu: „Když se podíváte za mě, tak uvidíte krásně opravenou fasádu, okna, prostor před divadlem a jsem přesvědčen, že si tento objekt tu rekonstrukci zasloužil a toto dílo bude sloužit po mnoha desetiletí bruntálským občanům, ale i návštěvníkům našeho města. Oddělení kultury jistě bude chystat nové a nové akce, které budou probíhat právě v budově opraveného a nově rekonstruovaného divadla. Jednou z nich může být i výměna sedadel a koberců v interiéru a já bych vás chtěl velmi srdečně pozvat na všechny akce, které bude oddělení kultury pořádat.“

Hned po otevření byl zahájen provoz divadla prvním koncertem skvělé kapely Backwards.

Alena Pajkošová, vedoucí Oddělení kultury MěÚ Bruntál: „Od této chvíle spouštíme provoz, velice ráda bych všechny pozvala na další akce do konce roku, ať už jsou to dopolední představení pro školy, nedělní, sobotní, víkendové pohádky pro rodiče s dětmi a pochopitelně i spousta divadelních představení a talk show pořadů v našem divadle.“
Petr Rys (STAN), místostarosta Bruntálu: „Co bych chtěl ale také zdůraznit, bylo, že ta rekonstrukce by se neobešla bez konkrétních lidí. Ten projekt už v minulém období připravovala Hanka Šutovská jako místostarostka ve spojení s panem architektem Řehulkou, s vedoucím odboru Michalem Kafurou nebo vedoucí finančního odboru Hankou Zouharovou. Celou akci měl na starosti Odbor správy majetku, investic a dotací pod vedením vedoucího oddělení Petra Mrkala a konkrétního technika, pana ing. Pavla Juříčka. Stavební dozor, který s námi tady pracoval, byl pan Čevela a stavební formou a realizátorem byla firma Intoza.“
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/bruntalsko/bruntal/11000045553/v-bruntale-bylo-otevreno-rekonstruovane-a-opravene-mestske-divadlo