Guláš z vepřového, hovězího i zvěřiny, guláš pirátský, mexický a mnohé další byly k mání na soutěži ve vaření kotlíkového guláše ve Světlé Hoře na Bruntálsku. Už po šesté ji uspořádalo sdružení Světelská pohoda.
Tradiční soutěž přilákala čtrnáct družstev. Zúčastnili se nejenom domácí, ale přijely i týmy ze širokého okolí.
Václav Vojtíšek (nez.), starosta Světlé Hory
Je to soutěž o Cenu děda Praděda v tradičním vaření kotlíkového guláše. Lidé se baví, přijíždějí ze širokého okolí, aby ukázali své kulinářské dovednosti a z toho máme radost , že se tady zase něco děje.
Vaříme guláš z vepřového masa, z krkovice, bude to chillie con carne, mexická receptura, ostrý gulášek s kukuřicí, s fazolema.
My jsme přijeli z Prajzské, až dalekého Reichu. No guláš. Hovězí s překvapením a nazvali jsme ho Prořízlá prajská držka. No z hovězího masa a s překvapením a z cibule a česneku a z koření.
Jsme z Bruntálu a vaříme pirátský guláš. Je to z vepřového masa.
My jsme tady za o.s. Motorafani Bruntál. Vaříme tak zvaný čoprácký guláš z vepřového masa, z ingrediencí, které do guláše patří, ale máme tam i nějaký speciality, které nás určitě dotáhnou na první místo. Hlavně to máme na háku.
Na soutěži nechybí recese a dobrá nálada. Hodnotící měřítka jsou ale velmi přísná. Kromě samotné kvality guláše bere porota v potaz i další kriteria.
Marie Vojtíšková, porotkyně, o.s. Světelská pohoda
My na to máme tabulku, takže já vám je přečtu – první dojem, kultura stánku, kultura vaření, doprovodný program, kostýmy, nápaditost a my si tam dáváme osobní hodnocení ještě z našeho pohledu.
Vítězem šestého ročníku Ceny děda Praděda ve vaření kotlíkového guláše se po celodenním klání stal tým Holbíci z Bruntálu.