Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

MHD zdarma ve F-M poutá pozornost i v zahraničí

Frýdek-Místek |

Město Frýdek-Místek se svým projektem MHD zdarma poutá stále více pozornost také v zahraničí. Po Žilině projevili zájem o informace i starostové z Polska, z družebního města Bielsko-Biala a okolí.

O tom, že je frýdeckomístecký projekt MHD zdarma jedinečný svědčí fakt, že je o něj čím dál větší zájem také v zahraničních zemích. Už v minulosti se o něj zajímalo slovenské město Žilina a nyní si pro informace přijela také delegace z Polska.

“Jednou za nějakou dobu se tady objeví nějaká obec a chce znát naše zkušenosti s MHD zdarma. Tentokrát se na nás obrátila z Polska, z okresu Bielsko-Biała . Bylo to něco výjimečného. Těch zahraničních návštěvníků není tak mnoho. Byli velice detailní a ptali se a chtěli vědět, jak nám to funguje, jaké jsou vlivy na životní prostředí, na počet přepravených cestujících, a podle těch jejich dotazů můžeme očekávat, že i v Bielsko-Białej zavedou MHD zdarma,” sdělil náměstek primátora města Frýdku-Místku Karel Deutscher.

Starosty prezentací provedl jednatel Dopravního podniku Frýdek-Místek Jan Širc, který polské delegaci přiblížil, že projekt dnes zapojením dalších dvaceti obcí v okolí Frýdku-Místku slouží zhruba sto tisícům obyvatel a představuje zhruba 2,5 milionu najetých kilometrů ročně na devatenácti linkách.

“Nejvíce kolegy z Polska udivilo to, že se u nás podařilo zdvojnásobit počet přepravených cestujících, a také je zajímalo to, že zajíždíme do okolních obcí, že jsme zrušili některé linky, které se nám dříve zdvojovali, takže jezdily modré linky vedle červených. Dneska už jezdí jeden autobus, což je mnohem šetrnější k životnímu prostředí a je to efektivnější i z pohledu nákladů,” dodal Deutscher.

V loňském roce využilo MHD zdarma více jak sedm milionů cestujících. Město eviduje 25 000 vlastníků čipové karty na MHD zdarma.

Nahlásit chybu


K tématu

Každý osmý cestující byl v noci vyloučen z ostravské MHD

23. září 2023 11:25 | Ostrava-město | Jiří Cileček

1 724 zkontrolovaných cestujících v celkem 57 spojích, a z toho 216 vyloučených pasažérů za nedodržování smluvních přepravních podmínek. To jsou výsledky kontrolní bezpečnostní akce asistentů přepravy Dopravního podniku Ostrava (DPO) a strážníků Městské policie Ostrava (MPO), která proběhla v noci z pátku 22. září na sobotu 23. září. Noční akce probíhala na tramvajových linkách v centru Ostravy.

Ostravské doubledeckery letos převezly rekordních 31 tisíc lidí

15. října 2023 22:16 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Letošní sezóna linky 88, obsluhovaná patrovými autobusy Dopravního podniku Ostrava (DPO), přilákala 31 tisíc cestujících, o 8 tisíc více než loni. Obsazenost narostla v průměru o 10 cestujících na spoj. Tyrkysové doubledeckery na lince 88 převážejí cestující z městských částí Poruba a Jih k nejvyhledávanějším turistickým cílům města, Dolní oblasti Vítkovice a Zoo Ostrava.

203 lidí vyloučila z přepravy další noční razie v ostravské MHD

14. října 2023 12:22 | Ostrava-město | Jiří Cileček

1 636 zkontrolovaných cestujících v celkem 59 spojích, a z toho 203 vyloučených pasažérů za nedodržování přepravních podmínek. To jsou výsledky kontrolní bezpečnostní akce asistentů přepravy Dopravního podniku Ostrava (DPO) a strážníků Městské policie Ostrava (MPO), která proběhla v noci z pátku 13. října na sobotu 14. října. Noční akce probíhala na tramvajových linkách v městské části Poruba.


Muž nožem ohrožoval učitelku v ostravské škole, policie ho zadržela

V Ostravě-Svinově došlo k dramatickému incidentu, kdy 40letý muž ohrožoval učitelku kapesním nožem a požadoval, aby byla přivolána policie. Po příchodu hlídek muž školu opustil, ale policie ho rychle zadržela v blízkosti budovy. Vyšetřování probíhá pro podezření ze spáchání trestného činu vydírání.

ANO získalo v Moravskoslezském kraji 133 584 hlasů, nejvíc v celém Česku

21. září 2024 18:55 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Hnutí ANO potvrdilo v Moravskoslezském kraji svou suverenitu. Od voličů získalo 133 584 platných hlasů a v zastupitelstvu bude mít 35 mandátů z 65. Vládnout tak může samostatně, ale dle slov lídra s současného hejtmana Josefa Bělici se nebrání jednání a vytvoření ještě větší koalice.

Policie obvinila 24letého autora výhružných emailů na Karvinsku, způsobil evakuaci škol a volebních místností

Včera 18:32 | Karviná | Lukáš Zavadil

Policie obvinila 24letého muže ze šíření poplašné zprávy poté, co v pátek 20. září zaslal výhrůžné emaily o uložení výbušniny do školských zařízení na Karvinsku. Výhrůžka vedla k evakuaci stovek osob. Kriminalisté nyní případ vyšetřují a obviněnému hrozí až osm let vězení.

Senátní volby v Moravskoslezském kraji: dva kandidáti mají senátorská křesla jistá, druhé kolo proběhne na Opavsku

21. září 2024 19:45 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Spolu s krajskými volbami jsme sledovali také senátní, které proběhly ve třech obvodech. Dva kandidáti už v prvním kole získali jistotu senátorského křesla.

Úspěch Palkovic v celostátním kole soutěže Vesnice roku 2024, obec získala druhé místo

Včera 14:31 | Palkovice | Lukáš Zavadil

Obec Palkovice získala skvělé druhé místo v celostátním finále soutěže Vesnice roku 2024. Mezi třinácti finalisty z celé České republiky uspěla v konkurenci 196 obcí, které se letos do soutěže přihlásily. Slavnostní vyhlášení výsledků 28. ročníku proběhlo v sobotu 21. září 2024 v Uherském Hradišti.

Konflikt v Bohumíně: muži se pokusili vzít věci ze záplavami zasažených domů

Včera 14:16 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Včera v podvečer došlo v Bohumíně k fyzickému konfliktu mezi místními obyvateli a dvěma muži, kteří se pokusili vybírat věci z domů zasažených záplavami v městské části Pudlov. Incident vyústil ve zranění jedné osoby a zásah policie.

Řidič osobního vozu zemřel při čelní srážce s nákladním autem na Bruntálsku

Včera 10:17 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V neděli ráno se na silnici I/11 mezi Horním Benešovem a Malými Heralticemi stala tragická dopravní nehoda. Řidič osobního vozidla značky Ford přejel do protisměru, kde se střetl s tahačem s návěsem. Nehodu nepřežil.

Koalice Spolu MSK očekávala lepší výsledek. V zastupitelstvu bude mít 10 křesel

21. září 2024 18:58 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Koalice Spolu MSK očekávala, že v krajských volbách získá minimálně 15 křesel. Nakonec jich má 10 a tento výsledek rozhodně nepovažuje za úspěch.

Zklamaní lídři neúspěšných stran hodnotí volby

21. září 2024 18:14 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Regionální zprávy POLAR

A teď si poslechněte hodnocení krajských voleb z úst lídrů, kteří nemohli být úplně spokojeni se svými výsledky. A začali analyzovat důvody, proč počet hlasů a mandátů nebyl podle jejich představ.

Ivo Vondrák chce přinést kraji své zkušenosti

21. září 2024 16:18 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Regionální zprávy POLAR

Bývalý hejtman MS kraje Ivo Vondrák je lídrem koalice Starostové a Osobnosti pro kraj. Jeho zkušenosti z krajského úřadu plus zaměření na vzdělávání a transformaci kraje mohly voliče oslovit. Natáčeli jsme přímo ve volebním štábu.

Radnice v Palkovicích řeší několik povodňových sesuvů svahů

20. září 2024 6:47 | Palkovice | Libor Běčák | Palkovický miniexpres

Po posledních vydatných deštích se některé svahy v Palkovicích a na Myslíku daly do pohybu a nikdo neví, jestli hrozí další sesuv. Obec už nechala svahy zkontrolovat geologem a hledá řešení, jak sesuvy zastavit.

MHD ve Frýdku-Místku má nově 12 nejmodernějších elektrobusů

Poskytovatel městské hromadné dopravy ve městě pořídil do výbavy 12 nejmodernějších elektrobusů. Zcela bezemisní vozy nahradí původní autobusy s pohonem na naftu a CNG. Pořízení vyšlo na 155 milionů korun. Velkou část ale zaplatila evropská dotace.

Frýdek-Místek i další města pomáhají zasaženým povodněmi

Povodně strhly obrovskou vlnu solidarity. Pomoc nabízejí lidé, firmy i města. Frýdek-Místek například vyčlenil 200 tisíc korun, za které nakoupil nejnutnější potřeby pro Krnov a Opavu.

Vytopená dětská školička ve Frýdku-Místku vysouší zdi fény na vlasy

Spodní voda vyplavila ve Frýdku-Místku i malou dětskou školičku. Ta je nyní mimo provoz, sčítá škody a řeší opravy. Kvůli nedostatku vysoušečů si ženy ve skupině poradily jinak. Zároveň vyhlásily netradiční sbírku na novou dlažbu.

Voda poškodila atletický stadion i Domov Přístav ve Frýdku-Místku

Vyplavený atletický stadion i Domov Přístav Armády spásy ve Frýdku-Místku. Škody nezpůsobila vylitá řeka, ale velké množství vody z přívalových dešťů, a hlavně spodní voda. Náklady na opravy se zatím nedají vyčíslit, nyní probíhá hlavně úklid.

Výtvarnou výchovu zpestřil čeladenským školákům workshop s malířem

17. září 2024 14:00 | Čeladná | Petra Dorazilová | Čeladenský miniexpres

Školáci z Čeladné si klasické hodiny výtvarné výchovy zpestřili workshopem kresby vedeným místním rodákem, malířem Zdeňkem Kurečkou. Konal se v prostorách staré školy v památníku Josefa Kaluse.

MHD zdarma ve F-M poutá pozornost i v zahraničí
Vydáno 23. listopadu 2017 14:14, Frýdek-Místek, Marek Remeta
Město Frýdek-Místek se svým projektem MHD zdarma poutá stále více pozornost také v zahraničí. Po Žilině projevili zájem o informace i starostové z Polska, z družebního města Bielsko-Biala a okolí.

O tom, že je frýdeckomístecký projekt MHD zdarma jedinečný svědčí fakt, že je o něj čím dál větší zájem také v zahraničních zemích. Už v minulosti se o něj zajímalo slovenské město Žilina a nyní si pro informace přijela také delegace z Polska.

“Jednou za nějakou dobu se tady objeví nějaká obec a chce znát naše zkušenosti s MHD zdarma. Tentokrát se na nás obrátila z Polska, z okresu Bielsko-Biała . Bylo to něco výjimečného. Těch zahraničních návštěvníků není tak mnoho. Byli velice detailní a ptali se a chtěli vědět, jak nám to funguje, jaké jsou vlivy na životní prostředí, na počet přepravených cestujících, a podle těch jejich dotazů můžeme očekávat, že i v Bielsko-Białej zavedou MHD zdarma,” sdělil náměstek primátora města Frýdku-Místku Karel Deutscher.

Starosty prezentací provedl jednatel Dopravního podniku Frýdek-Místek Jan Širc, který polské delegaci přiblížil, že projekt dnes zapojením dalších dvaceti obcí v okolí Frýdku-Místku slouží zhruba sto tisícům obyvatel a představuje zhruba 2,5 milionu najetých kilometrů ročně na devatenácti linkách.

“Nejvíce kolegy z Polska udivilo to, že se u nás podařilo zdvojnásobit počet přepravených cestujících, a také je zajímalo to, že zajíždíme do okolních obcí, že jsme zrušili některé linky, které se nám dříve zdvojovali, takže jezdily modré linky vedle červených. Dneska už jezdí jeden autobus, což je mnohem šetrnější k životnímu prostředí a je to efektivnější i z pohledu nákladů,” dodal Deutscher.

V loňském roce využilo MHD zdarma více jak sedm milionů cestujících. Město eviduje 25 000 vlastníků čipové karty na MHD zdarma.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000010755/mhd-zdarma-ve-fm-pouta-pozornost-i-v-zahranici