Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

O životě rozhodují mnohdy sekundy. F-M se proto připojil do projektu Obálka do lednice

Frýdek-Místek |

Město se připojilo ke krajskému projektu Obálka do lednice. Cílem projektu je přispět k efektivnímu zajištění pomoci v situaci tísně, ohrožení zdraví nebo života.

Toto je paní Olga Zahradníková, která se právě stala majitelkou obálky do lednice. Jde o projekt Moravskoslezského kraje, jehož cílem je poskytnout záchranářům při zásahu u seniorů doma v případě ohrožení zdraví nebo života informace o jejich zdravotním stavu, užívaných lécích a kontaktech na příbuzné a praktického lékaře. Frýdek-Místek je jedním z měst, který se do projektu zapojil.

“Myslím, že je to moc dobrý projekt. Pro lidi, kteří jsou samostatně doma, nikdo jim posluhuje, je to dobrý. My jsme teda dva, ale nikdy nevíte. Může se něco stát nám oběma a kdo nám pomůže? Synové jsou zaměstnaní, každý někde jinde, takže je to dobrá věc,” pochválila projekt majitelka obálky do lednice Olga Zahradníková.

IN.F.obálka obsahuje plastový obal, informační leták s pokyny k vyplnění, formulář k vyplnění, propisku a magnetku nebo samolepku s nápisem Zde je IN.F.Obálka a telefonními čísly na složky záchranného systému. Vyplněný formulář vloží senior do plastové obálky a tu pak dá do lednice, ideálně do vnitřní přihrádky dveří. Na dveře lednice pak umístí samolepku nebo magnetku o tom, že je držitelem IN.F.Obálky, takže záchranáři budou ihned vědět, že se rychle dostanou k potřebným informacím.

„Projekt je přínosem jak pro záchranáře, tak pro seniory. Zásah záchranářů v domácnosti seniorů je vždy spojen se stresem, senior si mnohdy nevzpomene na všechny léky, které užívá, nebo neumí rychle říct, kde má uložen papírek s jejich seznamem nebo s kontakty na své blízké. V případě, že je senior v době zásahu záchranářů doma sám nebo není při vědomí, může mu obálka v ledničce možná i zachránit život. Záchranáři totiž z formuláře vyčtou nejen to, jaké léky senior užívá, ale také na co má alergii a jakými nemocemi trpí, což je v době zásahu důležité vědět,“ řekl náměstek primátora Frýdku-Místku Marcel Sikora.

Projekt Obálka do lednice je spolufinancovaný ze státního rozpočtu České Republiky a rozpočtu Moravskoslezského kraje.

“Chtěl bych poděkovat všem složkám záchranného systému MS kraje, kteří s námi společně připravili tuto obálku, protože bez spolupráce se záchranáři, hasiči a policisty by nebylo možné tuto obálku v našem kraji spustit, jelikož ta má pomoci právě těmto složkám při záchraně našich seniorů. Proč zrovna lednička? Protože lednička je v podstatě v každé domácnosti, je jednoduše identifikovatelná, a proto záchranáři, policisté nebo hasiči mají možnost okamžitě k lednici jít, otevřít ji a najít tam informace, které potřebují. Někdy o životě rozhodují setiny, minuty, a ta obálka může zachránit naše seniory,” uvedl náměstek hejtmana MS kraje Jiří Navrátil.

Obálky si mohou lidé vyzvednout v Senior Pointu, který sídlí v Centru aktivních seniorů na Anenské ulici v Místku, ale také na odboru sociálních služeb na magistrátu ve Frýdku. Město má v současnosti k dispozici 3 500 obálek. Pokud o ně bude zájem, je připraveno jejich počet navýšit.

Nahlásit chybu


K tématu

MS kraj pomůže sociálním podnikům. Na dotacích rozdělí 700 tisíc korun

15. září 2023 11:15 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Moravskoslezský kraj pomůže sociálním podnikům, které se starají o potřebné. Na individuální dotace rozdělí téměř 700 tisíc korun. Jedna z dotací půjde i mimo náš kraj.

V Ostravě se opět předával Křišťálový kamínek za obětavou pomoc handicapovaným

6. října 2023 17:00 | Ostrava-město | Petr Kůdela

Křišťálový kamínek 2023 získaly čtyři nominované osobnosti a organizace. Akci pořádála Asociace TRIGON už posedmnácté. Oceňuje na ni lidi, kteří neváhají kdykoli a častokrát naprosto nezištně pomáhat těm, kteří se potýkají se svým zdravotním i psychickým postižením.

Děti se na Sovinci bavily malováním, dravci a šelmami, vyšlo jim i počasí

6. října 2023 14:30 | Bruntál | Petr Kůdela

Děti si vedle prohlídky interiérů užívaly hlavně malování na kamínky, sádrové odlitky či jejich obličeje. V rámci akce Sovinecké šelmování si vyzkoušely hebkost srstí některých šelem, odlévaly jejich stopy a dokonce si mohly pohladit klidnou sovu pálenou či poslušné káně.


Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

Včera 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

25. dubna 2024 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

25. dubna 2024 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

25. dubna 2024 8:41 | Ostrava-Jih | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Dny dobrovolnictví přibližují činnost dobrovolníků. ADRA Frýdek-Místek stále hledá lidi ochotné pomáhat

Dobrovolníci slaví své dny. Členové různých organizací, kteří pomáhají bez nároků na odměnu, jsou nepostradatelnou skupinou v sociálních službách ve Frýdku-Místku. Aktuálně si zájemci mohou práci dobrovolníků dokonce vyzkoušet nebo se o dobrovolnictví něco dozvědět.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Handicap centrum Škola života funguje ve Frýdku-Místku už 33 let

Handicap centrum Škola života letos oslaví své 33 narozeniny. Za tu dobu pomohlo už stovkám klientů s mentálním postižením. Stále s nimi pracuje a adaptuje je do společnosti. Od příštího roku se stacionář transformuje na centrum denních služeb.

Frýdek-Místek zve školy i veřejnost na Den Země ve znamení Světa zvířat

Sady Bedřicha Smetany v Místku se promění na „Svět zvířat“. Stane se tak v rámci oslav Dne Země. Letošní ročník proběhne v pátek 26. dubna. Dopoledne hlavně pro školy a odpoledne pro veřejnost. Připraven bude tradičně bohatý program zvířecích, ekologických a vzdělávacích aktivit.

Frýdek-Místek zpevní některé chodníky za Centrálním hřbitově

Procházení mezi hrobovými místy na Centrálním hřbitově ve Frýdku-Místku bude komfortnější. Radnice nechá ještě letos zpevnit některé travnaté chodníčky v urnovém háji. Dostanou pevné zatravňovací dlaždice. Město tak postupně pokračuje ve zlepšování komfortu pro návštěvníky hřbitova.

Kynologové z Frýdlantu nad Ostravicí pořádali Memoriál J. Kaštovského

V kynologickém areálu ve Frýdlantě nad Ostravicí se konal 28. ročník Memoriálu Kaštovského, v jehož disciplínách museli své dovednosti prokázat nejen psi, ale také jejich vůdci.

O životě rozhodují mnohdy sekundy. F-M se proto připojil do projektu Obálka do lednice
Vydáno 20. ledna 2020 17:19, Frýdek-Místek, Marek Remeta
Město se připojilo ke krajskému projektu Obálka do lednice. Cílem projektu je přispět k efektivnímu zajištění pomoci v situaci tísně, ohrožení zdraví nebo života.

Toto je paní Olga Zahradníková, která se právě stala majitelkou obálky do lednice. Jde o projekt Moravskoslezského kraje, jehož cílem je poskytnout záchranářům při zásahu u seniorů doma v případě ohrožení zdraví nebo života informace o jejich zdravotním stavu, užívaných lécích a kontaktech na příbuzné a praktického lékaře. Frýdek-Místek je jedním z měst, který se do projektu zapojil.

“Myslím, že je to moc dobrý projekt. Pro lidi, kteří jsou samostatně doma, nikdo jim posluhuje, je to dobrý. My jsme teda dva, ale nikdy nevíte. Může se něco stát nám oběma a kdo nám pomůže? Synové jsou zaměstnaní, každý někde jinde, takže je to dobrá věc,” pochválila projekt majitelka obálky do lednice Olga Zahradníková.

IN.F.obálka obsahuje plastový obal, informační leták s pokyny k vyplnění, formulář k vyplnění, propisku a magnetku nebo samolepku s nápisem Zde je IN.F.Obálka a telefonními čísly na složky záchranného systému. Vyplněný formulář vloží senior do plastové obálky a tu pak dá do lednice, ideálně do vnitřní přihrádky dveří. Na dveře lednice pak umístí samolepku nebo magnetku o tom, že je držitelem IN.F.Obálky, takže záchranáři budou ihned vědět, že se rychle dostanou k potřebným informacím.

„Projekt je přínosem jak pro záchranáře, tak pro seniory. Zásah záchranářů v domácnosti seniorů je vždy spojen se stresem, senior si mnohdy nevzpomene na všechny léky, které užívá, nebo neumí rychle říct, kde má uložen papírek s jejich seznamem nebo s kontakty na své blízké. V případě, že je senior v době zásahu záchranářů doma sám nebo není při vědomí, může mu obálka v ledničce možná i zachránit život. Záchranáři totiž z formuláře vyčtou nejen to, jaké léky senior užívá, ale také na co má alergii a jakými nemocemi trpí, což je v době zásahu důležité vědět,“ řekl náměstek primátora Frýdku-Místku Marcel Sikora.

Projekt Obálka do lednice je spolufinancovaný ze státního rozpočtu České Republiky a rozpočtu Moravskoslezského kraje.

“Chtěl bych poděkovat všem složkám záchranného systému MS kraje, kteří s námi společně připravili tuto obálku, protože bez spolupráce se záchranáři, hasiči a policisty by nebylo možné tuto obálku v našem kraji spustit, jelikož ta má pomoci právě těmto složkám při záchraně našich seniorů. Proč zrovna lednička? Protože lednička je v podstatě v každé domácnosti, je jednoduše identifikovatelná, a proto záchranáři, policisté nebo hasiči mají možnost okamžitě k lednici jít, otevřít ji a najít tam informace, které potřebují. Někdy o životě rozhodují setiny, minuty, a ta obálka může zachránit naše seniory,” uvedl náměstek hejtmana MS kraje Jiří Navrátil.

Obálky si mohou lidé vyzvednout v Senior Pointu, který sídlí v Centru aktivních seniorů na Anenské ulici v Místku, ale také na odboru sociálních služeb na magistrátu ve Frýdku. Město má v současnosti k dispozici 3 500 obálek. Pokud o ně bude zájem, je připraveno jejich počet navýšit.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000018842/o-zivote-rozhoduji-mnohdy-sekundy-fm-se-proto-pripojil-do-projektu-obalka-do-lednice