Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

ADRA Frýdek-Místek dostala od města 200 tisíc korun na podporu dětí s autismem

Frýdek-Místek |

Děti s autismem ukončily letošní školní rok ve Faunaparku. Pracovníci ADRY pro ně připravili bohatý program plný her a zábavy. Ve městě žije přibližně 120 rodin s dětmi s poruchami autistického spektra a ADRA Frýdek-Místek pomáhá pětině z nich. Letos ji v tom výrazně podpořilo i město.

Dětská radost je k nezaplacení. Zvláště pro rodiče dětí s poruchou autistického spektra. Ti jsou tak nesmírně rádi, že mohou využívat pomoci dobrovolníků z ADRY Frýdek-Místek.

Lucie Olšovská, maminka chlapce s autismem: "Máme syna Adama, který bude mít sedm let. Do ADRY chodíme už skoro druhým rokem a jsme tady velice spokojení, protože pro děti dělají opravdu hodně. Jsou tady aktivity na výborné úrovni, děti si hrají každý týden, mají sportovní kroužek, výtvarný kroužek, kde různě stříhají, lepí, učí se plno nových věcí a jsou hlavně v kolektivu, který potřebují."

Program ve Faunaparku připravila ADRA v rámci ukončení školního roku, protože během prázdnin budou mít její dobrovolníci také volno.

Gabriela Slívová, koordinátor dobrovolníků ADRA F-M: "Děti budou chodit po jednotlivých stanovištích a budou tam plnit úkoly. Házet míče přes síť nebo přelézat provazy, shazovat kuželky nebo třeba skákat v pytlích. Na každém stanovišti budou naši dobrovolníci a děti budou doprovázet naše koordinátorky."

ADRA pomáhá rodičům dětí s autismem nejen formou organizace aktivních kroužků, ale také formou poradenství.

Petr Adamus, zástupce vedoucího, ADRA F-M: "Říkáme tomu taková svépomocná rodičovská skupina, kde dáváme prostor k diskuzi, sdílení. Často otvíráme různí témata, která ty rodiny trápí a se kterými zápasí, protože ten život často nemají jednoduchý."

Kromě toho mohou rodiče využít služeb dobrovolníků přímo v domácnosti.

Petr Adamus, zástupce vedoucího, ADRA F-M: "My dobrovolníky, bez kterých to nejde, posíláme do těch rodin a tam tráví čas v domácnosti, ulehčují zase té rodině, minimálně hodinu. Hodinu a půl času mají pak rodiče k dispozici pro sebe, můžou si vydechnout a to je pro nás také důležité."
Lucie Olšovská, maminka chlapce s autismem: "Určitě, je to velká pomoc, protože za tu hodinu a půl se můžete věnovat jednak druhému dítěti nebo si můžete zajít něco zařídit nebo třeba jenom posedět s maminkami a dávat si další zkušenosti."

ADRA Frýdek-Místek má aktuálně v péči přibližně 26 rodin dětí s poruchou autistického spektra. Nově jim nabídl pomocnou ruku i magistrát.

Marcel Sikora, náměstek primátora F-M: "V letošním roce město Frýdek-Místek poprvé finančně podpořilo projekt Děti s autismem a jejich rodin. Na tento projekt jsme vyčlenili částku 200 tisíc korun. Tento nový program zajišťuje ADRA Frýdek-Místek, za což bych jim chtěl velmi poděkovat. Jsem velmi rád, že jsme tyto finance našli, jelikož na území města žije přibližně 120 rodin s dětmi s poruchou autistického spektra ve školním věku. Vím, že život pečujících rodin je výrazně omezen a právě pro tyto rodiny je program určen."

Cílem projektu je současnou a často tíživou situaci rodinám ulehčit.

Nahlásit chybu


K tématu

Sweetsen fest láká letos na 100 interpretů z Frýdku-Místku a okolí

8. června 2023 16:29 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Hudba všech žánrů, diskuzní panely i pomoc dobré věci. Takový bude i letošní 19. ročník festivalu Sweetsen fest ve Frýdku-Místku. Ve třech dnech se na akci představí na 100 interpretů a program tak má být největší ze všech ročníků. Nebude chybět ani tradiční dobročinná sbírka na 4 organizace.

Sweetsen fest byl letos opět rekordní, na akci přišlo 16 tisíc lidí

19. června 2023 14:34 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Frýdek-Místek má za sebou největší hudební, charitativní a divadelní festival. Sweetsen fest letos tradičně bavil návštěvníky všech věkových kategorií a přivítal na 100 účinkujících. Akce je pravidelně bezplatná a tradičně se na ní vybírá na charitu.

ADRA chystá další ročník běhu na podporu dobrovolnictví, v MSK bude ve třech městech

15. května 2023 16:36 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Přijďte si ve středu 24. května zaběhat k Faunaparku a podpořit dobrou věc. Dobrovolnické centrum ADRA pořádá další běh s mottem Běžím pro radost. Hlavní je se zaregistrovat a nemusíte ani běžet, ale přijít třeba na procházku nebo běžce jen podpořit. Výtěžek půjde na podporu dobrovolnictví.


V Havířově začali odtahovat vozidla, která brání v čištění komunikací

Radnici v Havířově došla trpělivost s řidiči, kteří parkují v místech, kde se v konkrétní den provádí čištění komunikací. Vozidla se rozhodla odtahovat.

Dívka se topila v řece Ostravici, spadl jí tam telefon. Zachránili ji policisté a hasiči

Včera 8:34 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

21leté dívce padl mezi kameny v řece Ostravici ve Frýdku-Místku telefon. Chtěla ho vytáhnout, spadla do vody a strhl ji proud. Náhodný svědek zburcoval záchranné složky. Jako první byl na místě strážník městské policie, který držel dívku na laně. Do vody se pak pro dívku vrhl státní policista.

Manželé Kubovi oslavili zlatou svatbu

Včera 14:20 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Velmi slavnostní atmosféra zavládla v neděli 14.4. na stonavské radnici. Manželé Kubovi tady po padesáti letech obnovili svůj svatební slib.

“Blešák” v Novém Jičíně zaujal, přesunul se na náměstí

Obliba bleších trhů mezi nakupujícím i prodejci roste. V Novém Jičíně se původně jednodenní akce konaná v uzavřeném prostoru rozšířila na dva dny, a uskutečnila se na Masarykově náměstí.

Mezinárodní festival filmů o lidských právech Jeden svět je opět v Ostravě

V Ostravě začal další ročník mezinárodního filmového festivalu Jeden svět. Promítá filmy o lidských právech v celkem 48 městech v České republice a jedná se o největší festival svého druhu na světě.

V Karviné přibyly další uzavírky a objížďky, řidiči musí využívat objízdné trasy

16. dubna 2024 16:14 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Karvinští řidiči se musí obrnět trpělivostí, v pondělí se rozběhly další opravy důležitých tahů ve městě a na objízdných trasách se tvoří kolony.

Ostravské děti mohou zase vyrazit na čerstvý vzduch. Letos město vyčlení 27 milionů kč

16. dubna 2024 12:18 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava znovu podpoří ozdravné pobyty pro děti z mateřských a základních škol. Letos pro tyto účely město připravilo 27 milionů korun a díky tomu mohou děti za čistým ovzduším třeba do Beskyd nebo Jeseníků.

Provoz na D1 před Ostravou půl roku omezí oprava mostu, další se opravuje v opačném směru

16. dubna 2024 9:42 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Nejbližších 5 měsíců budou muset řidiči strpět omezení na dálnici D1, kde na 340. kilometru ve směru na Ostravu probíhá celková rekonstrukce mostů.

Stonavští předškoláci absolvovali zápis do 1. třídy

Včera 14:21 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Stonavští předškoláci během dvou dnů absolvovali zápisy do první třídy.

Ostravané tvoří prostor. Podpořeno bylo dalších 5 projektů

16. dubna 2024 9:07 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

V Ostravě už několik let funguje oblíbený dotační program, který umožňuje obyvatelům města zvelebit si okolí svého bydliště. Nese název Tvoříme prostor a v těchto dnech zastupitelé schválili dalších 5 zajímavých projektů.

Frýdek-Místek udržuje tradici Podbeskydského ještěra

Podbeskydský ještěr je už zavedená značka soutěže mladých cukrářů. Pořádá ji SŠ gastronomie, oděvnictví a služeb ve Frýdku-Místku a rovněž na letošním ročníku jsme mohli obdivovat umění cukrářských talentů.

Dívka se topila v řece Ostravici ve Frýdku-Místku. Zachránili ji policisté a hasiči

Strážníci, policisté a hasiči zachraňovali 21letou dívku, která se topila v řece Ostravici ve Frýdku-Místku. Díky perfektní spolupráci a také velkému štěstí se dívka neutopila pod jezem. Dlouhé minuty totiž čekala na záchranu, než si jí někdo ve vodě všimne.

O vodě se školáci z Nové Vsi na Den Země učili v planetáriu

Děti ze základní školy v Nové Vsi se u příležitosti Dne Země učily v mobilním planetáriu, které bylo postavené v tělocvičně.

Klauni z Balónkova baví děti na dětském oddělení Nemocnice ve Frýdku-Místku

Pravidelně navštěvují dětská oddělení v nemocnicích a baví tamní děti. Návštěvy klaunů patří mezi nedílnou součást péče o malé pacienty i v Nemocnici ve Frýdku-Místku. Samotní klauni svou práci berou jako poslání.

V průběhu jara vysadí ve Frýdku-Místku na 100 stromů a 400 keřů

Frýdek-Místek bude bohatší o další stovky kusů dřevin. Právě v těchto dnech totiž probíhá pravidelná jarní výsadba stromů a keřů. Letos do ní město investuje 880 tisíc korun.

Aktivní senioři uspořádali ve Frýdku-Místku turnaj v badmintonu

Sportem předcházejí krizi středního věku. Takové je pořekadlo seniorů ve spolku Aktivní senioři Frýdek-Místek. Aktuálně mají za sebou třetí ročník turnaje v badmintonu, který měl tradičně velký úspěch. Desítky seniorů mezi sebou s velkým nasazením soupeřili o medaile a nejlepší umístění.

ADRA Frýdek-Místek dostala od města 200 tisíc korun na podporu dětí s autismem
Vydáno 25. června 2020 17:46, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Děti s autismem ukončily letošní školní rok ve Faunaparku. Pracovníci ADRY pro ně připravili bohatý program plný her a zábavy. Ve městě žije přibližně 120 rodin s dětmi s poruchami autistického spektra a ADRA Frýdek-Místek pomáhá pětině z nich. Letos ji v tom výrazně podpořilo i město.

Dětská radost je k nezaplacení. Zvláště pro rodiče dětí s poruchou autistického spektra. Ti jsou tak nesmírně rádi, že mohou využívat pomoci dobrovolníků z ADRY Frýdek-Místek.

Lucie Olšovská, maminka chlapce s autismem: "Máme syna Adama, který bude mít sedm let. Do ADRY chodíme už skoro druhým rokem a jsme tady velice spokojení, protože pro děti dělají opravdu hodně. Jsou tady aktivity na výborné úrovni, děti si hrají každý týden, mají sportovní kroužek, výtvarný kroužek, kde různě stříhají, lepí, učí se plno nových věcí a jsou hlavně v kolektivu, který potřebují."

Program ve Faunaparku připravila ADRA v rámci ukončení školního roku, protože během prázdnin budou mít její dobrovolníci také volno.

Gabriela Slívová, koordinátor dobrovolníků ADRA F-M: "Děti budou chodit po jednotlivých stanovištích a budou tam plnit úkoly. Házet míče přes síť nebo přelézat provazy, shazovat kuželky nebo třeba skákat v pytlích. Na každém stanovišti budou naši dobrovolníci a děti budou doprovázet naše koordinátorky."

ADRA pomáhá rodičům dětí s autismem nejen formou organizace aktivních kroužků, ale také formou poradenství.

Petr Adamus, zástupce vedoucího, ADRA F-M: "Říkáme tomu taková svépomocná rodičovská skupina, kde dáváme prostor k diskuzi, sdílení. Často otvíráme různí témata, která ty rodiny trápí a se kterými zápasí, protože ten život často nemají jednoduchý."

Kromě toho mohou rodiče využít služeb dobrovolníků přímo v domácnosti.

Petr Adamus, zástupce vedoucího, ADRA F-M: "My dobrovolníky, bez kterých to nejde, posíláme do těch rodin a tam tráví čas v domácnosti, ulehčují zase té rodině, minimálně hodinu. Hodinu a půl času mají pak rodiče k dispozici pro sebe, můžou si vydechnout a to je pro nás také důležité."
Lucie Olšovská, maminka chlapce s autismem: "Určitě, je to velká pomoc, protože za tu hodinu a půl se můžete věnovat jednak druhému dítěti nebo si můžete zajít něco zařídit nebo třeba jenom posedět s maminkami a dávat si další zkušenosti."

ADRA Frýdek-Místek má aktuálně v péči přibližně 26 rodin dětí s poruchou autistického spektra. Nově jim nabídl pomocnou ruku i magistrát.

Marcel Sikora, náměstek primátora F-M: "V letošním roce město Frýdek-Místek poprvé finančně podpořilo projekt Děti s autismem a jejich rodin. Na tento projekt jsme vyčlenili částku 200 tisíc korun. Tento nový program zajišťuje ADRA Frýdek-Místek, za což bych jim chtěl velmi poděkovat. Jsem velmi rád, že jsme tyto finance našli, jelikož na území města žije přibližně 120 rodin s dětmi s poruchou autistického spektra ve školním věku. Vím, že život pečujících rodin je výrazně omezen a právě pro tyto rodiny je program určen."

Cílem projektu je současnou a často tíživou situaci rodinám ulehčit.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000020897/adra-frydekmistek-dostala-od-mesta-200-tisic-korun-na-podporu-deti-s-autismem