Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Na budově Domu včelařů v Chlebovicích z 18. století už se opravuje střecha

Frýdek-Místek |

Na Domě včelařů v Chlebovicích už probíhá rekonstrukce. Ta přitom byla potřeba doslova jako sůl, do historické budovy z první poloviny 18. století totiž přes střechu zatékalo. Střešní trámy jsou dokonce poškozeny mnohem víc, než se čekalo. Nová střecha z přírodní břidlice by měla být hotová do konce roku.

Historická budova bývalého fojtství v Chlebovicích už je obehnaná lešením. Vše se připravuje na to, aby nynější Dům včelařů, barokní kulturní památka postavená v letech 1739 až 1743 dostala novou střechu, původní už je totiž v havarijním stavu.

Petr Mikulenka, vedoucí investičního odboru: "Přijde celkově demontovat, pod ní se odstraní hydroizolace a začnou se opravovat vnitřní trámy, krovy."

Pod střechu léta zatékalo a voda vážně poškodila většinu střešních trámů, stavební firma postupně zjišťuje, jak vážný je rozsah poškození.

Petr Vítek, stavební mistr: "Musí se provést sanace dalších prvků, které jsou označeny tady barvou, které nebyly ve výkresech, jelikož jsme zjistili, že nejsou staticky způsobilé dalším létům."
Petr Mikulenka, vedoucí investičního odboru: "Po odkrytí a odbroušení stávající malby je to poškození trámů větší. Jde vidět, že předtím, když docházelo k tomu zatíkání a k té hnilobě toho dřeva, tak se to úplně odborně neošetřovalo."

Rekonstrukci připravovalo město ve spolupráci s památkovým ústavem v Ostravě a dalšími odborníky na renovace historických památkově chráněných budov delší dobu. Práce začaly v září a hotovo by mělo být do konce roku.

Michal Pobucký, primátor Frýdku-Místku: "Jak jsme dneska viděli na stavbě, tak se to začíná komplikovat, protože těch trámů, které jsou zasaženy právě tou vlhkostí, případně nějakou dřevokaznou houbou nebo něčím dalším, je více než se původně čekalo. Ty sondy neodhalily všechno, protože když sundáte to bednění dřevěné, tak uvidíte těch více poruch, takže v současné době se to všechno sundává, demontují se ty trámy, které jsou napadeny a budou se muset vyměnit za nové."
Marcel Sikora, náměstek primátora Frýdku-Místku: "Mám velkou radost z toho, že kulturní památka areál fojtství v Chlebovicích se letos dočká výměny střešní krytiny. Původní střešní krytina z eternitových šablon už je za svou životností a bude vyměněna za novou z přírodní břidlice. Jedná se o bezúdržbovou historickou krytinu vhodnou právě pro tento památkově chráněný objekt."

O budovu i areál se starají místní včelaři. Ti se už nemůžou dočkat, až bude střecha opravená.

Marie Knödlová, předsedkyně ZO Českého svazu včelařů Frýdek-Místek: "Možná se tam objevily nějaké věci, které se budou muset více opravovat, ale věřím tomu, že to všechno proběhne hladce a že výsledek bude skvělý. Museli jsme udělat nějaké opatření, třeba že je omezený provoz včelařského areálu i včelího obchůdku, ale v podstatě s tím jsme museli počítat a my budeme rádi a uděláme maximum proto, aby to bylo bezproblémové."

Hodnota rekonstrukce byla vysoutěžena za necelé 4 miliony korun.

Nahlásit chybu


K tématu

V Chlebovicích se po letech dočkali. Frýdek-Místek zahájil stavbu očekáváné tělocvičny

Začala výstavba tělocvičny v Chlebovicích. Půjde o náročnou stavbu, která potrvá rok. Tělocvična bude totiž stát nad školkou na sloupech zapuštěných do země na pilotách.

Projekt tělocvičny u základní školy v Chlebovicích už hledá zhotovitele

Realizace projektu tělocvičny u chlebovické základní školy se opět posunula kupředu. Město už zadalo veřejnou zakázku na výběr zhotovitele stavby. Předpokládá se, že tentokrát by už nemělo dojít ke komplikacím a stavba by se mohla rozjet ještě letos před letními prázdninami.

Školáci z Chlebovic u Frýdku-Místku dostávali vysvědčení ve včelařském muzeu

Školáci mají za sebou předávání vysvědčení. V Chlebovicích letos pro tuto událost zvolili prostory včelařského muzea. Prvňáčkům sem přijel předat vysvědčení osobně i primátor Frýdku-Místku.


Životy padlých legionářů při bojích za samostatné Československo lidé uctili i v centru Ostravy

U památníku bitvy u Zborova v Husově sadu v centru Ostravy si lidé v pondělí připomněli vznik samostatného Československa. Uctili ostravské legionáře a všechny další bojovníky, kteří obětovali své životy.

Nepozorná turistka se v Beskydech zřítila do koryta potoka, vytahovali ji vrtulníkem

Včera 19:46 | Celý MS kraj | Libor Běčák

S velmi vážnými zraněními byla v pondělí kolem poledne komplikovaným zásahem zachráněna žena, která se při turistickém výšlapu v Beskydech zřítila do vyschlého koryta horského potoka.

Odhalte se skauty Tajemství vzniku republiky, hra je aktivní do konce týdne

Výročí vzniku československého státu připomněla vzpomínková akce na Masarykově náměstí. Skauti pro tuto příležitost připravili tématickou hru “Tajemství vzniku republiky”. Aktivní bude do 3. listopadu.

V Tylově sadu ve Slezské Ostravě se konalo Sousedské vinobraní

V nedávno rekonstruovaném Tylově parku na Hladnově ve Slezské Ostravě se konalo první Sousedské vinobraní.

Obrazy vystavené v zahradě byly oslavou čtvrt století na volné noze

27. října 2024 10:04 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Výstava s názvem “Setkání nad obrazy” nezavedla návštěvníky do galerie, ale do zahrady. Obrazy, většinou s přírodními motivy, vystavoval pod širým nebem studénecký malíř Martin Fabián Rusek.

Při volbě školy pomáhá deváťákům třicet let kontaktní Gemma

27. října 2024 17:25 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Už třicet let pomáhá deváťáků s výběrem střední školy nebo učiliště přehlídka Gemma. Do letošního ročníku vstoupil i Moravskoslezský kraj s prezentací kampaně Řemeslo má respekt.

Domov Bílá Opava už vyčíslil škody, které napáchala zářijová povodeň

26. října 2024 16:21 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Domov Bílá Opava už vyčíslil škody, které napáchala zářijová povodeň. Částka se vyšplhala na více než 330 milionů korun. Voda zničila kotelnu, kuchyň, prádelnu a také nádvoří u hlavní budovy.

Mladí tanečníci soutěžili ve Frýdlantě nad Ostravicí na Antonio cupu

Ve velkém sále Kulturního centra ve Frýdlantě nad Ostravicí se konal další ročník taneční soutěže Antonio cup pro mladé tanečníky z Česka, Polska a Slovenska.

Popravený polský student má v Opavě opravený hrob a novou pamětní desku

25. října 2024 20:56 | Opava | Jiří Cileček

V Opavě byl odhalený pomník na hrobu Frantiszka Kubici. Studenta teologie, občana Polské republiky, který byl v Opavě zatčený, mučený a následně popravený v Oticích fašisty za II. světové války.

Z hořícího auta po nárazu do domu lidé vytáhli posádku a dva mladé pasažéry oživovali

26. října 2024 22:16 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Do velmi náročné záchranné akce se v Chlebovicích na Frýdecko-Místecku okamžitě po nárazu osobního vozidla do rodinného domu zapojili svědci, včetně dvou policistů mimo službu. Auto okamžitě začalo hořet. Dva pasažéry museli oživovat.

Vrátní

Frýdek-Místek Nástup: od 1. listopadu 2024 od 116 Kč/hod.

Asistenti prevence kriminality se ve Frýdku-Místku osvědčili

Ve Frýdku-Místku působí už 4 asistenti prevence kriminality. Dohlížejí na veřejný pořádek, budují vztahy s lidmi ve vyloučených lokalitách a spolupracují s městskou policí. Projekt dotuje Ministerstvo vnitra a radnice v něm chce pokračovat i v dalších letech.

Beskydské ortopedické dny přivítaly přední české ortopedy a traumatology

Lékaři, fyzioterapeuti i sestry se sjeli na jubilejní 10. Beskydské ortopedické dny. Předávali si zde zkušenosti z léčby i řešení různých problémů. Součástí sympozia byla také prezentace nejmodernější zdravotnické techniky a farmacie.

Ve Skalici u Frýdku-Místku je nová veřejná venkovní posilovna

Frýdek-Místek zřídil ve Skalici veřejnou venkovní posilovnu. Pět cvičebních prvků a trampolínu mohou využívat především dospělí, ale i senioři. Cílem je umožnit veřejnosti jednoduché cvičení. Realizace vyšla na 270 tisíc korun.

Začala stavba cyklostezky mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi

Po dlouhých letech příprav začala stavba cyklostezky mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi. Ta povede od Olešné a hotová má být do léta příštího roku. Náklady ve výši pod 16 milionů korun budou poměrově hradit obě obce. Velkou část pokryje také dotace.

Ve Frýdku-Místku bude popovodňová benefiční akce Beskydy pro Jeseníky

Frýdek-Místek podpoří Jesenicko, které se vzpamatovává ze zářijových povodní. V Národním domě byla naplánována unikátní benefice. Organizátoři připravili atmosféru jesenických trhů s tamními prodejci, zajímavé hudební kapely i folklorní scénu s cimbálovou muzikou a dobrým vínem.

Frýdek-Místek získal ocenění za projekt Stravenka F-M i zapojení do akce Ukliďme Česko

Frýdek-Místek slaví úspěch v celostátní ekologické soutěži díky dvěma osvětovým akcím. Kolektivní systém Nevajgluj, který se snaží omezit odhazování nedopalků a odpadků ve veřejném prostoru, ocenil projekt Stravenka F-M a zapojení veřejnosti do akce Ukliďme Česko.

Na budově Domu včelařů v Chlebovicích z 18. století už se opravuje střecha
Vydáno 28. září 2020 15:37, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Na Domě včelařů v Chlebovicích už probíhá rekonstrukce. Ta přitom byla potřeba doslova jako sůl, do historické budovy z první poloviny 18. století totiž přes střechu zatékalo. Střešní trámy jsou dokonce poškozeny mnohem víc, než se čekalo. Nová střecha z přírodní břidlice by měla být hotová do konce roku.

Historická budova bývalého fojtství v Chlebovicích už je obehnaná lešením. Vše se připravuje na to, aby nynější Dům včelařů, barokní kulturní památka postavená v letech 1739 až 1743 dostala novou střechu, původní už je totiž v havarijním stavu.

Petr Mikulenka, vedoucí investičního odboru: "Přijde celkově demontovat, pod ní se odstraní hydroizolace a začnou se opravovat vnitřní trámy, krovy."

Pod střechu léta zatékalo a voda vážně poškodila většinu střešních trámů, stavební firma postupně zjišťuje, jak vážný je rozsah poškození.

Petr Vítek, stavební mistr: "Musí se provést sanace dalších prvků, které jsou označeny tady barvou, které nebyly ve výkresech, jelikož jsme zjistili, že nejsou staticky způsobilé dalším létům."
Petr Mikulenka, vedoucí investičního odboru: "Po odkrytí a odbroušení stávající malby je to poškození trámů větší. Jde vidět, že předtím, když docházelo k tomu zatíkání a k té hnilobě toho dřeva, tak se to úplně odborně neošetřovalo."

Rekonstrukci připravovalo město ve spolupráci s památkovým ústavem v Ostravě a dalšími odborníky na renovace historických památkově chráněných budov delší dobu. Práce začaly v září a hotovo by mělo být do konce roku.

Michal Pobucký, primátor Frýdku-Místku: "Jak jsme dneska viděli na stavbě, tak se to začíná komplikovat, protože těch trámů, které jsou zasaženy právě tou vlhkostí, případně nějakou dřevokaznou houbou nebo něčím dalším, je více než se původně čekalo. Ty sondy neodhalily všechno, protože když sundáte to bednění dřevěné, tak uvidíte těch více poruch, takže v současné době se to všechno sundává, demontují se ty trámy, které jsou napadeny a budou se muset vyměnit za nové."
Marcel Sikora, náměstek primátora Frýdku-Místku: "Mám velkou radost z toho, že kulturní památka areál fojtství v Chlebovicích se letos dočká výměny střešní krytiny. Původní střešní krytina z eternitových šablon už je za svou životností a bude vyměněna za novou z přírodní břidlice. Jedná se o bezúdržbovou historickou krytinu vhodnou právě pro tento památkově chráněný objekt."

O budovu i areál se starají místní včelaři. Ti se už nemůžou dočkat, až bude střecha opravená.

Marie Knödlová, předsedkyně ZO Českého svazu včelařů Frýdek-Místek: "Možná se tam objevily nějaké věci, které se budou muset více opravovat, ale věřím tomu, že to všechno proběhne hladce a že výsledek bude skvělý. Museli jsme udělat nějaké opatření, třeba že je omezený provoz včelařského areálu i včelího obchůdku, ale v podstatě s tím jsme museli počítat a my budeme rádi a uděláme maximum proto, aby to bylo bezproblémové."

Hodnota rekonstrukce byla vysoutěžena za necelé 4 miliony korun.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000022084/na-budove-domu-vcelaru-v-chlebovicich-z-18-stoleti-uz-se-opravuje-strecha