Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ve Frýdku-Místku vyrábějí vlastní patentované lavičky, obměnou projde dalších více než osm desítek

Frýdek-Místek |

86 nových laviček se v těchto dnech vyrábí v dílnách technických služeb ve Frýdku-Místku. Jejich instalace se plánuje hlavně na sídlištích Kolaříkovo, Bezručovo a také do Centrálního parku. Dohromady je jich na území města přes 1 300 a ty staré se postupně obměňují.

Pracovníci dílen technických služeb ve Frýdku-Místku už několik let pravidelně v zimě vyrábějí nové lavičky. Na jeden z jejich typů tady mají dokonce patent. Vymyslel ho totiž zdejší zaměstnanec.

Jaromír Chovaneček, pracovník technických služeb: "Jsem brouzdal po internetu, díval jsem se různě po lokalitách, kde co je, i v jiných městech a stahoval jsem nebo ukládal jsem si fotky a pak jsem to nějakým způsobem překreslil do technické dokumentace a předložil jsem to."

Na území města je přes 1 300 laviček a ty zastaralé se postupně obměňují.

Radovan Hořínek, náměstek primátora Frýdku-Místku: "Město instaluje lavičky průběžně, v podstatě jsou instalovány dva typy, jeden takový zdobnější, který se nazývá „Schönbrunn“ a jeden takový střídmější."
Jaromír Kohut, ředitel TS F-M: "Ten jeden je typizovaný, nakupujeme ho od dodavatele a dodává se na exponovaná místa jako jsou obě náměstí, veřejná pohřebiště, případně park na jižních svazích. Dá se říct, že i v loňském roce ta obměna byla ukončena, takže tento typ asi v nějaké blízké budoucnosti objednávat nebudeme."

Výroba se teď soustředí právě na vlastní vzor, který mají technické služby zaevidovaný u Úřadu průmyslového vlastnictví. Jeho hlavní výhodou je jednoduchost a nižší výrobní náklady.

Jaromír Chovaneček, pracovník technických služeb: "Tenhle typ jsem viděl z litiny, tam to bude asi podstatně dražší než z těchto profilů, zkusili jsme to, konstrukčně to vychází na stejno, protože ta litina měla stejnou stavbu té lavičky, jak tvarem toho profilu, tak i výrobou."
Jaromír Kohut, ředitel TS F-M: "Od toho roku 2018 ty lavičky vyměňujeme, v návaznosti na nějaký systém, kdy provádíme v průběhu roku nějaké kontroly a pak někdy do konce měsíce srpna předkládáme odboru správy obecního majetku nějaký plán obnovy podle toho aktuálního stavu v těch daných lokalitách, tak na začátku roku ty lavičky vyrábíme tak, abychom je pak mohli během března, dubna, maximálně v květnu instalovat."
Radovan Hořínek, náměstek primátora Frýdku-Místku: "Lavičky jsou umísťovány jednak na základě individuálních podnětů občanů, těch bylo instalováno kolem třiceti v minulém roce, pak na základě požadavků osadních výborů, případně tam, kde nejde osadit lavičky na původní místa, tam může proběhnout i dotazníkové šetření, které také v minulém roce v jednom území proběhlo."

V loňském roce vyrobily a vyměnily technické služby 176 laviček.

Jaromír Kohut, ředitel TS F-M: "Největší část šla do parku Bedřicha Smetany, kde to bylo 92 kusů, nějakých 11 na novém sídlišti Kolaříkově s tím, že zhruba 40 kusů se pak rozmístilo na různá místa, ať už podle toho, jak ten havarijní stav byl, případně na základě požadavků občanů. V letošním roce máme objednávku na 86 kusů, defacto 3 lokality budou jakoby v té první fázi nahrazeny, největší část půjde na zbylou část sídliště Kolaříkovo, 31 kusů, 42 na Bezručově sídlišti a 13 do centrálního parku."

Ani letos nebudou na jednotlivých lavičkách chybět citáty vztahující se k předmětné lokalitě.

Nahlásit chybu


K tématu

Do oprav cest a chodníků půjde letos ve Frýdku-Místku přes 51 milionů korun

4. května 2023 16:21 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

V první polovině dubna začaly obalovny vyrábět asfaltobetonovou směs. To je signál, že se mohly naplno rozjet práce na opravách cest a výtluků, které se každoročně po zimě objevují. V ulicích Frýdku-Místku se tak opět objevili pracovníci technických služeb i se všemi stroji.

Sekačky a křovinořezy jsou opět v ulicích Frýdku-Místku

8. května 2023 12:54 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Téměř 180 hektarů travnatých ploch udržují ve Frýdku-Místku pracovníci technických služeb. Na začátku měsíce začalo pravidelné kosení. Do ulic vyjely sekačky posílené pracovníky s křovinořezy. Každé sečení má svá pravidla. Někde se provádí třikrát, jinde zase jen dvakrát ročně.

Technické služby Frýdek-Místek chystají Den otevřených dveří

22. května 2023 16:12 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Komentované prohlídky celého areálu, vstup do dílen i ukázka téměř veškeré techniky. Takový je i letošní plán Dne otevřených dveří Technických služeb Frýdek-Místek. Ten proběhne v sobotu 27. května dopoledne. A prohlídky budou tentokrát v hodinových intervalech.


ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

Včera 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Včera 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Studenti VŠB představili návrhy zvelebení veřejných prostranství v Rychvaldě

Spolupráce Vysoké školy báňské s městem Rychvald přinesla první hmatatelné výsledky. Studenti před zástupci města a veřejnosti představili své návrhy, jak upravit některá veřejná prostranství.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Dny dobrovolnictví přibližují činnost dobrovolníků. ADRA Frýdek-Místek stále hledá lidi ochotné pomáhat

Dobrovolníci slaví své dny. Členové různých organizací, kteří pomáhají bez nároků na odměnu, jsou nepostradatelnou skupinou v sociálních službách ve Frýdku-Místku. Aktuálně si zájemci mohou práci dobrovolníků dokonce vyzkoušet nebo se o dobrovolnictví něco dozvědět.

Handicap centrum Škola života funguje ve Frýdku-Místku už 33 let

Handicap centrum Škola života letos oslaví své 33 narozeniny. Za tu dobu pomohlo už stovkám klientů s mentálním postižením. Stále s nimi pracuje a adaptuje je do společnosti. Od příštího roku se stacionář transformuje na centrum denních služeb.

Frýdek-Místek zve školy i veřejnost na Den Země ve znamení Světa zvířat

Sady Bedřicha Smetany v Místku se promění na „Svět zvířat“. Stane se tak v rámci oslav Dne Země. Letošní ročník proběhne v pátek 26. dubna. Dopoledne hlavně pro školy a odpoledne pro veřejnost. Připraven bude tradičně bohatý program zvířecích, ekologických a vzdělávacích aktivit.

Frýdek-Místek zpevní některé chodníky za Centrálním hřbitově

Procházení mezi hrobovými místy na Centrálním hřbitově ve Frýdku-Místku bude komfortnější. Radnice nechá ještě letos zpevnit některé travnaté chodníčky v urnovém háji. Dostanou pevné zatravňovací dlaždice. Město tak postupně pokračuje ve zlepšování komfortu pro návštěvníky hřbitova.

Kynologové z Frýdlantu nad Ostravicí pořádali Memoriál J. Kaštovského

V kynologickém areálu ve Frýdlantě nad Ostravicí se konal 28. ročník Memoriálu Kaštovského, v jehož disciplínách museli své dovednosti prokázat nejen psi, ale také jejich vůdci.

Sezóna Beskydských farmářských trhů ve Frýdku-Místku začne letos dřív

Frýdek-Místek opět připravilo další sezónu oblíbených Beskydských farmářských trhů. Letos začínají ještě dříve než loni a probíhat budou vždy jednou za 14 dní. Sezónu pak tradičně završí na konci listopadu oblíbená zabijačka.

Ve Frýdku-Místku vyrábějí vlastní patentované lavičky, obměnou projde dalších více než osm desítek
Vydáno 4. února 2021 13:32, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
86 nových laviček se v těchto dnech vyrábí v dílnách technických služeb ve Frýdku-Místku. Jejich instalace se plánuje hlavně na sídlištích Kolaříkovo, Bezručovo a také do Centrálního parku. Dohromady je jich na území města přes 1 300 a ty staré se postupně obměňují.

Pracovníci dílen technických služeb ve Frýdku-Místku už několik let pravidelně v zimě vyrábějí nové lavičky. Na jeden z jejich typů tady mají dokonce patent. Vymyslel ho totiž zdejší zaměstnanec.

Jaromír Chovaneček, pracovník technických služeb: "Jsem brouzdal po internetu, díval jsem se různě po lokalitách, kde co je, i v jiných městech a stahoval jsem nebo ukládal jsem si fotky a pak jsem to nějakým způsobem překreslil do technické dokumentace a předložil jsem to."

Na území města je přes 1 300 laviček a ty zastaralé se postupně obměňují.

Radovan Hořínek, náměstek primátora Frýdku-Místku: "Město instaluje lavičky průběžně, v podstatě jsou instalovány dva typy, jeden takový zdobnější, který se nazývá „Schönbrunn“ a jeden takový střídmější."
Jaromír Kohut, ředitel TS F-M: "Ten jeden je typizovaný, nakupujeme ho od dodavatele a dodává se na exponovaná místa jako jsou obě náměstí, veřejná pohřebiště, případně park na jižních svazích. Dá se říct, že i v loňském roce ta obměna byla ukončena, takže tento typ asi v nějaké blízké budoucnosti objednávat nebudeme."

Výroba se teď soustředí právě na vlastní vzor, který mají technické služby zaevidovaný u Úřadu průmyslového vlastnictví. Jeho hlavní výhodou je jednoduchost a nižší výrobní náklady.

Jaromír Chovaneček, pracovník technických služeb: "Tenhle typ jsem viděl z litiny, tam to bude asi podstatně dražší než z těchto profilů, zkusili jsme to, konstrukčně to vychází na stejno, protože ta litina měla stejnou stavbu té lavičky, jak tvarem toho profilu, tak i výrobou."
Jaromír Kohut, ředitel TS F-M: "Od toho roku 2018 ty lavičky vyměňujeme, v návaznosti na nějaký systém, kdy provádíme v průběhu roku nějaké kontroly a pak někdy do konce měsíce srpna předkládáme odboru správy obecního majetku nějaký plán obnovy podle toho aktuálního stavu v těch daných lokalitách, tak na začátku roku ty lavičky vyrábíme tak, abychom je pak mohli během března, dubna, maximálně v květnu instalovat."
Radovan Hořínek, náměstek primátora Frýdku-Místku: "Lavičky jsou umísťovány jednak na základě individuálních podnětů občanů, těch bylo instalováno kolem třiceti v minulém roce, pak na základě požadavků osadních výborů, případně tam, kde nejde osadit lavičky na původní místa, tam může proběhnout i dotazníkové šetření, které také v minulém roce v jednom území proběhlo."

V loňském roce vyrobily a vyměnily technické služby 176 laviček.

Jaromír Kohut, ředitel TS F-M: "Největší část šla do parku Bedřicha Smetany, kde to bylo 92 kusů, nějakých 11 na novém sídlišti Kolaříkově s tím, že zhruba 40 kusů se pak rozmístilo na různá místa, ať už podle toho, jak ten havarijní stav byl, případně na základě požadavků občanů. V letošním roce máme objednávku na 86 kusů, defacto 3 lokality budou jakoby v té první fázi nahrazeny, největší část půjde na zbylou část sídliště Kolaříkovo, 31 kusů, 42 na Bezručově sídlišti a 13 do centrálního parku."

Ani letos nebudou na jednotlivých lavičkách chybět citáty vztahující se k předmětné lokalitě.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000023949/ve-frydkumistku-vyrabeji-vlastni-patentovane-lavicky-obmenou-projde-dalsich-vice-nez-osm-desitek