Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Senioři ve Frýdku-Místku připravili pro veřejnost výstavu Velikonoce za sklem

Frýdek-Místek |

Velikonoce za sklem. To je název výstavy, která se v této nelehké době podařila uspořádat Centru aktivních seniorů ve Frýdku-Místku. Prohlédnout si ji může každý, kdo půjde kolem. Floristka tam připravila tematickou výstavu právě k velikonočním svátkům.

Velikonoční košíčky plné nazdobených kraslic. Symbol Velikonoc, který se rozhodli v Centru aktivních seniorů ve Frýdku-Místku přenést do výstavy. Za normálních okolností by to nebylo nic neobvyklého, ale v době pandemie jde o mimořádný počin.

Anna Sumcová, floristka, autorka výstavy: "Je to velikonoční výstava a je posbíraná se sbírek krajkových deček, které jsem dostala od kamarádek a taky částečně po mojí mamince. Ostatní výrobky jsem dělala už od loňského roku, protože jsem byla sama a loni výstava nebyla, tak jsem si všechno letos připravila, opravila a použila na tuto výstavu."
Dalibor Kališ ředitel Centra aktivních seniorů: "Dřív jsme dělali velikonoční výstavy se školami, s dětmi, doplňovali své výstavy zaměřené k Velikonocům a bylo to velmi pestré. Teď je to jenom na nás."

Zdejší výstavy byly vždy ukázkou umu a dovednosti.

Anna Sumcová, floristka, autorka výstavy: "Pro mě byl nový nápad koláže z proutí a z deček, protože obyčejně dělám z různých jiných věcí."

Současná výstava má tematický název Velikonoce za sklem. Prohlédnout si ji totiž může každý, kdo půjde okolo centra.

Dalibor Kališ ředitel Centra aktivních seniorů: "Tento dům je nový a že je tak moderně architektonicky řešený, že celé stěny máme prosklené, tak se dá prohlížet ta výstava z venku a také je tak koncipována, aby to hlavní, a to nejlepší bylo vidět právě z venku přes skla."

Centrum je už téměř rok uzavřeno

Mimo pandemii Centrum aktivních seniorů žilo každý den. Běžně se tady pořádají různé aktivity, od pohybu přes přednášky až po tvořivost.

Věra Silvestrová, Centrum aktivních seniorů F-M: "Co se týče seniorů, tak jsou velice nároční. Ať už jde o kulturu, pohyb, cvičení, tančení, oni mají opravdu všestranné zájmy. My jsme se snažili jim umožnit tyto věci."
Dalibor Kališ ředitel Centra aktivních seniorů: "Jako mnoho jiných aktivit kolem nás jsme utlumeni. Centrum aktivních seniorů po roce a půl fungování je už téměř rok zavřeno, takže snažíme se hledat aktivity, které by mohly za této situace probíhat."
Věra Silvestrová, Centrum aktivních seniorů F-M: "My ten rok máme opravdu velký výpadek a ty seniory opravdu to trápí, protože vím, že volají, že se dotazují a my nejsme schopni s tím nic udělat. Opravdu čekáme, až se to uvolní."

Vymýšlejí se alternativní akce

Aktuálně v centru seniorům nabízejí alespoň kontakt, který je pouze online.

Dalibor Kališ ředitel Centra aktivních seniorů: "Máme webové stránky, tak aktuálně zveřejňujeme, co se děje, pokud se něco děje. Ale máme i takové akce, které stojí na individuální činnosti jednotlivých našich členů."

V únoru například proběhlo symbolické překročení kanálu La Manche suchou nohou.

Dalibor Kališ ředitel Centra aktivních seniorů: "Senioři, kteří jsou aktivní a chodí často na vycházky, na výlety s námi často jezdí a tak dále, tak na individuálních vycházkách ušli 3600 kilometrů, více než stokrát přešli suchou nohou La Manche, tak to bylo nazváno, a nakonec to byla velmi zdařilá akce."

Připravují se ale i další akce. Zdejší senioři se například chtějí zapojit do celostátní křížovkářské soutěže.

Nahlásit chybu


K tématu

Letečtí modeláři mají ve Frýdku-Místku velkou výstavu modelů

27. dubna 2023 16:25 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Pobeskydský aviatický klub pořádá opět po mnoha letech ve Frýdku-Místku velkou výstavu modelů letadel. K vidění je více než stovka modelů všech velikostí i kategorií. Různé zajímavosti i kuriozity. Klubu se podařilo sesbírat kousky téměř z celého Moravskoslezského kraje.

Fotografie zachycují současnou tvář Kravařska, vznikly na speciální panoramatický foťák

30. dubna 2023 8:57 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

V Žerotínském zámku je k vidění výstava obrazů regionálních malířů, kteří byli spjati s oblastí starého Kravařska. Součástí je i kolekce fotografií, které naopak přinášejí současný pohled na toto historické území.

Knihovna na sídlišti vystavuje akvarely Šárky Osmánkové

2. května 2023 7:38 | Studénka | Petra Dorazilová

Knihovna se snaží čtenářům zpestřit návštěvu svých prostor také výstavami. V pobočce na sídlišti jsou nyní k vidění současně dvě různé prezentace tvorby. Jednak obrazy malířky z Tísku a také práce školáků z prvních tříd.


ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

Včera 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Včera 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Studenti VŠB představili návrhy zvelebení veřejných prostranství v Rychvaldě

Spolupráce Vysoké školy báňské s městem Rychvald přinesla první hmatatelné výsledky. Studenti před zástupci města a veřejnosti představili své návrhy, jak upravit některá veřejná prostranství.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Dny dobrovolnictví přibližují činnost dobrovolníků. ADRA Frýdek-Místek stále hledá lidi ochotné pomáhat

Dobrovolníci slaví své dny. Členové různých organizací, kteří pomáhají bez nároků na odměnu, jsou nepostradatelnou skupinou v sociálních službách ve Frýdku-Místku. Aktuálně si zájemci mohou práci dobrovolníků dokonce vyzkoušet nebo se o dobrovolnictví něco dozvědět.

Handicap centrum Škola života funguje ve Frýdku-Místku už 33 let

Handicap centrum Škola života letos oslaví své 33 narozeniny. Za tu dobu pomohlo už stovkám klientů s mentálním postižením. Stále s nimi pracuje a adaptuje je do společnosti. Od příštího roku se stacionář transformuje na centrum denních služeb.

Frýdek-Místek zve školy i veřejnost na Den Země ve znamení Světa zvířat

Sady Bedřicha Smetany v Místku se promění na „Svět zvířat“. Stane se tak v rámci oslav Dne Země. Letošní ročník proběhne v pátek 26. dubna. Dopoledne hlavně pro školy a odpoledne pro veřejnost. Připraven bude tradičně bohatý program zvířecích, ekologických a vzdělávacích aktivit.

Frýdek-Místek zpevní některé chodníky za Centrálním hřbitově

Procházení mezi hrobovými místy na Centrálním hřbitově ve Frýdku-Místku bude komfortnější. Radnice nechá ještě letos zpevnit některé travnaté chodníčky v urnovém háji. Dostanou pevné zatravňovací dlaždice. Město tak postupně pokračuje ve zlepšování komfortu pro návštěvníky hřbitova.

Kynologové z Frýdlantu nad Ostravicí pořádali Memoriál J. Kaštovského

V kynologickém areálu ve Frýdlantě nad Ostravicí se konal 28. ročník Memoriálu Kaštovského, v jehož disciplínách museli své dovednosti prokázat nejen psi, ale také jejich vůdci.

Sezóna Beskydských farmářských trhů ve Frýdku-Místku začne letos dřív

Frýdek-Místek opět připravilo další sezónu oblíbených Beskydských farmářských trhů. Letos začínají ještě dříve než loni a probíhat budou vždy jednou za 14 dní. Sezónu pak tradičně završí na konci listopadu oblíbená zabijačka.

Senioři ve Frýdku-Místku připravili pro veřejnost výstavu Velikonoce za sklem
Vydáno 1. dubna 2021 16:22, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Velikonoce za sklem. To je název výstavy, která se v této nelehké době podařila uspořádat Centru aktivních seniorů ve Frýdku-Místku. Prohlédnout si ji může každý, kdo půjde kolem. Floristka tam připravila tematickou výstavu právě k velikonočním svátkům.

Velikonoční košíčky plné nazdobených kraslic. Symbol Velikonoc, který se rozhodli v Centru aktivních seniorů ve Frýdku-Místku přenést do výstavy. Za normálních okolností by to nebylo nic neobvyklého, ale v době pandemie jde o mimořádný počin.

Anna Sumcová, floristka, autorka výstavy: "Je to velikonoční výstava a je posbíraná se sbírek krajkových deček, které jsem dostala od kamarádek a taky částečně po mojí mamince. Ostatní výrobky jsem dělala už od loňského roku, protože jsem byla sama a loni výstava nebyla, tak jsem si všechno letos připravila, opravila a použila na tuto výstavu."
Dalibor Kališ ředitel Centra aktivních seniorů: "Dřív jsme dělali velikonoční výstavy se školami, s dětmi, doplňovali své výstavy zaměřené k Velikonocům a bylo to velmi pestré. Teď je to jenom na nás."

Zdejší výstavy byly vždy ukázkou umu a dovednosti.

Anna Sumcová, floristka, autorka výstavy: "Pro mě byl nový nápad koláže z proutí a z deček, protože obyčejně dělám z různých jiných věcí."

Současná výstava má tematický název Velikonoce za sklem. Prohlédnout si ji totiž může každý, kdo půjde okolo centra.

Dalibor Kališ ředitel Centra aktivních seniorů: "Tento dům je nový a že je tak moderně architektonicky řešený, že celé stěny máme prosklené, tak se dá prohlížet ta výstava z venku a také je tak koncipována, aby to hlavní, a to nejlepší bylo vidět právě z venku přes skla."

Centrum je už téměř rok uzavřeno

Mimo pandemii Centrum aktivních seniorů žilo každý den. Běžně se tady pořádají různé aktivity, od pohybu přes přednášky až po tvořivost.

Věra Silvestrová, Centrum aktivních seniorů F-M: "Co se týče seniorů, tak jsou velice nároční. Ať už jde o kulturu, pohyb, cvičení, tančení, oni mají opravdu všestranné zájmy. My jsme se snažili jim umožnit tyto věci."
Dalibor Kališ ředitel Centra aktivních seniorů: "Jako mnoho jiných aktivit kolem nás jsme utlumeni. Centrum aktivních seniorů po roce a půl fungování je už téměř rok zavřeno, takže snažíme se hledat aktivity, které by mohly za této situace probíhat."
Věra Silvestrová, Centrum aktivních seniorů F-M: "My ten rok máme opravdu velký výpadek a ty seniory opravdu to trápí, protože vím, že volají, že se dotazují a my nejsme schopni s tím nic udělat. Opravdu čekáme, až se to uvolní."

Vymýšlejí se alternativní akce

Aktuálně v centru seniorům nabízejí alespoň kontakt, který je pouze online.

Dalibor Kališ ředitel Centra aktivních seniorů: "Máme webové stránky, tak aktuálně zveřejňujeme, co se děje, pokud se něco děje. Ale máme i takové akce, které stojí na individuální činnosti jednotlivých našich členů."

V únoru například proběhlo symbolické překročení kanálu La Manche suchou nohou.

Dalibor Kališ ředitel Centra aktivních seniorů: "Senioři, kteří jsou aktivní a chodí často na vycházky, na výlety s námi často jezdí a tak dále, tak na individuálních vycházkách ušli 3600 kilometrů, více než stokrát přešli suchou nohou La Manche, tak to bylo nazváno, a nakonec to byla velmi zdařilá akce."

Připravují se ale i další akce. Zdejší senioři se například chtějí zapojit do celostátní křížovkářské soutěže.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000024811/seniori-ve-frydkumistku-pripravili-pro-verejnost-vystavu-velikonoce-za-sklem