Sedm restaurací z Frýdku-Místku usilovalo o zisk titulu Nejchutnější svatomartinská husa. Tříčlenná porota zasedla v Kavárně Radhošť a postupně hodnotila jednotlivé porce, které restauratéři připravili.
Lukáš Smutný ředitel Střední školy gastronomie, oděvnictví a služeb Frýdek-Místek: "Hodnotíme vzhled, hodnotíme chuť a vhodnost přílohy. S tím, že jedeme hodnotící škálu 1 až 10. 1 nejhorší, 10 nejlepší." – Jak se vám to zatím jeví? – "Jeví se mi to velmi dobře."
Ivana Fabová, vedoucí odborného výcviku Střední školy gastronomie, oděvnictví a služeb Frýdek-Místek: "Jde vidět, že i v Moravskoslezském kraji máme super restaurace, kde se můžeme dobře najíst. My jsme spokojení."
Jakub Míček, náměstek primátora Frýdku-Místku/ANO/: "Zatím jsme se setkali s velmi dobrým i průměrným jídlem, takže očekáváme, co nám ještě přijde. Zatím se velice daří knedlíky, dalo by se říct." - Čím to je, že tomu tak rozumíte? - "Pár let jsem podnikal v gastronomii a jakožto svůj koníček mám právě přípravu takovýchto pokrmů, i náročnějších na přípravu, baví mě to, takže proto."
Bodové hodnocení nakonec těsně určilo jediného vítěze. Krčmu Středověk.
Jiří Choleva, majitel a kuchař Krčmy Středověk: "Jsem obrovsky překvapen. Letos jsme se na ty svatomartinské husy obzvláště těšili, protože po loňské covidové odmlce, kdy jsme husy, mohli podávat pouze přes okýnko, takže o to víc energie, síly a toho srdíčka jsme do toho právě dali a těšíme se na všechny hosty, kteří ještě přijdou."
Jiří Svoboda, kuchař Krčmy Středověk: "Příprava husy je náročná a jsem rád. Byl jsem velice překvapen, že jsme vyhráli, z těch šesti nebo kolik tam bylo restaurací. A jsme rádi. – V čem je to kouzlo té výjimečnosti? – Řeknu to – Léta praxe toho vaření. A i to srdíčko do toho dané musí být."
Jiří Choleva, majitel a kuchař Krčmy Středověk: "Ingrediencemi, které tam dáváme do toho zelí a tím, že třeba ty husy opravdu konfitujeme dlouhou dobu, jak se mají, při nízké teplotě v sádle."
Letošní soutěž o Nejchutnější svatomartinskou husu připravilo Turistické informační centrum v návaznosti na loňský Týden plný chutí.
Lucie Talavašková, mluvčí TIC Frýdek-Místek: "V našem turistickém informačním centru se snažíme realizovat aktivity, které svým charakterem ovlivňují povědomí o městě Frýdek-Místek. V této nelehké době pro cestovní ruch se obecně učíme se subjekty vzájemně spolupracovat, hledat společné propojení aktivit, které přinesou jak provozovatelům služeb, tak městu Frýdek-Místek povědomí a v konečném důsledku návštěvnost. O našich aktivitách přemýšlíme společně. Než se pro danou aktivitu rozhodneme, uděláme si průzkum. Následně jsou informováni všichni poskytovatelé služeb, v tomto případě gastronomických, a pak už záleží na nich, zda se do společného projektu zapojí."
V každé restauraci byly také soutěžní schránky, do kterých mohli hosté hodit své účtenky. Sedm z nich pak po vylosování získalo poukázky na další gastronomické zážitky.