Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Frýdek-Místek postupně rozjíždí řadu důležitých investičních projektů

Frýdek-Místek |

Snížení zadlužení Frýdku-Místku i řada důležitých investic. Stavba kanalizace v okrajových částech města, rekonstrukce bytů pro seniory i zahájení revitalizace areálu Slezanu. To je jen malý výčet řady akcí, na kterých se letos pracovalo a dále se budou rozvíjet. Rok zhodnotil náměstek primátora pro investice Jiří Kajzar.

Současné vedení Frýdku-Místku si dalo za primární cíl snížit zadlužení města.

Jiří Kajzar, náměstek primátora Frýdku-Místku/NMFM/: "To se nám nakonec podařilo v závěru roku snížit. Z predikovaných 378 milionů na 193 milionů, což je samozřejmě pěkné číslo, kdy jsme dosáhli asi lepšího výsledku než v minulém roce. Za rok 2020 bylo zadlužení asi 240 milionů."

Přehled nejzajímavějších investic, které už probíhají nebo jsou v plánu, setřídilo město do kalendáře na příští rok. Největší z nich je jednoznačně výstavba kanalizace v městských částech.

Jiří Kajzar, náměstek primátora Frýdku-Místku/NMFM/: "Tady musím konstatovat trošku s uspokojením, protože ještě nemáme hotovo, že máme hotovo Lysůvky, Zelinkovice a Chlebovice a ve Skalici jsme na 85 procentech. Což při tak nepříjemné investici, která sužuje občany, ale musí se to udělat. Říkali jsme to už několikrát, že nemáme jiného zbytí. A těm lidem snižujeme dočasný komfort v užívání silnic, mostů, jejich nemovitostí. Velice se za to omlouváme, ale opravdu to nejde jinak. Další, co bych chtěl vyzdvihnout, co se podařilo v tom roce dokončit, jsou mosty přes obchvat. Je to důležitá komunikace, která spojuje město s rekreační oblastí Olešná."

Dokončena byla také poslední etapa dlouhodobé rekonstrukce 158 bytů v Penzionu pro seniory na ulici Lískovecká.

Jiří Kajzar, náměstek primátora Frýdku-Místku/NMFM/: "Tam taky si myslím, že se podařilo zvednout úroveň celkového bydlení pro seniory, které bylo také v nevyhovujícím stavu. Taky se ta akce připravovala v roce 2017 a teď si myslím, že senioři mohou být spokojení a trochu na tom lépe. Taky se nám podařilo dokončit úpravu společenských prostor v Domově pro seniory na ulici 28. října, které teďka budeme přebírat."

Podařilo se rozjet rekonstrukci zbrojnice sboru dobrovolných hasičů, kterým navíc letos město schválilo peníze na nákup nové cisterny.

Jiří Kajzar, náměstek primátora Frýdku-Místku/NMFM/: "Další takovou zajímavou akcí, kterou jsme popisovali a která se podařila rozjet je rekonstrukce objektu bývalého učiliště Slezanu na ulici Těšínská na sídlo městské policie. Tady zmíním, že ten projekt stál 3 roky. Nám se ho podařilo oživit během tří týdnů. A celá ta rekonstrukce, která byla zahájena znamená vstupenku a začátek přeměny celého území bývalého průmyslového areálu Slezanu, který na ulici Těšínská a Nádražní bude novou městskou čtvrtí."

V plánu je i rekonstrukce bývalé Moravia banky a Národního domu, ke které byla přidružena výstavba Nové scény, což by mělo být v budoucnu nové kulturní centrum města.

Jiří Kajzar, náměstek primátora Frýdku-Místku/NMFM/: "Tady jsme před dokončením studie, která bude potom základem pro budoucí projektovou dokumentaci a bude znamenat splnění požadavku většiny stran zastoupených v zastupitelstvu, které souhlasily a přejí si, aby město Frýdek-Místek mělo nový polyfunkční divadelní sál. Takže touto realizací splníme tento požadavek a myslím si, že uděláme radost všem milovníkům kultury, protože opravdu ten jeden historický sál, který je dneska v Národním domě nestačí. A celý Národní dům, jako kulturní památka se musí zrekonstruovat, není v dobrém stavu. Z dalších projektů bych ještě potom zmínil, že máme hotovou studii hasičského hřiště na ulici Pavlíkova. Zahajujeme výstavbu chlebovické tělocvičny a samozřejmě připravujeme ještě takovou odměnu pro všechny, kteří mají čas na sport a rádi tráví čas s dětmi a chtějí sportovat. Tak je tady volnočasový areál na ulici 28. října, kde máme dokončenou studii a chceme ho realizovat v dalším roce. Chci vyjádřit optimismus, že chceme vést dobře finance. Chceme investovat, i přes těžkosti, které jsou. Město musí financovat, aby si udrželo majetek v pořádku a aby byl schopen sloužit bezvadně pro občany tohoto města."
Nahlásit chybu


K tématu

Rekonstrukce pobočky Domova pro seniory ve Frýdku-Místku je před zahájením

22. května 2023 13:46 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Plán rekonstruovat pobočku domova pro seniory v ulici Školská ve Frýdku-Místku je těsně před zahájením. Město už podepsalo smlouvu se zhotovitelem a práce by měly začít v nejbližších dnech. Po rekonstrukci získá domov jedno patro navíc a výrazně zvýší se komfort pro budoucí klienty.

Rozvoj Frýdku-Místku i parkovací místa za podpory zeleně. Nový náměstek promluvil o plánech ve funkci

Pokračování v rozjetých a důležitých projektech ve Frýdku-Místku. To je hlavní cíl nového náměstka Lukáše Slívy. Dále by chtěl řešit také problematiku parkovacích míst, která by podle něj neměla vznikat na úkor zeleně. Ale naopak za její podpory. Více už náměstek představil v následující reportáži.

Sociální projekty ve Frýdku-Místku budou pokračovat i pod novým náměstkem

Výstavba Alzheimer centra, Domovinky i nového krizového bydlení Bethel. Ale také rozvoj služeb pro seniory a matky s dětmi. To jsou projekty, ve kterých chce ve Frýdku-Místku pokračovat nově zvolený náměstek pro sociální oblast.


Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

Včera 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Včera 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Studenti VŠB představili návrhy zvelebení veřejných prostranství v Rychvaldě

Spolupráce Vysoké školy báňské s městem Rychvald přinesla první hmatatelné výsledky. Studenti před zástupci města a veřejnosti představili své návrhy, jak upravit některá veřejná prostranství.

Studénka zkouší u Národní sportovní agentury uspět se dvěma projekty

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu - rozhodlo o tom dubnové zastupitelstvo. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, o tu se pokouší už počtvrté, druhá stavby nové multifunkční haly.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Město žádá dotace na investice do sportovišť, na rekonstrukci šaten a stavbu haly

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, druhá stavby nové multifunkční haly.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

Včera 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

Dny dobrovolnictví přibližují činnost dobrovolníků. ADRA Frýdek-Místek stále hledá lidi ochotné pomáhat

Dobrovolníci slaví své dny. Členové různých organizací, kteří pomáhají bez nároků na odměnu, jsou nepostradatelnou skupinou v sociálních službách ve Frýdku-Místku. Aktuálně si zájemci mohou práci dobrovolníků dokonce vyzkoušet nebo se o dobrovolnictví něco dozvědět.

Handicap centrum Škola života funguje ve Frýdku-Místku už 33 let

Handicap centrum Škola života letos oslaví své 33 narozeniny. Za tu dobu pomohlo už stovkám klientů s mentálním postižením. Stále s nimi pracuje a adaptuje je do společnosti. Od příštího roku se stacionář transformuje na centrum denních služeb.

Frýdek-Místek zve školy i veřejnost na Den Země ve znamení Světa zvířat

Sady Bedřicha Smetany v Místku se promění na „Svět zvířat“. Stane se tak v rámci oslav Dne Země. Letošní ročník proběhne v pátek 26. dubna. Dopoledne hlavně pro školy a odpoledne pro veřejnost. Připraven bude tradičně bohatý program zvířecích, ekologických a vzdělávacích aktivit.

Frýdek-Místek zpevní některé chodníky za Centrálním hřbitově

Procházení mezi hrobovými místy na Centrálním hřbitově ve Frýdku-Místku bude komfortnější. Radnice nechá ještě letos zpevnit některé travnaté chodníčky v urnovém háji. Dostanou pevné zatravňovací dlaždice. Město tak postupně pokračuje ve zlepšování komfortu pro návštěvníky hřbitova.

Kynologové z Frýdlantu nad Ostravicí pořádali Memoriál J. Kaštovského

V kynologickém areálu ve Frýdlantě nad Ostravicí se konal 28. ročník Memoriálu Kaštovského, v jehož disciplínách museli své dovednosti prokázat nejen psi, ale také jejich vůdci.

Sezóna Beskydských farmářských trhů ve Frýdku-Místku začne letos dřív

Frýdek-Místek opět připravilo další sezónu oblíbených Beskydských farmářských trhů. Letos začínají ještě dříve než loni a probíhat budou vždy jednou za 14 dní. Sezónu pak tradičně završí na konci listopadu oblíbená zabijačka.

Frýdek-Místek postupně rozjíždí řadu důležitých investičních projektů
Vydáno 27. prosince 2021 14:07, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Snížení zadlužení Frýdku-Místku i řada důležitých investic. Stavba kanalizace v okrajových částech města, rekonstrukce bytů pro seniory i zahájení revitalizace areálu Slezanu. To je jen malý výčet řady akcí, na kterých se letos pracovalo a dále se budou rozvíjet. Rok zhodnotil náměstek primátora pro investice Jiří Kajzar.

Současné vedení Frýdku-Místku si dalo za primární cíl snížit zadlužení města.

Jiří Kajzar, náměstek primátora Frýdku-Místku/NMFM/: "To se nám nakonec podařilo v závěru roku snížit. Z predikovaných 378 milionů na 193 milionů, což je samozřejmě pěkné číslo, kdy jsme dosáhli asi lepšího výsledku než v minulém roce. Za rok 2020 bylo zadlužení asi 240 milionů."

Přehled nejzajímavějších investic, které už probíhají nebo jsou v plánu, setřídilo město do kalendáře na příští rok. Největší z nich je jednoznačně výstavba kanalizace v městských částech.

Jiří Kajzar, náměstek primátora Frýdku-Místku/NMFM/: "Tady musím konstatovat trošku s uspokojením, protože ještě nemáme hotovo, že máme hotovo Lysůvky, Zelinkovice a Chlebovice a ve Skalici jsme na 85 procentech. Což při tak nepříjemné investici, která sužuje občany, ale musí se to udělat. Říkali jsme to už několikrát, že nemáme jiného zbytí. A těm lidem snižujeme dočasný komfort v užívání silnic, mostů, jejich nemovitostí. Velice se za to omlouváme, ale opravdu to nejde jinak. Další, co bych chtěl vyzdvihnout, co se podařilo v tom roce dokončit, jsou mosty přes obchvat. Je to důležitá komunikace, která spojuje město s rekreační oblastí Olešná."

Dokončena byla také poslední etapa dlouhodobé rekonstrukce 158 bytů v Penzionu pro seniory na ulici Lískovecká.

Jiří Kajzar, náměstek primátora Frýdku-Místku/NMFM/: "Tam taky si myslím, že se podařilo zvednout úroveň celkového bydlení pro seniory, které bylo také v nevyhovujícím stavu. Taky se ta akce připravovala v roce 2017 a teď si myslím, že senioři mohou být spokojení a trochu na tom lépe. Taky se nám podařilo dokončit úpravu společenských prostor v Domově pro seniory na ulici 28. října, které teďka budeme přebírat."

Podařilo se rozjet rekonstrukci zbrojnice sboru dobrovolných hasičů, kterým navíc letos město schválilo peníze na nákup nové cisterny.

Jiří Kajzar, náměstek primátora Frýdku-Místku/NMFM/: "Další takovou zajímavou akcí, kterou jsme popisovali a která se podařila rozjet je rekonstrukce objektu bývalého učiliště Slezanu na ulici Těšínská na sídlo městské policie. Tady zmíním, že ten projekt stál 3 roky. Nám se ho podařilo oživit během tří týdnů. A celá ta rekonstrukce, která byla zahájena znamená vstupenku a začátek přeměny celého území bývalého průmyslového areálu Slezanu, který na ulici Těšínská a Nádražní bude novou městskou čtvrtí."

V plánu je i rekonstrukce bývalé Moravia banky a Národního domu, ke které byla přidružena výstavba Nové scény, což by mělo být v budoucnu nové kulturní centrum města.

Jiří Kajzar, náměstek primátora Frýdku-Místku/NMFM/: "Tady jsme před dokončením studie, která bude potom základem pro budoucí projektovou dokumentaci a bude znamenat splnění požadavku většiny stran zastoupených v zastupitelstvu, které souhlasily a přejí si, aby město Frýdek-Místek mělo nový polyfunkční divadelní sál. Takže touto realizací splníme tento požadavek a myslím si, že uděláme radost všem milovníkům kultury, protože opravdu ten jeden historický sál, který je dneska v Národním domě nestačí. A celý Národní dům, jako kulturní památka se musí zrekonstruovat, není v dobrém stavu. Z dalších projektů bych ještě potom zmínil, že máme hotovou studii hasičského hřiště na ulici Pavlíkova. Zahajujeme výstavbu chlebovické tělocvičny a samozřejmě připravujeme ještě takovou odměnu pro všechny, kteří mají čas na sport a rádi tráví čas s dětmi a chtějí sportovat. Tak je tady volnočasový areál na ulici 28. října, kde máme dokončenou studii a chceme ho realizovat v dalším roce. Chci vyjádřit optimismus, že chceme vést dobře finance. Chceme investovat, i přes těžkosti, které jsou. Město musí financovat, aby si udrželo majetek v pořádku a aby byl schopen sloužit bezvadně pro občany tohoto města."
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000029173/frydekmistek-postupne-rozjizdi-radu-dulezitych-investicnich-projektu