Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Frýdek-Místek postupně ožívá kulturními a sportovními akcemi

Frýdek-Místek |

Život a zábava se opět vrací ve Frýdku-Místku do normálu. Ožívají velké kulturní a společenské akce. Velká část z nich se koná díky podpoře města. To letos v první fázi podpořilo kulturu, sport a sociální oblast historicky nejvyšší částkou přesahující 100 milionů korun.

Letošní kulturní rok ve Frýdku-Místku by měl být opět bohatý. Po dvouleté odmlce, kdy pandemie covidu zastavila téměř všechny akce, postupně opět ožívají a chtějí doslova dohnat to, co se za předchozí léta nestihlo. Město letos v rámci dotačního programu Podpora a rozvoj kulturních akcí podpořilo 29 žadatelů.

Petr Korč, primátor Frýdku-Místku/NMFM/: "Frýdek-Místek v letošním roce vyčlenil historicky nejvyšší částku, více než 100 milionů korun, na podporu kultury, sportu a sociální oblasti. A poslední zastupitelstvo schválilo další řadu smluv právě na podporu konkrétních kulturních a sportovních akcí. I projektů v sociální oblasti. Já jsem rád, že město po těch dvou letech, kdy opravdu spalo s covidem, se vrací ke svému běžnému životu."

Folklorní akce, pěvecká a taneční vystoupení, hudební festivaly, talentové soutěže, divadelní představení, komponované akce, přednášky, či výstavy. Řada těchto akcí se postupně s přicházející letní sezónou rozbíhá.

Petr Korč, primátor Frýdku-Místku/NMFM/: "Z velkých akcí kulturních můžu zmínit například FM City Fest, Sweetsen fest, Městský folklorní festival. Ze sportovních například Hornickou desítku a mnoho, mnoho dalších akcí."
Radana Polachová, ředitelka Městského folklorního festivalu: "Podpora města je pro nás velmi důležitá. Statutárním město je spolupořadatelem našeho městského folklorního festivalu. Takže z toho pokryjeme veškeré náklady s tím spojené. Letošní rok jsme ten Mezinárodní folklorní festival přejmenovali na Městský. Nicméně zahraniční soubory přijedou. Jednáme zatím se soubory z Maďarska, Slovenska, Polska a České republiky."
Kamil Rudolf, organizátor festivalu Sweetsen Fest: "Samozřejmě podpora města, kultury obecně a v našem případě Klubu Stoun a festivalu Sweetsen Fest je pro nás naprosto zásadní, protože bez ní bychom asi nemohli dost dobře fungovat. Navíc, ještě tady v této složité době, kdy kultura to schytala asi možná nejvíce ze všech profesí."
Petr Korč, primátor Frýdku-Místku/NMFM/: "My bychom rádi podpořili návrat toho města k běžnému životu, takže jsme schválili i výjimky z nočního klidu a všechny tyto akce podpoříme i jinými prostředky, jak jako město můžeme. A věříme, že občané si tu užijí a těší se na to, že se vrátíme opravdu k tomu, na co jsme zvyklí."

Z dotačního programu Podpora a rozvoj sportu bylo rozděleno 1 710 000 korun mezi kluby, které pořádají turnaje a sportovní soutěže anebo se účastní klání mimo město. Na aktivity navazující na sociální služby pak bylo rozděleto 827 tisíc korun. Město nedávno vytvořilo na svém webu nové přehledné tabulky, kde je přesně popsáno, jakým organizacím a kolik peněz bylo schváleno.

Nahlásit chybu


K tématu

Historické slavnosti ve Frýdku-Místku lákají na setkání českého krále s polským knížetem

10. srpna 2023 14:37 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

I letos zažije Frýdek-Místek Historické slavnosti, které představí důležitou událost našich dějin. Návštěvníci si opět vychutnají prázdninovou romantiku rytířů, králů i kejklířů. Tématem letošních slavností je Setkání českého krále Přemysla Otakara II. A opolského knížete Vladislava.

Moravskoslezský kraj zve na festival Colours of Ostrava. I letos přispěje do programu

2. července 2023 10:22 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

I letos Moravskoslezský kraj významně podpořil multižánrový hudební festival Colours of Ostrava. Kromě koncertů, diskuzí, workshopů nebo divadla zveme festivalové hosty i na program, který si pro ně připravil Moravskoslezský kraj. Stánek kraje bude letos ve stylu recyklace a upcyklace, návštěvníky čekají soutěže i tvořivé dílny. V Gongu bude výstava o transformaci regionu, v rámci Meltingpotu kraj představí svou vodíkovou vizi.

Moravskoslezský kraj dá letos na kulturní akce 54 milionů korun

10. března 2024 20:07 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

I letos přispěje Moravskoslezský kraj na nejrůznější akce, které obohatí kulturní dění v regionu. Na 84 projektů půjde z krajského rozpočtu 54 milionů korun. Podporu získaly menší místní festivaly a přehlídky, ale také velké akce nadregionálního významu. Další 2 miliony krajští zastupitelé přiklepli produkci celovečerní pohádky Zlatovláska, která se bude natáčet na hradě Sovinec.


Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

Dnes 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

Včera 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Včera 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Dny dobrovolnictví přibližují činnost dobrovolníků. ADRA Frýdek-Místek stále hledá lidi ochotné pomáhat

Dobrovolníci slaví své dny. Členové různých organizací, kteří pomáhají bez nároků na odměnu, jsou nepostradatelnou skupinou v sociálních službách ve Frýdku-Místku. Aktuálně si zájemci mohou práci dobrovolníků dokonce vyzkoušet nebo se o dobrovolnictví něco dozvědět.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Handicap centrum Škola života funguje ve Frýdku-Místku už 33 let

Handicap centrum Škola života letos oslaví své 33 narozeniny. Za tu dobu pomohlo už stovkám klientů s mentálním postižením. Stále s nimi pracuje a adaptuje je do společnosti. Od příštího roku se stacionář transformuje na centrum denních služeb.

Frýdek-Místek zve školy i veřejnost na Den Země ve znamení Světa zvířat

Sady Bedřicha Smetany v Místku se promění na „Svět zvířat“. Stane se tak v rámci oslav Dne Země. Letošní ročník proběhne v pátek 26. dubna. Dopoledne hlavně pro školy a odpoledne pro veřejnost. Připraven bude tradičně bohatý program zvířecích, ekologických a vzdělávacích aktivit.

Frýdek-Místek zpevní některé chodníky za Centrálním hřbitově

Procházení mezi hrobovými místy na Centrálním hřbitově ve Frýdku-Místku bude komfortnější. Radnice nechá ještě letos zpevnit některé travnaté chodníčky v urnovém háji. Dostanou pevné zatravňovací dlaždice. Město tak postupně pokračuje ve zlepšování komfortu pro návštěvníky hřbitova.

Kynologové z Frýdlantu nad Ostravicí pořádali Memoriál J. Kaštovského

V kynologickém areálu ve Frýdlantě nad Ostravicí se konal 28. ročník Memoriálu Kaštovského, v jehož disciplínách museli své dovednosti prokázat nejen psi, ale také jejich vůdci.

Frýdek-Místek postupně ožívá kulturními a sportovními akcemi
Vydáno 2. května 2022 11:34, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Život a zábava se opět vrací ve Frýdku-Místku do normálu. Ožívají velké kulturní a společenské akce. Velká část z nich se koná díky podpoře města. To letos v první fázi podpořilo kulturu, sport a sociální oblast historicky nejvyšší částkou přesahující 100 milionů korun.

Letošní kulturní rok ve Frýdku-Místku by měl být opět bohatý. Po dvouleté odmlce, kdy pandemie covidu zastavila téměř všechny akce, postupně opět ožívají a chtějí doslova dohnat to, co se za předchozí léta nestihlo. Město letos v rámci dotačního programu Podpora a rozvoj kulturních akcí podpořilo 29 žadatelů.

Petr Korč, primátor Frýdku-Místku/NMFM/: "Frýdek-Místek v letošním roce vyčlenil historicky nejvyšší částku, více než 100 milionů korun, na podporu kultury, sportu a sociální oblasti. A poslední zastupitelstvo schválilo další řadu smluv právě na podporu konkrétních kulturních a sportovních akcí. I projektů v sociální oblasti. Já jsem rád, že město po těch dvou letech, kdy opravdu spalo s covidem, se vrací ke svému běžnému životu."

Folklorní akce, pěvecká a taneční vystoupení, hudební festivaly, talentové soutěže, divadelní představení, komponované akce, přednášky, či výstavy. Řada těchto akcí se postupně s přicházející letní sezónou rozbíhá.

Petr Korč, primátor Frýdku-Místku/NMFM/: "Z velkých akcí kulturních můžu zmínit například FM City Fest, Sweetsen fest, Městský folklorní festival. Ze sportovních například Hornickou desítku a mnoho, mnoho dalších akcí."
Radana Polachová, ředitelka Městského folklorního festivalu: "Podpora města je pro nás velmi důležitá. Statutárním město je spolupořadatelem našeho městského folklorního festivalu. Takže z toho pokryjeme veškeré náklady s tím spojené. Letošní rok jsme ten Mezinárodní folklorní festival přejmenovali na Městský. Nicméně zahraniční soubory přijedou. Jednáme zatím se soubory z Maďarska, Slovenska, Polska a České republiky."
Kamil Rudolf, organizátor festivalu Sweetsen Fest: "Samozřejmě podpora města, kultury obecně a v našem případě Klubu Stoun a festivalu Sweetsen Fest je pro nás naprosto zásadní, protože bez ní bychom asi nemohli dost dobře fungovat. Navíc, ještě tady v této složité době, kdy kultura to schytala asi možná nejvíce ze všech profesí."
Petr Korč, primátor Frýdku-Místku/NMFM/: "My bychom rádi podpořili návrat toho města k běžnému životu, takže jsme schválili i výjimky z nočního klidu a všechny tyto akce podpoříme i jinými prostředky, jak jako město můžeme. A věříme, že občané si tu užijí a těší se na to, že se vrátíme opravdu k tomu, na co jsme zvyklí."

Z dotačního programu Podpora a rozvoj sportu bylo rozděleno 1 710 000 korun mezi kluby, které pořádají turnaje a sportovní soutěže anebo se účastní klání mimo město. Na aktivity navazující na sociální služby pak bylo rozděleto 827 tisíc korun. Město nedávno vytvořilo na svém webu nové přehledné tabulky, kde je přesně popsáno, jakým organizacím a kolik peněz bylo schváleno.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000031178/frydekmistek-postupne-oziva-kulturnimi-a-sportovnimi-akcemi