Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Skončila další veřejná sbírka Daruj F-M, vybírala na lavice v kostele sv. Jana Křtitele

Frýdek-Místek |

Program Daruj F-M má za sebou další úspěšnou veřejnou sbírku. Od dubna mohli lidé přispívat na pořízení nových lavic do kostela svatého Jana Křtitele ve Frýdku. Farnost díky tomu sjednotí lavice v kostele a zároveň tím i zvýší jeho kapacitu o dalších 45 míst.

30. září skončila ve Frýdku-Místku další veřejná sbírka Daruj F-M. Tradičně měla u dárců poměrně velký úspěch.

Jakub Míček (ANO), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Skončil další projekt Daruj F-M. Jednalo se o pořízení nových lavic do kostela svatého Jana Křtitele ve Frýdku u frýdeckého náměstí. S tím, že se dohromady podařilo vybrat i s příspěvkem města 414 tisíc korun, což je velmi pěkná částka."

V kostele byl původně sběr různých lavic, které se tam v průběhu historie nashromáždily.

Miroslav Přikryl, projektový manažer Římskokatolické farnosti Frýdek: "Nejsou to přímo lavice, které byly dělány pro tento kostel. Jsou tu lavice zapůjčené ze Zámecké kaple svaté Barbory. Jsou tu lavice z bývalého exercičního domu u mariánského kostela. A takové různé zbytky. Asi šest druhů různých lavic, které tady od rekonstrukce kostela v roce 1995 byly shromážděny. No a stylově to samozřejmě byl takový velký mišmaš, který se teď snažíme trochu stylově učesat."
Michal Bučko, asistent děkanátu Frýdek: "Samotné jádro kostela je gotické. Prošlo v průběhu staletími proměnami, přestavbami různými. Přes renesanční, až po barokní. A v současné době kostel využívá farnost velice intenzivně. Jsou zde 2x denně mše svaté. Jsou tady pohřby, je to pohřební kostel, často využívaný. A také ke svatbám ho farnost užívá."

Na místo směsi zbytků starších lavic jsou navrženy nové dřevěné lavice v jednoduché a osvědčené formě. Celková kapacita lavic v hlavní lodi kostela se díky nim zvýší ze současných 115 na 160 míst. Část lavic se navíc vrátila zpět do Zámecké kaple svaté Barbory.

Jakub Míček (ANO), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Pokud dobře víme, tak lavice už jsou na místě. Bylo to možné pro církev předfinancovat a umístit. Tak, aby sloužily lidem co nejdříve. Jsou vyrobeny v chráněné dílně, takže si myslím, že budou všem dělat velkou radost. V nejbližší době dojde k slavnostnímu předání šeku."
Miroslav Přikryl, projektový manažer Římskokatolické farnosti Frýdek: "Projekt se ladil asi dva roky na ty lavice. Byla o tom taková diskuze ve farnosti. I na té pastorační radě. I jak by ty lavice měly vypadat. Potom s jednou studentkou, která pochází tady z Frýdku a má vystudovaný průmyslový design, tak jsme na základě těch požadavků, které řeší, jaké chceme. Tak ona potom navrhovala ten styl těch lavic. A tu realizaci jsme zadali chráněné dílně, kterou provozuje Charita v Ostravě-Kunčičkách. Takže i tím chceme nějak podpořit to charitní dílo, že se na tom podílí ta chráněná dílna."

Farnost zaplatila na nové lavice 1,2 milionu korun. Třetinu tak pokryje právě sbírka Daruj F-M.

Nahlásit chybu


K tématu

Sbírka Daruj F-M se zpozdila kvůli doplnění povolení, nyní se opět připravuje

7. září 2023 14:52 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Lidé budou moci opět přispívat do sbírky Daruj F-M. Má se rozšířit o projekt speciální dráhy pro jízdy na horských kolech. Rozjezd se ale zpozdil, kvůli doplnění patřičných povolení.

Sbírka Daruj F-M vybírá na vzduchotechniku a nábytek v Lidovém domě

Frýdek-Místek rozšířil veřejnou sbírku Daruj F-M o další účel. Tentokrát mohou občané přispět na úpravy a vybavení Lidového domu v Místku. Vybírá se na vzduchotechniku a nový nábytek. Sbírka potrvá do konce roku 2024. Současně v programu běží ještě další dvě předchozí sbírky.

Tříkrálový průvod i letos propojil Frýdek a Místek. Zapojilo se velké množství lidí

Početná družina složená ze Tří králů, jejich doprovodu a také zástupu božího lidu, prošla o víkendu z Frýdku až do Místku. Konal se tady další ročník tradičního Tříkrálového průvodu. I přes nepřízeň počasí ho přišlo podpořit velké množství lidí. Průvod je vždy spojen s Tříkrálovou sbírkou.


Ostrava bude mít nové divadlo ve Vítkovicích. Město už pro budovu schválilo prodej pozemků

Ostrava bude mít nové divadlo. Unikátní projekt herce Alberta Čuby navazuje na jeho úspěšné Divadlo Mír a bude to v podstatě další scéna v těsné blízkosti současného divadla ve Vítkovicích. Město už schválilo prodej pozemku, kde je dnes parkoviště.

Cyklistická Czech Tour zahájila hromadným dojezdem na Masarykově náměstí

Největší etapový závod cyklistů na českém území Czech Tour zahájila čtvrteční etapa mezi Prostějovem a Ostravou. Ta po hromadném spurtu na kostkách Masarykova náměstí skončila triumfem Američana Luka Lampertiho. Neztratili se ale ani čeští jezdci.

Kanonáda Baníku v Konferenční lize nadchla přes 13 tisíc fanoušků

Fotbalisté Baníku Ostrava se po 14 letech představili v evropském poháru. Ve druhém předkole Konferenční ligy smetli doma arménské Urartu 5:1 a udělali tak rázný krok k postupu do další fáze soutěže.

Slezskoostravský hrad uvítal poutavý workshop o středověkém válečnictví a rytířích

Nejen to, jak se oblékali, ale i jak žili středověcí válečníci ukázal návštěvníkům Slezskoostravského hradu workshop s názvem Druhá kůže rytířova. Došlo i na názorné ukázky a návštěvníci si mohli na vlastní kůži vyzkoušet i středověkou zbroj.

Studénka plánuje přidat desítky nových parkovacích míst

Studénka pracuje na tvorbě studie parkování ve městě. V ideálním případě by tu mohlo přibýt 180 odstavných míst. Na realizaci všech by byla potřeba částka zhruba 20 milionů korun.

Dopravní policista z Karviné se ve volném čase stává známým saxofonistou

25. července 2024 20:26 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Teď vás seznámíme s karvinským dopravním policistou, který svůj život nedávno obohatil novým koníčkem a to hře na saxofon. Ve volném čase hraje známé skladby na různých místech v naší zemi i za hranicemi a naplňuje tak svůj život nevšední zážitky.

Orlovský Gulášfest přilákal stovky návštěvníků

V letošním ročníku se jednalo o rekordní počet přihlášených kuchařů, a to nejen z Orlové. Pětičlenná porota měla nelehký úkol, ale nakonec zvítězil fazolový guláš s uzeným masem.

Letošní sezona na letním koupališti v Porubě je zatím slabší. Může za to nestálé počasí

25. července 2024 17:50 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Tropické teploty lákají k vodě. V Porubě si lidé mohou bezpečně zaplavat na letním koupališti, které nabízí i jiné sportovní vyžití jako plážový volejbal, ping pong nebo badminton.

Zastávka Jana Šoupala má novou image. Pro velký úspěch projdou opravou i další zděné zastávky v Porubě

25. července 2024 15:44 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Původní zděné autobusové zastávky v Porubě jsou po letech v neutěšeném stavu. Postupně proto projdou revitalizací. První z nich, která se změnila v umělecké dílo, je zastávka Jana Šoupala.

Hornosušané se společně bavili v letním kině při promítání komedie

Lidé v Horní Suché se společně mohli bavit při sledování komedie. Promítání v letním kině se uskuteční ještě jednou v srpnu.

Nošovičtí fotbalisté postupují poprvé v historii do krajské soutěže, prvním soupeřem bude Starý Jičín

Fotbalový tým Nošovic se chystá na premiérovou sezónu v krajské soutěži. V červnu to totiž fotbalisté dotáhli na druhé místo v okresním přeboru, a to znamená pro Nošovice historický postup do 1. B třídy.

Festival JAZZ VE MĚSTĚ se vrací na zámek ve Frýdku-Místku a je zdarma

25. července 2024 16:15 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček | Frýdeckomístecký expres

Hudební slavnost zabalená do všech barev jazzu. Takový bude mezinárodní jazzový open-air festival, který se opět po letech vrací na frýdecký zámek. Letos se navíc organizátoři rozhodli, že akci otevřou široké veřejnosti zcela zdarma. Lidé tak mohou zažít jazz světového formátu.

Příměstský tábor MasterChef učí děti ve Frýdku-Místku vařit

25. července 2024 14:10 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček | Frýdeckomístecký expres

Pizza, croassaint nebo třeba moravské koláče. Nejen to si samy připravily děti v cvičné kuchyni střediska Volného času Klíč Frýdek-Místek. Oblíbený příměstský tábor, který učí děti vařit, byl opět kompletně zaplněn. Některé děti ho absolvují i opakovaně.

Teplárna Frýdek-Místek vyrábí teplo už jen z biomasy a plynu

25. července 2024 11:46 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček | Frýdeckomístecký expres

Frýdecko-Místecká teplárna definitivně odešla od spalování uhlí. Nově vyrábí teplo pro domácnosti a další odběratele už jen z biomasy a zemního plynu. Tímto krokem se završil proces ekologizace teplárny, zahájený v roce 2021.

Bezpečně přejít lze v Čeladné po několika nových přechodech

23. července 2024 7:30 | Čeladná | Petra Dorazilová | Čeladenský miniexpres

Na frekventovaném hlavním tahu, který vede Čeladnou, byly vybudovány a nasvíceny tři nové přechody pro chodce. Přejít z jedné strany na druhou je teď daleko bezpečnější, otestovaly to i děti místní základní školy.

Ve Frýdku-Místku se otevřel nový Veřejný malířský ateliér

22. července 2024 16:24 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček | Frýdeckomístecký expres

Spolek Rosenfeld otevřel ve Frýdku-Místku nový Veřejný malířský ateliér. Jeho cílem je více přilákat k malbě širokou veřejnost. Sloužit bude výhradně k malování bez použití aromatických látek. Zároveň chystá i kurzy a malování za podpory asistence.

Skončila další veřejná sbírka Daruj F-M, vybírala na lavice v kostele sv. Jana Křtitele
Vydáno 10. října 2022 12:52, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Program Daruj F-M má za sebou další úspěšnou veřejnou sbírku. Od dubna mohli lidé přispívat na pořízení nových lavic do kostela svatého Jana Křtitele ve Frýdku. Farnost díky tomu sjednotí lavice v kostele a zároveň tím i zvýší jeho kapacitu o dalších 45 míst.

30. září skončila ve Frýdku-Místku další veřejná sbírka Daruj F-M. Tradičně měla u dárců poměrně velký úspěch.

Jakub Míček (ANO), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Skončil další projekt Daruj F-M. Jednalo se o pořízení nových lavic do kostela svatého Jana Křtitele ve Frýdku u frýdeckého náměstí. S tím, že se dohromady podařilo vybrat i s příspěvkem města 414 tisíc korun, což je velmi pěkná částka."

V kostele byl původně sběr různých lavic, které se tam v průběhu historie nashromáždily.

Miroslav Přikryl, projektový manažer Římskokatolické farnosti Frýdek: "Nejsou to přímo lavice, které byly dělány pro tento kostel. Jsou tu lavice zapůjčené ze Zámecké kaple svaté Barbory. Jsou tu lavice z bývalého exercičního domu u mariánského kostela. A takové různé zbytky. Asi šest druhů různých lavic, které tady od rekonstrukce kostela v roce 1995 byly shromážděny. No a stylově to samozřejmě byl takový velký mišmaš, který se teď snažíme trochu stylově učesat."
Michal Bučko, asistent děkanátu Frýdek: "Samotné jádro kostela je gotické. Prošlo v průběhu staletími proměnami, přestavbami různými. Přes renesanční, až po barokní. A v současné době kostel využívá farnost velice intenzivně. Jsou zde 2x denně mše svaté. Jsou tady pohřby, je to pohřební kostel, často využívaný. A také ke svatbám ho farnost užívá."

Na místo směsi zbytků starších lavic jsou navrženy nové dřevěné lavice v jednoduché a osvědčené formě. Celková kapacita lavic v hlavní lodi kostela se díky nim zvýší ze současných 115 na 160 míst. Část lavic se navíc vrátila zpět do Zámecké kaple svaté Barbory.

Jakub Míček (ANO), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Pokud dobře víme, tak lavice už jsou na místě. Bylo to možné pro církev předfinancovat a umístit. Tak, aby sloužily lidem co nejdříve. Jsou vyrobeny v chráněné dílně, takže si myslím, že budou všem dělat velkou radost. V nejbližší době dojde k slavnostnímu předání šeku."
Miroslav Přikryl, projektový manažer Římskokatolické farnosti Frýdek: "Projekt se ladil asi dva roky na ty lavice. Byla o tom taková diskuze ve farnosti. I na té pastorační radě. I jak by ty lavice měly vypadat. Potom s jednou studentkou, která pochází tady z Frýdku a má vystudovaný průmyslový design, tak jsme na základě těch požadavků, které řeší, jaké chceme. Tak ona potom navrhovala ten styl těch lavic. A tu realizaci jsme zadali chráněné dílně, kterou provozuje Charita v Ostravě-Kunčičkách. Takže i tím chceme nějak podpořit to charitní dílo, že se na tom podílí ta chráněná dílna."

Farnost zaplatila na nové lavice 1,2 milionu korun. Třetinu tak pokryje právě sbírka Daruj F-M.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000033748/skoncila-dalsi-verejna-sbirka-daruj-fm-vybirala-na-lavice-v-kostele-sv-jana-krtitele