Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Sezonu Beskydských farmářských trhů ve Frýdku-Místku ukončí Zabijačka

Další ročník oblíbených Beskydských farmářských trhů ve Frýdku-Místku je u svého konce. Dvanáctá sezona tradiční akce přinesla novinku v podobě prodloužení doby konání. Přibylo i několik speciálních sobotních akcí. Tou poslední bude 19. listopadu tradiční Zabijačka.

Beskydské farmářské trhy si vybudovaly ve Frýdku-Místku velmi dobrou pověst. Lidé zde najdou regionální pěstitele, farmáře i drobné řemeslníky. Některým z nich právě farmářské trhy pomohly rozběhnout jejich podnikání. Jsou tradičně oblíbené a hojně navštěvované.

Anketa: 1.) "Jako vždycky dobré, nakoupíme tady nějaké ty výrobky a pohoda." 2.) "Jsme tady velice krátce, ale zatím pěkné." 3.) "Jo, máte to pěkné, líbí se mi tady."

Letošní dvanáctá sezóna přinesla několik novinek. Jednou z nich bylo prodloužení doby konání. Lidé tak mohli nakupovat pravidelně každý čtvrtek až do 16:00 hodin odpoledne. Ale vždy pouze do vyprodání zásob. Navíc bylo přidáno několik sobotních termínů s tematickými akcemi. Nyní se sezona trhů chystá na ukončení.

Jakub Míček (ANO), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Letošní sezona Beskydských farmářských trhl byla určitě úspěšná. Lidé navštěvovali farmářské trhy, prodloužila se jejich provozní doba. Nicméně teď už bude vrcholit, a to Zabijačkou. 19. 11. na náměstí proběhne tradiční program Beskydské farmářské trhy a k tomu bude zabijačka. Takže určitě všichni se můžete toto vyvrcholení navštívit, podívat se na jedno z těch nejstarších řemesel, které se u nás v Česku dělá, a to jsou zabijačky. Takže lidé uvidí v akci řezníka, který bude to prase zpracovávat, bude o tom určitě i povídat, takže se lidé mohou na to podívat."
Jaroslav Nitka, řezník Krkovička: "Musím říci, že samozřejmě z pohledu někoho, kdo chodívá na vesnické zabijačky, je ta zabijačka malinko jiná v tom, že to prasátko už přivezeme očištěné, oškrábané, vykuchané a tak dál. Abychom hned mohli pracovat, protože samozřejmě usmrcení živého tvora přímo na náměstí je zapovězeno, ale lidé se nemusejí o nic obávat, že by o nic přišli. Celou tu tradiční zabijačku spatří tak, jak se sluší a patří."

Lidé se o tomto řemesle dozví spousty zajímavostí. Zkušený řezník porazí ročně zhruba 60 vepřů, zaměřuje se ale i na další hospodářská zvířata.

Jaroslav Nitka, řezník Krkovička: "Kozy, ovečky, jalovice, býčky a tak dál. Ale pakliže hovoříme čistě o vepřových zabijačkách, kolem šedesáti do roka. S tím, že právě při různých příležitostech, především veřejných akcích, jako jsou tyto."

Letošní poslední Beskydské farmářské trhy s tradiční Zabijačkou odstartují na náměstí Svobody v sobotu v 8:00 hodin ráno.

Nahlásit chybu

K tématu


Nejčtenější zprávy