Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Primátor Frýdku-Místku hodnotí rok 2022 a představuje vize do budoucna

Frýdek-Místek |

Jaký byl rok 2022 z pohledu současného primátora Frýdku-Místku? Co zásadního se povedlo? Na co je důležité se zaměřit anebo jak si představuje rok nadcházející? Nejen to zhodnotil v následujícím bilančním rozhovoru.

Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Rok 2022 z pohledu města, tak jako v jiných městech, byl samozřejmě rokem volebním. Já osobně jsem rád, že i když jsme se dostali jako hnutí Naše Město k odpovědnosti a do vedení města v průběhu toho minulého volebního období, tak že v těch volbách podzimních si lidé všimli, že některé věci se ve městě postupně mění. A mění se k lepšímu. A promítli to do toho volebního výsledku. A naše hnutí jako v málo statutárních městech, jako nezávislé statutární hnutí, ty volby vyhrálo. Já to vnímám jako velký závazek a zároveň to vnímám jako signál, že opravdu nejenom tou líbivou politikou nebo nějakými lehkými, jednoduchými řešeními, populistickými kroky, se dají získat hlasy třeba krátkodobě. Ale opravdu je tady velká část obyvatel, kteří chtějí, aby město prosperovalo. Aby mělo nějakou vizi, bylo řízeno strategicky. A v podstatě všechny kroky, které se v tom loňském roce děly, tak k tomu směřovaly. A jsem rád, že jsme dostali opravdu teď už legitimitu. A můžeme všechny ty věci, na které teď budeme mít čtyři roky prostor, zrealizovat. A snažit se to město, ne postavit na nohy, protože si myslím, že stojí už na pevných základech. Ale dát mu nějakou perspektivu a dělat prostě rozhodnutí, která budou v zájmu všech a budou dlouhodobá."

Letošní rok nebyl zároveň vůbec jednoduchý z hlediska narůstající inflace a zvyšování cen energií. S tím souvisejících nákladů na bydlení i na život obecně. Ve Frýdku-Místku se přesto snaží hledat způsoby, jak lidem tuto situaci alespoň trochu zmírnit.

Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Já si myslím, že jsou tady kroky, kdy se snažíme pomoci občanům v té nelehké době. Takže to, že jsou zachovány všechny sociální programy, objevují se další. Jak podpora dětí ve sportovních kroužcích. Ve školách například při podpoře obědů. Ale já vnímám jako zásadnější ta strategická rozhodnutí. Myslím si, že jedním z nejkrásnějších výsledků a příkladů toho, že ty kroky, které jsme činili v minulosti, je situace, kdy městská společnost Distep, aktuálně navýšila cenu za teplo, nejméně z celého regionu. Všechna ostatní města musela tu částku navýšit více. A já bych velice rád, aby ve všech oblastech a v městských společnostech jsme činili taková rozhodnutí, abychom měli silné společnosti, abychom měli město, které má zdravý rozpočet a investovalo. Investovalo do budoucnosti, protože jednoduše řečeno, my můžeme všechnu naši energii a prostředky utratit krátkodobě, abychom se měli v krátkém čase lépe. Nebo přesně tak, jak si myslím, že to je správně. Dělat rozhodnutí, která nám přinesou prospěch v budoucnosti. A to je myslím to nejdůležitější, kdy my jsme položili v těch minulých letech a v tom loňském, nějaké základy, od kterých se nyní můžeme odrazit. A opravdu se dívat do budoucnosti. Věřím, že optimisticky."

Vedle energetické samostatnosti a soběstačnosti města, na čem se pracuje, je také dalším důležitým krokem jeho rozvoj.

Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Došlo k několika úpravám územního plánu a zároveň se do praxe začíná promítat memorandum, které má město s jedním z největších vlastníků nemovitostí nebo ne-li největším vlastníkem nemovitostí ve Frýdku-Místku. Bývalých textilních továren. A tady je obrovská příležitost vrátit ty areály městu. A konkrétní kroky už se dějí ve dvou prvních areálech. Na ulici Těšínské vzniká nové sídlo policie, vznikne nový bulvár. Společnost Slezan tam rozjíždí investice ve své vlastní režii, co se týká bytových domů a obslužnosti. A v druhé fázi nyní byl připravený pro investora areál Hálkova, kde došlo k demolici těch nehodnotných budov a zůstala zachována ta historická část bývalé Lembergerovy továrny. A v těchto areálech můžou vzniknout věci, nejenom průmyslová výroba, která byla tou alfou omegou v tom původním územním plánu, ale mohou tam vzniknout zase části města, které jsou přínosem pro jeho strukturu, pro občany. Takže věřím, že postupně tyto areály budou ožívat. A město bude získávat další prostory, kde se rozvíjet, kde zvyšovat tu úroveň života. A pokud bych měl mluvit do budoucnosti, tak myslím si, že nové kulturní centrum, které nyní je jako investice odsunuto v čase, tak pokud ho pojmeme opravdu jako kulturní centrum. Dáme tam prostor všem frýdecko-místeckým souborům a spolkům. Pokud začneme od symfonického orchestru, přes Ostravici, Ostravičku, divadelní soubory. A vytvoříme ho tak, aby opravdu se stal tím centrem a nabídl několik multifunkčních sálů, které budou zajímavé i pro třetí strany, které tady mohou pořádat akce a zvát tady opravdu zajímavé hudební soubory, divadla, kapely. Tak si myslím, že zase nabídneme pro určitou část obyvatel zajímavou volnočasovou aktivitu, která tady chybí. A pokud všechny ty věci spojíme, bude tady dostatek pracovních míst, investice v těch areálech, bude tady dostatek bytů a bude tady dostatek vyžití, tak si myslím, že Frýdek-Místek může být díky své poloze velmi atraktivním městem do budoucna."

Rok 2023 nebude podle primátora procházkou růžovým sadem. Rozpočet města je na něj ale velmi dobře připravený. Chce maximálně vyjít vstříc všem aktivitám a spolkům.

Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Příští rok všichni vnímáme, že vzhledem k nárůstu cen energií bude takovou zkouškou. My jsme se na něj připravili v rámci rozpočtu tak, abychom maximálně vyšli vstříc všem aktivitám, spolkům ve městě. Abychom udrželi jejich činnost během toho roku. Chceme, aby všechny školy, školky, penzion pro seniory, domov a tak dále, měly dostatek prostředků na ten chod. Ale myslím si, že příští rok bude takový zlomový a ukáže, kam se bude ubírat jako celá společnost. A jestli tu krizi využijeme jako příležitost a zkusíme se odrazit a chopit se těch nových příležitostí, které nám ukazuje. A já si myslím, a pevně věřím tomu, že každá taková situace je příležitostí podívat se na spousty věcí nově. A chopit se těch příležitostí a využít je."

Velkou výzvou pro město bude také příprava proměny Hlavní třídy, na které už se pracuje a první návrhy na základě spolupráce s Českým vysokým učením technickým by se mohly objevit v polovině příštího roku. Obchvat, na který město čekalo dlouhá desetiletý už je průjezdný a tím pádem by si zároveň mělo postupně centrum oddechnout od velkého dopravního zatížení. Finální statistiky dopravy se budou vyhodnocovat právě během roku 2023.

Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Co závěrem? Samozřejmě popřát všem občanům města do roku 2023 hlavně hodně zdraví. Hodně životní energie, hodně síly. A myslím si, že téměř vše ostatní, pokud máme zdraví a odhodlání, tak jsme schopni zvládnout. A myslím si, že společnými silami dosáhneme toho, aby se nám v našem městě žilo zase lépe."
Nahlásit chybu


K tématu

Frýdku-Místku rok 2023 otevřel nové možnosti v rozvoji města

21. prosince 2023 15:40 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Co se povedlo v roce 2023 ve Frýdku-Místku? A na co je dál důležité se zaměřit? Nejen to přiblížil bilanční rozhovor s primátorem města Petrem Korčem.

Hodnocení roku 2023 ve Frýdku-Místku pohledem náměstka pro správu majetku

Příspěvky na obědy do škol, hospodaření s majetkem nebo podpora prioritních sportů. To byla hlavní témata hodnocení roku 2023 ze strany náměstka Frýdku-Místku Radovana Hořínka.

Do nových prostor ostravské galerie PLATO přišlo za rok přes 23 tisíc lidí

15. října 2023 18:42 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Když v září 2022 městská galerie současného umění PLATO zahajovala provoz v novém sídle, čerstvě zrekonstruované budově bývalých jatek, vzduch vibroval nejen radostí, ale také napjatým očekáváním. Ohlasy za prvních dvanáct měsíců jednoznačně dokládají, že nová podoba instituce Ostravu definitivně propsala do kulturní mapy Česka. Přivítala totiž přes 23 tisíc návštěvníků.


Fajne školní bistro Ostravě závidí i okolní města. Špičkoví kuchaři pomáhají v jídelnách

Kvalita jídla ve školních jídelnách se v posledních letech výrazně zlepšila a v Ostravě na tom má podíl i velmi oblíbený a úspěšný projekt Fajne školní bistro. Školy objíždějí špičkoví kuchaři a pomáhají kuchařkám s přípravou chutných jídel podle norem a děti jsou nadšené.

Fotografie ze života Ostravy jsou nově k vidění ve Slezskoostravské galerii

Více než 100 černobílých reportážních fotografií z Ostravy si mohou nově prohlédnout návštěvníci Slezskoostravské galerie. Jejich autorem je významný a oceňovaný ostravský fotograf a rodák Jiří Kudělka, který své dílo vystavoval na mnoha místech v Česku i v Evropě.

Slezskoostravský korfbalový tým bojuje v baráži o účast v extralize

Slezskoostravské korfbalové družstvo KK Sokol Koblov bojovalo v neděli o účast v extralize. V prvním kole baráže se hráči setkali s prvoligovými nováčky z Prievidzy a ostřílenými několikanásobnými mistry extraligy – Českými Budějovicemi.

Městská policie v Havířově má nový moderní komisariát

Veškeré práce na rekonstrukci budovy v Kubelíkově ulici v Havířově jsou hotovy. Stavba prošla kolaudací a městská policie tak může spustit provoz nového komisariátu. Práce vyšly radnici na 44 milionů korun.

Středisko volného času Juventus hostilo nejlepší modeláře z celé ČR

Teď nás čeká malé ohlédnutí. Podíváme se na letošní 40. ročník soutěžní výstavy modelářů. Ukážeme vám do detailů nejpropracovanějších modely a podíváme se i na práci rozhodčích.

Radnice v rámci akce Brány památek dokořán ukázala svou historii i moderní prostory

Nový Jičín se připojil k výzvě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a v rámci akce Brány památek dokořán otevřel veřejnosti prostory radnice, které nejsou běžně přístupné. Akci využili k návštěvě úřední budovy i školní skupiny.

Masturbace online neměla šťastný konec. Vyděrači chtěli za nezveřejnění videa 150 tisíc kč

V posledních dnech policisté evidují případy vydírání prostřednictvím sociálních sítí. V Ostravě pachatelům naletěl muž středního věku, který poslechl údajnou krásnou blondýnu a natáčel se mobilem při masturbování. Byl pak velmi překvapen, když po něm chtěla 150 tisíc, jinak video zveřejní na internetu.

Děti vyrábějí loga a erby městské části Hrabůvka v rámci oslav 100 let Velké Ostravy

Historická loga, erby a dominanty jednotlivých obvodů Velké Ostravy. Ty vznikají v rámci akce „Loguj!“ ve výtvarných dílnách ostravských knihoven. Minulý týden patřil Hrabůvce.

Děti ve Vítkovicích si budou hrát na novém hygienickém písku

Písek v pískovištích může být zdrojem závažných onemocnění. Radnice v Ostravě-Vítkovicích proto každoročně písek obměňuje. Použitý písek nekončí na skládce, ale je dál využíván např. při opravě chodníků.

V životických sadech mají kvůli počasí obavy o úrodu jablek

22. dubna 2024 20:30 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

V roce 2018 sklidili v životických sadech rekordních 1 900 tun jablek. Letošní sklizeň může ohrozit počasí. Sady nyní nově vlastní město Havířov, které chce získat do vlastnictví pronajaté pozemky od zemědělského půdního fondu.

Handicap centrum Škola života funguje ve Frýdku-Místku už 33 let

Handicap centrum Škola života letos oslaví své 33 narozeniny. Za tu dobu pomohlo už stovkám klientů s mentálním postižením. Stále s nimi pracuje a adaptuje je do společnosti. Od příštího roku se stacionář transformuje na centrum denních služeb.

Frýdek-Místek zve školy i veřejnost na Den Země ve znamení Světa zvířat

Sady Bedřicha Smetany v Místku se promění na „Svět zvířat“. Stane se tak v rámci oslav Dne Země. Letošní ročník proběhne v pátek 26. dubna. Dopoledne hlavně pro školy a odpoledne pro veřejnost. Připraven bude tradičně bohatý program zvířecích, ekologických a vzdělávacích aktivit.

Frýdek-Místek zpevní některé chodníky za Centrálním hřbitově

Procházení mezi hrobovými místy na Centrálním hřbitově ve Frýdku-Místku bude komfortnější. Radnice nechá ještě letos zpevnit některé travnaté chodníčky v urnovém háji. Dostanou pevné zatravňovací dlaždice. Město tak postupně pokračuje ve zlepšování komfortu pro návštěvníky hřbitova.

Kynologové z Frýdlantu nad Ostravicí pořádali Memoriál J. Kaštovského

V kynologickém areálu ve Frýdlantě nad Ostravicí se konal 28. ročník Memoriálu Kaštovského, v jehož disciplínách museli své dovednosti prokázat nejen psi, ale také jejich vůdci.

Sezóna Beskydských farmářských trhů ve Frýdku-Místku začne letos dřív

Frýdek-Místek opět připravilo další sezónu oblíbených Beskydských farmářských trhů. Letos začínají ještě dříve než loni a probíhat budou vždy jednou za 14 dní. Sezónu pak tradičně završí na konci listopadu oblíbená zabijačka.

Zelené parkoviště na Slezské ve Frýdku-Místku má být hotové ještě letos

Výstavba nového parkoviště na sídlišti Slezská ve Frýdku-Místku je před spuštěním. Místo zde najde na čtyři desítky aut. Stavba by měla začít do konce května a hotovo má být ještě letos. Parkoviště bude zasazeno do zeleně, aby se nenarušoval ráz okolí betonovou plochou.

Primátor Frýdku-Místku hodnotí rok 2022 a představuje vize do budoucna
Vydáno 26. prosince 2022 12:26, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Jaký byl rok 2022 z pohledu současného primátora Frýdku-Místku? Co zásadního se povedlo? Na co je důležité se zaměřit anebo jak si představuje rok nadcházející? Nejen to zhodnotil v následujícím bilančním rozhovoru.

Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Rok 2022 z pohledu města, tak jako v jiných městech, byl samozřejmě rokem volebním. Já osobně jsem rád, že i když jsme se dostali jako hnutí Naše Město k odpovědnosti a do vedení města v průběhu toho minulého volebního období, tak že v těch volbách podzimních si lidé všimli, že některé věci se ve městě postupně mění. A mění se k lepšímu. A promítli to do toho volebního výsledku. A naše hnutí jako v málo statutárních městech, jako nezávislé statutární hnutí, ty volby vyhrálo. Já to vnímám jako velký závazek a zároveň to vnímám jako signál, že opravdu nejenom tou líbivou politikou nebo nějakými lehkými, jednoduchými řešeními, populistickými kroky, se dají získat hlasy třeba krátkodobě. Ale opravdu je tady velká část obyvatel, kteří chtějí, aby město prosperovalo. Aby mělo nějakou vizi, bylo řízeno strategicky. A v podstatě všechny kroky, které se v tom loňském roce děly, tak k tomu směřovaly. A jsem rád, že jsme dostali opravdu teď už legitimitu. A můžeme všechny ty věci, na které teď budeme mít čtyři roky prostor, zrealizovat. A snažit se to město, ne postavit na nohy, protože si myslím, že stojí už na pevných základech. Ale dát mu nějakou perspektivu a dělat prostě rozhodnutí, která budou v zájmu všech a budou dlouhodobá."

Letošní rok nebyl zároveň vůbec jednoduchý z hlediska narůstající inflace a zvyšování cen energií. S tím souvisejících nákladů na bydlení i na život obecně. Ve Frýdku-Místku se přesto snaží hledat způsoby, jak lidem tuto situaci alespoň trochu zmírnit.

Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Já si myslím, že jsou tady kroky, kdy se snažíme pomoci občanům v té nelehké době. Takže to, že jsou zachovány všechny sociální programy, objevují se další. Jak podpora dětí ve sportovních kroužcích. Ve školách například při podpoře obědů. Ale já vnímám jako zásadnější ta strategická rozhodnutí. Myslím si, že jedním z nejkrásnějších výsledků a příkladů toho, že ty kroky, které jsme činili v minulosti, je situace, kdy městská společnost Distep, aktuálně navýšila cenu za teplo, nejméně z celého regionu. Všechna ostatní města musela tu částku navýšit více. A já bych velice rád, aby ve všech oblastech a v městských společnostech jsme činili taková rozhodnutí, abychom měli silné společnosti, abychom měli město, které má zdravý rozpočet a investovalo. Investovalo do budoucnosti, protože jednoduše řečeno, my můžeme všechnu naši energii a prostředky utratit krátkodobě, abychom se měli v krátkém čase lépe. Nebo přesně tak, jak si myslím, že to je správně. Dělat rozhodnutí, která nám přinesou prospěch v budoucnosti. A to je myslím to nejdůležitější, kdy my jsme položili v těch minulých letech a v tom loňském, nějaké základy, od kterých se nyní můžeme odrazit. A opravdu se dívat do budoucnosti. Věřím, že optimisticky."

Vedle energetické samostatnosti a soběstačnosti města, na čem se pracuje, je také dalším důležitým krokem jeho rozvoj.

Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Došlo k několika úpravám územního plánu a zároveň se do praxe začíná promítat memorandum, které má město s jedním z největších vlastníků nemovitostí nebo ne-li největším vlastníkem nemovitostí ve Frýdku-Místku. Bývalých textilních továren. A tady je obrovská příležitost vrátit ty areály městu. A konkrétní kroky už se dějí ve dvou prvních areálech. Na ulici Těšínské vzniká nové sídlo policie, vznikne nový bulvár. Společnost Slezan tam rozjíždí investice ve své vlastní režii, co se týká bytových domů a obslužnosti. A v druhé fázi nyní byl připravený pro investora areál Hálkova, kde došlo k demolici těch nehodnotných budov a zůstala zachována ta historická část bývalé Lembergerovy továrny. A v těchto areálech můžou vzniknout věci, nejenom průmyslová výroba, která byla tou alfou omegou v tom původním územním plánu, ale mohou tam vzniknout zase části města, které jsou přínosem pro jeho strukturu, pro občany. Takže věřím, že postupně tyto areály budou ožívat. A město bude získávat další prostory, kde se rozvíjet, kde zvyšovat tu úroveň života. A pokud bych měl mluvit do budoucnosti, tak myslím si, že nové kulturní centrum, které nyní je jako investice odsunuto v čase, tak pokud ho pojmeme opravdu jako kulturní centrum. Dáme tam prostor všem frýdecko-místeckým souborům a spolkům. Pokud začneme od symfonického orchestru, přes Ostravici, Ostravičku, divadelní soubory. A vytvoříme ho tak, aby opravdu se stal tím centrem a nabídl několik multifunkčních sálů, které budou zajímavé i pro třetí strany, které tady mohou pořádat akce a zvát tady opravdu zajímavé hudební soubory, divadla, kapely. Tak si myslím, že zase nabídneme pro určitou část obyvatel zajímavou volnočasovou aktivitu, která tady chybí. A pokud všechny ty věci spojíme, bude tady dostatek pracovních míst, investice v těch areálech, bude tady dostatek bytů a bude tady dostatek vyžití, tak si myslím, že Frýdek-Místek může být díky své poloze velmi atraktivním městem do budoucna."

Rok 2023 nebude podle primátora procházkou růžovým sadem. Rozpočet města je na něj ale velmi dobře připravený. Chce maximálně vyjít vstříc všem aktivitám a spolkům.

Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Příští rok všichni vnímáme, že vzhledem k nárůstu cen energií bude takovou zkouškou. My jsme se na něj připravili v rámci rozpočtu tak, abychom maximálně vyšli vstříc všem aktivitám, spolkům ve městě. Abychom udrželi jejich činnost během toho roku. Chceme, aby všechny školy, školky, penzion pro seniory, domov a tak dále, měly dostatek prostředků na ten chod. Ale myslím si, že příští rok bude takový zlomový a ukáže, kam se bude ubírat jako celá společnost. A jestli tu krizi využijeme jako příležitost a zkusíme se odrazit a chopit se těch nových příležitostí, které nám ukazuje. A já si myslím, a pevně věřím tomu, že každá taková situace je příležitostí podívat se na spousty věcí nově. A chopit se těch příležitostí a využít je."

Velkou výzvou pro město bude také příprava proměny Hlavní třídy, na které už se pracuje a první návrhy na základě spolupráce s Českým vysokým učením technickým by se mohly objevit v polovině příštího roku. Obchvat, na který město čekalo dlouhá desetiletý už je průjezdný a tím pádem by si zároveň mělo postupně centrum oddechnout od velkého dopravního zatížení. Finální statistiky dopravy se budou vyhodnocovat právě během roku 2023.

Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Co závěrem? Samozřejmě popřát všem občanům města do roku 2023 hlavně hodně zdraví. Hodně životní energie, hodně síly. A myslím si, že téměř vše ostatní, pokud máme zdraví a odhodlání, tak jsme schopni zvládnout. A myslím si, že společnými silami dosáhneme toho, aby se nám v našem městě žilo zase lépe."
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000034983/primator-frydkumistku-hodnoti-rok-2022-a-predstavuje-vize-do-budoucna