Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

2 394 běžců se zapojilo do závodů Hornické desítky ve Frýdku-Místku

Frýdek-Místek |

O víkendu hostil Frýdek-Místek oblíbený běžecký závod Hornická desítka. Letošní 36. ročník zaznamenal účast stovek běžců všech věkových kategorií. Běžely se závody pro nejmenší i pro mládež, pro zdraví, závod mílařů a ten největší na deset kilometrů.

Frýdek-Místek zaplnily v sobotu stovky profesionálních i rekreačních běžců doslova z různých koutů České republiky, a dokonce i ze zahraničí. Konala se tady celodenní série závodů Hornická desítka.
Josef Nejezchleba, ředitel závodu: "Letošní ročník, já si myslím, že paráda. Počasí ideální, obrovské množství závodníků ve všech kategoriích. Jestliže jsme měli 800 dětí, 890 v Běhu pro zdraví, mílařů 150, teď máme 667 běžců na desítku. Co si víc přát."
Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Myslím, že letošní Hornická desítka se velmi povedla, počasí přeje. Na závod nastoupilo 667 borců, ale co mi dělá ještě větší radost, jsou ty stovky a stovky dětí, které běžely v dopoledním programu a také obrovská účast při běhu pro zdraví, kdy běžely celé rodiny. A to žluté tsunami zaplavilo park u řeky, fantastické."
Josef Nejezchleba, ředitel závodu: "Mládež běhá 300 metrů, potom 800 metrů starší. Pak je Běh pro zdraví, kilometr parkem. Mílaři jsou 3,3 km okruh a pak je desítka. Certifikovaná desítka, takže běžci mohou jít na časy. Všichni účastníci, ti, kteří se nahlásí, i ti, co se nahlásí na místě, dostanou tričko závodu, dostanou pamětní medaili a samozřejmě potom se losuje tombola s krásnými cenami."

Desítku mezi muži i ženami ovládli běžci z Ukrajiny.

Nataliia Semenovych, Kyjev, 1. místo v kategorii žen: "Jsem poprvé na těchto závodech. Trasa byla moc dobrá. Myslela jsem si, že bude trochu těžká, protože jsem to slyšela od jiných závodníků. Ale fakt moc pěkná trasa. Jsem spokojená, běžela jsem rychle a nedělala žádné chyby. Děkuji organizátorům i všem, kteří nás na trati podporovali."

Náš Lukáš Chwistek zaostal za nejlepším běžcem o 12 vteřin.

Lukáš Chwistek, SSK Vítkovice, 2. místo, nejlepší Čech do 34 let: "Já jsem velmi spokojený, protože jsem osobák asi 30:14 a dneska jsem se soustředil na to, běžet co nejlepší výkon. A soustředil jsem se jenom na sebe. A v průběhu závodu jsem byl čtvrtý, potom třetí. A nakonec jsem dokázal předběhnout i druhého závodníka Sahajdu. A možná tohle mi právě vyneslo čas pod 30 minut. Že jsem se ještě hecl na posledním kilometru. A nakonec se mi to všechno povedlo. Tak, jak jsem přesně chtěl. S vítězem už jsem se setkal dvakrát. Jednou mě porazil, jednou jsem ho po porazil já. Dneska ale od začátku běžel sám. A kdyby někdo byl před ním, tak určitě běží kvalitnější čas. Ale nakonec to nebyl takový rozdíl. A ostatní závodníci byli také kvalitní. Protože tady byli 3 Češi, co mají těsně nad 30 minut."

Počasí nakonec nabídlo ideální podmínky pro vytrvalostní běžce.

Anketa závodníci: 1.) "Jsme tady poprvé a musím říct, že fakt super." – Odkud jste přijeli? Jaký byl průběh? – "Já jsem z Třince a kolega je z Karviné a tak jsme se nějak rozhodli, že tak z čista jasna, že poběžíme."
Anketa závodníci: 2.) "Já jsem tady poprvé, jsem z Karviné a jsem rád, že jsem to doběhl." – Máš nějakou zkušenost se závody? – "Určitě, já jsem bývalý atlet, takže po pár letech taková malinká vzpomínka na ty závody, to bylo fajn."
Anketa závodníci: 3.) "Obě dvě jsme z Havířova, můj je to první závod."
Anketa závodníci: 4.) "Můj asi pátý, ale krátký. Spíš víc běhám delší závody. Ale boží. Ve Frýdku jsme poprvé úplně a neskutečný závod, moc krásná trasa kolem vody, úžasné."
Anketa závodníci: 3.) "Já musím jenom souhlasit. Úplně super. Za mě na první zážitek úplně perfektní."

Hornickou desítku si zaběhlo i plno dříve narozených závodníků. Nejstarším bylo 82 a 81 let.

Nahlásit chybu


K tématu

Kultura, gastro, sport i divadlo. Frýdek-Místek láká na významné akce letošního roku

Kultura F-M ve spolupráci s městem a dalšími organizacemi připravila přehled deseti festivalů roku 2024. Přehled má za cíl přilákat návštěvníky na jedinečné události, které se ve městě konají. Od těch kulturních přes gastronomické až po ty sportovní.

Tomáš Štverák zkompletoval na extrémním závodu LH24 zlatý hattrick

28. ledna 2024 15:04 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Boje o nejvyšší příčky do posledních minut byly ozdobou 11. ročníku extrémního závodu IMOS LH24 2024 - 24 hodin na Lysé hoře. Absolutním vítězem se potřetí za sebou stal Tomáš Štverák, který v nejrychlejším čase absolvoval 13 okruhů a za 22 hodin a 35 minut zvládl porci 173 kilometrů s neuvěřitelným převýšením 11 300 metrů. Obhájit loňské vítězství se v kategorii žen podařilo i Kateřině Klepáčové. Fantomem Lysé hory se stal Emil Trombik z Českého Těšína. V 77 letech dokázal strávit na trase celý den i noc a v nohách měl po šesti kolech 80 kilometrů.

Registrací do ADRA běhu podpoříte dobrovolnictví. První běh bude ve Frýdku-Místku

Kolektivní běh nebo chůze po vytyčené trati u Faunparku, případně jen registrace s finančním příspěvkem. I tak můžete podpořit dobrovolnictví, které v Česku letos oslaví 20 let od založení prvního dobrovolnického centra. To bylo vzniklo právě ve Frýdku-Místku.


Kolekci historických vozidel obohatí tramvaj Tatra T3. Na její opravu věnuje Ostrava 5 milionů kč

Ostrava má po Praze největší sbírku historických vozidel městské hromadné dopravy. Většina z nich je ve perfektním stavu a stále jezdí. Nyní k ním přibude i tramvaj Tatra T3, která v Ostravě jezdila ještě před 30 roky.

Žáci ZŠ Komenského z Frýdlantu nad Ostravicí předvedli rodičům chemické a fyzikální pokusy

Odpoledne plné chemických a fyzikálních pokusů si připravili žáci ZŠ Komenského ve Frýdlantě nad Ostravicí. Své dovednosti předvedli rodičům, které do školy pozvali u příležitosti Dne rodiny.

V Opavě byl nalezen mincovní poklad. Nejstarší ze 102 mincí je pražský groš z doby Jana Lucemburského

V Opavě byl nalezen mincovní poklad. Jde o nejvýznamnější nález na území dnešního Moravskoslezského kraje za posledních 100 let. Jedinečný je zejména množstvím zlatých mincí, stavem dochování a vzácností některých exemplářů.

V Karviné se konala náborová akce Policie ČR, studenti prošli fyzickými testy

Studenti pěti karvinských středních škol dostali příležitost vyzkoušet si fyzické testy, které jsou nutné pro přijetí k policii. Kdo je splnil, dostal rok platný certifikát. Pokud se tedy úspěšní studenti rozhodnou rozšířit řady policistů, nemusí fyzické testy dělat znovu.

V Porubě se uskutečnil mezinárodní turnaj mládeže v boxu Ostrava 2024

V Porubě se uskutečnil mezinárodní turnaj mládeže v boxu Ostrava 24. Určen byl mládeži ve věku 11 až 18 let a zúčastnili se ho boxeři i z Německa a Skotska.


Začala rekonstrukce prostoru před Kulturním domem Frýdek

Začala dlouho očekávaná rekonstrukce prostoru před bývalým Kulturním domem Válcoven plechu. Místo získá novou dlažbu, stromové aleje i podzemní retenční nádrže. Práce potrvají zhruba do konce roku a vyjdou na necelých 23 milionů korun.

Hasiči v noci na Bruntálsku bojovali s požárem štěpky

Včera 19:18 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Co bylo příčinou požáru štěpky uskladněné ve Staré Vsi na Bruntálsku, se snaží od čtvrtečního časného rána zjistit hasičský vyšetřovatel. Oheň hasilo pět jednotek.

Při nehodě auta s motocyklem v Třinci se těžce zranila motorkářka

Včera 19:41 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ke kolizi osobního automobilu s motocyklem spěchali ve čtvrtek odpoledne záchranáři do Koperníkovy ulice v Třinci. Hlášeno tam bylo vážné zranění motorkářky.

Kalmarsund Floorball Cup vyhrál tým z Horní Suché, noční oslava po příjezdu byla velká

Kalmarsund Floorball Cup ve Švédsku vyhrál tým z Horní Suché v kategorii B14. Ve velké konkurenci došly daleko i dívky. Ze skvělého výsledku mají radost hráči, trenéři, rodiče i obec.

Nenechávejte v autech nic cenného. Zloděj během pár dní vykradl 16 vozidel v Ostravě

Včera 11:43 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Dnes máme dobrou zprávu pro majitele vozidel. Ostravským policistům se podařilo zadržet zloděje, který během pár dní vykradl 16 aut. Zároveň je to ale pro řidiče výstraha, aby nenechávali v autech nic cenného, protože právě viditelné věci pachatele přilákaly.

TIC Frýdek-Místek připravilo nové cesty k poznání historie textilního průmyslu

Turistické informační centrum Frýdek-Místek otevírá další nové cesty k poznání historie textilního průmyslu. Opět probíhají oblíbené jízdy historickým autobusem s návštěvou bývalých textilních areálů. Připravena je také nová trasa, která propojí historické památky s moderními prvky.

Protidrogový vlak si ve Frýdku-Místku prohlédlo na 900 návštěvníků

Ve Frýdku-Místku se opět zastavil protidrogový vlak Revolution train. Ten interaktivní a unikátní formou představuje dětem i dospělým problematiku drogově závislých. Cílem projektu je ukázat, co se s člověkem stane, pokud propadne drogám.

Školní jarmark učil děti finanční gramotnosti, předvedly se i na “Kumštplace”

15. května 2024 11:10 | Čeladná | Petra Dorazilová | Čeladenský miniexpres

Pestrý sortiment výrobků nabídl jarmark, který se konal v Základní škole Čeladná, a to ve spolupráci s klubem rodičů této školy.

Muzeum trojmezí v Jablunkově připravilo program ke Dni matek

14. května 2024 9:52 | Jablunkov | Libor Běčák | Kulturní okénko

Návštěvníci Muzea trojmezí v Jablunkově se mohli zapojit do aktivit, které byly připraveny ke Dni matek. Zatímco maminky si mohly dát kávu a v klidu si projít expozice, děti jim vyrobily drobné dárky.

Sbírka Daruj F-M vybrala na dráhu pro horská kola přes 217 tisíc korun

Parta nadšenců se rozhodla vybudovat na Palkovických hůrkách speciální dráhu pro jízdu na horských kolech. Určena bude pro amatérské i profesionální sportovce všech kategorií. Přihlásili se do sbírkového programu Daruj F-M a lidé i město jim přispěli dohromady přes 217 tisíc korun.

Frýdek-Místek nabízí 2 miliony korun za provoz zubní pohotovosti

Frýdek-Místek zaplatí zubařům, kteří budou sloužit pohotovostní služby. Měsíce jednání s krajem a stomatology nepřineslo výsledek, proto se rozhodla radnice jednat na vlastní pěst. Stomatologům nabídne za víkendové a sváteční služby dva miliony korun na rok.

2 394 běžců se zapojilo do závodů Hornické desítky ve Frýdku-Místku
Vydáno 6. listopadu 2023 10:08, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
O víkendu hostil Frýdek-Místek oblíbený běžecký závod Hornická desítka. Letošní 36. ročník zaznamenal účast stovek běžců všech věkových kategorií. Běžely se závody pro nejmenší i pro mládež, pro zdraví, závod mílařů a ten největší na deset kilometrů.

Frýdek-Místek zaplnily v sobotu stovky profesionálních i rekreačních běžců doslova z různých koutů České republiky, a dokonce i ze zahraničí. Konala se tady celodenní série závodů Hornická desítka.
Josef Nejezchleba, ředitel závodu: "Letošní ročník, já si myslím, že paráda. Počasí ideální, obrovské množství závodníků ve všech kategoriích. Jestliže jsme měli 800 dětí, 890 v Běhu pro zdraví, mílařů 150, teď máme 667 běžců na desítku. Co si víc přát."
Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Myslím, že letošní Hornická desítka se velmi povedla, počasí přeje. Na závod nastoupilo 667 borců, ale co mi dělá ještě větší radost, jsou ty stovky a stovky dětí, které běžely v dopoledním programu a také obrovská účast při běhu pro zdraví, kdy běžely celé rodiny. A to žluté tsunami zaplavilo park u řeky, fantastické."
Josef Nejezchleba, ředitel závodu: "Mládež běhá 300 metrů, potom 800 metrů starší. Pak je Běh pro zdraví, kilometr parkem. Mílaři jsou 3,3 km okruh a pak je desítka. Certifikovaná desítka, takže běžci mohou jít na časy. Všichni účastníci, ti, kteří se nahlásí, i ti, co se nahlásí na místě, dostanou tričko závodu, dostanou pamětní medaili a samozřejmě potom se losuje tombola s krásnými cenami."

Desítku mezi muži i ženami ovládli běžci z Ukrajiny.

Nataliia Semenovych, Kyjev, 1. místo v kategorii žen: "Jsem poprvé na těchto závodech. Trasa byla moc dobrá. Myslela jsem si, že bude trochu těžká, protože jsem to slyšela od jiných závodníků. Ale fakt moc pěkná trasa. Jsem spokojená, běžela jsem rychle a nedělala žádné chyby. Děkuji organizátorům i všem, kteří nás na trati podporovali."

Náš Lukáš Chwistek zaostal za nejlepším běžcem o 12 vteřin.

Lukáš Chwistek, SSK Vítkovice, 2. místo, nejlepší Čech do 34 let: "Já jsem velmi spokojený, protože jsem osobák asi 30:14 a dneska jsem se soustředil na to, běžet co nejlepší výkon. A soustředil jsem se jenom na sebe. A v průběhu závodu jsem byl čtvrtý, potom třetí. A nakonec jsem dokázal předběhnout i druhého závodníka Sahajdu. A možná tohle mi právě vyneslo čas pod 30 minut. Že jsem se ještě hecl na posledním kilometru. A nakonec se mi to všechno povedlo. Tak, jak jsem přesně chtěl. S vítězem už jsem se setkal dvakrát. Jednou mě porazil, jednou jsem ho po porazil já. Dneska ale od začátku běžel sám. A kdyby někdo byl před ním, tak určitě běží kvalitnější čas. Ale nakonec to nebyl takový rozdíl. A ostatní závodníci byli také kvalitní. Protože tady byli 3 Češi, co mají těsně nad 30 minut."

Počasí nakonec nabídlo ideální podmínky pro vytrvalostní běžce.

Anketa závodníci: 1.) "Jsme tady poprvé a musím říct, že fakt super." – Odkud jste přijeli? Jaký byl průběh? – "Já jsem z Třince a kolega je z Karviné a tak jsme se nějak rozhodli, že tak z čista jasna, že poběžíme."
Anketa závodníci: 2.) "Já jsem tady poprvé, jsem z Karviné a jsem rád, že jsem to doběhl." – Máš nějakou zkušenost se závody? – "Určitě, já jsem bývalý atlet, takže po pár letech taková malinká vzpomínka na ty závody, to bylo fajn."
Anketa závodníci: 3.) "Obě dvě jsme z Havířova, můj je to první závod."
Anketa závodníci: 4.) "Můj asi pátý, ale krátký. Spíš víc běhám delší závody. Ale boží. Ve Frýdku jsme poprvé úplně a neskutečný závod, moc krásná trasa kolem vody, úžasné."
Anketa závodníci: 3.) "Já musím jenom souhlasit. Úplně super. Za mě na první zážitek úplně perfektní."

Hornickou desítku si zaběhlo i plno dříve narozených závodníků. Nejstarším bylo 82 a 81 let.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000039969/2-394-bezcu-se-zapojilo-do-zavodu-hornicke-desitky-ve-frydku-mistku