Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Tříkrálová sbírka má letos na Frýdecko-Místecku 350 pokladniček

Frýdek-Místek |  | Frýdeckomístecký expres

Tříkrálová sbírka je opět v plném proudu. Charita Frýdek-Místek má letos v celém okrese na 350 pokladniček, které mají převážně koledníci v terénu. Ale pokladničky najdou lidé také na různých veřejných místech. Přispěním letos podpoří čtyři různé záměry.

V ulicích měst a obcí napříč celou republikou můžete od 1. ledna potkávat Kašpara, Melichara a Baltazara. Mudrci z Východu nebo spíše Tři Králové, jsou tradičními posly Tříkrálové sbírky. Organizaci mají na starost Charity v jednotlivých regionech.

Martin Hořínek, ředitel Charity Frýdek-Místek: "Budou také rozmístěny statické pokladničky, které máme rozmístěny na veřejně přístupných místech. Do kterých mohou lidé přispět, pokud koledníky nepotkají. Charita Frýdek-Místek má letos zapečetěných nějakých 350 pokladniček, což je více než loni. Podařilo se nám najít nějaké rezervy v rámci některých obcí, kde se třeba v předchozích letech nekoledovalo. Počasí vypadá, že by mohlo vyjít, takže věřím, že koledníkům se bude koledovat hezky. A že jim to přinese radost, o které by ta sbírka měla být."

Charita Frýdek-Místek letos využije sbírku na čtyři záměry.

Martin Hořínek, ředitel Charity Frýdek-Místek: "Ty peníze bychom v letošním roce chtěli využít na obnovu vozového parku, protože ten stárne a těch terénních služeb máme čím dál víc. A přibývá i pracovníků, to znamená, že čím dál více jezdíme za klienty. Stejně tak je zapotřebí průběžně upravovat některé věci v pobytových zařízeních. Takže část toho výtěžku půjde i tam. Zároveň bychom chtěli letos rozvinout doučování. Takže i část peněz využijeme na rozvoj doučování a od ledna letošního roku, pár dnů tomu je, máme otevřenou novou službu. Je to Denní stacionář v Paskově, takže část těch financí použijeme i na rozjezd té nové služby, kterou máme."

Po okrese Frýdek-Místek se bude pohybovat více než tisícovka koledníků. Lidé jim mohou přispět do kasiček, ale sbírku je možné podpořit i prostřednictvím online platby.

Martin Hořínek, ředitel Charity Frýdek-Místek: "Zůstávají ty bezhotovostní nástroje. To znamená online kasička na webu Tříkrálové sbírky, stejně jako je možné podpořit Charitu Frýdek-Místek přímo zasláním příspěvku na náš konkrétní variabilní symbol. Ten se dá najít na webových stránkách, případně sociálních sítích. Stejně tak, jak jste říkal, Tříkrálová sbírka má spoustu rozměrů. Jeden z nich je společenský. Setkávání, předávání radosti, což je skvělé, protože i letos bude Tříkrálový průvod, v sobotu. Vyjde se z frýdeckého náměstí a půjde se ke kostelu svatých Jana a Pavla. Tak, jak to bylo loni."

Kromě toho připravuje Charita Frýdek-Místek i Tříkrálový koncert na neděli 21. ledna v 16:00 hodin v kostele svatých Jana a Pavla.

Martin Hořínek, ředitel Charity Frýdek-Místek: "A zase na něm vystoupí scholy z Frýdku-Místku. Takže to bude také možnost, jak se potkat dohromady. A tím, že ubude koledování, ale sbírka stále trvá, tak pro nás jakési poděkování koledníkům a všem, kteří se zapojili."

Koledníci budou v ulicích do 14. ledna. Pro bezhotovostní dary je sbírka otevřena po celý rok. Loni přispěli lidé Charitě Frýdek-Místek jen do kasiček téměř 2,7 milionu korun.

Nahlásit chybu


K tématu

Tříkrálový průvod i letos propojil Frýdek a Místek. Zapojilo se velké množství lidí

Početná družina složená ze Tří králů, jejich doprovodu a také zástupu božího lidu, prošla o víkendu z Frýdku až do Místku. Konal se tady další ročník tradičního Tříkrálového průvodu. I přes nepřízeň počasí ho přišlo podpořit velké množství lidí. Průvod je vždy spojen s Tříkrálovou sbírkou.

Tříkrálová sbírka byla na Frýdecko-Místecku opět úspěšná, vybralo se přes 2,7 milionu korun

Lidé i letos hojně podpořili oblíbenou Tříkrálovou sbírku. Na Frýdecko-Místecku se vybralo přes 2,7 milionu korun. Charita letos využije peníze na čtyři záměry. Nákup nového vybavení, obnovu vozového parku a podporu dvou služeb.

Benefice na Sweetsen festu vynesla přes 100 tisíc korun pro organizace z Frýdku-Místku

22. června 2023 12:39 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Sweetsen fest letos přilákal 16 tisíc návštěvníků. Většina z nich se zapojila také do benefice, kdy mohli každý den na festivalu přispívat jednotlivým organizacím. Dohromady se vybralo více než 100 tisíc korun.


Přestavba ostravských jatek se dostal do pětice finalistů soutěže za architekturu

Dnes 17:50 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Budova městských jatek v centru Ostravy z 19. století, která se po letech chátrání nakonec díky městu dočkala rekonstrukce, se umístila v první pětici finalistů prestižní soutěže Cena Evropské unie za současnou architekturu – Cena Miese van der Rohe.

Na beskydskou Prašivou se slétly čarodějnice, jedna shořela na hranici

Prostranství před Horskou chatou Prašivá v Beskydech po roce patřilo tradičnímu loučení se zimou a pálení čarodějnic. Těch opět přiletělo několik a jedna skončila v ohni.

Studenti a dobrovolníci zalesňují kalamitní svahy na Javorníku

Pod vrcholem Velkého Javorníku se už podruhé sešli studenti středních škol a také dobrovolníci, kteří tam lesákům pomohli se zalesňováním svahů postižených kalamitou. Lesy tam zdecimoval kůrovec a také houba václavka.

Dopravu mezi Havířovem a Ostravou zkomplikovala tragická nehoda

Dnes 10:33 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Záchranné práce a následné vyšetřování tragické dopravní nehody zkomplikovalo v neděli dopravu na frekventovaném úseku mezi Havířovem a Ostravou. Kolize zablokovala Rudnou ulici poblíž křižovatky s Vratimovskou.

Žáci karvinských škol splnili zadání týkající se udržitelné architektury na výbornou

V Karviné se žáci základních a středních škol zapojili do evropského projektu se zaměřením na energetiku a udržitelnost. V březnu dostali zadání týkající se nového využití vyřazených krytů světel z budovy polikliniky. Ty nejlepší nápady zadavatelé projektu ocenili hodnotnými cenami.

V Bredě objevili historické schodiště. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let

Včera 13:30 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Bývalý obchodní dům Breda ukrýval historické schodiště. Objeveno byla náhodně při jeho kompletní rekonstrukci, která právě probíhá. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let.

Mendelovo gymnázium v Opavě pokřtilo nový almanach, který vznikl ke 140. výročí jeho vzniku

Včera 13:49 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Mendelovo gymnázium v Opavě slavnostně pokřtilo novou publikaci. Almanach 140, který vznikl ke 140. výročí vzniku prvního českého gymnázia na Opavsku.

Děti si v Palkovicích užily čarodějnické odpoledne a s dospělými postavily májku

Všichni malí čarodějové a čarodějky z Palkovic se poslední dubnový pátek sešli ve sportovním areálu, kde si společně užili zábavné čarodějnické odpoledne plné soutěží.

Medaile ukradené z hrobu policisty našli jeho kolegové pomocí DNA

Včera 9:51 | Ostrava-město | Libor Běčák

Zloděje, který v roce 2022 ukradl medaile z hrobu ostravského policisty zemřelého při tragické nehodě, usvědčila DNA nalezená na stužkách, které po krádeži ještě na vítkovickém hřbitově odhodil.

Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Dny dobrovolnictví přibližují činnost dobrovolníků. ADRA Frýdek-Místek stále hledá lidi ochotné pomáhat

Dobrovolníci slaví své dny. Členové různých organizací, kteří pomáhají bez nároků na odměnu, jsou nepostradatelnou skupinou v sociálních službách ve Frýdku-Místku. Aktuálně si zájemci mohou práci dobrovolníků dokonce vyzkoušet nebo se o dobrovolnictví něco dozvědět.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Handicap centrum Škola života funguje ve Frýdku-Místku už 33 let

Handicap centrum Škola života letos oslaví své 33 narozeniny. Za tu dobu pomohlo už stovkám klientů s mentálním postižením. Stále s nimi pracuje a adaptuje je do společnosti. Od příštího roku se stacionář transformuje na centrum denních služeb.

Frýdek-Místek zve školy i veřejnost na Den Země ve znamení Světa zvířat

Sady Bedřicha Smetany v Místku se promění na „Svět zvířat“. Stane se tak v rámci oslav Dne Země. Letošní ročník proběhne v pátek 26. dubna. Dopoledne hlavně pro školy a odpoledne pro veřejnost. Připraven bude tradičně bohatý program zvířecích, ekologických a vzdělávacích aktivit.

Frýdek-Místek zpevní některé chodníky za Centrálním hřbitově

Procházení mezi hrobovými místy na Centrálním hřbitově ve Frýdku-Místku bude komfortnější. Radnice nechá ještě letos zpevnit některé travnaté chodníčky v urnovém háji. Dostanou pevné zatravňovací dlaždice. Město tak postupně pokračuje ve zlepšování komfortu pro návštěvníky hřbitova.

Tříkrálová sbírka má letos na Frýdecko-Místecku 350 pokladniček
Vydáno 4. ledna 2024 12:51, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Tříkrálová sbírka je opět v plném proudu. Charita Frýdek-Místek má letos v celém okrese na 350 pokladniček, které mají převážně koledníci v terénu. Ale pokladničky najdou lidé také na různých veřejných místech. Přispěním letos podpoří čtyři různé záměry.

V ulicích měst a obcí napříč celou republikou můžete od 1. ledna potkávat Kašpara, Melichara a Baltazara. Mudrci z Východu nebo spíše Tři Králové, jsou tradičními posly Tříkrálové sbírky. Organizaci mají na starost Charity v jednotlivých regionech.

Martin Hořínek, ředitel Charity Frýdek-Místek: "Budou také rozmístěny statické pokladničky, které máme rozmístěny na veřejně přístupných místech. Do kterých mohou lidé přispět, pokud koledníky nepotkají. Charita Frýdek-Místek má letos zapečetěných nějakých 350 pokladniček, což je více než loni. Podařilo se nám najít nějaké rezervy v rámci některých obcí, kde se třeba v předchozích letech nekoledovalo. Počasí vypadá, že by mohlo vyjít, takže věřím, že koledníkům se bude koledovat hezky. A že jim to přinese radost, o které by ta sbírka měla být."

Charita Frýdek-Místek letos využije sbírku na čtyři záměry.

Martin Hořínek, ředitel Charity Frýdek-Místek: "Ty peníze bychom v letošním roce chtěli využít na obnovu vozového parku, protože ten stárne a těch terénních služeb máme čím dál víc. A přibývá i pracovníků, to znamená, že čím dál více jezdíme za klienty. Stejně tak je zapotřebí průběžně upravovat některé věci v pobytových zařízeních. Takže část toho výtěžku půjde i tam. Zároveň bychom chtěli letos rozvinout doučování. Takže i část peněz využijeme na rozvoj doučování a od ledna letošního roku, pár dnů tomu je, máme otevřenou novou službu. Je to Denní stacionář v Paskově, takže část těch financí použijeme i na rozjezd té nové služby, kterou máme."

Po okrese Frýdek-Místek se bude pohybovat více než tisícovka koledníků. Lidé jim mohou přispět do kasiček, ale sbírku je možné podpořit i prostřednictvím online platby.

Martin Hořínek, ředitel Charity Frýdek-Místek: "Zůstávají ty bezhotovostní nástroje. To znamená online kasička na webu Tříkrálové sbírky, stejně jako je možné podpořit Charitu Frýdek-Místek přímo zasláním příspěvku na náš konkrétní variabilní symbol. Ten se dá najít na webových stránkách, případně sociálních sítích. Stejně tak, jak jste říkal, Tříkrálová sbírka má spoustu rozměrů. Jeden z nich je společenský. Setkávání, předávání radosti, což je skvělé, protože i letos bude Tříkrálový průvod, v sobotu. Vyjde se z frýdeckého náměstí a půjde se ke kostelu svatých Jana a Pavla. Tak, jak to bylo loni."

Kromě toho připravuje Charita Frýdek-Místek i Tříkrálový koncert na neděli 21. ledna v 16:00 hodin v kostele svatých Jana a Pavla.

Martin Hořínek, ředitel Charity Frýdek-Místek: "A zase na něm vystoupí scholy z Frýdku-Místku. Takže to bude také možnost, jak se potkat dohromady. A tím, že ubude koledování, ale sbírka stále trvá, tak pro nás jakési poděkování koledníkům a všem, kteří se zapojili."

Koledníci budou v ulicích do 14. ledna. Pro bezhotovostní dary je sbírka otevřena po celý rok. Loni přispěli lidé Charitě Frýdek-Místek jen do kasiček téměř 2,7 milionu korun.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000040867/trikralova-sbirka-ma-letos-na-frydeckomistecku-350-pokladnicek