Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Mimořádné zastupitelstvo k zásahu policie na magistrátu ve Frýdku-Místku neschválilo program

Frýdek-Místek |  | Frýdeckomístecký expres

Opoziční zastupitelé Frýdku-Místku chtěli řešit nedávný zásah policie na magistrátu. Několik zaměstnanců mělo být zapojeno do organizované trestné činnosti. Kvůli události se svolalo mimořádné zastupitelstvo. Město je ale vázáno mlčenlivostí a k případu tak nemůže sdělovat informace.

Na konci dubna zasahovali na odboru dopravy magistrátu ve Frýdku-Místku kriminalisté. Zadrženi byli tři tamní zaměstnanci.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Moravskoslezští kriminalisté realizují úkony trestního řízení v případu organizované majetkové trestné činnosti, která má mezinárodní přesah. Policisté zasahovali na více místech našeho kraje. Zadrželi i několik osob, se kterými provádějí procesní úkony. V této fázi trestního řízení, a v souvislosti právě se spoluprací se zahraničními kolegy, nemůžeme poskytnout bližší informace."

Opozice kvůli tomu svolala mimořádné zastupitelstvo a chtěla po vedení města vysvětlení.

Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Informace, které požaduje část opozice, město nemá. A ani kdyby je mělo, tak z důvodů mlčenlivosti je nemůže poskytovat do ukončení vyšetřování. A myslím si, že nikdo z nás se nechce dopustit maření vyšetřování nebo maření výkonu policie. A toto jsem vysvětlil zastupitelům v dopise ještě před konáním zastupitelstva a zároveň jsem se jim to pokusil vysvětlit i v rámci konání zastupitelstva."
Radovan Hořínek (ANO), zastupitel Frýdku-Místku: "Nejen z mého vyjádření, ale i z vyjádření kolegů bylo zcela zřejmé, že nechceme v žádném případě zasahovat do práce policie. Ale já jsem přečetl několik desítek otázek, které se týkají výlučně činnosti magistrátu."
Pavel Machala (Přátelé FM), zastupitel Frýdku-Místku: "Za klub Přátelé FM vnímáme, že na dnešním jednání zastupitelstva mohla být prodiskutována spousta témat. Nicméně jsme cítili z vedení města, že nechce schválit program jednání zastupitelstva a tuto diskuzi vůbec umožnit. Nevíme, proč to tak je, přitom jsme se chtěli ptát pouze na to, jaká byla zavedena systémová opatření, jaké byly nastaveny kontrolní mechanismy, aby k podobným věcem nedocházelo."

Hodinu a půl trvající diskuze nakonec vedla k tomu, že program zastupitelstva nebyl schválen.

Radovan Hořínek (ANO), zastupitel Frýdku-Místku: "My se na ty věci stejně budeme ptát opakovaně, budeme se ptát znovu. Dnešek nás vůbec neuspokojil a není možné, aby výkon státní správy ovládali úředníci, kteří páchají trestnou činnost."

Televize Polar ze svých zdrojů zjistila, že zaměstnanci měli brát úplatky za navádění velkého množství aut ze zahraničí do našeho registru na základě zfalšovaných dokumentů z STK. Problém se tak netýká samosprávy.

Jana Musálková Jeckelová, mluvčí Frýdku-Místku: "Na základě policejního vyšetřování byl ihned rozvázán pracovní poměr se zmíněnými zaměstnanci. Činnosti na odboru byly zajištěny bez přerušení a klientům byl zajištěn veškerý potřebný komfort."

Magistrát se také vyjádřil, že připravuje opatření, která mají taková rizika selhání jednotlivců snížit.

Nahlásit chybu


K tématu

Seniorka nechala doma vzkaz, že účet je v nebezpečí a šla vložit úspory do bitcoinmatu

11. srpna 2023 11:13 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Reakce partnera a špičková práce kriminalistů i policistů zachránila 70leté seniorce z Frýdku-Místku téměř půl milionu korun. Ta se totiž stala obětí podvodného jednání falešných bankéřů. Ti ji přesvědčili, aby vybrala z osobního účtu, který někdo údajně napadl, všechny peníze a šla je vložit do bitcoinmatu. Policisté ženu našli ve chvíli, kdy do zařízení vkládala první peníze.

U Opavy někdo vyhodil do vzduchu hmyzí hotel

15. října 2023 20:28 | Opava | Jiří Cileček

Policie pátrá po neznámém pachateli, který zničil hmyzí hotel na poli u Opavy. Pravděpodobně ho napěchoval výbušninou a vyhodil do vzduchu. Škoda je 60 tisíc korun.

Bitku polských fotbalových fanoušků na Novojičínsku zatrhla policie

21. listopadu 2023 9:06 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Fotbaloví fanoušci ze dvou polských klubů se opět domluvili na rvačce v Česku. Bitva se měla odehrát na poli v Heřmanicích u Oder. O jejich záměru se ale dozvěděli policisté, kteří na místo přijeli také v hojném počtu a vše překazili.


Havířov se vrátil do doby krále Ludvíka XIII. a mušketýrů

Na náměstí Republiky v Havířově se konala dvoudenní akce Den historie pro všechny z doby mušketýrů a francouzského krále. Lidé mohli vidět dvorní tance, rytířské souboje i královský ples.

Běžci závodili na trasách rekultivovanou karvinskou krajinou, ti nejzdatnější si dali 50 kilometrů

Na několik tratí o délce 6, 10, 21 a dokonce i 50 kilometrů se v sobotu vydali běžci v Karviné. Trasy vedly podél řeky Olše a rekultivovanou pohornickou krajinou kolem Karvinského moře.

Folklorní festival Ve Frýdku-Místku přivítal i španělské dudáky, kteří hrají pro krále

Frýdek-Místek má za sebou 27. mezinárodní folklorní festival. Letos pořadatele opět potrápilo počasí. A tak museli program přestěhovat do haly Polárka. Přesto si návštěvníci užili soubory z šesti zemí světa, včetně deseti souborů a muzik z domácí scény.

Kvůli požáru se deváťáci se školou rozloučili o týden dříve

O týden dříve už převzali vysvědčení deváťáci ze Základní školy Butovická ve Studénce. Jejich loučení se školou uspíšil požár, který budovu vyřadil z provozu.

Zámek v Kuníně oslavil 20 let své existence dvěma dny plnými hudby a výstav

Zámek v Kuníně zažil svůj nejvýznamnější a současně nejkrásnější víkend v letošní sezóně. Oslavil totiž své 20. narozeniny v novodobé historii. Byl postaven rodinou Harrachů v polovině 18. století a po dalších změnách vlastníků a poválečné konfiskaci byl následně vypleněn vojáky Sovětské armády.

Jezdec na elektrokoloběžce se těžce zranil při pádu, policii mohou pomoci svědci

Včera 16:18 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Krvavé zranění si způsobil 42letý muž, který havaroval na Mánesově ulici v Havířově, když jí projížděl na silnější elektrokoloběžce.

Hasiči stále odklízejí následky bouřek. Povolal je krizový štáb v Českém Těšíně

Včera 11:22 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Bouřky, které přišly na začátku víkendu napáchaly poměrně velké škody. Hasiči je odstraňovali celou sobotu. V Českém Těšíně je krizový štáb povolal na pomoc i v neděli.

Budoucí zdravotní sestry školily v první pomoci osmáky

22. června 2024 14:06 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

První pomoc by měl umět poskytnout každý. To je myšlenka, kterou se žákům základních škol snaží vštípit jen o něco starší studentky zdravotnické školy. Vedou kurzy, které jsou založeny na praktických nácvicích, a přidávají i vlastní zkušenosti.

Frýdlantští skauti pořádali šifrovací soutěž, účastníky provedla přírodou i městem

Zajímavou a poměrně náročnou soutěž uspořádali skauti z Frýdlantu. Nazvali ji Nočník, protože končila až ve večerních hodinách. Kudy vede trasa, museli vyluštit z různě komplikovaných šifer.

Následky silné bouře opět zaměstnávají hasiče po celém regionu, nejčastěji zasahují u polámaných a vyvrácených stromů

22. června 2024 7:44 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Od pátečního večera prošly přes Moravskoslezský kraj další série intenzivních bouřek. Silný vítr lámal a vyvracel stromy. Lidé na některých místech hlásili také větší kroupy. Hasiči mají i během soboty opět plno práce.

Sanatorium v Jablunkově slaví 100 let, nemocných s tuberkulózou už je jen minimum

22. června 2024 10:12 | Jablunkov | Libor Běčák | Beskydský expres

Jediné plicní sanatorium zaměřené na léčbu tuberkulózy v Beskydech letos slaví 100 let svého působení. V Jablunkově si výročí připomněli zdravotníci, zástupci města i kraje, který zařízení provozuje.

Modrý kříž pomáhá mladistvým i dospělým ve Frýdku-Místku v boji se závislostmi

Město Frýdek-Místek podpořilo organizaci Modrý kříž. Ta pracuje s lidmi, kteří mají sklony k závislosti na drogách nebo alkoholu. Na projekt, který se věnuje hlavně mladistvým a rodičům půjde 520 tisíc korun.

Frýdek-Místek udělil čtyři Ceny města za rok 2023

Frýdek-Místek uděloval ceny města za rok 2023. Ocenění se udělovalo za oblast záchrany životů, přínos v kultuře a výtvarné umění a architektura. Cenu získali čtyři lidé, jeden z nich in memoriam.

Jablunkovští deváťáci převzali ocenění za své úspěchy

19. června 2024 11:33 | Jablunkov | Libor Běčák | Jablunkovský miniexpres

Ve velkém sále radnice v Jablunkově se sešli žáci 9. ročníků základních škol, kteří byli oceněni za dobré studijní výsledky a reprezentaci města.

Děti s prarodiči sesbírali nářeční výrazy používané v Čeladné

18. června 2024 14:40 | Čeladná | Petra Dorazilová | Regionální zprávy POLAR

Základní škola Čeladná žila několik měsíců mezigeneračním projektem s názvem Jaro s babi a dědou. Jeho jedním z úkolů bylo, aby děti se svými prarodiči sestavili slovníky výrazů v místním nářečí. Sešlo se jich několik desítek.

Mimořádné zastupitelstvo k zásahu policie na magistrátu ve Frýdku-Místku neschválilo program
Vydáno 23. května 2024 11:26, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Opoziční zastupitelé Frýdku-Místku chtěli řešit nedávný zásah policie na magistrátu. Několik zaměstnanců mělo být zapojeno do organizované trestné činnosti. Kvůli události se svolalo mimořádné zastupitelstvo. Město je ale vázáno mlčenlivostí a k případu tak nemůže sdělovat informace.

Na konci dubna zasahovali na odboru dopravy magistrátu ve Frýdku-Místku kriminalisté. Zadrženi byli tři tamní zaměstnanci.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Moravskoslezští kriminalisté realizují úkony trestního řízení v případu organizované majetkové trestné činnosti, která má mezinárodní přesah. Policisté zasahovali na více místech našeho kraje. Zadrželi i několik osob, se kterými provádějí procesní úkony. V této fázi trestního řízení, a v souvislosti právě se spoluprací se zahraničními kolegy, nemůžeme poskytnout bližší informace."

Opozice kvůli tomu svolala mimořádné zastupitelstvo a chtěla po vedení města vysvětlení.

Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Informace, které požaduje část opozice, město nemá. A ani kdyby je mělo, tak z důvodů mlčenlivosti je nemůže poskytovat do ukončení vyšetřování. A myslím si, že nikdo z nás se nechce dopustit maření vyšetřování nebo maření výkonu policie. A toto jsem vysvětlil zastupitelům v dopise ještě před konáním zastupitelstva a zároveň jsem se jim to pokusil vysvětlit i v rámci konání zastupitelstva."
Radovan Hořínek (ANO), zastupitel Frýdku-Místku: "Nejen z mého vyjádření, ale i z vyjádření kolegů bylo zcela zřejmé, že nechceme v žádném případě zasahovat do práce policie. Ale já jsem přečetl několik desítek otázek, které se týkají výlučně činnosti magistrátu."
Pavel Machala (Přátelé FM), zastupitel Frýdku-Místku: "Za klub Přátelé FM vnímáme, že na dnešním jednání zastupitelstva mohla být prodiskutována spousta témat. Nicméně jsme cítili z vedení města, že nechce schválit program jednání zastupitelstva a tuto diskuzi vůbec umožnit. Nevíme, proč to tak je, přitom jsme se chtěli ptát pouze na to, jaká byla zavedena systémová opatření, jaké byly nastaveny kontrolní mechanismy, aby k podobným věcem nedocházelo."

Hodinu a půl trvající diskuze nakonec vedla k tomu, že program zastupitelstva nebyl schválen.

Radovan Hořínek (ANO), zastupitel Frýdku-Místku: "My se na ty věci stejně budeme ptát opakovaně, budeme se ptát znovu. Dnešek nás vůbec neuspokojil a není možné, aby výkon státní správy ovládali úředníci, kteří páchají trestnou činnost."

Televize Polar ze svých zdrojů zjistila, že zaměstnanci měli brát úplatky za navádění velkého množství aut ze zahraničí do našeho registru na základě zfalšovaných dokumentů z STK. Problém se tak netýká samosprávy.

Jana Musálková Jeckelová, mluvčí Frýdku-Místku: "Na základě policejního vyšetřování byl ihned rozvázán pracovní poměr se zmíněnými zaměstnanci. Činnosti na odboru byly zajištěny bez přerušení a klientům byl zajištěn veškerý potřebný komfort."

Magistrát se také vyjádřil, že připravuje opatření, která mají taková rizika selhání jednotlivců snížit.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000043188/mimoradne-zastupitelstvo-k-zasahu-policie-na-magistratu-ve-frydkumistku-neschvalilo-program