Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V Chlebovicích se po letech dočkali. Frýdek-Místek zahájil stavbu očekáváné tělocvičny

Frýdek-Místek |  | Frýdeckomístecký expres

Začala výstavba tělocvičny v Chlebovicích. Půjde o náročnou stavbu, která potrvá rok. Tělocvična bude totiž stát nad školkou na sloupech zapuštěných do země na pilotách.

Radnice ve Frýdku-Místku zahájila výstavbu tělocvičny v místní části Chlebovice. Sportoviště bude vystavěno nad budovou tamní mateřské školy.

Ilona Martínková, ředitelka ZŠ a MŠ Frýdek-Místek – Chlebovice: "Určitě jsme všichni moc rádi, že se konečně rozběhla. Nesmírně se těšíme, těšíme se my pedagogové, těší se děti, až si zacvičíme, až budeme mít své nové prostory. Kromě tělocvičny i nové prostory."

Aktuálně musela škola zajistit náhradní prostory pro výuku. Děti z mateřinky jsou vedle v hasičárně a v budově školy. A část školáků dochází na vedlejší faru.

Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Začala stavba, která si myslím, že nám v přípravě zabrala obrovské množství času. Nebudu říkat ty důvody, hlavně to bylo zdržení v projektování. Po soutěži, která proběhla, jsme našli zhotovitele, který se nám zdá, že by tu stavbu mohl zvládnout. Je to v místě, které je velmi problematické, protože tady je to stísněné, jsou tady problémy pro všechny. Pro okolní účastníky, pro všechny, kteří tady musí ten provoz stavby snést. Já bych všechny požádal o trpělivost. Budeme dělat všechno proto, aby to proběhlo bez nějakých problémů."

Půjde o konstrukčně náročnou stavbu, kdy tělocvičnu nad školkou ponesou železobetonové sloupy. Největší z nich měří 13 metrů a váží 13 tun.

Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "To je trochu unikátní postup, bude to na pilířích, bude to nesená stavba. My jsme psali o tom, že to je jak budova bývalého federálního shromáždění v Praze. A myslím si, že to odpovídá těm stísněným poměrům tady, protože nebylo možné najít jiné místo. Takže to řešení se vybralo jako nejefektivnější."
Libor Janečka (SPOLU/KDU-ČSL), předseda osadního výboru Chlebovice, zastupitel F-M: "V dubnu bylo 6 let, co jsme na hovorech s občany, kterých se vedení města tehdy účastnilo, zvolili nebo navrhnul jsem tady tuto variantu, po zkušenostech s tímto typem staveb. A sice proto, že ta původní tělocvičně se řeší už 20 nebo 22 let. Ale nemohla se stavět na školce, kvůli špatným základům, byla navržena mezi školou a farou, kdy by nám to zabralo víc jak polovinu místa pro výběh dětí. A navíc ta stavba plánovaná nebo navrhovaná tenkrát byla až k cestě. A celé to prostředí, fara, škola, hasičárna, kostel, které je takovým jakýmsi nechci říct náměstíčkem, ale chloubou té vesnice, tak by nám to narušilo ten její vzhled. A tehdy 100 procent těch občanů, kteří byli na té schůzi, ne, že zamítlo, ale navrhovalo, aby se to řešilo jinak. Já říkám, že po zkušenostech jsem to navrhl, trvalo to dlouho, ale nicméně jsme takřka u cíle. Teda začali jsme stavět."

Součástí bude vybudování proskleného krčku-vestibulu mezi budovami. Tak jako nad školkou vznikne tělocvična, nad základní školou bude zřízena učebna alternativní výuky.

Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Se školou je spolupráce dobrá a s osadním výborem. A chtěl bych všem poděkovat za to, že se na té stavbě, na té přípravě podíleli. A doufejme, že už se nestane nic zvláštního, aby došlo k nějakému dalšímu zdržení."

Náklady na stavbu se očekávají kolem 44 milionů korun. Dotace z Národní sportovní agentury by ale měla být téměř 30 milionů. Hotovo má být příští rok v létě.

Nahlásit chybu


K tématu

Projekt tělocvičny u základní školy v Chlebovicích už hledá zhotovitele

Realizace projektu tělocvičny u chlebovické základní školy se opět posunula kupředu. Město už zadalo veřejnou zakázku na výběr zhotovitele stavby. Předpokládá se, že tentokrát by už nemělo dojít ke komplikacím a stavba by se mohla rozjet ještě letos před letními prázdninami.

Pokračují přípravy na výstavbu tělocvičny u 2. základní školy ve Frýdku-Místku

12. října 2023 15:58 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

2. základní škola ve Frýdku-Místku má mít novou tělocvičnu, která bude sloužit i míčovým sportům. Aktuálně město nechává upravit původní projekt, aby bylo možné v hale pořádat i vyšší žákovské soutěže. Samotná výstavba by mohla začít v příštím roce.

Novojičínská “Tyršovka” prosadila stavbu nové tělocvičny

Absenci kvalitní tělocvičny se základní škola Tyršova v Novém Jičíně snaží řešit asi dvacet let. Nyní rada města její požadavek posvětila, schválila studii nového školního sportoviště, to by mohlo stát do čtyř let.


Silný vítr opět zaměstnává hasiče, výstraha meteorologů kvůli bouřkám platí do jedné ráno

Dnes 19:21, vydáno dnes 19:12 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Hasiči v Moravskoslezském kraji během neděle, od sedmé do osmnácté hodiny, museli vyjet celkem k 60 událostem spojených se silným větrem. Prozatím nejsou evidovány větší hmotné škody. Na projíždějící vozidlo ve Vrbně pod Pradědem ale dopoledne spadl vzrostlý strom, který vážně zranil cestující v projíždějícím osobním vozidle. Jeho řidička už nestihla zastavit. Jednoho člověka museli ve spolupráci se záchrannou službou na místě oživovat.

Na auto v Jeseníkách spadl silný strom, tři zranění, jednoho člověka resuscitovali

Dnes 18:36 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Na projíždějící vozidlo ve Vrbně pod Pradědem spadl vzrostlý strom, který vážně zranil cestující v projíždějícím osobním vozidle. Jeho řidička už nestihla zastavit. Jednoho člověka museli ve spolupráci se záchrannou službou na místě oživovat.

RÚ Hrabyně prochází rozsáhlou modernizací. Péči poskytuje už 70 let

Včera 23:24 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Rehabilitační ústav Hrabyně je místo, které lidem navrací chuť a radost do života. Patří mezi 3 největší a nejmodernější rehabilitační centra v Česku a je jediný svého druhu na Moravě. Aktuálně prochází modernizací za 350 milionů korun.

Část ulice K Celnici v Opavě-Vávrovicích má název na Oreo. První ulice s tímto názvem je v New Yorku

Včera 23:12 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Na světě teď existují dvě ulice Oreo. První je mezi 9. a 10. třídou v New York City, kde se s pečením stejnojmenných sušenek začalo v době, kdy podnik Fiedorů z Opavy nejvíce rozkvétal. Druhá je nově právě v Opavě.

Motorka na závodech v Těrlicku srazila a vážně zranila diváka

Včera 19:59 | Těrlicko | Lukáš Zavadil

U vážně zraněného muže na motocyklových závodech zasahovali zdravotníci v sobotu odpoledne v Těrlicku. Podle mluvčího záchranářů Lukáše Humpla byl na místě sražen divák, kterého zasáhl závodní motocykl.

Zařízení školního stravování Opava oslavilo 20 let. Nabídlo ochutnávky a Den otevřených dveří

Včera 22:54 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Zařízení školního stravování uspořádalo Den otevřených dveří ve svých sedmi opavských školních jídelnách. Oslavilo tak 20 let od svého vzniku.

Požár zničil stodolu a roubenku v Lubně, škoda pět milionů korun

V pátek 28. června 2024 v podvečer zasahovali hasiči z osmi jednotek požární ochrany u rozsáhlého požáru stodoly a nedalekého domu - roubenky v místní části Frýdlantu nad Ostravicí, Lubně. Požár byl ohlášen na tísňovou linku v půl šesté odpoledne. Celkem bylo nasazeno třináct hasičských vozidel.

Žáci ZŠ Gen. Janka poprvé tvořili rozpočet. Mariánskohorská radnice se chce od dětí inspirovat

Mariánskohorskou radnici zajímá, jak vidí obvod děti. Žáci ZŠ Gen. Janka tak dostali za úkol vytvořit rozpočet a vyplnit pocitové mapy. Do akce se zapojili všichni žáci druhého stupně.

Město prodává bývalou hasičárnu v Kojetíně, místní nesouhlasí

28. června 2024 14:37 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Město prodá bývalou požární zbrojnici v Kojetíně. Tento záměr přijalo potřebnou většinou zastupitelstvo. Nesouhlas s prodejem přišli do auly radnice vyslovit členové osadního výboru a občané této místní části.

V Karviné se poprvé konal Běh se žlutou stužkou. Zapojilo se 18 odsouzených

V parčíku poblíž karvinské věznice se konal Běh se žlutou stužkou. Projekt Žlutá stužka je realizován v České republice už 9. rokem a má za cíl šířit osvětu o práci s vězněnými osobami a jejich obtížném začleňování do společnosti po výkonu trestu.

Nošovice zažily radovánky a loučení se žáky pátých tříd, zároveň přivítaly prvňáčky

28. června 2024 7:30 | Nošovice | Michal Slonina | Nošovický miniexpres

Základní škola a Mateřská škola Nošovice uspořádala pro své žáky i jejich rodiče oslavu Radovánek a dětského dne. Na nošovickém hřišti nechyběly soutěže, atrakce, ani občerstvení. Společně se svými učiteli navíc žáci připravili dokonce několik gymnastických a tanečních vystoupení.

Strážníci si pro školáky připravili zajímavé ukázky

Zajímavé ukázky si připravili pro školáky z Frýdlantu nad Ostravicí tamní strážníci. Vysvětlili jim, jak se v různých situacích chovat bezpečně a velký úspěch měla ukázka zákroků služebního psa.

Seniorská akademie ve Frýdku-Místku se těší velké oblibě

I senioři mají zájem o vzdělávání. Dokazuje to další úspěšný ročník na seniorské akademii GOODWILL ve Frýdku-Místku. Pravidelně ho absolvuje přes 120 studentů a někteří do školy chodí už řadu let.

Děti se o prázdninách ve Frýdku-Místku nudit nebudou. SVČ chystá plno aktivit

Středisko volného času Klíč je opět připraveno na prázdniny. Děti měly možnost vybrat si z bohaté nabídky letních příměstských i pobytových táborů. Ale hlavně bude po celé léto opět v plném proudu akce Prázdniny ve městě, která nabídne velké množství jednodenních aktivit.

Jablunkovské sanatorium léčí plicní choroby už 100 let

26. června 2024 10:12 | Jablunkov | Libor Běčák | Regionální zprávy POLAR

Jediné plicní sanatorium zaměřené na léčbu tuberkulózy v Beskydech letos slaví 100 let svého působení. V Jablunkově si výročí připomněli zdravotníci, zástupci města i kraje, který zařízení provozuje.

V Chlebovicích se po letech dočkali. Frýdek-Místek zahájil stavbu očekáváné tělocvičny
Vydáno 27. června 2024 16:16, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Začala výstavba tělocvičny v Chlebovicích. Půjde o náročnou stavbu, která potrvá rok. Tělocvična bude totiž stát nad školkou na sloupech zapuštěných do země na pilotách.

Radnice ve Frýdku-Místku zahájila výstavbu tělocvičny v místní části Chlebovice. Sportoviště bude vystavěno nad budovou tamní mateřské školy.

Ilona Martínková, ředitelka ZŠ a MŠ Frýdek-Místek – Chlebovice: "Určitě jsme všichni moc rádi, že se konečně rozběhla. Nesmírně se těšíme, těšíme se my pedagogové, těší se děti, až si zacvičíme, až budeme mít své nové prostory. Kromě tělocvičny i nové prostory."

Aktuálně musela škola zajistit náhradní prostory pro výuku. Děti z mateřinky jsou vedle v hasičárně a v budově školy. A část školáků dochází na vedlejší faru.

Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Začala stavba, která si myslím, že nám v přípravě zabrala obrovské množství času. Nebudu říkat ty důvody, hlavně to bylo zdržení v projektování. Po soutěži, která proběhla, jsme našli zhotovitele, který se nám zdá, že by tu stavbu mohl zvládnout. Je to v místě, které je velmi problematické, protože tady je to stísněné, jsou tady problémy pro všechny. Pro okolní účastníky, pro všechny, kteří tady musí ten provoz stavby snést. Já bych všechny požádal o trpělivost. Budeme dělat všechno proto, aby to proběhlo bez nějakých problémů."

Půjde o konstrukčně náročnou stavbu, kdy tělocvičnu nad školkou ponesou železobetonové sloupy. Největší z nich měří 13 metrů a váží 13 tun.

Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "To je trochu unikátní postup, bude to na pilířích, bude to nesená stavba. My jsme psali o tom, že to je jak budova bývalého federálního shromáždění v Praze. A myslím si, že to odpovídá těm stísněným poměrům tady, protože nebylo možné najít jiné místo. Takže to řešení se vybralo jako nejefektivnější."
Libor Janečka (SPOLU/KDU-ČSL), předseda osadního výboru Chlebovice, zastupitel F-M: "V dubnu bylo 6 let, co jsme na hovorech s občany, kterých se vedení města tehdy účastnilo, zvolili nebo navrhnul jsem tady tuto variantu, po zkušenostech s tímto typem staveb. A sice proto, že ta původní tělocvičně se řeší už 20 nebo 22 let. Ale nemohla se stavět na školce, kvůli špatným základům, byla navržena mezi školou a farou, kdy by nám to zabralo víc jak polovinu místa pro výběh dětí. A navíc ta stavba plánovaná nebo navrhovaná tenkrát byla až k cestě. A celé to prostředí, fara, škola, hasičárna, kostel, které je takovým jakýmsi nechci říct náměstíčkem, ale chloubou té vesnice, tak by nám to narušilo ten její vzhled. A tehdy 100 procent těch občanů, kteří byli na té schůzi, ne, že zamítlo, ale navrhovalo, aby se to řešilo jinak. Já říkám, že po zkušenostech jsem to navrhl, trvalo to dlouho, ale nicméně jsme takřka u cíle. Teda začali jsme stavět."

Součástí bude vybudování proskleného krčku-vestibulu mezi budovami. Tak jako nad školkou vznikne tělocvična, nad základní školou bude zřízena učebna alternativní výuky.

Jiří Kajzar (NMFM), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Se školou je spolupráce dobrá a s osadním výborem. A chtěl bych všem poděkovat za to, že se na té stavbě, na té přípravě podíleli. A doufejme, že už se nestane nic zvláštního, aby došlo k nějakému dalšímu zdržení."

Náklady na stavbu se očekávají kolem 44 milionů korun. Dotace z Národní sportovní agentury by ale měla být téměř 30 milionů. Hotovo má být příští rok v létě.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000043781/v-chlebovicich-se-po-letech-dockali-frydekmistek-zahajil-stavbu-ocekavane-telocvicny