Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Čtyři školní tělocvičny ve Frýdku-Místku vyměnily staré výbojky za nové LED osvětlení

Frýdek-Místek |  | Frýdeckomístecký expres

Základní a mateřské školy využívají tradičně letních prázdnin k nejrůznějším opravám. Kromě dokončení rekonstrukce kuchyně na 5. základní škole byla letos jednou z významných oprav ve Frýdku-Místku výměna osvětlení v tělocvičnách na čtyřech školách. Staré výbojky byly po letech nahrazeny LED světly.

První základní škola ve Frýdku-Místku byla jednou z těch, kde se o prázdninách vyměňovalo osvětlení v tělocvičně.

Zbyněk Šostý (NMFM), ředitel 1. ZŠ, radní Frýdku-Místku: "Řešila se tělocvična jako celek, takže ty LEDky jsou vyměněny v celé budově, čili v šatnách, sprchách, protože ten provoz je tady minimálně 15 hodin denně, takže ta efektivita je tady na místě, že se to vyměnilo komplexně. Je to v rámci koncepce, kterou máme ve všech tělocvičnách, kde jsme průzkumem zjistili, že jsou ještě stará výbojková svítidla, která už dneska nejdou v rámci oprav nikde sehnat. A když jsme viděli třeba jejich spotřebu 400 W a dneska tady máme nová světla, která mají 100 W, a ještě v polovičním množství, tak si myslím, že z energetického hlediska jsme šli správným směrem na všech těch čtyřech školách, kde to proběhlo."
Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Školy a školky, které zřizuje město, tak se snažíme udržovat v dobrém stavu i v průběhu roku. Nicméně ty větší opravy vždy probíhají o velkých prázdninách. A nejinak tomu bylo i letos. Dělaly jsme větší zásahy, co se týče izolace, dokončovali jsme například druhou etapu rekonstrukce kuchyně na 5. ZŠ, měnilo se osvětlení v tělocvičnách na některých školách, které má přinést úspory."
Zbyněk Šostý (NMFM), ředitel 1. ZŠ, radní Frýdku-Místku: "Dostaneme ještě větší úsporu, tou výměnou výbojek za ty LEDky, protože když jsme v minulosti tu výbojku ráno zapnuli v těch 7:30, tak to svítilo těch 15:00 hodin téměř v kuse, protože ta tělocvična je plná. Nyní se dá v rámci těch pauz na 15 až 20 minut bez problémů ty LEDky zhasnout a tím pádem by mělo docházet k dalším úsporám té energie. A trochu to učí i ty děti, že se má šetřit."

V tělocvičně se opravily také sítě, udělaly nové štuky, nátěry a také se opravila dlažba i obklady v některých částech.

Zbyněk Šostý (NMFM), ředitel 1. ZŠ, radní Frýdku-Místku: "Tam byla nutnost výměny na schodišti, protože docházelo k jejímu poškození a sehnat ty obklady, které se dělaly v roce 1987 je nereálné, takže se to řeší celoplošně. Ale také v trendu, který je dneska moderní. A to jsou ty velkoformátové dlaždice, které vypadají z estetického hlediska úplně někde jinde než to, co tady bylo před tím."

V této tělocvičně vyšla oprava dlažby na 550 tisíc a výměna svítidel na zhruba 650 tisíc korun bez DPH.

Nahlásit chybu


K tématu

Modernizovaná zastávka na starém autobusovém stanovišti ve Frýdku-Místku je hotová

23. listopadu 2023 12:29 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Staré autobusové stanoviště v centru Frýdku-Místku prošlo modernizací. Stará nevzhledná konstrukce se zmenšila a dostala moderní podobu. Instalován byl také unikátní autobusový záliv z prefabrikovaného betonu. Práce trvaly přes tři měsíce a vyšly na zhruba 4 miliony korun.

Evangelický kostel ve Frýdku-Místku prochází další etapou rekonstrukce

5. října 2023 13:57 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Další z dominant Frýdku-Místku prochází opravou. Evangelický kostel už dlouhodobě trápí poškozování obkladových cihel vlivem počasí. Opravu finančně podpořilo město a farnost má i vlastní sbírku. Snaží se totiž kostel rekonstruovat postupně už několik let.

Chátrající kulturní památka na náměstí ve Frýdku-Místku má projít opravou

Zdevastovanou kulturní památku na Zámeckém náměstí ve Frýdku-Místku čeká rekonstrukce. Chystanou opravu rohové budovy na začátku Hluboké ulice potvrdil aktuální vlastník objektu. Dům chátrá již od 80. let, s pracemi se má začít v roce 2025.


ON-LINE: Sledujeme ničivé povodně v Moravskoslezském kraji, voda stále sužuje region

Dnes 19:14, vydáno 13. září 2024 12:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj čelí jedné z nejhorších povodní v historii. Silné deště způsobily katastrofu, která region i po několika dnech sužuje naplno. Situace se každou hodinou mění. Aktuální dění a vývoj sledujeme podrobně v naší online reportáži.

Lidé jsou štědří a přinášejí pomoc pro vyplavené

Dnes 16:23 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na sběrná místa v Moravskoslezském kraji přinášejí lidé nejrůznější materiální pomoc určenou pro vyplavené povodněmi.

V Ostravě museli evakuovat seniory ze dvou domovů, kvůli povodním byly bez elektřiny a tepla

V úterý dopoledne museli záchranáři společně s hasiči evakuovat seniory ze dvou ostravských domovů, které skončily kvůli záplavám bez elektřiny a technologií. Senioři byli rozděleni mezi nepostižená zařízení a momentálně je již o ně postaráno.

Karviná čelila následkům nepřetržitého deště, na několika místech byla omezena doprava

V první reportáži se podíváme do víkendu, kdy i Karviná čelila následkům nepřetržitého deště.

Na Černé louce v Ostravě funguje evakuační centrum i sběrné místo

Výstaviště Černá louka v Ostravě slouží jako evakuační centrum pro lidi zasažené povodněmi, kde nabízejí lůžka a základní stravu. Aktuálně zde zůstává několik desítek Ostravanů, zejména z Přívozu. Mimoto lidé v budově naleznou i sběrné místo.

Policisté už zaznamenali tři případy rabování. Zlodějům hrozí vězení

Bohužel doprovází povodně často také obzvláště ohavná trestná činnost - rabování. Zloději si vyhlédnou nějaký objekt v evakuované lokalitě a tam nikým nerušeni v klidu kradou. Zatím policisté zaznamenali v našem kraji tři takové případy.

Voda z ulic Bohumína ustupuje, lidé začali odčerpávat vodu ze sklepů, schází jim elektřina

To nejhorší z letošních povodní mají za sebou také v Bohumíně. V některých zaplavených místech Bohumína voda už ustoupila natolik, že jimi lidé mohou procházet. V centru je však stále několik ulic, kde je nutné se brodit.

Studénka vzdorovala vodě i větru, desítky domácností byly bez elektřiny

Studénku po víkendových silných deštích a větru trápil nejvíce výpadek dodávek elektrické energie. Ve městě byly i v úterý některá místa bez elektřiny. Navíc jsou tu vyvrácené podmáčené stromy, lidé by měli být opatrní.

Další srážky se v MSK podle Českého hydrometeorologického ústavu nepředpokládají

Pozitivní zprávy přinesl Český hydrometeorologický ústav. Podle vedoucího regionální předpovědi počasí se další srážky na území nepředpokládají - maximálně ojediněle a dny před víkendem přinesou i slunce.

U nemocných a seniorů v zaplaveném Přívoze zasahovalo 5 zdravotnických týmů

Včera 22:44 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Rozsáhlé evakuace lidí z oblasti zaplaveného Přívozu asistovaly posádky záchranné služby. Nasazeny byly čtyři posádky rychlé zdravotnické pomoci a tým speciálního vozidla Volvo.

Voda poškodila atletický stadion i Domov Přístav ve Frýdku-Místku

Vyplavený atletický stadion i Domov Přístav Armády spásy ve Frýdku-Místku. Škody nezpůsobila vylitá řeka, ale velké množství vody z přívalových dešťů, a hlavně spodní voda. Náklady na opravy se zatím nedají vyčíslit, nyní probíhá hlavně úklid.

Výtvarnou výchovu zpestřil čeladenským školákům workshop s malířem

Školáci z Čeladné si klasické hodiny výtvarné výchovy zpestřili workshopem kresby vedeným místním rodákem, malířem Zdeňkem Kurečkou. Konal se v prostorách staré školy v památníku Josefa Kaluse.

Frýdek-Místek pomáhá hledat pěstouny pro opuštěné děti

Frýdek-Místek hledá zájemce o pěstounskou péči. Cílem je zajistit plnohodnotný rodinný život dětem, které jsou opuštěné nebo z různých důvodů bez rodičů. Pěstouni mohou být i dočasní a starat se o děti různých věkových skupin.

Velká voda řádila i ve Frýdku-Místku, město řeší následky

Velká voda se převalila i přes Frýdek-Místek. Díky vodní nádrži Šance ale nebyly následky katastrofální. Město řeší hlavně odklízení povodňového odpadu z cyklostezky a zatopené kolektory. Evakuace obyvatel nutná nebyla.

18 učeben na základních školách ve Frýdku-Místku získá technologii 3D reality

Školáci z devíti městských základek ve Frýdku-Místku se budou vzdělávat v nových 3D učebnách. Radnice vybaví technologiemi celkem 18 učeben. Půjde o základní školy, které mají 2. vzdělávací stupeň. Zároveň se na školách sjednotí vybavení a výuku bude možné i sdílet s jinými školami.

Sousedé vytáhli starší ženu z hořícího bytu ve Frýdku-Místku

14. září 2024 20:05 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Tři jednotky hasičů zasahovaly v pátek v noci ve Frýdku-Místku u požáru bytu ve 4. nadzemním podlaží. V péči záchranářů skončili čtyři lidé. Jednu ženu vytáhli z hořícího bytu sousedé. Následně jí pomohli policisté a strážníci. Škoda je půl milionu korun.

Čtyři školní tělocvičny ve Frýdku-Místku vyměnily staré výbojky za nové LED osvětlení
Vydáno 9. září 2024 12:03, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Základní a mateřské školy využívají tradičně letních prázdnin k nejrůznějším opravám. Kromě dokončení rekonstrukce kuchyně na 5. základní škole byla letos jednou z významných oprav ve Frýdku-Místku výměna osvětlení v tělocvičnách na čtyřech školách. Staré výbojky byly po letech nahrazeny LED světly.

První základní škola ve Frýdku-Místku byla jednou z těch, kde se o prázdninách vyměňovalo osvětlení v tělocvičně.

Zbyněk Šostý (NMFM), ředitel 1. ZŠ, radní Frýdku-Místku: "Řešila se tělocvična jako celek, takže ty LEDky jsou vyměněny v celé budově, čili v šatnách, sprchách, protože ten provoz je tady minimálně 15 hodin denně, takže ta efektivita je tady na místě, že se to vyměnilo komplexně. Je to v rámci koncepce, kterou máme ve všech tělocvičnách, kde jsme průzkumem zjistili, že jsou ještě stará výbojková svítidla, která už dneska nejdou v rámci oprav nikde sehnat. A když jsme viděli třeba jejich spotřebu 400 W a dneska tady máme nová světla, která mají 100 W, a ještě v polovičním množství, tak si myslím, že z energetického hlediska jsme šli správným směrem na všech těch čtyřech školách, kde to proběhlo."
Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Školy a školky, které zřizuje město, tak se snažíme udržovat v dobrém stavu i v průběhu roku. Nicméně ty větší opravy vždy probíhají o velkých prázdninách. A nejinak tomu bylo i letos. Dělaly jsme větší zásahy, co se týče izolace, dokončovali jsme například druhou etapu rekonstrukce kuchyně na 5. ZŠ, měnilo se osvětlení v tělocvičnách na některých školách, které má přinést úspory."
Zbyněk Šostý (NMFM), ředitel 1. ZŠ, radní Frýdku-Místku: "Dostaneme ještě větší úsporu, tou výměnou výbojek za ty LEDky, protože když jsme v minulosti tu výbojku ráno zapnuli v těch 7:30, tak to svítilo těch 15:00 hodin téměř v kuse, protože ta tělocvična je plná. Nyní se dá v rámci těch pauz na 15 až 20 minut bez problémů ty LEDky zhasnout a tím pádem by mělo docházet k dalším úsporám té energie. A trochu to učí i ty děti, že se má šetřit."

V tělocvičně se opravily také sítě, udělaly nové štuky, nátěry a také se opravila dlažba i obklady v některých částech.

Zbyněk Šostý (NMFM), ředitel 1. ZŠ, radní Frýdku-Místku: "Tam byla nutnost výměny na schodišti, protože docházelo k jejímu poškození a sehnat ty obklady, které se dělaly v roce 1987 je nereálné, takže se to řeší celoplošně. Ale také v trendu, který je dneska moderní. A to jsou ty velkoformátové dlaždice, které vypadají z estetického hlediska úplně někde jinde než to, co tady bylo před tím."

V této tělocvičně vyšla oprava dlažby na 550 tisíc a výměna svítidel na zhruba 650 tisíc korun bez DPH.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000044780/ctyri-skolni-telocvicny-ve-frydkumistku-vymenily-stare-vybojky-za-nove-led-osvetleni