Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Akce Duše na dlani přiblíží ve Frýdku-Místku povědomí o duševním zdraví

Frýdek-Místek |  | Frýdeckomístecký expres

Prevence a osvěta v oblasti duševního zdraví. To je hlavní cíl již pravidelné akce Duše na dlani, která proběhne v pátek 13. září ve Faunaparku. Akce je otevřena každému, kdo se chce o duševním zdraví i onemocněních něco dozvědět. Připraveny budou přednášky i drobný kulturní program.

Charita Frýdek-Místek připravila ve spolupráci s Beskydským centrem duševního zdraví a oblíbeným Faunaparkem další zajímavou akci.

Petr Dvořáček, předseda Spolku pro Faunapark ve F-M: "Chystáme spoustu zajímavých akcí pro malé i velké. Jedna z krásných akcí je Duše na dlani. Je to o tom, že se dá prožít plnohodnotný život, krásný, i s chorobou duševní."
Martin Hořínek, ředitel Charity Frýdek-Místek: "Duše na dlani je takové naše dítko, už několikaleté. Je to akce, kterou Charita Frýdek-Místek pořádá s ohledem na osoby s duševním onemocněním. Osoby s duševním onemocněním jsou naší druhou největší cílovou skupinou. A my jsme před pár lety přišli s takovou myšlenkou, uspořádat takovou osvětovou akci, která zároveň bude o destigmatizaci, bude o těch lidech. A oni se budou i sami podílet na organizaci a přípravě těch akcí. Takové trochu sami sobě si."

V programu budou venkovní aktivity, tvořivé dílny, výstava obrazů, ale hlavně rozhovory a diskuze s terapeuty, psychiatry a psychology.

Martin Hořínek, ředitel Charity Frýdek-Místek: "Máme tam domluvenou besedu s panem doktorem Raszkou a s panem Paszem na téma Blázen a doktor, kdo je kdo, v rámci duševního onemocnění. Budeme mít povídání s peerem. To je člověk, který má zkušenost s duševním onemocněním a dneska pracuje s lidmi s duševním onemocněním. Budeme tam mít tvořivé dílničky, nezbytnou součástí samozřejmě nějaké kulturní vystoupení. Takže si myslím, že se je na co těšit."
Michal Raszka, přednášející psychiatr: "Já myslím, že to je opravdu velmi důležité pořádat, abychom měli osvětu ohledně duševního zdraví. A každá taková akce také vede k tomu, že se lidé sejdou. A já jsem zastánce toho, že lidé by se měli scházet i v tématech, které třeba nejsou pro každého příjemné. Někdy se o tom bojíme bavit, tak z mého pohledu je to důležité."

O čem budeme přednášet?

Michal Raszka, přednášející psychiatr: "Domluvili jsme se Jirkou Pašem, my se známe. A budeme se bavit o hranicích, kde je hranice mezi duševním zdravím a duševní nemocí. Protože to je obrovské téma."
Marcel Sikora (KDU-ČSL, SPOLU), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Jsem rád, že Charita Frýdek-Místek pořádá tuto akci, která se bude konat ve Faunaparku. I město Frýdek-Místek podporuje aktivity, které se týkají péče o duševní zdraví. Byl jsem u toho, když se ve Frýdku-Místku v roce 2020 otevíralo Beskydské centrum duševního zdraví, na kterém právě spolupracuje jak Charita Frýdek-Místek, tak Nemocnice ve Frýdku-Místku a město Frýdek-Místek ho každoročně finančně podporuje."

Akce Duše na dlani proběhne v pátek 13. září od 13:00 do 18:00 hodin ve Faunaparku Frýdek-Místek a je otevřena i široké veřejnosti.

Nahlásit chybu


K tématu

Nová primářka chce rozvíjet dětské oddělení Nemocnice ve Frýdku-Místku

Dětské oddělení Nemocnice ve Frýdku-Místku má novou primářku. Práci vzala jako profesní výzvu. Oddělení chce dále rozvíjet, aby zajistilo potřebnou péči pro děti z celého regionu.

Sociální projekty ve Frýdku-Místku budou pokračovat i pod novým náměstkem

Výstavba Alzheimer centra, Domovinky i nového krizového bydlení Bethel. Ale také rozvoj služeb pro seniory a matky s dětmi. To jsou projekty, ve kterých chce ve Frýdku-Místku pokračovat nově zvolený náměstek pro sociální oblast.

Záchranáři ve Frýdku-Místku mají nový přenosný ventilátor. Přispělo na něj město

Město Frýdek-Místek opět podpořilo zdravotnickou záchrannou službu. Přispělo jí dotaci 300 tisíc korun, za které záchranáři pořídili nový transportní ventilátor. Ten pomůže hlavně pacientům s poruchami dýchání. Přístroj může ventilovat pacienta i bez přívodu kyslíku.


ON-LINE: Sledujeme ničivé povodně v Moravskoslezském kraji, voda stále sužuje region

Dnes 19:14, vydáno 13. září 2024 12:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj čelí jedné z nejhorších povodní v historii. Silné deště způsobily katastrofu, která region i po několika dnech sužuje naplno. Situace se každou hodinou mění. Aktuální dění a vývoj sledujeme podrobně v naší online reportáži.

Lidé jsou štědří a přinášejí pomoc pro vyplavené

Dnes 16:23 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na sběrná místa v Moravskoslezském kraji přinášejí lidé nejrůznější materiální pomoc určenou pro vyplavené povodněmi.

V Ostravě museli evakuovat seniory ze dvou domovů, kvůli povodním byly bez elektřiny a tepla

V úterý dopoledne museli záchranáři společně s hasiči evakuovat seniory ze dvou ostravských domovů, které skončily kvůli záplavám bez elektřiny a technologií. Senioři byli rozděleni mezi nepostižená zařízení a momentálně je již o ně postaráno.

Karviná čelila následkům nepřetržitého deště, na několika místech byla omezena doprava

V první reportáži se podíváme do víkendu, kdy i Karviná čelila následkům nepřetržitého deště.

Na Černé louce v Ostravě funguje evakuační centrum i sběrné místo

Výstaviště Černá louka v Ostravě slouží jako evakuační centrum pro lidi zasažené povodněmi, kde nabízejí lůžka a základní stravu. Aktuálně zde zůstává několik desítek Ostravanů, zejména z Přívozu. Mimoto lidé v budově naleznou i sběrné místo.

Policisté už zaznamenali tři případy rabování. Zlodějům hrozí vězení

Bohužel doprovází povodně často také obzvláště ohavná trestná činnost - rabování. Zloději si vyhlédnou nějaký objekt v evakuované lokalitě a tam nikým nerušeni v klidu kradou. Zatím policisté zaznamenali v našem kraji tři takové případy.

Voda z ulic Bohumína ustupuje, lidé začali odčerpávat vodu ze sklepů, schází jim elektřina

To nejhorší z letošních povodní mají za sebou také v Bohumíně. V některých zaplavených místech Bohumína voda už ustoupila natolik, že jimi lidé mohou procházet. V centru je však stále několik ulic, kde je nutné se brodit.

Studénka vzdorovala vodě i větru, desítky domácností byly bez elektřiny

Studénku po víkendových silných deštích a větru trápil nejvíce výpadek dodávek elektrické energie. Ve městě byly i v úterý některá místa bez elektřiny. Navíc jsou tu vyvrácené podmáčené stromy, lidé by měli být opatrní.

Další srážky se v MSK podle Českého hydrometeorologického ústavu nepředpokládají

Pozitivní zprávy přinesl Český hydrometeorologický ústav. Podle vedoucího regionální předpovědi počasí se další srážky na území nepředpokládají - maximálně ojediněle a dny před víkendem přinesou i slunce.

U nemocných a seniorů v zaplaveném Přívoze zasahovalo 5 zdravotnických týmů

Včera 22:44 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Rozsáhlé evakuace lidí z oblasti zaplaveného Přívozu asistovaly posádky záchranné služby. Nasazeny byly čtyři posádky rychlé zdravotnické pomoci a tým speciálního vozidla Volvo.

Voda poškodila atletický stadion i Domov Přístav ve Frýdku-Místku

Vyplavený atletický stadion i Domov Přístav Armády spásy ve Frýdku-Místku. Škody nezpůsobila vylitá řeka, ale velké množství vody z přívalových dešťů, a hlavně spodní voda. Náklady na opravy se zatím nedají vyčíslit, nyní probíhá hlavně úklid.

Výtvarnou výchovu zpestřil čeladenským školákům workshop s malířem

Školáci z Čeladné si klasické hodiny výtvarné výchovy zpestřili workshopem kresby vedeným místním rodákem, malířem Zdeňkem Kurečkou. Konal se v prostorách staré školy v památníku Josefa Kaluse.

Frýdek-Místek pomáhá hledat pěstouny pro opuštěné děti

Frýdek-Místek hledá zájemce o pěstounskou péči. Cílem je zajistit plnohodnotný rodinný život dětem, které jsou opuštěné nebo z různých důvodů bez rodičů. Pěstouni mohou být i dočasní a starat se o děti různých věkových skupin.

Velká voda řádila i ve Frýdku-Místku, město řeší následky

Velká voda se převalila i přes Frýdek-Místek. Díky vodní nádrži Šance ale nebyly následky katastrofální. Město řeší hlavně odklízení povodňového odpadu z cyklostezky a zatopené kolektory. Evakuace obyvatel nutná nebyla.

18 učeben na základních školách ve Frýdku-Místku získá technologii 3D reality

Školáci z devíti městských základek ve Frýdku-Místku se budou vzdělávat v nových 3D učebnách. Radnice vybaví technologiemi celkem 18 učeben. Půjde o základní školy, které mají 2. vzdělávací stupeň. Zároveň se na školách sjednotí vybavení a výuku bude možné i sdílet s jinými školami.

Sousedé vytáhli starší ženu z hořícího bytu ve Frýdku-Místku

14. září 2024 20:05 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Tři jednotky hasičů zasahovaly v pátek v noci ve Frýdku-Místku u požáru bytu ve 4. nadzemním podlaží. V péči záchranářů skončili čtyři lidé. Jednu ženu vytáhli z hořícího bytu sousedé. Následně jí pomohli policisté a strážníci. Škoda je půl milionu korun.

Akce Duše na dlani přiblíží ve Frýdku-Místku povědomí o duševním zdraví
Vydáno 9. září 2024 15:54, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Prevence a osvěta v oblasti duševního zdraví. To je hlavní cíl již pravidelné akce Duše na dlani, která proběhne v pátek 13. září ve Faunaparku. Akce je otevřena každému, kdo se chce o duševním zdraví i onemocněních něco dozvědět. Připraveny budou přednášky i drobný kulturní program.

Charita Frýdek-Místek připravila ve spolupráci s Beskydským centrem duševního zdraví a oblíbeným Faunaparkem další zajímavou akci.

Petr Dvořáček, předseda Spolku pro Faunapark ve F-M: "Chystáme spoustu zajímavých akcí pro malé i velké. Jedna z krásných akcí je Duše na dlani. Je to o tom, že se dá prožít plnohodnotný život, krásný, i s chorobou duševní."
Martin Hořínek, ředitel Charity Frýdek-Místek: "Duše na dlani je takové naše dítko, už několikaleté. Je to akce, kterou Charita Frýdek-Místek pořádá s ohledem na osoby s duševním onemocněním. Osoby s duševním onemocněním jsou naší druhou největší cílovou skupinou. A my jsme před pár lety přišli s takovou myšlenkou, uspořádat takovou osvětovou akci, která zároveň bude o destigmatizaci, bude o těch lidech. A oni se budou i sami podílet na organizaci a přípravě těch akcí. Takové trochu sami sobě si."

V programu budou venkovní aktivity, tvořivé dílny, výstava obrazů, ale hlavně rozhovory a diskuze s terapeuty, psychiatry a psychology.

Martin Hořínek, ředitel Charity Frýdek-Místek: "Máme tam domluvenou besedu s panem doktorem Raszkou a s panem Paszem na téma Blázen a doktor, kdo je kdo, v rámci duševního onemocnění. Budeme mít povídání s peerem. To je člověk, který má zkušenost s duševním onemocněním a dneska pracuje s lidmi s duševním onemocněním. Budeme tam mít tvořivé dílničky, nezbytnou součástí samozřejmě nějaké kulturní vystoupení. Takže si myslím, že se je na co těšit."
Michal Raszka, přednášející psychiatr: "Já myslím, že to je opravdu velmi důležité pořádat, abychom měli osvětu ohledně duševního zdraví. A každá taková akce také vede k tomu, že se lidé sejdou. A já jsem zastánce toho, že lidé by se měli scházet i v tématech, které třeba nejsou pro každého příjemné. Někdy se o tom bojíme bavit, tak z mého pohledu je to důležité."

O čem budeme přednášet?

Michal Raszka, přednášející psychiatr: "Domluvili jsme se Jirkou Pašem, my se známe. A budeme se bavit o hranicích, kde je hranice mezi duševním zdravím a duševní nemocí. Protože to je obrovské téma."
Marcel Sikora (KDU-ČSL, SPOLU), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Jsem rád, že Charita Frýdek-Místek pořádá tuto akci, která se bude konat ve Faunaparku. I město Frýdek-Místek podporuje aktivity, které se týkají péče o duševní zdraví. Byl jsem u toho, když se ve Frýdku-Místku v roce 2020 otevíralo Beskydské centrum duševního zdraví, na kterém právě spolupracuje jak Charita Frýdek-Místek, tak Nemocnice ve Frýdku-Místku a město Frýdek-Místek ho každoročně finančně podporuje."

Akce Duše na dlani proběhne v pátek 13. září od 13:00 do 18:00 hodin ve Faunaparku Frýdek-Místek a je otevřena i široké veřejnosti.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000044793/akce-duse-na-dlani-priblizi-ve-frydkumistku-povedomi-o-dusevnim-zdravi