Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Náhled do nošovického pivovarnictví zblízka umožňují prohlídky v Radegastu

Nošovice |  | Kam vyrazit

Jeden z nejmladších průmyslových pivovarů v Česku. Radegast v Nošovicích nabízí bližší pohled na jejich moderní provozy včetně nahlédnutí do stáčírny, ležáckých sklepů, varny či nově automatizovaných skladů. Lidé tak zjistí, jak se vaří oblíbené hořké pivo nebo jak dostalo jméno staroslovanského boha.

Roman Šolc, obchodní sládek pivovaru Radegast: „V roce 1970 se v pivovaru uvařila první várka. Některé ty původní části stále fungují. Po roce 76 se postavila sladovna a do dneška máme vlastní, což je důležité. Co zůstalo stát jsou původní ležácké tanky, které málokterý pivovar používá.“

Prohlídka začíná historickým přehledem o pivovaru, ale následně se návštěvníci dostávají i do provozu.

Jana Tovaryšová, Sládek pivovaru Radegast: „Vidíme externí silo pro ječmen a pro slad, který si tady vyrábíme sami pro celou výrobu piva, tady pak cylindro-kolonické tanky, ve kterých probíhá primární kvašení a támhle vzadu máme hotové pivo. Za tankama je slep, kde máme 160 tanků o 550hl piva, kde zraje.“

Na každé zastávce průvodci odhalí detaily k jednotlivým procesům výroby piva.

Jana Tovaryšová, Sládek pivovaru Radegast: „Tady jsme před sladovnou, kde se vyrábí u ječmene slad, což je hlavní surovina výroby piva. Ten proces, než se vyrobí z ječmene, je dlouhý. Trvá to minimálně 7-8 dnů a pak ho necháváme uložit na 20 dnů a až pak můžeme začít vařit.“

Hlavní složkou piva je také voda. Její monitoring na farmě provádějí pstruzi.

Jana Tovaryšová, Sládek pivovaru Radegast: „Teď jsme v srdci pivovaru, kde se vaří. Voda se smíchává se sladem a poté i s chmelem. Za námi jsou varní soupravy, které tu jsou od roku 1970, poté je tady souprava, která to tady rozšířila v roce 1996 a pak zde máme úplně novou soupravu od roku 2022.“

Pivo následně zraje ve sklepních tancích.

Jana Tovaryšová, Sládek pivovaru Radegast: „Právě se nacházíme ve sklepě u ležáckých tanků, je jich zde 160, a zraje v nich 550hl piva. Některé jsou i pojmenovány podle ocenění strážci hořkosti, například in memoriam Karel Lopraise nebo další s oceněním horské služby Beskydy.“

Teplota v tancích je celoročně mezi dvěma až třemi stupni celsia.

Jana Tovaryšová, Sládek pivovaru Radegast: „Tady ty otvory se při každém otevření musí manuálně vyčistit, takže „žabák“ vleze do tanku a manuálně se vše vysanituje.“

Na následující zastávce už pivo stáčí do plechovek a lahví.

Roman Šolc, obchodní sládek pivovaru Radegast: „nacházíme se u plechovkové linky, má kapacitu kolem 60 tisíc plechovek za hodinu. Stáčíme tady 0,3, 0,4, 0,5 0,55l – veškerý sortiment Radegastu. V zadní části se nachází lahvová linka a ta má kapacitu kolem 55 tisíc lahví za hodinu.“

Prohlídku završuje ochutnávka, přičemž zájemci zde mohou také absolvovat školu čepování.

anketa, návštěvníci: „Zajímá mě ten provoz, jak to celé funguje. Pěkně jsme to celé prošli, a zjistili jsme od A do Z, jak ta linka funguje, což se mi moc líbilo.“
anketa, návštěvníci: „My jsme přijeli z daleka a byli jsme taky zvědaví, jak se vyrábí místní pivo.“ – „A co se Vám líbilo nejvíce?“ – „Ochutnávka.“

Celkově ročně pivovar navštíví okolo 18 tisíc lidí. Do budoucna zde ale chtějí otevřít více provozů, které jsou aktuálně uzavřené z důvodu bezpečnosti a hygieny. Vznikne tak více návštěvnických tras.

Nahlásit chybu


K tématu

V Nošovicích se tančilo na tradičním obecním plese, nechybělo vystoupení ani tombola

25. ledna 2024 14:30 | Nošovice | Michal Slonina

Šaty, smokingy, hudba a tanec. Plesová sezóna se pomalu rozebíhá, a tak ani v Nošovicích nemohl chybět tradiční jarní obecní ples.

Nošovice pořídily nový monitorovací systém, hlídá obec a informuje občany

1. března 2024 16:40 | Nošovice | Michal Slonina | Nošovický miniexpres

Obec Nošovice zakoupila nový systém pro vzdálený monitoring. Ten obsahuje přes dvacet zařízení a senzorů, které hlídají kvalitu ovzduší, hlučnost, nebo hladinu potoka, který ohrožoval majetek místních. Na třech mostech byly instalovány hladinoměry.

Dodržování rychlosti bude v Nošovicích hlídat radar, obec čeká na schválení smlouvy

29. března 2024 18:30 | Nošovice | Michal Slonina | Nošovický miniexpres

V Nošovicích se sešli zástupci okolních obcí, aby společně projednali pořízení systémů pro kontrolu dodržování rychlosti ve svých katastrech. Půjde o více než 15 nových měřících míst v různých lokalitách. Nošovice řeší problém s nedodržováním povolené rychlosti dlouhodobě.


Odra bude čistější, ústřední čistírna odpadních vod v Přívoze po povodních spouští mechanické čištění

Dnes 10:30 | Ostrava-město | Libor Běčák

Ničivé povodně, které v září zasáhly Moravskoslezský kraj, velmi citelně poškodily Ústřední čistírnu odpadních vod v Ostravě-Přívoze (ÚČOV). Zařízení muselo být odstaveno. Voda, která tam místy dosahovala až šesti metrů, zapříčinila totální kolaps všech zařízení a technologie čištění odpadních vod, které poté volně odtékaly do řeky Odry.

Orlová zakončila advent a vítá všechny v novém roce

V sobotu 26. Prosince se na náměstí 28. Října v Orlové Lutyně uskutečnila tradiční akce spojená s rozdáváním Betlémského světla. Bohatý program přinesl andělskou show, vystoupení žáků Základní umělecké školy J. R. Míši i duo koncert. Návštěvníci si mohli odnést plamínek míru a naděje domů a připravit se tak na vánoční svátky a konec loňského roku.

Vrcholí přípravy na Tříkrálovou sbírku, bude pětadvacátá

Charita v těchto dnech finišuje s přípravami Tříkrálové sbírky. Do ulic města vyrazí koledníci v prvních dvou lednových týdnech. Sbírka bude letos o něco svátečnější, koná se už čtvrt století.

Paní Zdeňka Kačmarčíková oslavila v havířovském domově seniorů 101 let

V Havířovském domově se senioři dožívají vysokého věku. 101 let ve vánočním čase oslavila i paní Zdeňka Kačmarčíková. Oslavenkyně zastává názor, že nejdůležitější je, aby byli lidé k sobě slušní.

Střední škola Havířov - Prostřední Suchá se prezentovala akcí K-MODE

Včera 21:09 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Populární Miss Reneta bohužel skončila, nicméně Střední škola Havířov – Prostřední Suchá pořádá řadu dalších velmi zajímavých akcí pro veřejnost. Jednu z nich, s názvem K-MODE, jsme navštívili i s kamerou.

Tradiční konference přináší novinky ve výuce informatiky

Včera 21:02 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Obchodní akademie a Vyšší odborná škola sociálně právní v Ostravě se stala dějištěm významné ICT konference. Její název hodně vypovídal o obsahu - Měníme technologie, technologie mění nás.

Rozsáhlý vánoční požár v Bruntále

Velmi náročné vánoční svátky prožily jednotky hasičů a celého Integrovaného záchranného systému kraje v Bruntále. Na počátku Štědrého dne zasáhl rozsáhlý požár historický komplex budov Marburg v centru města.

Nový rok 2025 lidé zahájili tradičním společným výšlapem na Kubánkov

Jedna z prvních akcí v Beskydech se koná vždy na Nový rok na nejvyšším vrcholu Palkovických hůrek. Lidé z celého okolí vystoupají na vrchol Kubánkov, aby tam zapálili vatru a také přispěli na dobrou věc.

Jako první miminko roku 2025 se v Nemocnici Frýdek-Místek narodila Julie

Včera 7:48 | Frýdek-Místek | Libor Běčák

Prvním miminkem roku 2025 se stala holčička jménem Julie, která přišla na svět 1. ledna v 1:05 hodin. Julinka vážila 2 850 gramů a měřila 50 centimetrů.

Sestřih událostí roku 2024 města Opavy

Včera 16:11 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Parkoviště na Masařské už není ostudou centra Opavy. Radnice ho nechala kompletně zrekonstruovat. Původně tady plánovala stavbu parkovacího domu. To ale nepovolili památkáři.

Rozvoj sociálních projektů ve Frýdku-Místku v roce 2024 i plány do budoucna

Více peněz do sociální oblasti, modernizace domovů pro seniory i výstavba nových zařízení. Ale také podpora seniorských aktivit i rodin s dětmi. Nebo začleňování lidí bez domova do úklidu ve městě. Náměstek Marcel Sikora zhodnotil rok 2024 v rámci svých gescí ve Frýdku-Místku.

Rok 2024 byl v oblasti investic a dokončených projektů ve Frýdku-Místku úspěšný

Otevření nové budovy městské policie, pořízení Českého domu, úprava veřejného prostoru nebo investice do školství a sociální oblasti. Náměstek primátora Jiří Kajzar zhodnotil nejdůležitější projekty roku 2024 a také nastínil plány do budoucna.

20 evakuovaných, 6 zraněných. Ve Frýdku-Místku kompletně shořel byt

29. prosince 2024 18:30 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Hasiči, záchranáři a policisté zasahovali v neděli odpoledne u velkého požáru bytu ve Frýdku-Místku. 20 lidí bylo evakuováno a 6 museli ošetřit záchranáři. Okolnosti požáru jsou v šetření.

V Návsí se hrál mezinárodní turnaj ve stolním tenise

29. prosince 2024 12:25 | Návsí | Libor Běčák | Miniexpres Návsí

V hale sportovního areálu v Návsí se konal 4. ročník turnaje ve stolním tenise, který je jako memoriál připomínkou na Ondřeje Cieslara a Jana Pyszka.

Starosta Palkovic Radim Bača děkuje občanům a přeje do nového roku

29. prosince 2024 11:07 | Palkovice | Libor Běčák | Palkovický miniexpres

Starosta Palkovic Radim Bača děkuje občanům za spolupráci při dosažení významných titulů i aktivní pomoc při povodních a přeje vše nejlepší do nového roku.

Požár vybydlené budovy ve Frýdku-Místku zaměstnal šest jednotek hasičů

26. prosince 2024 15:39 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Šest jednotek hasičů bojovalo ve čtvrtek s požárem střechy vybydlené budovy poblíž železničního nádraží ve Frýdku-Místku. Příčina požáru se vyšetřuje. Škoda vzhledem k charakteru objektu nebyla vyčíslena.

Náhled do nošovického pivovarnictví zblízka umožňují prohlídky v Radegastu
Vydáno 18. října 2024 10:00, Nošovice, Andrea Holeszová
Jeden z nejmladších průmyslových pivovarů v Česku. Radegast v Nošovicích nabízí bližší pohled na jejich moderní provozy včetně nahlédnutí do stáčírny, ležáckých sklepů, varny či nově automatizovaných skladů. Lidé tak zjistí, jak se vaří oblíbené hořké pivo nebo jak dostalo jméno staroslovanského boha.

Roman Šolc, obchodní sládek pivovaru Radegast: „V roce 1970 se v pivovaru uvařila první várka. Některé ty původní části stále fungují. Po roce 76 se postavila sladovna a do dneška máme vlastní, což je důležité. Co zůstalo stát jsou původní ležácké tanky, které málokterý pivovar používá.“

Prohlídka začíná historickým přehledem o pivovaru, ale následně se návštěvníci dostávají i do provozu.

Jana Tovaryšová, Sládek pivovaru Radegast: „Vidíme externí silo pro ječmen a pro slad, který si tady vyrábíme sami pro celou výrobu piva, tady pak cylindro-kolonické tanky, ve kterých probíhá primární kvašení a támhle vzadu máme hotové pivo. Za tankama je slep, kde máme 160 tanků o 550hl piva, kde zraje.“

Na každé zastávce průvodci odhalí detaily k jednotlivým procesům výroby piva.

Jana Tovaryšová, Sládek pivovaru Radegast: „Tady jsme před sladovnou, kde se vyrábí u ječmene slad, což je hlavní surovina výroby piva. Ten proces, než se vyrobí z ječmene, je dlouhý. Trvá to minimálně 7-8 dnů a pak ho necháváme uložit na 20 dnů a až pak můžeme začít vařit.“

Hlavní složkou piva je také voda. Její monitoring na farmě provádějí pstruzi.

Jana Tovaryšová, Sládek pivovaru Radegast: „Teď jsme v srdci pivovaru, kde se vaří. Voda se smíchává se sladem a poté i s chmelem. Za námi jsou varní soupravy, které tu jsou od roku 1970, poté je tady souprava, která to tady rozšířila v roce 1996 a pak zde máme úplně novou soupravu od roku 2022.“

Pivo následně zraje ve sklepních tancích.

Jana Tovaryšová, Sládek pivovaru Radegast: „Právě se nacházíme ve sklepě u ležáckých tanků, je jich zde 160, a zraje v nich 550hl piva. Některé jsou i pojmenovány podle ocenění strážci hořkosti, například in memoriam Karel Lopraise nebo další s oceněním horské služby Beskydy.“

Teplota v tancích je celoročně mezi dvěma až třemi stupni celsia.

Jana Tovaryšová, Sládek pivovaru Radegast: „Tady ty otvory se při každém otevření musí manuálně vyčistit, takže „žabák“ vleze do tanku a manuálně se vše vysanituje.“

Na následující zastávce už pivo stáčí do plechovek a lahví.

Roman Šolc, obchodní sládek pivovaru Radegast: „nacházíme se u plechovkové linky, má kapacitu kolem 60 tisíc plechovek za hodinu. Stáčíme tady 0,3, 0,4, 0,5 0,55l – veškerý sortiment Radegastu. V zadní části se nachází lahvová linka a ta má kapacitu kolem 55 tisíc lahví za hodinu.“

Prohlídku završuje ochutnávka, přičemž zájemci zde mohou také absolvovat školu čepování.

anketa, návštěvníci: „Zajímá mě ten provoz, jak to celé funguje. Pěkně jsme to celé prošli, a zjistili jsme od A do Z, jak ta linka funguje, což se mi moc líbilo.“
anketa, návštěvníci: „My jsme přijeli z daleka a byli jsme taky zvědaví, jak se vyrábí místní pivo.“ – „A co se Vám líbilo nejvíce?“ – „Ochutnávka.“

Celkově ročně pivovar navštíví okolo 18 tisíc lidí. Do budoucna zde ale chtějí otevřít více provozů, které jsou aktuálně uzavřené z důvodu bezpečnosti a hygieny. Vznikne tak více návštěvnických tras.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/nosovice/11000045480/nahled-do-nosovickeho-pivovarnictvi-zblizka-umoznuji-prohlidky-v-radegastu