Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • V SOBOTU SE V DOLNÍ OBLASTI VÍTKOVIC KONÁ GASTROFESTIVAL POJEZFEST
  • V BESKYDSKÉ OBCI ŘEKA LIDÉ ODMÍTAJÍ ZÁMĚR ROZŠÍŘIT TĚŽBU V KAMENOLOMU
  • KAŠNA NA MASARYKOVĚ NÁMĚSTÍ V KARVINÉ SE REKONSTRUUJE PO JEJÍM POŠKOZENÍ
  • RADNICE MORAVSKÉ OSTRAVY A PŘÍVOZU SE ZAPOJÍ DO OSTRAVSKÉ MUZEJNÍ NOCI
  • NA SÍDLIŠTI DUBINA HOŘEL BYT, NĚKOLIK LIDÍ BYLO PŘED PLAMENY ZACHRÁNĚNO
  • DO KARVINÉ SE VRACÍ NHL GLOBAL FAN TOUR PRO VŠECHNY HOKEJOVÉ FANOUŠKY
  • KRAJ INVESTUJE DO PROMĚNY INTERNÁTU V OSTRAVĚ-ZÁBŘEHU
  • V OSTRAVĚ-PORUBĚ ZAČALO RAJONOVÉ ČIŠTĚNÍ KOMUNIKACÍ
  • PORUBSKÝ DEN BEZPEČÍ PŘILÁKAL DAVY LIDÍ, K VIDĚNÍ BYLY UKÁZKY SLOŽEK IZS
  • SŠ HOTELNICTVÍ A SLUŽEB V OPAVĚ REKONSTRUUJE PROSTORY ZNIČENÉ POVODNÍ
  • STÁTNÍ ZÁMEK JANOVICE U RÝMAŘOVA OTEVŘE 30. 5. NOVOU PROHLÍDKOVOU TRASU
  • DOBROVOLNÍ HASIČI Z FRÝDKU VYHRÁLI KRAJSKOU SOUTĚŽ VE VYPROŠŤOVÁNÍ
  • FRÝDEK-MÍSTEK OPRAVÍ ČÁST TĚŠÍNSKÉ, SLEZSKÉ A TŘÍDY TGM. ŘIDIČE ČEKAJÍ UZAVÍRKY

Náhled do nošovického pivovarnictví zblízka umožňují prohlídky v Radegastu

Nošovice |  | Kam vyrazit

Jeden z nejmladších průmyslových pivovarů v Česku. Radegast v Nošovicích nabízí bližší pohled na jejich moderní provozy včetně nahlédnutí do stáčírny, ležáckých sklepů, varny či nově automatizovaných skladů. Lidé tak zjistí, jak se vaří oblíbené hořké pivo nebo jak dostalo jméno staroslovanského boha.

Video Přehravač se načítá.
Aktuální čas 0:00
Doba trvání -:-
Načteno: 0%
Typ streamu ŽIVĚ
Zbývající čas -:-
 
1x
    • Kapitoly
    • Bez popisů, vybráno
    • Bez titulků, vybráno
      Roman Šolc, obchodní sládek pivovaru Radegast: „V roce 1970 se v pivovaru uvařila první várka. Některé ty původní části stále fungují. Po roce 76 se postavila sladovna a do dneška máme vlastní, což je důležité. Co zůstalo stát jsou původní ležácké tanky, které málokterý pivovar používá.“

      Prohlídka začíná historickým přehledem o pivovaru, ale následně se návštěvníci dostávají i do provozu.

      Jana Tovaryšová, Sládek pivovaru Radegast: „Vidíme externí silo pro ječmen a pro slad, který si tady vyrábíme sami pro celou výrobu piva, tady pak cylindro-kolonické tanky, ve kterých probíhá primární kvašení a támhle vzadu máme hotové pivo. Za tankama je slep, kde máme 160 tanků o 550hl piva, kde zraje.“

      Na každé zastávce průvodci odhalí detaily k jednotlivým procesům výroby piva.

      Jana Tovaryšová, Sládek pivovaru Radegast: „Tady jsme před sladovnou, kde se vyrábí u ječmene slad, což je hlavní surovina výroby piva. Ten proces, než se vyrobí z ječmene, je dlouhý. Trvá to minimálně 7-8 dnů a pak ho necháváme uložit na 20 dnů a až pak můžeme začít vařit.“

      Hlavní složkou piva je také voda. Její monitoring na farmě provádějí pstruzi.

      Jana Tovaryšová, Sládek pivovaru Radegast: „Teď jsme v srdci pivovaru, kde se vaří. Voda se smíchává se sladem a poté i s chmelem. Za námi jsou varní soupravy, které tu jsou od roku 1970, poté je tady souprava, která to tady rozšířila v roce 1996 a pak zde máme úplně novou soupravu od roku 2022.“

      Pivo následně zraje ve sklepních tancích.

      Jana Tovaryšová, Sládek pivovaru Radegast: „Právě se nacházíme ve sklepě u ležáckých tanků, je jich zde 160, a zraje v nich 550hl piva. Některé jsou i pojmenovány podle ocenění strážci hořkosti, například in memoriam Karel Lopraise nebo další s oceněním horské služby Beskydy.“

      Teplota v tancích je celoročně mezi dvěma až třemi stupni celsia.

      Jana Tovaryšová, Sládek pivovaru Radegast: „Tady ty otvory se při každém otevření musí manuálně vyčistit, takže „žabák“ vleze do tanku a manuálně se vše vysanituje.“

      Na následující zastávce už pivo stáčí do plechovek a lahví.

      Roman Šolc, obchodní sládek pivovaru Radegast: „nacházíme se u plechovkové linky, má kapacitu kolem 60 tisíc plechovek za hodinu. Stáčíme tady 0,3, 0,4, 0,5 0,55l – veškerý sortiment Radegastu. V zadní části se nachází lahvová linka a ta má kapacitu kolem 55 tisíc lahví za hodinu.“

      Prohlídku završuje ochutnávka, přičemž zájemci zde mohou také absolvovat školu čepování.

      anketa, návštěvníci: „Zajímá mě ten provoz, jak to celé funguje. Pěkně jsme to celé prošli, a zjistili jsme od A do Z, jak ta linka funguje, což se mi moc líbilo.“
      anketa, návštěvníci: „My jsme přijeli z daleka a byli jsme taky zvědaví, jak se vyrábí místní pivo.“ – „A co se Vám líbilo nejvíce?“ – „Ochutnávka.“

      Celkově ročně pivovar navštíví okolo 18 tisíc lidí. Do budoucna zde ale chtějí otevřít více provozů, které jsou aktuálně uzavřené z důvodu bezpečnosti a hygieny. Vznikne tak více návštěvnických tras.

      Nahlásit chybu


      K tématu

      Nošovičtí fotbalisté postupují poprvé v historii do krajské soutěže, prvním soupeřem bude Starý Jičín

      26. července 2024 19:00 | Nošovice | Michal Slonina | Nošovický miniexpres

      Fotbalový tým Nošovic se chystá na premiérovou sezónu v krajské soutěži. V červnu to totiž fotbalisté dotáhli na druhé místo v okresním přeboru, a to znamená pro Nošovice historický postup do 1. B třídy.

      Nošovické slavnosti nabídly lidem pestrý program, nechyběla ani ohňová show

      19. srpna 2024 7:22 | Nošovice | Libor Běčák | Nošovický miniexpres

      Tradiční Nošovické slavnosti se konaly v sobotu 17. srpna ve sportovním areálu za základní školou.

      Nošovice se proměnily v Pohádkový les, děti čekala stezka plná soutěží i zasloužená odměna

      27. září 2024 16:00 | Nošovice | Michal Slonina | Nošovický miniexpres

      Nošovice se poslední prázdninový den znovu proměnily v Pohádkový les plný zábavných úkolů. Jejich cílem bylo jako každý rok zabavit místní děti, a zároveň propagovat klasické pohádky.


      Dobrovolní hasiči z Frýdku vyhráli krajskou soutěž ve vyprošťování

      Dobrovolní hasiči z Frýdku vyhráli krajské kolo soutěže ve vyprošťování u dopravních nehod. Soutěž prověřila celkem 17 týmů profesionálních i dobrovolných jednotek, které se utkaly v simulacích reálných scénářů nehod. Frýdecký tým předvedl nejlepší výkon právě mezi dobrovolnými jednotkami.

      Školáci soutěžili v netradičních disciplínách o finále Wolframu ve vojenském prostoru Libavá

      Včera 11:27 | Havířov | Libor Běčák

      V Havířově a Opavě odstartoval 8. ročník branně vědomostní soutěže Wolfram pro základní a střední školy Moravskoslezského kraje. Letos se do ní zapojilo rekordních 152 škol. Vítězové oblastních kol postoupí do zářijového finále ve vojenském prostoru Libavá.

      Městské koupaliště v Opavě prochází rekonstrukcí. Povodně poškodily přízemí památkově chráněné budovy

      7. května 2025 22:20 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

      Městské koupaliště v Opavě se připravuje na letní sezonu. Aktuálně prochází rekonstrukcí přízemí hlavní budovy, která je spolu s bazény vedena v seznamu kulturních památek a na které se podepsaly loňské zářijové povodně.

      Šoférka s přetíženým návěsem na dezolátních pneumatikách ohrožovala všechny okolo

      Včera 11:09 | Celý MS kraj | Libor Běčák

      Policisté, kteří se v rámci tzv. Kamion teamu zaměřují na kontroly nákladních vozidel, zaznamenali v minulých dnech hned několik hříšníků. Křiklavým případem byla 30letá řidička soupravy s pískem, která neuhlídala hmotnost nákladu, nedodržela bezpečnostní přestávky a především hazardovala na značně poškozených pneumatikách.

      Největší hvězdy atletického světa přijedou do Ostravy. Zlatá tretra je velkým lákadlem i pro ně

      Atletický mítink Zlatá tretra bude opět světový. Účast totiž potvrdily největší hvězdy současné atletiky v technických disciplínách - oštěpař Níradž Čopra a létající muž Armand "Mondo" Duplantis, který nemá konkurenci ve skoku o tyči.

      Na sídlišti Dubina hořel byt, několik lidí bylo před plameny zachráněno, žena slezla 7 pater po hromosvodu

      7. května 2025 12:45 | Celý MS kraj | Libor Běčák

      Exploze předcházela požáru bytu na sídlišti Ostravě-Dubina. Několik lidí bylo z domu evakuováno. Jedna žena se přímo z hořícího bytu zachránila slezením po hromosvodu. O zraněné se postarali zdravotníci záchranné služby. Potvrzenou obětí je pes.

      Aktivita klíšťat je na vrcholu, lékaři doporučují očkování

      Aktivita klíšťat je podle měření výskytu na vrcholu. A Krajská hygienická stanice eviduje první případy nemocných boreliózou i klíšťovou encefalitidou. Na očkování však stále není pozdě.

      Obchvat kolem Karviné chce zamezit nehodovosti a instaluje bezpečnostní reflexní prvky

      6. května 2025 16:04 | Karviná | Gabriela Stašová | Karvinský expres

      Na obchvatu kolem Karviné přibudou nové bezpečnostní prvky, které zamezí dalším nehodám. Na křižovatce mezi obchvatem a Třídou 17. listopadu se totiž od jejího otevření stalo již dvanáct nehod.

      V Porubě se mění druhy ptáků. Květen je ideálním obdobím pro jejich pozorování

      S příchodem jara ožila příroda a s ní i ptačí svět. V Ostravě-Porubě nyní můžeme pozorovat, jak čerstvě narozená mláďata, tak dospělé jedince, kteří se je snaží krmit a chránit.

      Mezi Rychvaldem a Bohumínem se staví nový rondel, řidiče čekají objížďky

      7. května 2025 12:12 | Rychvald | Libor Běčák | Rychvaldský miniexpres

      V pondělí 5. května odstartovala druhá etapa rekonstrukce silnice II/471 v úseku Rychvald – Bohumín Záblatí. Klíčovou změnou je přeměna stávající nevyhovující křižovatky Rozcestí na moderní okružní křižovatku. Hotovo by mělo být předběžně v říjnu letošního roku.

      Vrátní

      Frýdlant nad Ostravicí Nástup: od 12. května 2025 od 132 Kč/hod.

      Zapojením do ADRABěhu podpoříte dobrovolnictví i ve Frýdku-Místku

      Dobročinný ADRAběh se letos opět uskuteční také ve Frýdku-Místku. Závod s podtitulem Osamělost není radost se poběží ve čtvrtek 15. května v okolí Faunaparku. Výtěžek ze startovného podpoří místní dobrovolnické programy organizace ADRA.

      Skauti z Frýdlantska změřili síly ve Svojsíkově závodě, bojovali o postup do krajského kola

      Skautské družiny z Frýdlantska se utkaly ve Svojsíkově závodě. Dvoudenní soutěž zaměřená na týmovou spolupráci, praktické dovednosti i samostatnost nabídla pestrý program, během kterého si účastníci vyzkoušeli například první pomoc, přežití v přírodě nebo řešení krizových situací.

      Nový náměstek chce zvýšit bezpečnost ve Frýdku-Místku

      Bezpečnostní rizika, požární ochrana i veřejný pořádek – to jsou oblasti, které má od března na starost náměstek primátora Frýdku-Místku Lukáš Kmec. Ve městě se chce věnovat také zlepšování bezpečnostní infrastruktury a pokračování již rozběhnutých projektů.

      Expozice Beskydy, příroda a lidé stále láká návštěvníky do Muzea Beskyd

      Muzeum Beskyd zve návštěvníky na stálou expozici s názvem Beskydy – příroda a lidé. V osmnácti místnostech se přirozeně propojuje historie, příroda i život v beskydském regionu. Interaktivní expozice nabízí zážitky pro děti i dospělé.

      Hospic a Charita Frýdek-Místek získaly Cenu kvality za vysokou úroveň služeb

      Hospic a Charita Frýdek-Místek získaly Cenu kvality za mimořádnou úroveň poskytovaných sociálních služeb. Ocenění převzali ředitelé obou organizací na odborné konferenci. Cena je určena zařízením, která pečují o klienty nad rámec běžných standardů.

      V Ostravě srazilo auto chodce. Ve Frýdku-Místku havaroval cyklista. Policie hledá svědky

      4. května 2025 18:13 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

      Policie hledá svědky dvou nehod, které se staly už v březnu. Nejprve šlo o havárii cyklisty na stezce u řeky Ostravice ve Frýdku-Místku. A dále jde o případ autem sraženého chodce na přechodu v Ostravě-Petřkovicích.

      Náhled do nošovického pivovarnictví zblízka umožňují prohlídky v Radegastu
      Vydáno 18. října 2024 10:00, Nošovice, Andrea Holeszová
      Jeden z nejmladších průmyslových pivovarů v Česku. Radegast v Nošovicích nabízí bližší pohled na jejich moderní provozy včetně nahlédnutí do stáčírny, ležáckých sklepů, varny či nově automatizovaných skladů. Lidé tak zjistí, jak se vaří oblíbené hořké pivo nebo jak dostalo jméno staroslovanského boha.

      Roman Šolc, obchodní sládek pivovaru Radegast: „V roce 1970 se v pivovaru uvařila první várka. Některé ty původní části stále fungují. Po roce 76 se postavila sladovna a do dneška máme vlastní, což je důležité. Co zůstalo stát jsou původní ležácké tanky, které málokterý pivovar používá.“

      Prohlídka začíná historickým přehledem o pivovaru, ale následně se návštěvníci dostávají i do provozu.

      Jana Tovaryšová, Sládek pivovaru Radegast: „Vidíme externí silo pro ječmen a pro slad, který si tady vyrábíme sami pro celou výrobu piva, tady pak cylindro-kolonické tanky, ve kterých probíhá primární kvašení a támhle vzadu máme hotové pivo. Za tankama je slep, kde máme 160 tanků o 550hl piva, kde zraje.“

      Na každé zastávce průvodci odhalí detaily k jednotlivým procesům výroby piva.

      Jana Tovaryšová, Sládek pivovaru Radegast: „Tady jsme před sladovnou, kde se vyrábí u ječmene slad, což je hlavní surovina výroby piva. Ten proces, než se vyrobí z ječmene, je dlouhý. Trvá to minimálně 7-8 dnů a pak ho necháváme uložit na 20 dnů a až pak můžeme začít vařit.“

      Hlavní složkou piva je také voda. Její monitoring na farmě provádějí pstruzi.

      Jana Tovaryšová, Sládek pivovaru Radegast: „Teď jsme v srdci pivovaru, kde se vaří. Voda se smíchává se sladem a poté i s chmelem. Za námi jsou varní soupravy, které tu jsou od roku 1970, poté je tady souprava, která to tady rozšířila v roce 1996 a pak zde máme úplně novou soupravu od roku 2022.“

      Pivo následně zraje ve sklepních tancích.

      Jana Tovaryšová, Sládek pivovaru Radegast: „Právě se nacházíme ve sklepě u ležáckých tanků, je jich zde 160, a zraje v nich 550hl piva. Některé jsou i pojmenovány podle ocenění strážci hořkosti, například in memoriam Karel Lopraise nebo další s oceněním horské služby Beskydy.“

      Teplota v tancích je celoročně mezi dvěma až třemi stupni celsia.

      Jana Tovaryšová, Sládek pivovaru Radegast: „Tady ty otvory se při každém otevření musí manuálně vyčistit, takže „žabák“ vleze do tanku a manuálně se vše vysanituje.“

      Na následující zastávce už pivo stáčí do plechovek a lahví.

      Roman Šolc, obchodní sládek pivovaru Radegast: „nacházíme se u plechovkové linky, má kapacitu kolem 60 tisíc plechovek za hodinu. Stáčíme tady 0,3, 0,4, 0,5 0,55l – veškerý sortiment Radegastu. V zadní části se nachází lahvová linka a ta má kapacitu kolem 55 tisíc lahví za hodinu.“

      Prohlídku završuje ochutnávka, přičemž zájemci zde mohou také absolvovat školu čepování.

      anketa, návštěvníci: „Zajímá mě ten provoz, jak to celé funguje. Pěkně jsme to celé prošli, a zjistili jsme od A do Z, jak ta linka funguje, což se mi moc líbilo.“
      anketa, návštěvníci: „My jsme přijeli z daleka a byli jsme taky zvědaví, jak se vyrábí místní pivo.“ – „A co se Vám líbilo nejvíce?“ – „Ochutnávka.“

      Celkově ročně pivovar navštíví okolo 18 tisíc lidí. Do budoucna zde ale chtějí otevřít více provozů, které jsou aktuálně uzavřené z důvodu bezpečnosti a hygieny. Vznikne tak více návštěvnických tras.

      Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/nosovice/11000045480/nahled-do-nosovickeho-pivovarnictvi-zblizka-umoznuji-prohlidky-v-radegastu