Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Náhled do nošovického pivovarnictví zblízka umožňují prohlídky v Radegastu

Nošovice |

Jeden z nejmladších průmyslových pivovarů v Česku. Radegast v Nošovicích nabízí bližší pohled na jejich moderní provozy včetně nahlédnutí do stáčírny, ležáckých sklepů, varny či nově automatizovaných skladů. Lidé tak zjistí, jak se vaří oblíbené hořké pivo nebo jak dostalo jméno staroslovanského boha.

Roman Šolc, obchodní sládek pivovaru Radegast: „V roce 1970 se v pivovaru uvařila první várka. Některé ty původní části stále fungují. Po roce 76 se postavila sladovna a do dneška máme vlastní, což je důležité. Co zůstalo stát jsou původní ležácké tanky, které málokterý pivovar používá.“

Prohlídka začíná historickým přehledem o pivovaru, ale následně se návštěvníci dostávají i do provozu.

Jana Tovaryšová, Sládek pivovaru Radegast: „Vidíme externí silo pro ječmen a pro slad, který si tady vyrábíme sami pro celou výrobu piva, tady pak cylindro-kolonické tanky, ve kterých probíhá primární kvašení a támhle vzadu máme hotové pivo. Za tankama je slep, kde máme 160 tanků o 550hl piva, kde zraje.“

Na každé zastávce průvodci odhalí detaily k jednotlivým procesům výroby piva.

Jana Tovaryšová, Sládek pivovaru Radegast: „Tady jsme před sladovnou, kde se vyrábí u ječmene slad, což je hlavní surovina výroby piva. Ten proces, než se vyrobí z ječmene, je dlouhý. Trvá to minimálně 7-8 dnů a pak ho necháváme uložit na 20 dnů a až pak můžeme začít vařit.“

Hlavní složkou piva je také voda. Její monitoring na farmě provádějí pstruzi.

Jana Tovaryšová, Sládek pivovaru Radegast: „Teď jsme v srdci pivovaru, kde se vaří. Voda se smíchává se sladem a poté i s chmelem. Za námi jsou varní soupravy, které tu jsou od roku 1970, poté je tady souprava, která to tady rozšířila v roce 1996 a pak zde máme úplně novou soupravu od roku 2022.“

Pivo následně zraje ve sklepních tancích.

Jana Tovaryšová, Sládek pivovaru Radegast: „Právě se nacházíme ve sklepě u ležáckých tanků, je jich zde 160, a zraje v nich 550hl piva. Některé jsou i pojmenovány podle ocenění strážci hořkosti, například in memoriam Karel Lopraise nebo další s oceněním horské služby Beskydy.“

Teplota v tancích je celoročně mezi dvěma až třemi stupni celsia.

Jana Tovaryšová, Sládek pivovaru Radegast: „Tady ty otvory se při každém otevření musí manuálně vyčistit, takže „žabák“ vleze do tanku a manuálně se vše vysanituje.“

Na následující zastávce už pivo stáčí do plechovek a lahví.

Roman Šolc, obchodní sládek pivovaru Radegast: „nacházíme se u plechovkové linky, má kapacitu kolem 60 tisíc plechovek za hodinu. Stáčíme tady 0,3, 0,4, 0,5 0,55l – veškerý sortiment Radegastu. V zadní části se nachází lahvová linka a ta má kapacitu kolem 55 tisíc lahví za hodinu.“

Prohlídku završuje ochutnávka, přičemž zájemci zde mohou také absolvovat školu čepování.

anketa, návštěvníci: „Zajímá mě ten provoz, jak to celé funguje. Pěkně jsme to celé prošli, a zjistili jsme od A do Z, jak ta linka funguje, což se mi moc líbilo.“
anketa, návštěvníci: „My jsme přijeli z daleka a byli jsme taky zvědaví, jak se vyrábí místní pivo.“ – „A co se Vám líbilo nejvíce?“ – „Ochutnávka.“

Celkově ročně pivovar navštíví okolo 18 tisíc lidí. Do budoucna zde ale chtějí otevřít více provozů, které jsou aktuálně uzavřené z důvodu bezpečnosti a hygieny. Vznikne tak více návštěvnických tras.

Nahlásit chybu


K tématu

Moravskoslezský kraj prodává strategické pozemky v Nošovicích

10. října 2025 15:28 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj nabízí k prodeji čtyři hektary pozemků v Nošovicích. Strategická lokalita leží přímo u automobilky Hyundai a pivovaru Radegast. Kraj chce přilákat investory, kteří zde vytvoří nová pracovní místa s vyšší přidanou hodnotou.

Nošovice přivítaly Vánoce rozsvícením stromu i lampionovým průvodem

19. prosince 2024 14:00 | Nošovice | Michal Slonina

Obyvatelé Nošovic oslavili příchod Vánoc v sobotu před prvním adventem rozsvícením vánočního stromu. Tradiční akci ale předcházel i každoroční lampionový průvod. Ten byl zakončen u Radegastova šenku, kde čekal návštěvníky jako obvykle bohatý program.

Nošovický obecní ples letos obohatila i speciální taneční lekce

30. ledna 2025 15:00 | Nošovice | Michal Slonina

Radegastův šenk v Nošovicích ožil v polovině ledna znovu tradičním obecním plesem, a to už po čtvrté. Kvůli vyhlášené zábavě se v obci každý rok schází nejen nošovičtí.


Ostrava bude příští rok hospodařit s částkou téměř 16 miliard korun

Včera 14:24 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava má rozpočet na příští rok. Hospodařit bude s částkou téměř 16 miliard korun. Jde o jeden z nejvyšších rozpočtů v historii města. Přibližně třetina všech peněz půjde na investice. Od koncertního sálu přes projekt Nových Bazalů, ale i výstavbu nových bytů.

Několikrát okradl seniorku a její dceru na vozíku, pak obě ženy násilně napadl

Včera 11:45 | Ostrava-město | Anna Břenková

Muž zneužil důvěry ženy na vozíku a hrál si na jejího přítele. Přitom z bytu, kde žila se svou starší matkou, kradl peníze. Pak zorganizoval další akci – jeho komplic se vydával za policistu a z bytu společně s další ženou vzali cennosti. Zločinec se ještě vrátil, opět kradl a obě ženy násilně napadl. Kriminalisté v Ostravě obvinili tři osoby. Hlavnímu pachateli hrozí až deset let.

Nový rondel s autobusovým terminálem už je průjezdný

Včera 13:16 | Rychvald | Libor Běčák

Problémovou křižovatku mezi Rychvaldem, Bohumínem a Dolní Lutyní nahradil kruhový objezd. Ten vyřešil nejen klasické křížení silnic, ale především autobusové zastávky. Ty byly totiž původně přímo v křižovatce, což nebylo příliš bezpečné.

Bývalý pacient přišel poděkovat posádce, která mu zachránila život

Včera 10:46 | Havířov | Anna Břenková

Práce záchranářů má velký smysl. Každý den bojují o životy lidí. V Havířově se setkali s mužem, který je toho důkazem. V červnu ho postihla mozková mrtvice. Díky okamžité pomoci posádky přežil a přišel osobně poděkovat na jejich základnu.

Zapojte se do soutěže o nejlepší sváteční vánočku

Včera 7:40 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal

Vánoce se hlásí o slovo a k nim neodmyslitelně patří i jedna z nejoblíbenějších tradic – pečení vánočky. A upéct opravdu chutnou vláčnou sváteční dobrotu není jen tak. Město Frýdek-Místek spouští již pátý ročník tradiční soutěže O nejlepší sváteční vánočku.

Na ostravském magistrátu se setkali dárci krve. Ocenění byli za 40 a 80 odběrů

Včera 13:40 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Darování krve je nenahraditelným pilířem zdravotnictví a díky lidem, kteří to dobrovolně pravidelně podstupují jsou denně zachraňovány lidské životy. Na ostravský magistrát si vedení města a Červeného kříže pozvalo dvě stovky dárců, aby je ocenilo za jejich nezištnou pomoc.

Nový Jičín přejmenuje autobusové zastávky

Včera 9:09 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

14. prosince vstoupí v platnost upravené jízdní řády městských autobusů v Novém Jičíně. Velké novinky nepřinesou, zato se změní názvy některých zastávek. Jedno úplně nové nástupní místo přibude v ulici Svatopluka Čecha.

Únik na dani za čtvrt milionu. Celníci zabavili náklad kamionu s dva tisíce litry alkoholu

Včera 9:30 | Celý MS kraj | Anna Břenková

Neměl doklady o zaplacení daně. Řidič kamionu převážel více než dva tisíce litrů alkoholu. Vezl likéry z Litvy do Itálie. Při kontrole dvakrát uvedl falešný kód přepravy. Alkohol zajistili ostravští celníci. V případě prodeje by únik na dani přesáhl čtvrt milionu korun.

Policie posílila dohled na trzích a v nákupních centrech kvůli adventu

3. prosince 2025 11:33 | Celý MS kraj | Anna Břenková

Policie v Moravskoslezském kraji posílila hlídky v období adventu. Cílem je zajistit bezpečí na frekventovaných místech. Hlídky uvidíte hlavně na vánočních trzích a v nákupních centrech. Jde čistě o preventivní opatření.

Frýdek-Místek se připojil ke krajskému projektu Povodně cvičně

Včera 7:21 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal

Po zkušenostech s loňskými povodněmi zorganizoval MS kraj školení s názvem Povodně cvičně. Zapojilo se do něj i město Frýdek-Místek a aktuální novinky nám sdělil náměstek primátora Lukáš Kmec.

Čím krmíte ptáky v zimě? Frýdek-Místek instaloval tabule, které poradí

2. prosince 2025 11:45 | Frýdek-Místek | Anna Břenková

Víte, že pečivo nepatří do ptačího jídelníčku? O správném krmení vodních ptáků informují tabule u řeky Ostravice ve Frýdku-Místku. Nejlepší jsou například vločky, obilí nebo krájená zelenina. Cílem je, aby pomoc ptákům opravdu prospěla.

Mladí cestovatelé z Palkovic vyprávěli zážitky z expedice do Gruzie

2. prosince 2025 10:03 | Palkovice | Libor Běčák

Vyprávění o strastiplné cestě do Gruzie si vyslechli lidé, kteří přišli na setkání s mladými cestovateli z Palkovic.

Vydávali se za policisty a bankéře a přišli si na milion korun. Policie hledá k objasnění dva mladíky

1. prosince 2025 10:30 | Frýdek-Místek | Anna Břenková

Hráli si na policisty a bankéře. Přesvědčili dvě ženy, aby si vzaly úvěr a peníze předaly kurýrovi. Podvodným jednáním si pachatelé celkem přišli na milion korun. Policie hledá dva mladíky, kteří by mohli objasnit další případ kyberšmejdů.

Jediné město v ČR se dvěma vánočními stromy je Frýdek-Místek

1. prosince 2025 8:01 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal

Vánoční stromy na Zámeckém náměstí ve Frýdku i náměstí Svobody v Místku byly v neděli rozsvíceny. Adventní čas odstartoval a obyvatelé Frýdku-Místku se mohou těšit na vánoční program po další tři adventní neděle.

Polárka je pravidelně dějištěm povinného střeleckého výcviku strážníků

1. prosince 2025 7:18 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal

Sportovní hala Polárka ve Frýdku-Místku nenabízí jen ledovou plochu, ale také profesionální střelnici. A právě tam se odehrávají pravidelné střelby strážníků Městské policie. Byli jsme u toho.

Náhled do nošovického pivovarnictví zblízka umožňují prohlídky v Radegastu
Vydáno 18. října 2024 10:00, Nošovice, Andrea Holeszová
Jeden z nejmladších průmyslových pivovarů v Česku. Radegast v Nošovicích nabízí bližší pohled na jejich moderní provozy včetně nahlédnutí do stáčírny, ležáckých sklepů, varny či nově automatizovaných skladů. Lidé tak zjistí, jak se vaří oblíbené hořké pivo nebo jak dostalo jméno staroslovanského boha.

Roman Šolc, obchodní sládek pivovaru Radegast: „V roce 1970 se v pivovaru uvařila první várka. Některé ty původní části stále fungují. Po roce 76 se postavila sladovna a do dneška máme vlastní, což je důležité. Co zůstalo stát jsou původní ležácké tanky, které málokterý pivovar používá.“

Prohlídka začíná historickým přehledem o pivovaru, ale následně se návštěvníci dostávají i do provozu.

Jana Tovaryšová, Sládek pivovaru Radegast: „Vidíme externí silo pro ječmen a pro slad, který si tady vyrábíme sami pro celou výrobu piva, tady pak cylindro-kolonické tanky, ve kterých probíhá primární kvašení a támhle vzadu máme hotové pivo. Za tankama je slep, kde máme 160 tanků o 550hl piva, kde zraje.“

Na každé zastávce průvodci odhalí detaily k jednotlivým procesům výroby piva.

Jana Tovaryšová, Sládek pivovaru Radegast: „Tady jsme před sladovnou, kde se vyrábí u ječmene slad, což je hlavní surovina výroby piva. Ten proces, než se vyrobí z ječmene, je dlouhý. Trvá to minimálně 7-8 dnů a pak ho necháváme uložit na 20 dnů a až pak můžeme začít vařit.“

Hlavní složkou piva je také voda. Její monitoring na farmě provádějí pstruzi.

Jana Tovaryšová, Sládek pivovaru Radegast: „Teď jsme v srdci pivovaru, kde se vaří. Voda se smíchává se sladem a poté i s chmelem. Za námi jsou varní soupravy, které tu jsou od roku 1970, poté je tady souprava, která to tady rozšířila v roce 1996 a pak zde máme úplně novou soupravu od roku 2022.“

Pivo následně zraje ve sklepních tancích.

Jana Tovaryšová, Sládek pivovaru Radegast: „Právě se nacházíme ve sklepě u ležáckých tanků, je jich zde 160, a zraje v nich 550hl piva. Některé jsou i pojmenovány podle ocenění strážci hořkosti, například in memoriam Karel Lopraise nebo další s oceněním horské služby Beskydy.“

Teplota v tancích je celoročně mezi dvěma až třemi stupni celsia.

Jana Tovaryšová, Sládek pivovaru Radegast: „Tady ty otvory se při každém otevření musí manuálně vyčistit, takže „žabák“ vleze do tanku a manuálně se vše vysanituje.“

Na následující zastávce už pivo stáčí do plechovek a lahví.

Roman Šolc, obchodní sládek pivovaru Radegast: „nacházíme se u plechovkové linky, má kapacitu kolem 60 tisíc plechovek za hodinu. Stáčíme tady 0,3, 0,4, 0,5 0,55l – veškerý sortiment Radegastu. V zadní části se nachází lahvová linka a ta má kapacitu kolem 55 tisíc lahví za hodinu.“

Prohlídku završuje ochutnávka, přičemž zájemci zde mohou také absolvovat školu čepování.

anketa, návštěvníci: „Zajímá mě ten provoz, jak to celé funguje. Pěkně jsme to celé prošli, a zjistili jsme od A do Z, jak ta linka funguje, což se mi moc líbilo.“
anketa, návštěvníci: „My jsme přijeli z daleka a byli jsme taky zvědaví, jak se vyrábí místní pivo.“ – „A co se Vám líbilo nejvíce?“ – „Ochutnávka.“

Celkově ročně pivovar navštíví okolo 18 tisíc lidí. Do budoucna zde ale chtějí otevřít více provozů, které jsou aktuálně uzavřené z důvodu bezpečnosti a hygieny. Vznikne tak více návštěvnických tras.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/nosovice/11000045480/nahled-do-nosovickeho-pivovarnictvi-zblizka-umoznuji-prohlidky-v-radegastu