Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Palkovice se představily komisařům národního finále soutěže Vesnice roku 2024

Palkovice |  | Palkovický miniexpres

Ani 4 hodiny nemohly v Palkovicích stačit na prezentaci všech zájmových spolků a aktivit, kterými se v pátek obec představila v celostátním finále prestižní soutěže Vesnice roku.

Scénář byl rozepsaný doslova po minutách, kdy se komise přesunovala mezi jednotlivými stanovišti. Komisařům se dostalo několikerého vřelého přivítání. Postupně viděli hasiče, zahrádkáře, vinaře, motokrosaře, dětské divadlo nebo nejrůznější sportovce.

Radim Bača (Nezávislí pro Palkovice a Myslík), starosta Palkovic: “Je to taková prezentace pro celorepublikovou soutěž Vesnice roku, na kterou jsme měli 4 hodiny času. A snažili jsme se dostat do toho co nejvíc aktivit celé dědiny, Myslíku i Palkovic, ať ta komise má představu, co je všechno možné v Palkovicích a na Myslíku zažít. Samozřejmě ty 4 hodiny vypadají jako dlouhá doba, ale nám chyběla ještě aspoň hodina nebo dvě, protože jsem chtěl, aby zažili tady ty stánky, ty spolky a na to měli čtvrt hodiny nebo dvacet minut. Vždycky jsem se někde trošku zdrželi, minutku dvě a nakonec jsme měli zhruba desetiminutový skluz oproti scénáři, to se nedá nic nedělat.”

Ze střechy sportovní haly slanil horolezec Libor Uher a k dobré náladě zpívala Kaczi se sestrou.

Anketa: “No tak žije se nám tady dobře, to si nemůžu stěžovat. A že se uchází o to celostátní vítězství, to je super a doufám, že to vyjde.”
Tomáš Drobný, ředitel soutěže, starosta Kostelní Lhoty: “Komise má nelehký úkol. Musíme sledovat všechny oblasti, které se v obci dají hodnotit. Když začnu možná pocitově tím nejdůležitějším, jako je na komunitní život, přes veřejná prostranství, zeleň, práci v krajině, práci s mládeží, spolupráci s podnikateli, se zemědělskými subjekty, vzdělávání, práce se seniory, bytová výstavba, ale urbanismus a architektura… Těch oblastí je celá řada a je samozřejmě těžké během čtyř hodin v rámci toho hodnocení postihnout všechny tyto oblasti.”

Komise musí hodnotit 13 finalistů. Palkovice byly v pořadí jedenácté a komisaři ani trochu nenaznačili, jak se v konkurenci stojí.

Radim Bača (Nezávislí pro Palkovice a Myslík), starosta Palkovic: “Oni jsou diskrétní. Je to taková seriózní komise složená ze starostů, kteří to už někdy vyhráli a z úředníků různých, kteří vědí, co mají dělat. Samozřejmě nemůžou nadržovat ani jedněm, ani druhým. Takže neřekli. Říkali, že je to bylo pěkné a tím to haslo. Takže budeme čekat do 21. září, kdy se budou vyhlašovat výsledky v Uherském Hradišti.”
Tomáš Drobný, ředitel soutěže, starosta Kostelní Lhoty: “Celostátní komise soutěže Vesnice roku se skládá ze zástupců jednotlivých vyhlašovatelů, spoluvyhlašovatelů a jsou tam také starostové úspěšných obcí posledních ročníků. Takže já mám tu čest letos právě dělat ředitele soutěže, protože jsme se stali vítězi celostátního kola v roce 2022. Soutěž Vesnice roku je krásná, úžasná, je to skvělý sběr inspirací a nápadů pro nás starosty a neustále se učíme a vidíme stále lepší a lepší obce. Zejména ti předchozí účastníci a ti letití matadoři komisaři, kteří už jezdí dlouhá léta, tak nás vlastně přesvědčují tom, že ty vesnice se opravdu lepší každým rokem a Palkovice jsou toho skvělým důkazem.”
Radim Bača (Nezávislí pro Palkovice a Myslík), starosta Palkovic: “Už jsem to mnohokrát říkal, že to není o tom, že ta dědina je dokonalá. Málokterá dědina je dokonalá nebo vesnice nebo město. Ale je to o tom, jak to umíte prezentovat, jak tam žijou ti lidi. Jsou daleko dokonalejší vesnice v kraji a nevyhrály. Je to spíše o tom, jak umíte ty lidi stmelit. Neříkám, že se musí milovat, to ani nejde, ale aby se respektovali, aby když je třeba zabrat pro jednu věc, tak zaberou a v Palkovicích a na Myslíku to umí."





Nahlásit chybu


K tématu

Palkovičtí převzali ocenění Vesnice roku na svých tradičních slavnostech

13. července 2024 21:44 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Palkovický miniexpres

Ve sportovně-společenském areálu v centru Palkovic se konal tradiční Festival dechovky spojený se slavnostmi guláše a piva.

Do národního finále soutěže Vesnice roku Palkovice chystají čtyřhodinovou prezentaci formou festivalu

15. července 2024 14:44 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Regionální zprávy POLAR

Ve sportovně-společenském areálu v centru Palkovic se konal 9. ročník Festivalu dechovky spojený se slavnostmi guláše a piva. Obec tam navíc převzala ocenění v letošním krajském kole soutěže Vesnice roku a připravuje festival, se kterým se v září představí porotě ve finále.

Startuje krajské kolo soutěže Vesnice roku

29. března 2024 11:21 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Menší obce se mohou hlásit do soutěže Vesnice roku. Ve hře krajského kola je půl milionu korun a postup do kola národního. Soutěž je určena pro obce do 7500 obyvatel, které mají zpracovány svůj rozvojový strategický dokument. Obce se mohou přihlásit do 26. dubna.


ON-LINE: Sledujeme ničivé povodně v Moravskoslezském kraji, voda stále sužuje region

Dnes 18:09, vydáno 13. září 2024 12:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj čelí jedné z nejhorších povodní v historii. Silné deště způsobily katastrofu, která region sužuje naplno. Situace se každou hodinou mění. Aktuální dění a vývoj sledujeme podrobně v naší online reportáži.

Hejtman žádá armádu o pomoc s odklizením následků povodní, voda si vyžádala další dva lidské životy

Dnes 17:49 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V Moravskoslezském kraji nadále probíhá boj s povodněmi, voda stále neopadla. Krajský krizový štáb se proto rozhodl požádat Armádu České republiky o pomoc s odklízecími pracemi.

S velkou vodou nejen z řeky Opavy bojují na Hlučínsku

Dnes 15:48 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Řeka Opava, která posbírala obrovské množství vody z Jeseníků a podhůří se vybřežila také na Hlučínsku. V Děhylově kulminovala v pondělí ráno ve 3.30 hodin na výšce 618 centimetrů, a od té doby její hladina pomalu klesá. Mnoho oblastí je však zaplaveno.

Policie v Moravskoslezském kraji řeší první případy rabování evakuovaných objektů

Dnes 12:25 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Tvrdé tresty žádá hejtman Moravskoslezského kraje pro všechny, kteří se pokusí parazitovat na povodňovém neštěstí.

Velká voda řádila i ve Frýdku-Místku, město řeší následky

Velká voda se převalila i přes Frýdek-Místek. Díky vodní nádrži Šance ale nebyly následky katastrofální. Město řeší hlavně odklízení povodňového odpadu z cyklostezky a zatopené kolektory. Evakuace obyvatel nutná nebyla.

Na soutoku Odry a Opavy se protrhla hráz, voda zalila Přívoz, jeden most je v ohrožení

Dnes 10:28 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Nečekanou pohromu řeší od pondělního dopoledne v Ostravě. Jedna hráz nevydržela a voda zaplavila Přívoz.

Hráz na Odře ve Slezské Ostravě vydržela a voda opadává, nejhorší je situace v Koblově a Antošovicích

Stejně jako většina Ostravy a Moravskoslezského kraje se ani Slezská Ostrava nevyhnula záplavám, souvisejícím s dlouhotrvajícími intenzivními dešti. Zasaženy byly hlavně části Koblov a Antošovice, které přímo sousedí s řekou Odrou. Lidé museli opustit své domovy a několik desítek nemovitostí skončilo pod vodou. Momentálně už hladina Odry ve Slezské Ostravě klesá.

Mladíka na procházce překvapil silný proud, zachránili ho hasiči

Dnes 10:55 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Až s pomocí hasičů se dostal v neděli večer domů mladý muž, kterého v Ostravě zaskočil silný proud vody a neměl dost sil na to, aby ho překonal.

Tiskový brífing krizového štábu k aktuální situaci v Opavě

Dnes 13:29 | Opava | Yvona Fajtová

Jak to aktuálně vypadá v Opavě, to se dozvíte z tiskové konference krizového štábu, která proběhla na Magstrátu města Opavy na Krnovské ulici.

Aktuální ničivé povodně uspíší stavbu přehrady Nové Heřminovy, která ochrání Krnov a Opavu

Dnes 11:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Současná pohroma, která postihla Krnovsko a Opavsko bude patrně pádným argumentem pro zrychlení příprav stavby nové vodní nádrže Nové Heřminovy.

18 učeben na základních školách ve Frýdku-Místku získá technologii 3D reality

Školáci z devíti městských základek ve Frýdku-Místku se budou vzdělávat v nových 3D učebnách. Radnice vybaví technologiemi celkem 18 učeben. Půjde o základní školy, které mají 2. vzdělávací stupeň. Zároveň se na školách sjednotí vybavení a výuku bude možné i sdílet s jinými školami.

Sousedé vytáhli starší ženu z hořícího bytu ve Frýdku-Místku

14. září 2024 20:05 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Tři jednotky hasičů zasahovaly v pátek v noci ve Frýdku-Místku u požáru bytu ve 4. nadzemním podlaží. V péči záchranářů skončili čtyři lidé. Jednu ženu vytáhli z hořícího bytu sousedé. Následně jí pomohli policisté a strážníci. Škoda je půl milionu korun.

Šesťáci ze ZŠ Komenského absolvovali společný adaptační pobyt

Na dvoudenní adaptační pobyt vyrazili do Malenovic žáci tří šestých tříd ze Základní školy Komenského ve Frýdlantě nad Ostravicí. Jak školáci potvrdili, pobyt se jim líbil a rádi by si ho zopakovali.

Podnikatelé se v akademii naučili využívat digitální marketing

V sále Kulturního centra ve Frýdlantě nad Ostravicí se sešli účastníci Akademie pro podnikatele.

Házenkáři Frýdku-Místku chtějí pozvednout úroveň klubu, dostat se do play off i do Polárky

Play off, takový je opět cíl frýdecko-místeckých házenkářů. Tým sice opustili výrazní hráči, ale klub věří, že je kvalitně nahradil. Dlouhodobou ambicí nového vedení je také zvýšit úroveň klubu a jednou také dostat největší zápasy do haly Polárka.

Změny rozpočtu, prodej nemovitostí i daně. Frýdek-Místek má za sebou další zastupitelstvo

Změny rozpočtu, prodej nemovitostí i nenavyšování daně z nemovitosti. Zastupitelé mají za sebou předposlední jednání v letošním roce, které přineslo opět několik dlouhých diskuzí, ale hlavně schválení řady pro město důležitých bodů.

Palkovice se představily komisařům národního finále soutěže Vesnice roku 2024
Vydáno 6. září 2024 18:03, Palkovice, Libor Běčák
Ani 4 hodiny nemohly v Palkovicích stačit na prezentaci všech zájmových spolků a aktivit, kterými se v pátek obec představila v celostátním finále prestižní soutěže Vesnice roku.

Scénář byl rozepsaný doslova po minutách, kdy se komise přesunovala mezi jednotlivými stanovišti. Komisařům se dostalo několikerého vřelého přivítání. Postupně viděli hasiče, zahrádkáře, vinaře, motokrosaře, dětské divadlo nebo nejrůznější sportovce.

Radim Bača (Nezávislí pro Palkovice a Myslík), starosta Palkovic: “Je to taková prezentace pro celorepublikovou soutěž Vesnice roku, na kterou jsme měli 4 hodiny času. A snažili jsme se dostat do toho co nejvíc aktivit celé dědiny, Myslíku i Palkovic, ať ta komise má představu, co je všechno možné v Palkovicích a na Myslíku zažít. Samozřejmě ty 4 hodiny vypadají jako dlouhá doba, ale nám chyběla ještě aspoň hodina nebo dvě, protože jsem chtěl, aby zažili tady ty stánky, ty spolky a na to měli čtvrt hodiny nebo dvacet minut. Vždycky jsem se někde trošku zdrželi, minutku dvě a nakonec jsme měli zhruba desetiminutový skluz oproti scénáři, to se nedá nic nedělat.”

Ze střechy sportovní haly slanil horolezec Libor Uher a k dobré náladě zpívala Kaczi se sestrou.

Anketa: “No tak žije se nám tady dobře, to si nemůžu stěžovat. A že se uchází o to celostátní vítězství, to je super a doufám, že to vyjde.”
Tomáš Drobný, ředitel soutěže, starosta Kostelní Lhoty: “Komise má nelehký úkol. Musíme sledovat všechny oblasti, které se v obci dají hodnotit. Když začnu možná pocitově tím nejdůležitějším, jako je na komunitní život, přes veřejná prostranství, zeleň, práci v krajině, práci s mládeží, spolupráci s podnikateli, se zemědělskými subjekty, vzdělávání, práce se seniory, bytová výstavba, ale urbanismus a architektura… Těch oblastí je celá řada a je samozřejmě těžké během čtyř hodin v rámci toho hodnocení postihnout všechny tyto oblasti.”

Komise musí hodnotit 13 finalistů. Palkovice byly v pořadí jedenácté a komisaři ani trochu nenaznačili, jak se v konkurenci stojí.

Radim Bača (Nezávislí pro Palkovice a Myslík), starosta Palkovic: “Oni jsou diskrétní. Je to taková seriózní komise složená ze starostů, kteří to už někdy vyhráli a z úředníků různých, kteří vědí, co mají dělat. Samozřejmě nemůžou nadržovat ani jedněm, ani druhým. Takže neřekli. Říkali, že je to bylo pěkné a tím to haslo. Takže budeme čekat do 21. září, kdy se budou vyhlašovat výsledky v Uherském Hradišti.”
Tomáš Drobný, ředitel soutěže, starosta Kostelní Lhoty: “Celostátní komise soutěže Vesnice roku se skládá ze zástupců jednotlivých vyhlašovatelů, spoluvyhlašovatelů a jsou tam také starostové úspěšných obcí posledních ročníků. Takže já mám tu čest letos právě dělat ředitele soutěže, protože jsme se stali vítězi celostátního kola v roce 2022. Soutěž Vesnice roku je krásná, úžasná, je to skvělý sběr inspirací a nápadů pro nás starosty a neustále se učíme a vidíme stále lepší a lepší obce. Zejména ti předchozí účastníci a ti letití matadoři komisaři, kteří už jezdí dlouhá léta, tak nás vlastně přesvědčují tom, že ty vesnice se opravdu lepší každým rokem a Palkovice jsou toho skvělým důkazem.”
Radim Bača (Nezávislí pro Palkovice a Myslík), starosta Palkovic: “Už jsem to mnohokrát říkal, že to není o tom, že ta dědina je dokonalá. Málokterá dědina je dokonalá nebo vesnice nebo město. Ale je to o tom, jak to umíte prezentovat, jak tam žijou ti lidi. Jsou daleko dokonalejší vesnice v kraji a nevyhrály. Je to spíše o tom, jak umíte ty lidi stmelit. Neříkám, že se musí milovat, to ani nejde, ale aby se respektovali, aby když je třeba zabrat pro jednu věc, tak zaberou a v Palkovicích a na Myslíku to umí."





Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/palkovice/11000044761/palkovice-se-predstavily-komisarum-narodniho-finale-souteze-vesnice-roku-2024