Tavírna vosku našla své místo v bývalém chlívku, který včelaři celý zrekonstruovali za zhruba 10 tisíc korun.
“Asi tu byla prasata nebo co a tak jsme museli vybourat podlahu, zabetonovat, vydláždit, nahodit omítku na strop, na stěny, obložit obložením a vybavit nějakým nábytkem,” dodává Jiří Vavřík, vedoucí kroužku Ambrožíci
Když bylo vše hotovo, stěny ozdobily obrázky a dovezla se vysněná tavírna vosku za 28 tisíc korun. Tu si přáli dlouhých 7 let. Včelařům na ni přispěl havířovský magistrát a sponzoři. Pak nastal ten významný den. Slavnostní otevření voskárny.
“Protože vosk je nenahraditelná surovina a s voskem je třeba hospodařit tak, aby děti se i toto naučily, tak pan ing. Kotula nám poskytl tady tuto místnost a prostě budeme se tady vzdělávat, co se týče vosku,” říká Jiří Vavřík, vedoucí kroužku Ambrožíci
“Je to tady pěkné, pan Vavřík od srpna intenzivně pracoval na této maličké místnosti. Podařilo se mu vytvořit opravdu skvělé dílo.”
“Pan Vavřík to tady má moc hezky udělané, plno akcí a různé takové věci.”
“Tam budeme vyrábět svíčky plástové, různé věci z vosku.”
Pokud se bude dařit, vyrobené svíčky budou včelaři i prodávat a voskárnu sem tam otevřou i veřejnosti
“Počítáme s tím, že bysme tady dělali třeba nějaké exkurze, co se týče vosku, aby si mohli zkusit vyrobit svíčky a tuto službu tavení vosku ze souši chceme poskytovat i ostatním včelařům. Tzn., že si přivezou souše a na druhý den si odvezou čisté rámky a koláč vosku,” uvádí Jiří Vavřík, vedoucí kroužku Ambrožíci
Koláč vosku o průměru asi 20 cm se vytaví zhruba za hodinu a na jeho výrobu se spotřebuje 1 kW elektřiny.