Nízké ceny piva v obchodech, protikuřácký zákon, omezení hazardu. Všechny tyto faktory stojí za tím, proč lidé raději zlatavý mok začali pít doma a ne v restauracích či hospodách. Majitelé podniků jsou z toho zoufalí.
Miloslav Prokop, majitel restaurace a minipivovaru: “V létě to tak nebylo, ale teď, jak jsou zimní měsíce, tak někteří klienti si koupí pivo v obchodě a sednou si k televizi a zakouří si. A někteří mi to vyloženě řekli, že tu kvůli toho přestali chodit a nepomáhá ani to, jestli máte vlastní pivo nebo je to z velkých pivovarů.
anketa, obyvatelé Havířova:
“Já do restaurace chodím minimálně. Já sedím doma, vypiji jedno po obědě”.
“Já nekouřím, pivo piji v restauraci málo. Když tak si koupím pivo domů”.
Tento trend zaznamenávají i ve velkých pivovarech. Uvádí se, že poměr spotřeby ve prospěch baleného piva v obchodech oproti prodeji v hospodách je 60:40.
Ivan Fulier, regionální manažer pro Moravu, pivovar Plzeňský Prazdroj: “Snažíme se pomáhat hospodským tím, aby přilákali do hospod více hostů, aby lidé trávili více času v hospodách, aby měli zážitek a cítili se tam dobře”.
Sníženou spotřebu točeného piva ale prozatím nepocítil pivovar Ostravar.
Roman Richtr, vrchní sládek, pivovar Ostravar,: “Připisujeme to zvýšenou starostlivostí o hospody a produkty, které jsou úspěšné na trhu”.
Majitelé restaurací a hospod se shodují na tom, že by jim pomohlo, kdyby se zmírnil protikuřácký zákon ve smyslu rozdělení podniků na kuřáckou a nekuřáckou část.