Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Den sociálních služeb přinesl obyvatelům Havířova opět mnoho důležitých informací

Havířov |

Havířov uspořádal na náměstí Republiky již po 12 Den sociálních služeb, které jsou ve městě na vysoké úrovni, co se týče péče například o seniory, či lidi s hendikepem. Ucelenou prezentaci organizací lidé přivítali.

Každý problém se dá řešit, jen si musíte umět na patřičném místě říct o pomoc. To je asi hlavní myšlenka, proč Havířov každoročně pořádá Den sociálních služeb. I tentokrát se na náměstí Republiky prezentovaly různé organizace zaměřené na zdravotní oblast, kompenzační pomůcky, centra pro závislosti a mnohé jiné.

Stanislava Gorecká (ANO), náměstkyně primátora: “Každý člověk nemá čas chodit od jedné organizace k druhé a zjišťovat, jaké jsou možnosti. Tento Den sociálních služeb slouží k tomu, aby široká veřejnost dostala ucelené informace. Kromě našich příspěvkových organizací jsou tady každoročně organizace jako je ADRA, nebo Charita Český Těšín, Podané ruce, Armáda Spásy. Ale nově jsou tady vystavovatelé a prodejci kompenzačních pomůcek a všech pomůcek, které jsou určeny pro zdravotně hendikepované. Pak tady máme nově organizaci krajskou a to je bývalý Čtyřlístek, teď se jmenuje Pluto. Ještě tady máme nově navázanou spolupráci mezi Santé a vězeňskou službou. Tyto dvě organizace spolupracují při vytváření tzv. hajánků pro děti, které to v životě nemají úplně jednoduché.”

Na akci byli i pracovníci oddělení sociálně-právní ochrany dětí, kteří zaznamenávají narůstající problémy v rodinách.

Bernarda Urbancová, vedoucí odboru sociálních věcí: “Odbor sociálních věcí má dvě oddělení. Oddělení sociálních služeb, které je zaměřeno na poskytování pomoci a poradenství pro skupiny seniorů, lidí, kteří jsou bez přístřeší a podobně. A pak oddělení OSPOD, které se potýká s každodenními problémy rodin s dětmi. Je to velmi náročné a je toho čím dál tím víc. Máme opravdu děti, které jsou závislé na alkoholu, na drogách i na jiné závislosti a setkáváme se i s věkem 12, 13 let. Přibývá nám dětí, které se sebepoškozují. Těch problémů v rodinách je čím dál tím víc.”

Na zvýšenou prevenci se mimo jiné zaměřuje i největší příspěvková organizace Sociální služby města Havířova.

Milan Černý, ředitel Sociálních služeb města Havířova: “Centrum primární prevence. Chodíme do základních a mateřských škol. Tam je to v tuto chvíli vyžadující a není to jenom o zdravém životním stylu. Samozřejmě okolí vychovává. Pokud to chytneme v tom útlém věku, tak určitě v souladu s rodinou můžeme poskytovat tu službu dál a podílet se na té výchově těch našich dětí. Co se týká poskytovaných služeb, největší zájem v tuto chvíli je, že se blíží doba dovolených, takže odlehčovací služba, respitní péče. Dále pečovatelská služba, blíží se prázdniny. Opět je vytížená. Máme v tuto chvíli plnou kapacitu. Obrací se na nás i občané z přilehlých obcí. Pokud opravdu můžeme, tak v co nejkratším termínu, i když na to máme 14 dnů, tak opravdu vyhovíme.”

Na náměstí přišli i pěstouni, kteří by se právě bez podpory sociálních služeb neobešli.

Jiřina Přívarová, pěstounka: "Já jsem pěstounka na přechodnou dobu, jsem u Sociálních služeb města Havířova. Teď mám v péči čtvrté dítě, měla jsem dítě kratší dobu a jsem nadšená tou pomocí této služby, protože když si člověk kolikrát neví rady, stačí se na ně obrátit. I v osobních záležitostech nám hodně pomáhají."

Služby pro pěstounské rodiny organizace provozuje deset let a v současné době pomáhá 62 pěstounským rodinám.

Nahlásit chybu


K tématu

Problémů v rodinách přibývá, téma Havířov otevřel v rámci Dne sociálních služeb

14. června 2024 10:55 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Problémů v rodinách přibývá. Téma Havířov otevřel v rámci Dne sociálních služeb, který uspořádal odbor sociálních věcí. Smysle akce bylo, aby se lidé nebáli vyhledat odbornou pomoc.

Magistrát uspořádal 13. ročník Dne sociálních služeb, tentokrát se zaměřením na problematiku v rodinách

14. června 2024 10:47 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Odbor sociálních věcí havířovského magistrátu uspořádal na náměstí Republiky již 13. ročník Dne sociálních služeb. Osvětová a informační kampaň byla v letošním roce více zaměřena na problematiku v rodinách.

Den ukázal, že nikdo tu na svá trápení nemusí být sám

29. září 2023 7:38 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Na Masarykově náměstí se konal Den sociálních služeb tentokrát s podtitulem “Nebuď na to sám”. Ten odkazoval na široké spektrum služeb, které pomáhají v mnoha složitých životních situacích.


Radnice města Ostravy zve na Den otevřených dveří

Včera 16:25 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostravský magistrát se opět chystá na Den otevřených dveří. Tradičně se Nová radnice otevře veřejnosti u příležitosti Dne české státnosti v sobotu 28. 9. od 14 do 18 hodin. Úplně poprvé budou moci návštěvníci nahlédnout i do běžně nepřístupných prostor národní kulturní památky. Radnice byla totiž zapsána do seznamu národních kulturních letos 1. července.

Ostravské hlavní nádraží bude v provozu o víkendu. Regionální doprava se obnoví v pondělí

Včera 16:59 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Od soboty 28. září odpoledne budou dálkové vlaky Českých drah znovu jezdit do stanice Ostrava hlavní nádraží  a také do Bohumína. Správa železnic ohlásila obnovení provozu na traťovém úseku Ostrava-Svinov – Ostrava hl.n. – Bohumín – Dětmarovice od sobotní 14:00 hod. Na svou běžnou trasu se tak v průběhu  soboty a neděle v plném rozsahu vrátí dálkové vlaky linky Ex1 směřující na Slovensko.

Klimkovický tunel čekají plánované opravy, chystá se uzavírka i omezení

26. září 2024 16:04 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Opravy tunelu Klimkovice změní dopravní režim na dálnici D1 před Ostravou. Ve směru na Ostravu se plánuje v termínu od 27. září do 13. října zásah techniků. To přinese dvě dočasné uzavírky i omezení provozu.

Voda v Ostravě-Nové Vsi klesla natolik, že některá čerpadla už musela být odpojena

Likvidace následků povodně stále pokračuje. V Ostravě-Nové Vsi klesla hladina natolik, že některá velkokapacitní čerpadla už musela být odpojena a voda se čerpá pomocí menších přenosných zařízení. Pod vodou zůstává už pouze poslední ulice.

Ostravské sběrné místo pro pomoc po povodních končí provoz

Včera 14:40 | Ostrava-město | Jiří Cileček

V Ostravě pokračují práce související s následky povodní, situace se v mnoha oblastech stabilizovala. Ve středu 25. září byl ukončen provoz centra k nouzovému ubytování, které bylo zřízeno na Černé louce. Dnes, v pátek, 27. září skončí večer také provoz tamního sběrného místa pomoci.

S následky po povodni pomáhají v Petrovicích u Karviné i odsouzení

I odsouzení z karvinské věznice se aktivně zapojili do pomáhání městům, obcím a firmám v odstraňování škod po povodních. Jedna ze skupin momentálně pomáhá v Petrovicích u Karviné.

Na Jičínce opravili zvedací lávku, která zvládne i stoletou vodu

Nový Jičín nechal opravit zvedací lávku přes řeku Jičínku v místní části Žilina. Ta byla postavena rok po ničivých povodních v roce 2009. Zvládne průtok i stoleté vody. Od loňského podzimu byl ale dřevěný mostek už v nevyhovujícím stavu.

Dobrovolníci z Adry chodí už 20 let za klienty Domova pro seniory Frýdek-Místek

Dobrovolníci už 20 let navštěvují klienty domova pro seniory na ulici 28. října. Právě tady navíc ADRA začala se svými dobrovolnickými programy, které postupně rozšířila. Významné výročí spolupráce teď všichni společně oslavili.

Vězeň využil příležitosti a utekl. Pomáhal uklízet po povodních v Bohumíně

26. září 2024 15:02 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Uklízet následky povodní pomáhají na mnoha místech také vězni. Jeden ale pracovní nasazení využil jako příležitost k útěku. Policie ho hledá od středy a žádá o pomoc i veřejnost.

Obce Bruntálska potřebují těžkou techniku, vodovod a vysoušeče

26. září 2024 20:18 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Obce Bruntálska sbírají všechny síly, aby si poradily s následky povodní. Jde zejména o záchrany nemovitostí a snahy o obnovu infrastruktury. V mnoha obcích nefunguje dodávka vody, kanalizace, opravují se přívody elektřiny. Do pomoci se zapojuje i armáda a dobrovolníci.

V Karviné veřejně četly lidem známé osobnosti, konala se Noc literatury

Karviná se prostřednictvím regionální knihovny připojila k 80 městům v republice a zorganizovala literární festival Noc literatury. Série veřejných čtení současné zahraniční literatury se tak svým rozsahem stala největší literární událostí v Česku.

Mladí hasiči si poměřili síly v Horní Suché na Mládežnické Lize okresu Karviná

Sbor dobrovolných hasičů z Horní Suché uspořádal již 3. kolo Mládežnické Ligy okresu Karviná. Nedávné povodně se ale podepsaly na organizaci i účasti některých družstev.

Karvinské seniorky zažily Retro tábor plný sportovních disciplín

26. září 2024 17:14 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Karvinské seniorky i letos zažily krásné chvíle na retro táboře, který pro ně v Beskydech zorganizoval Odbor sociální. Letos pro ně připravil program plný olympijských disciplín.

Náborová akce “Pojď hrát hokej” měla v Karviné velký úspěch

26. září 2024 16:52 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Hokejový klub Karviná zorganizoval v rámci Týdne hokeje velkou náborou akci pro nejmenší děti a jejich rodiče. Kampaň Davida Pastrňáka přilákala mnoho zájemců, bylo mezi nimi i několik děvčat.

Sraz auto-moto veteránů přilákal do Orlové stovky návštěvníků

25. září 2024 14:47 | Orlová | Monika Ociepková | Orlovský miniexpres

V neděli 22. září ožilo staré náměstí v Orlové 1 setkáním auto-moto veteránů.

Den sociálních služeb přinesl obyvatelům Havířova opět mnoho důležitých informací
Vydáno 24. června 2023 17:08, Havířov, Bára Kelnerová
Havířov uspořádal na náměstí Republiky již po 12 Den sociálních služeb, které jsou ve městě na vysoké úrovni, co se týče péče například o seniory, či lidi s hendikepem. Ucelenou prezentaci organizací lidé přivítali.

Každý problém se dá řešit, jen si musíte umět na patřičném místě říct o pomoc. To je asi hlavní myšlenka, proč Havířov každoročně pořádá Den sociálních služeb. I tentokrát se na náměstí Republiky prezentovaly různé organizace zaměřené na zdravotní oblast, kompenzační pomůcky, centra pro závislosti a mnohé jiné.

Stanislava Gorecká (ANO), náměstkyně primátora: “Každý člověk nemá čas chodit od jedné organizace k druhé a zjišťovat, jaké jsou možnosti. Tento Den sociálních služeb slouží k tomu, aby široká veřejnost dostala ucelené informace. Kromě našich příspěvkových organizací jsou tady každoročně organizace jako je ADRA, nebo Charita Český Těšín, Podané ruce, Armáda Spásy. Ale nově jsou tady vystavovatelé a prodejci kompenzačních pomůcek a všech pomůcek, které jsou určeny pro zdravotně hendikepované. Pak tady máme nově organizaci krajskou a to je bývalý Čtyřlístek, teď se jmenuje Pluto. Ještě tady máme nově navázanou spolupráci mezi Santé a vězeňskou službou. Tyto dvě organizace spolupracují při vytváření tzv. hajánků pro děti, které to v životě nemají úplně jednoduché.”

Na akci byli i pracovníci oddělení sociálně-právní ochrany dětí, kteří zaznamenávají narůstající problémy v rodinách.

Bernarda Urbancová, vedoucí odboru sociálních věcí: “Odbor sociálních věcí má dvě oddělení. Oddělení sociálních služeb, které je zaměřeno na poskytování pomoci a poradenství pro skupiny seniorů, lidí, kteří jsou bez přístřeší a podobně. A pak oddělení OSPOD, které se potýká s každodenními problémy rodin s dětmi. Je to velmi náročné a je toho čím dál tím víc. Máme opravdu děti, které jsou závislé na alkoholu, na drogách i na jiné závislosti a setkáváme se i s věkem 12, 13 let. Přibývá nám dětí, které se sebepoškozují. Těch problémů v rodinách je čím dál tím víc.”

Na zvýšenou prevenci se mimo jiné zaměřuje i největší příspěvková organizace Sociální služby města Havířova.

Milan Černý, ředitel Sociálních služeb města Havířova: “Centrum primární prevence. Chodíme do základních a mateřských škol. Tam je to v tuto chvíli vyžadující a není to jenom o zdravém životním stylu. Samozřejmě okolí vychovává. Pokud to chytneme v tom útlém věku, tak určitě v souladu s rodinou můžeme poskytovat tu službu dál a podílet se na té výchově těch našich dětí. Co se týká poskytovaných služeb, největší zájem v tuto chvíli je, že se blíží doba dovolených, takže odlehčovací služba, respitní péče. Dále pečovatelská služba, blíží se prázdniny. Opět je vytížená. Máme v tuto chvíli plnou kapacitu. Obrací se na nás i občané z přilehlých obcí. Pokud opravdu můžeme, tak v co nejkratším termínu, i když na to máme 14 dnů, tak opravdu vyhovíme.”

Na náměstí přišli i pěstouni, kteří by se právě bez podpory sociálních služeb neobešli.

Jiřina Přívarová, pěstounka: "Já jsem pěstounka na přechodnou dobu, jsem u Sociálních služeb města Havířova. Teď mám v péči čtvrté dítě, měla jsem dítě kratší dobu a jsem nadšená tou pomocí této služby, protože když si člověk kolikrát neví rady, stačí se na ně obrátit. I v osobních záležitostech nám hodně pomáhají."

Služby pro pěstounské rodiny organizace provozuje deset let a v současné době pomáhá 62 pěstounským rodinám.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/havirov/11000037878/den-socialnich-sluzeb-prinesl-obyvatelum-havirova-opet-mnoho-dulezitych-informaci