Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Nájemníci v havířovském paneláku byli téměř týden bez plynu, hlavní uzávěr zřejmě zavřel vandal

Havířov |

Nájemníkům v panelovém domě na ulici Čelakovského v Havířově někdo uzavřel hlavní přívod plynu. Problémem je, že technici ho nemohou znovu zapnout, dokud neprovedou kontrolu ve všech bytech.

Lidé v tomto dvanáctipodlažním domě v Havířově si už od 6. července nemohou nic uvařit. Jsou totiž bez plynu. Zřejmě nějaký vandal uzavřel na domě hlavní přívod.

Naděžda Kryšková, vedoucí MRA Havířov-Podlesí: "Utrhl zámek z HUP, tím pádem zastavil pro všechny nájemníky plyn. Teď bude následovat, že budou všichni nájemníci kontaktováni, bude muset být u nich provedena kontrola, zda plyn neuniká, až po té bude moci být spuštěn plny pro všechny nájemníky v domě. Nevíme kolik bude dneska nájemníků přítomno a uvidíme, zda se nám podaří alespoň nějakou stupačku zprovoznit.”
anketa: "Museli jsme si koupit ploténky elektrické, protože já jsem doma, mám postiženou dceru. Takže vařím každý den. To víte, není to žádná sranda a nevěřím, že to bude puštěné hned. Všichni nadávali, navařit jste si nemohla. Člověk to nečekal i s tou vodou to bylo.”

Problémem je, že spustit domácnostem plyn není tak jednoduché.

Jakub Voznica, plynař: "Musí se vždy zkontrolovat jestli nemá někdo spuštěný sporák, aby tam neunikal plyn. Když my spustíme do té stoupačky plyn, tak aby to neunikalo do bytu, když to není zapálené. Může to bouchnout. Nemůžeme to pustit, pokud nebude někdo na stoupačce doma, protože nemáme zkontrolované, jestli to je bezpečnéProto máme protokoly, lidé nám podepíšou, že jsou doma a my jsme zkontrolovali všechny byty, které mají plyn."

Co když je někdo na dovolené, jsou prázdniny?

Jakub Voznica, plynař: “Tak bohužel, nebudou mít ostatní plyn.”
anketa: "No tak toho bych chtěla potkat. Myslím, že už by neodešel po svých. To nevymyslí nikdo. Rozježdění všichni, prázdniny, takže jsem zvědavá, jestli to dáme dohromady tady, aby byl někdo doma. Možná v září, když se všichni sjedou, tak můžeme začít vařit."

V letošním roce plynaři tuto situaci v Havířově řešili už třikrát.

Naděžda Kryšková, vedoucí MRA Havířov-Podlesí: "Tím, že je hlavní uzávěr plynu před domem, tak bohužel tomu se zabránit nedá. Když by byl opravdu únik plynu, musí se tam člověk i hasiči dostat, aby bylo možné plyn zastavit, ale není možné takto toho zneužívat.”

Technikům se nakonec podařilo sehnat rodiny nájemníků, kteří jsou na dovolené a plyn během odpoledne mohli opět pustit. Plynaři doporučují lidem, aby před odjezdem na dovolenou uzavřeli přívod plynu na stupačkách v bytě.

Nahlásit chybu


K tématu

V Havířově vandal uzavřel plyn pro celý panelák, lidé nemohli vařit téměř týden

11. července 2023 17:47 | Havířov | Bára Kelnerová

Nájemníkům v panelovém domě na ulici Čelakovského v Havířově někdo uzavřel hlavní přívod plynu. Problémem je, že technici ho nemohou znovu zapnout, dokud neprovedou kontrolu ve všech bytech.

Neplatiči v Havířově naprosto zdevastovali městský byt

18. května 2023 11:23 | Havířov | Bára Kelnerová

Městská realitní agentura v Havířově musela vystěhovat rodinu neplatičů. To, co pracovníci nalezli uvnitř bytu, jimi opravdu otřáslo a byli v šoku. Byt byl v dezolátní stavu. Bohužel se nejedná o ojedinělý případ.

Radnice v Havířově schválila zvýšení nájemného v městských bytech

4. května 2023 13:50 | Havířov | Bára Kelnerová

Radnice v Havířově musela přistoupit ke zvýšení nájemného v městských bytech. Tento nepopulární krok je prý nutný. Cena až 140 korun za metr čtvereční se však většiny nájemníků nedotkne.


DIAMO zveřejní možnosti sanace heřmanické haldy 20. června

Heřmanická halda. Je jí sto let, leží na okraji Ostravy, kousek od čtvrtí Hrušov a Heřmanice. Její rozloha je 60 hektarů, na kterých je uloženo 30 milionů tun hlušiny z bývalých dolů. Materiál, který obsahuje také uhlí, hoří. A i když jsou podzemní požáry uhelných odvalů běžné, například v sousedním Polsku jich doutná a prohořívá na 15, u Heřmanické haldy to je možné vnímat jako problém. Je tam totiž uložen také nebezpečný odpad z koksoven.

Roztržka v tramvaji skončila napadením, poškozenému pak žena ukradla batoh, policie pátrá po dvou osobách

Policisté z Ostravy-Vítkovic prověřují případ výtržnictví a ublížení na zdraví, kdy po slovní rozepři v tramvaji mezi zastávkami Karpatská a Horymírova došlo k fyzickému napadení 44letého muže. Útok si vyžádal lékařské ošetření a poškozený přišel i o batoh s osobními věcmi a mikinu. Policie žádá veřejnost o pomoc s vypátráním obou osob.

Karvinská hornická nemocnice staví modulárním systémem další pavilon

Do další fáze se uplynulý týden posunula výstavba nového pavilonu chirurgických oborů Karvinské hornické nemocnice. Na připravenou základovou desku začínají stavaři ukládat jednotlivé moduly.

Zlatorudná chalupa v Suché Rudné se dočkala záchrany díky nadšení nových majitelů, dobrovolníků a přátel

Včera 19:39 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Před více než sto lety si nechal továrník a podnikatel v textilnictví Alois Plischke v podhůří Jeseníků postavit dům, kterému se tehdy říkalo Plischeho vila. Po poválečné konfiskaci objekt připadl Lesům České republiky jako bydlení pro lesníky. Byl bohužel téměř neudržován a chátral. Teprve noví majitelé se pustili do jeho záchrany.

Pro opařené dítě přiletěl na šumbarské sídliště vrtulník

Včera 21:18 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Přistání záchranářského vrtulníku na sídlišti mohli sledovat v pondělí dopoledne lidé v Havířově-Šumbarku. Zdravotníci tam spěchali k opařenému dítěti.

Vyhlášení úspěšných sportovců města za rok 2023

Nový Jičín vyhlásil úspěšné sportovce města za rok 2023. Absolutní vítězkou se stala atletka Barbora Vahalíková, medailistka z mistrovství republiky v půlmaratonu.

V mošnovské zóně vyrůstá továrna na vinuté vodiče. Práci v ní najde 60 - 90 pracovníků

Jak už jsme vás informovali, Ostravě se podařilo přilákat do mošnovské průmyslové zóny důležitého investora. Jde o italskou společnost IRČE, která patří mezi přední světové výrobce vinutých vodičů pro nejrůznější stroje. Závod rychle roste a na podzim by už v něm mělo pracovat téměř 100 lidí.

Ostravská jatka jsou mezi nejlepšími stavbami Evropy. Vedení města úspěch potěšil

Ostrava má oficiálně jednu z nejzajímavějších staveb v celé Evropě. V prestižní ceně Evropské unie za současnou architekturu se zrekonstruovaná městská jatka umístila mezi pěticí finalistů. Autorem nové podoby stavby je polský architekt Robert Konieczny.

Kapličku svaté Otýlie ve Frýdku-Místku opravili potomci jejího zřizovatele

Na zdi Neumannovy přádelny ve Staroměstské ulici ve Frýdku-Místku doslova září kaplička svaté Otýlie. Opravil ji na vlastní náklady potomek jejího zřizovatele. Město ještě připravuje opravu okolní zdi.

Majáles v Havířově úplně nevyšel, i přes bohatý program studenti brzy odešli

V Havířově se konal na náměstí Republiky Majáles. Přesto, že si studenti naplánovali zábavu až do večera, už v odpoledních hodinách bylo náměstí téměř prázdné. Radnice na akci studentům poskytla 150 tisíc korun.

V Havířově se konala Studentská ošetřovatelská konference

Paliativní péče byla hlavním tématem na Studentské ošetřovatelské konferenci, která se konala na vysoké škole Prigo v Havířově.

Program Majálesu v Havířově měl trvat do večera, studenti však odešli už odpoledne

Na náměstí Republiky se konal Majáles. Pořádající škola naplánovala pro studenty zábavu až do večera. Už v odpoledních hodinách bylo ale náměstí téměř prázdné. Radnice na akci studentům poskytla 150 tisíc korun.

Postup do 1. ligy se AZ Havířov nepodařil, na poslední zápas přišlo přes 4 500 diváků

Rozhodující zápas mezi AZ Havířov a Chomutovem byl nesmírný boj. Přesto, že hráči do posledního domácího utkání dali všechno, stejně jako fanoušci, postup do první ligy si zajistil Chomutov.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala v Havířově ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Žáci karvinských škol splnili zadání týkající se udržitelné architektury na výbornou

27. dubna 2024 18:03 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

V Karviné se žáci základních a středních škol zapojili do evropského projektu se zaměřením na energetiku a udržitelnost. V březnu dostali zadání týkající se nového využití vyřazených krytů světel z budovy polikliniky. Ty nejlepší nápady zadavatelé projektu ocenili hodnotnými cenami.

Aktuálně z Karviné: Pálení čarodějnic, Farej do lesa na kolo a Mezinárodní den tance

27. dubna 2024 17:29 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Sezona na Lodičkách pomalu začíná a přijít se pobavit můžete už v úterý 30. dubna, kdy se tady koná Pálení čarodějnic. O den později, 1. května se v Karviné od 10 hodin uskuteční na Sportovišti za Obchodní akademií akce nazvaná Farej do lesa na kolo. 1.května se také můžete zúčastnit akce na Lodičkách, od 16 hodin se tady koná odpoledne plné tance, vystoupení a workshopů k Mezinárodnímu dni tance, který organizuje karvinská Múza.

Nájemníci v havířovském paneláku byli téměř týden bez plynu, hlavní uzávěr zřejmě zavřel vandal
Vydáno 11. července 2023 11:58, Havířov, Bára Kelnerová
Nájemníkům v panelovém domě na ulici Čelakovského v Havířově někdo uzavřel hlavní přívod plynu. Problémem je, že technici ho nemohou znovu zapnout, dokud neprovedou kontrolu ve všech bytech.

Lidé v tomto dvanáctipodlažním domě v Havířově si už od 6. července nemohou nic uvařit. Jsou totiž bez plynu. Zřejmě nějaký vandal uzavřel na domě hlavní přívod.

Naděžda Kryšková, vedoucí MRA Havířov-Podlesí: "Utrhl zámek z HUP, tím pádem zastavil pro všechny nájemníky plyn. Teď bude následovat, že budou všichni nájemníci kontaktováni, bude muset být u nich provedena kontrola, zda plyn neuniká, až po té bude moci být spuštěn plny pro všechny nájemníky v domě. Nevíme kolik bude dneska nájemníků přítomno a uvidíme, zda se nám podaří alespoň nějakou stupačku zprovoznit.”
anketa: "Museli jsme si koupit ploténky elektrické, protože já jsem doma, mám postiženou dceru. Takže vařím každý den. To víte, není to žádná sranda a nevěřím, že to bude puštěné hned. Všichni nadávali, navařit jste si nemohla. Člověk to nečekal i s tou vodou to bylo.”

Problémem je, že spustit domácnostem plyn není tak jednoduché.

Jakub Voznica, plynař: "Musí se vždy zkontrolovat jestli nemá někdo spuštěný sporák, aby tam neunikal plyn. Když my spustíme do té stoupačky plyn, tak aby to neunikalo do bytu, když to není zapálené. Může to bouchnout. Nemůžeme to pustit, pokud nebude někdo na stoupačce doma, protože nemáme zkontrolované, jestli to je bezpečnéProto máme protokoly, lidé nám podepíšou, že jsou doma a my jsme zkontrolovali všechny byty, které mají plyn."

Co když je někdo na dovolené, jsou prázdniny?

Jakub Voznica, plynař: “Tak bohužel, nebudou mít ostatní plyn.”
anketa: "No tak toho bych chtěla potkat. Myslím, že už by neodešel po svých. To nevymyslí nikdo. Rozježdění všichni, prázdniny, takže jsem zvědavá, jestli to dáme dohromady tady, aby byl někdo doma. Možná v září, když se všichni sjedou, tak můžeme začít vařit."

V letošním roce plynaři tuto situaci v Havířově řešili už třikrát.

Naděžda Kryšková, vedoucí MRA Havířov-Podlesí: "Tím, že je hlavní uzávěr plynu před domem, tak bohužel tomu se zabránit nedá. Když by byl opravdu únik plynu, musí se tam člověk i hasiči dostat, aby bylo možné plyn zastavit, ale není možné takto toho zneužívat.”

Technikům se nakonec podařilo sehnat rodiny nájemníků, kteří jsou na dovolené a plyn během odpoledne mohli opět pustit. Plynaři doporučují lidem, aby před odjezdem na dovolenou uzavřeli přívod plynu na stupačkách v bytě.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/havirov/11000038154/najemnici-v-havirovskem-panelaku-byli-temer-tyden-bez-plynu-hlavni-uzaver-zrejme-zavrel-vandal