Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Na Těrlické přehradě se konala preventivní akce Bezpečně u vody

Havířov |  | Havířovský expres

Policie, Státní plavební správa i rybářská stráž. Všechny tyto složky se zapojily do preventivní akce Bezpečně u vody. Kontrola probíhala i na Těrlické přehradě.

Na vodních plochách v Moravskoslezském kraji, které slouží rekreaci a vodním sportům, se v průběhu letních prázdnin konají preventivní kontroly. Zaměřené jsou na bezpečnost plavců i posádek plavidel. Kontrola se konala například na Žermanické přehradě a nyní na Těrlické přehradě.

Miroslav Kolátek, preventista Policie ČR MSK: “Jelikož jsou v letních měsících vodní plochy vyhledávaným místem k relaxaci a k trávení volného času, tak se tady srocuje více lidí a tak zaměřujeme pozornost i v rámci prevence právě na ty vodní plochy a jejich okolí. Dnes na Těrlické přehradě budeme realizovat celorepublikový preventivní počin s názvem Bezpečně u vody a spolupracovat na něm budou s námi pracovník Státní plavební správy a člen rybářské stráže.”

U rybářů se kontroluje, zda mají v pořádku potřebné dokumenty a zda loví podle pravidel.

Ladislav Kocián, rybář: “Zažil jsem už spoustu kontrol rybářských. Dneska byly takové mírnější chybičky se vloudily. nenapsaná váha u malých rybek." Jak se na kontroly díváte? “Je v pořádku, protože je spousta rybářů. Stačí se podívat kolem, dělají někteří nepořádek. Víme případy, kdy rybáři třeba upytlačili rybu.”

Těrlická přehrada je ideální pro vodní sporty. Kontrolou proto prošli i vůdci plavidel.

Zbyněk Mišurec, vůdce motorového člunu: “My tady jezdíme docela pravidelně se známými, jezdíme s více lodičkami a líbí se nám tady. Na blbnutí to stačí. V okolí je to tady nejblíž pro nás. Ještě jezdíme po Moravě a po Baťově kanále, takže tam je to takové jinačí, tady se můžeme více vyblbnout a s dětma vykoupat. Na Těrlické přehradě je to tady vyznačené poměrně pěkně, jsou tady značky, takže máme povědomí, jak bychom měli fungovat bez alkoholu a samozřejmě bez těchto negativních věcí. Jsou tady značky před kempy, je to vyznačené, jestli můžeme jet ve výtlaku nebo ve skluzu. Je tady dokonce vyhrazená plocha pro vodní sporty, kde se právě dá vyblbnout.”
Miroslav Kolátek, preventista Policie ČR MSK: “Naším cílem je poskytnout informace občanům, jak se bezpečně chovat na vodě, ve vodě i v její blízkosti, takže budeme komunikovat nejen o zabezpečení majetku, abychom eliminovali příležitosti k jeho odcizení, ale také o nebezpečí vstupu do vody pod vlivem alkoholu, případně skákání do neznámých vod. Svou pozornost věnujeme problematice alkoholu u řidičů, kteří budou k vodním plochám přijíždět a také u vůdců plavidel. Pro ty, kteří projdou úspěšně dechovou zkouškou, máme připravenou inspiraci, jak nahradit alkoholické nápoje v těchto letních teplých dnech, máme pro ně připraveno nealko pivo. Tyto akce budou v rámci prázdnin probíhat po celém Moravskoslezském kraji na vodních plochách, ale i v celé České republice. Problém bývá právě to, že si nedávají pozor na svoje věci, na svůj majetek, takže občas dochází k nějakým krádežím a také občas bývá problém právě ten alkoholu u vůdců plavidel.”

Podobné preventivní akce se do konce léta budou konat i na dalších vodních plochách v kraji.

Nahlásit chybu


K tématu

Ukradený vodní skútr z Chorvatska za 20 tisíc euro vypátrali policisté v Jablunkově

14. září 2023 9:18 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Úspěšné vypátrání ukradeného vodního skútru z Chorvatska mají na kontě policisté v Jablunkově. Díky mezinárodní spolupráci s chorvatskými kolegy byl objeven na pozemku, kde jej známému uložil muž, který ho chtěl převézt do zahraničí. Zda to byl přímo zloděj, policie neuvedla. Skútr byl ale v pořádku předán zpět majiteli.

Zloděj, který se vloupal do kanceláře v Ostravě stále uniká policii

20. září 2023 14:28 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Policisté stále pátrají po muži, který se na konci června vloupal do jednoho z podniků v centru Ostravy. Z kanceláře pak ukradl peněženku, doklady a peníze.

VIDEO: Policisté natočili nouzové přistání a záchranu horkovzdušného balónu v Ostravě

2. října 2023 13:42 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Policisté v pondělí zveřejnili video ze záchrany horkovzdušného balónu, který musel nouzově přistát v Ostravě. Během manévrování mezi domy navíc narazil do školní budovy a byl poškozený i od kolize se stromem.


Senior vyjel s autem mimo silnici a narazil do stromu, spolujezdkyně zemřela

Včera 18:30 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Tragická nehoda zaměstnala v sobotu ráno na Opavsku všechny složky integrovaného záchranného systému. 76letý řidič tam z ničeho nic vyjel ze silnice a naboural do stromu. Auto poté sjelo ze ještě ze srázu. Nehodu bohužel nepřežila 75letá spolujezdkyně.

Třídílný gastrofestival Pojez vyvrcholil v beskydské Ostravici

Gastrofestival Pojez, který každým rokem pořádá Moravskoslezský kraj, vyvrcholil tradičně v beskydské Ostravici. Vedle kulinářských specialit se lidé bavili při kulturních vystoupeních a pro nejmenší byla připravena dětská zóna.

MS kraj opravuje v Karviné několik autobusových zálivů

V Karviné probíhají rozsáhlé opravy autobusových zálivů na dvou velmi frekventovaných krajských silnicích. Úseky, kde probíhá stavba, omezují dopravu a je tady nutná obezřetnost řidičů i chodců při přecházení.

Městská policie v Opavě už potřetí uspořádala sportovní odpoledne pro děti

Včera 17:34 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Městská policie v Opavě už potřetí uspořádala sportovní odpoledne pro děti a jejich rodiče. Probíhalo v Městských sadech a smyslem této akce bylo zapojit co nejvíce dětí do sportovních aktivit.

Dobrovolníci uklidili okolí Karvinského moře, zapojili se i náhodní návštěvníci areálu

Uplynulou sobotu se konal velký úklid v okolí Karvinského moře. Kampaň “Za čisté moře” zorganizovali zaměstnanci karvinského magistrátu, kteří se kromě dobrovolníků aktivně do úklidu také zapojili.

Palkovice se představily komisařům národního finále soutěže Vesnice roku 2024

6. září 2024 18:03 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Palkovický miniexpres

Ani 4 hodiny nemohly v Palkovicích stačit na prezentaci všech zájmových spolků a aktivit, kterými se v pátek obec představila v celostátním finále prestižní soutěže Vesnice roku.

MS kraj pomáhá řešit nedostatek zubařů. Lékařské fakultě přispěje na mzdy pedagogů

Na posledním zasedání krajského zastupitelstva v končícím volebním období odhlasovali jeho členové významnou finanční podporu Lékařské fakultě Ostravské univerzity. Peníze půjdou na platy pedagogů, kteří vzdělávají budoucí zubaře.

V Galerii Dukla se vzpomínalo na 50. až 70. léta. Proběhlo tady komunitní setkání s Pamětí národa

6. září 2024 18:31 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Galerie Dukla patřila dalšímu komunitnímu setkání. Tentokrát s Pamětí národa. Lidé se tak mimo jiné dozvěděli, jak to v obvodu vypadalo v 50. až 70. letech.

Základní kámen pro nový heliport a záchranku s urgentním příjmem byl položen v krnovské nemocnici

6. září 2024 10:03 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Krnovská nemocnice má za sebou další milník na cestě svého rozvoje. V rámci oslav 112. výročí založení byl položen základní kámen ke stavbě nového heliportu a a záchranné stanice. Obě stavby vyrostou v těsné blízkosti nemocnice budou zásadním zlepšením při akutní přepravě pacientů.

Válečný veterán Jan Ihnatík a havířovská nemocnice získali ceny hejtmana

6. září 2024 9:46 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Havířovská nemocnice získala Cenu hejtmana kraje za společenskou odpovědnost za rok 2023. Osobností Moravskoslezského kraje se stal válečný veterán Jan Ihnatík.


Den zdraví krajské Nemocnice Karviná – Ráj se na Lodičkách vydařil

Poslední prázdninový pátek patřil areál Lodiček v parku Boženy Němcové zdravotníkům z Nemocnice Karviná-Ráj, kteří pro návštěvníky připravili Den zdraví. Rodiny s dětmi tady přilákala i zábava, pro děti byly například připraveny atrakce i show Mira Jaroše.

Nemocnice Karviná uspořádala na Lodičkách Den zdraví

Areál Lodiček v parku Boženy Němcové patřil zdravotníkům z Nemocnice Karviná-Ráj, kteří pro návštěvníky připravili Den zdraví. Rodiny s dětmi tady přilákala i zábava, pro děti byly například připraveny atrakce i show Mira Jaroše.

Netradiční olympijské disciplíny pobavily karvinské seniory

Senioři ze všech karvinských městských klubů a také ze spřátelených měst se opět po roce sešli, aby společně strávili den u netradičních sportovních her. A protože je rok světové olympiády, olympijský nádech nechyběl ani tady.

MS kraj opravuje v Karviné několik autobusových zálivů, je nutná opatrnost v místě staveb

6. září 2024 17:10 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

V Karviné probíhají rozsáhlé opravy autobusových zálivů na dvou velmi frekventovaných krajských silnicích. Úseky, kde probíhá stavba, omezují dopravu a je tady nutná obezřetnost řidičů i chodců při přecházení.

Mažoretky Kala poděkovaly vystoupením za podporu

6. září 2024 9:59 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Mažoretky Kala jsou jedna velká taneční rodina. Mají na svém kontě nespočet ocenění a titulů získaných doma i v zahraničí. Více na sebe mažoretky prozradily během vystoupení věnovaném především rodičům.

Den obce Horní Suchá se vydařil, lidé byli nadšení

Až tři tisíce návštěvníků zavítalo na Den obce Horní Suchá. Takto velkou akci radnice uspořádala poprvé. Rodiny ocenily i samostatnou zábavnou zónu pro děti.

Na Těrlické přehradě se konala preventivní akce Bezpečně u vody
Vydáno 23. července 2024 11:01, Havířov, Bára Kelnerová
Policie, Státní plavební správa i rybářská stráž. Všechny tyto složky se zapojily do preventivní akce Bezpečně u vody. Kontrola probíhala i na Těrlické přehradě.

Na vodních plochách v Moravskoslezském kraji, které slouží rekreaci a vodním sportům, se v průběhu letních prázdnin konají preventivní kontroly. Zaměřené jsou na bezpečnost plavců i posádek plavidel. Kontrola se konala například na Žermanické přehradě a nyní na Těrlické přehradě.

Miroslav Kolátek, preventista Policie ČR MSK: “Jelikož jsou v letních měsících vodní plochy vyhledávaným místem k relaxaci a k trávení volného času, tak se tady srocuje více lidí a tak zaměřujeme pozornost i v rámci prevence právě na ty vodní plochy a jejich okolí. Dnes na Těrlické přehradě budeme realizovat celorepublikový preventivní počin s názvem Bezpečně u vody a spolupracovat na něm budou s námi pracovník Státní plavební správy a člen rybářské stráže.”

U rybářů se kontroluje, zda mají v pořádku potřebné dokumenty a zda loví podle pravidel.

Ladislav Kocián, rybář: “Zažil jsem už spoustu kontrol rybářských. Dneska byly takové mírnější chybičky se vloudily. nenapsaná váha u malých rybek." Jak se na kontroly díváte? “Je v pořádku, protože je spousta rybářů. Stačí se podívat kolem, dělají někteří nepořádek. Víme případy, kdy rybáři třeba upytlačili rybu.”

Těrlická přehrada je ideální pro vodní sporty. Kontrolou proto prošli i vůdci plavidel.

Zbyněk Mišurec, vůdce motorového člunu: “My tady jezdíme docela pravidelně se známými, jezdíme s více lodičkami a líbí se nám tady. Na blbnutí to stačí. V okolí je to tady nejblíž pro nás. Ještě jezdíme po Moravě a po Baťově kanále, takže tam je to takové jinačí, tady se můžeme více vyblbnout a s dětma vykoupat. Na Těrlické přehradě je to tady vyznačené poměrně pěkně, jsou tady značky, takže máme povědomí, jak bychom měli fungovat bez alkoholu a samozřejmě bez těchto negativních věcí. Jsou tady značky před kempy, je to vyznačené, jestli můžeme jet ve výtlaku nebo ve skluzu. Je tady dokonce vyhrazená plocha pro vodní sporty, kde se právě dá vyblbnout.”
Miroslav Kolátek, preventista Policie ČR MSK: “Naším cílem je poskytnout informace občanům, jak se bezpečně chovat na vodě, ve vodě i v její blízkosti, takže budeme komunikovat nejen o zabezpečení majetku, abychom eliminovali příležitosti k jeho odcizení, ale také o nebezpečí vstupu do vody pod vlivem alkoholu, případně skákání do neznámých vod. Svou pozornost věnujeme problematice alkoholu u řidičů, kteří budou k vodním plochám přijíždět a také u vůdců plavidel. Pro ty, kteří projdou úspěšně dechovou zkouškou, máme připravenou inspiraci, jak nahradit alkoholické nápoje v těchto letních teplých dnech, máme pro ně připraveno nealko pivo. Tyto akce budou v rámci prázdnin probíhat po celém Moravskoslezském kraji na vodních plochách, ale i v celé České republice. Problém bývá právě to, že si nedávají pozor na svoje věci, na svůj majetek, takže občas dochází k nějakým krádežím a také občas bývá problém právě ten alkoholu u vůdců plavidel.”

Podobné preventivní akce se do konce léta budou konat i na dalších vodních plochách v kraji.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/havirov/11000044122/na-terlicke-prehrade-se-konala-preventivni-akce-bezpecne-u-vody