Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Odstřel skipové věže Dolu Lazy byl pro přihlížející velkým zážitkem

Havířov |  | Havířovský expres

Stovky lidí si nenechaly ujít pohled na odstřel těžní věže Dolu Lazy. Skipová věž se poroučela k zemi do vymezeného prostoru během několika sekund. Po té se do okolí vznesl obrovský mrak prachu.

Odstřel skipové věže, kterou se několik desítek let těžilo černé uhlí na povrch, byl naplánován na 10. hodinu. Společnost Diamo v okolí vymezila prostory pro diváky. Byli mezi nimi i bývalí horníci.

anketa: "Tu věž vidím z Hrabůvky z okna, bydlím ve 14. patře, tak jsem se přijel podívat, jak to bude padat.”
anketa: “Přijeli jsme z Dětmarovic, chtěli jsme se podívat, jak ta věž bude odpálena a líbilo se nám to.”
anketa: “Já jsem tady pracoval asi jen 20 let. Předtím jsem pracoval na Fučíku v Petřvaldě, ale tady byla nejlepší šachta, která existovala u OKD. Dodnes jsem ještě lektorem v OKD. Jsem už 50 let činný.” Jak vy se díváte na ten odstřel? Měla by věž zůstat, nebo uvolnit prostor pro rozvoj. “Ono to asi není památkovým úřadem chráněné, jen ta jiná těžní věž je chráněná, ale toto bylo nově postaveno někdy v 70. letech a není to chráněné. Jestli tady chtějí mít nějaké komerční účely, tak to půjde dolů a udělají zelenou louku.”
anketa: “Byl jsem u OKD zaměstnán skoro třicet let a v 55 letech jsem šel do předčasného důchodu. Celou dobu jsem dělal na dole. Tyto věci, odstřel, se mi moc líbí, byl jsem se podívat i na naši věž Duklu a teď Lazy.”

Mezi hosty byl ministr financí Zbyněk Stanjura a hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica.

Josef Bělica (ANO), hejtman MSK: “Probíhá postupná likvidace. Dneska budeme svědky odstřelu těžní věže, což je v podstatě taková dominanta každé šachty. Přišel jsem se podívat, protože je to nostalgická záležitost. Ta těžní věž je starší než já a jezdil jsem kolem ní celý život, bydlím kousek odsud. Celé území Karvinska a Havířovska a celá pohornická krajina prochází, bude procházet transformací, takže využitelné pozemky, které kraj bude moci rozvinout a připravit je pro příchod strategických nebo i menších investorů, tak to je budoucnost této krajiny. Vznikají skvělé projekty se strategickým významem. Tady kousek vznikne Poho park Gabriela.”

Při odstřelu bylo použito více než tisíc náloží. Střelmistr poprvé otestoval elektronické rozbušky, které se těsně před odstřelem samy postupně zkontrolovaly.

Jan Výmola, střelmistr: “Když se podíváte, kde jsou těžní stroje, tak ty dopadly na místo, kde měly. Ale ta věž se rozvalila a stěna se vytočila a lehla do kolejí. Ale ty koleje byly v ohroženém prostoru. My jsme počítali, že to vydrží víc po kupě, ale to je věc, kterou neovlivníte. Fáze toho drcení konstrukce už je mimo možnost ovlivnění. Důležité je, že zůstaly uchráněné ty ostatní budovy, jako trafostanice napájecí domov důchodců a asi nikdo nehlásil škody."
anketa: “Země se zachvěla a bylo to dole. Byl to dobrý zážitek. Nečekal jsem tolik prachu. Říkal jsem si, že ty respirátory, že to je takové opatření nad rámec, ale fakt bylo dobré ho mít na nose.”
anketa: “Čekali jsme sice dlouho, ale potom to bylo fakt pěkné. Kluci se lekli, když to padlo. Taky jsem nečekal takovou ránu, ale šlo to krásně k zemi. Lehlo si to pěkně. Myslel jsem, že to třeba technikům nevyjde, že to položí na druhou stranu, ale dobré, zážitek pěkný. Až na ty slzy. Otec tady tolik roků pracoval a konec. A přitom je to úplně zbytečné.”

Na demolici čekají také další objekty v areálu.

Jiří Golasowski, náměstek z odštěpného závodu DARKOV: “Rozfázované to máme do přelomu roku 2026-2027, kdyby tady v podstatě měla vzniknout rovina.”

Jako připomínka někdejší šachty zůstane na místě jen jedna ocelová těžní věž.

Nahlásit chybu


K tématu

Střelmistr už připravuje nálože pro odstřel skipové věže Dolu Lazy v Orlové

Několik desítek kilogramů trhaviny a především precizně odvedená práce střelmistra bude nutná o odstřelu těžní věže Dolu Lazy v Orlové. Z bezpečné vzdálenosti ji budou v červenci moci sledovat i lidé. Po odstřelu skipové věže Dolu Dukla v roce 2008 jde teprve o druhou takovou demolici pomocí trhaviny.

Bezmála 100 metrů vysoká věž Dolu Lazy je připravena k odstřelu

25. července 2024 11:26 | Celý MS kraj | Libor Běčák

V sobotu v 10 hodin by se podle všech předpokladů měla poroučet k zemi betonová skipová věž bývalého Dolu Lazy v Orlové. V okolí už jsou připravené plochy, ze kterých bude moci odstřel sledovat i veřejnost.

Skipová věž Dolu Lazy v Orlové se poroučela k zemi, lidé prchali před mrakem prachu

27. července 2024 11:26 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Střelmistr, který dostal za úkol zlikvidovat bezmála 100 metrů vysokou skipovou věž bývalého černouhelného Dolu Lazy v Orlové, může být spokojený. Trhaviny poslaly betonový monument do předem vyhrazené prostoru.


ON-LINE: Sledujeme ničivé povodně v Moravskoslezském kraji, voda stále sužuje region

Dnes 18:09, vydáno 13. září 2024 12:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj čelí jedné z nejhorších povodní v historii. Silné deště způsobily katastrofu, která region sužuje naplno. Situace se každou hodinou mění. Aktuální dění a vývoj sledujeme podrobně v naší online reportáži.

Silné deště způsobily v Havířově sesuv půdy na hřbitově

V Havířově postupně zjišťují, kde silný déšť a povodně napáchaly škody. Radnice bude muset zabezpečit ujíždějící svah, na kterém se nachází jeden z městských hřbitovů.

Hejtman žádá armádu o pomoc s odklizením následků povodní, voda si vyžádala další dva lidské životy

Dnes 17:49 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V Moravskoslezském kraji nadále probíhá boj s povodněmi, voda stále neopadla. Krajský krizový štáb se proto rozhodl požádat Armádu České republiky o pomoc s odklízecími pracemi.

Řeka Opava v Opavě pomalu klesá. Stále probíhají záchranné a likvidační práce

Velká voda v Opavě ustupuje. Řeka Opava kulminovala včera okolo půl 10. večer a postupně odhaluje, co všechno napáchala. Mimo jiné poškodila most v Ratibořské ulici a zničila železniční trať z Opavy do Malých Hoštic, kam kvůli zatopeným silnicích nejezdí ani náhradní doprava.

Na soutoku Odry a Opavy se protrhla hráz, voda zalila Přívoz, jeden most je v ohrožení

Dnes 10:28 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Nečekanou pohromu řeší od pondělního dopoledne v Ostravě. Jedna hráz nevydržela a voda zaplavila Přívoz.

Ulici Na Olšinách v Českém Těšíně voda zaplavila nejvíc, lidé zjišťují škody

I v Českém Těšíně čelili obyvatelé velké vodě. Několik stovek z nich muselo být evakuováno. Nejhorší situace byla v lokalitě kolem Těšínských jatek.

Hráz na Odře ve Slezské Ostravě vydržela a voda opadává, nejhorší je situace v Koblově a Antošovicích

Stejně jako většina Ostravy a Moravskoslezského kraje se ani Slezská Ostrava nevyhnula záplavám, souvisejícím s dlouhotrvajícími intenzivními dešti. Zasaženy byly hlavně části Koblov a Antošovice, které přímo sousedí s řekou Odrou. Lidé museli opustit své domovy a několik desítek nemovitostí skončilo pod vodou. Momentálně už hladina Odry ve Slezské Ostravě klesá.

Havířov připravuje zázemí a lůžka pro lidi z Ostravy, kteří by se museli evakuovat

Havířov připravuje lůžka pro obyvatele Ostravy, kteří by se museli kvůli protržení protipovodňové hráze případně evakuovat. Dočasný azyl bude připraven v tělocvičně na krytém bazénu.

Policie v Moravskoslezském kraji řeší první případy rabování evakuovaných objektů

Dnes 12:25 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Tvrdé tresty žádá hejtman Moravskoslezského kraje pro všechny, kteří se pokusí parazitovat na povodňovém neštěstí.

Velká voda řádila i ve Frýdku-Místku, město řeší následky

Velká voda se převalila i přes Frýdek-Místek. Díky vodní nádrži Šance ale nebyly následky katastrofální. Město řeší hlavně odklízení povodňového odpadu z cyklostezky a zatopené kolektory. Evakuace obyvatel nutná nebyla.

Havířovu během povodní způsobila nejvíce potíží řeka Lučina

Řeka Lučina i menší Sušanka zatopily v Havířově během víkendu několik ulic, a to i těch, které jsou hlavními tahy. Cesty musely být uzavřené, ale nemuselo dojít žádným evakuacím a naštěstí nebyl ani nikdo zraněn.

Situace s povodněmi se v Havířově uklidňuje, práci ztížili městu vandalové

Včera 14:34 | Havířov | Bára Kelnerová

Neděle konečně přinesla do Havířova pozitivní zprávy. Zatopené ulice se daří zprůjezdnit. Nebyla nutná žádná evakuace lidí. Město však zaznamenalo nepochopitelný případ vandalismu.

Knižní jarmark se v Karviné vydařil, opět potěšil i polské čtenáře

Knižní jarmark na Masarykově náměstí se letos opět vydařil. Nabídl nejen knihy různých žánrů, ale i bohatý doprovodný program, který zahrnoval i připomínku 50. výročí fungování oddělení polské literatury.

Nové dopravní hřiště v Karviné už využívají školáci naplno

14. září 2024 20:02 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Hned se začátkem školního roku začali nové dopravní hřiště v Karviné naplno využívat školáci ze základních škol. Jejich počínání bedlivě sledují strážníci, kteří je upozorňují na případné prohřešky, které by v běžném provozu neměly nastat.

Regionální knihovna slaví 50. výročí oddělení polské literatury

14. září 2024 19:32 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

A s knihovnou ještě na chvíli zůstaneme prostřednictvím další reportáže. Oddělení polské literatury si letos připomíná 50 let svého fungování. Pojďte se společně s námi ohlédnout do historie.

Některé ulice v Havířově jsou zcela neprůjezdné, na magistrátu zasedl krizový štáb

14. září 2024 19:05 | Havířov | Bára Kelnerová

V sobotu 14. září odpoledne opět zasedl krizový štáb ORP města Havířova a byla zhodnocena aktuální povodňová situace. Řeka Lučina se na několika místech vylila z koryta. Některé ulice jsou zcela neprůjezdné. Radnice vybízí k opatrnosti.

Odstřel skipové věže Dolu Lazy byl pro přihlížející velkým zážitkem
Vydáno 30. července 2024 9:10, Havířov, Bára Kelnerová
Stovky lidí si nenechaly ujít pohled na odstřel těžní věže Dolu Lazy. Skipová věž se poroučela k zemi do vymezeného prostoru během několika sekund. Po té se do okolí vznesl obrovský mrak prachu.

Odstřel skipové věže, kterou se několik desítek let těžilo černé uhlí na povrch, byl naplánován na 10. hodinu. Společnost Diamo v okolí vymezila prostory pro diváky. Byli mezi nimi i bývalí horníci.

anketa: "Tu věž vidím z Hrabůvky z okna, bydlím ve 14. patře, tak jsem se přijel podívat, jak to bude padat.”
anketa: “Přijeli jsme z Dětmarovic, chtěli jsme se podívat, jak ta věž bude odpálena a líbilo se nám to.”
anketa: “Já jsem tady pracoval asi jen 20 let. Předtím jsem pracoval na Fučíku v Petřvaldě, ale tady byla nejlepší šachta, která existovala u OKD. Dodnes jsem ještě lektorem v OKD. Jsem už 50 let činný.” Jak vy se díváte na ten odstřel? Měla by věž zůstat, nebo uvolnit prostor pro rozvoj. “Ono to asi není památkovým úřadem chráněné, jen ta jiná těžní věž je chráněná, ale toto bylo nově postaveno někdy v 70. letech a není to chráněné. Jestli tady chtějí mít nějaké komerční účely, tak to půjde dolů a udělají zelenou louku.”
anketa: “Byl jsem u OKD zaměstnán skoro třicet let a v 55 letech jsem šel do předčasného důchodu. Celou dobu jsem dělal na dole. Tyto věci, odstřel, se mi moc líbí, byl jsem se podívat i na naši věž Duklu a teď Lazy.”

Mezi hosty byl ministr financí Zbyněk Stanjura a hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica.

Josef Bělica (ANO), hejtman MSK: “Probíhá postupná likvidace. Dneska budeme svědky odstřelu těžní věže, což je v podstatě taková dominanta každé šachty. Přišel jsem se podívat, protože je to nostalgická záležitost. Ta těžní věž je starší než já a jezdil jsem kolem ní celý život, bydlím kousek odsud. Celé území Karvinska a Havířovska a celá pohornická krajina prochází, bude procházet transformací, takže využitelné pozemky, které kraj bude moci rozvinout a připravit je pro příchod strategických nebo i menších investorů, tak to je budoucnost této krajiny. Vznikají skvělé projekty se strategickým významem. Tady kousek vznikne Poho park Gabriela.”

Při odstřelu bylo použito více než tisíc náloží. Střelmistr poprvé otestoval elektronické rozbušky, které se těsně před odstřelem samy postupně zkontrolovaly.

Jan Výmola, střelmistr: “Když se podíváte, kde jsou těžní stroje, tak ty dopadly na místo, kde měly. Ale ta věž se rozvalila a stěna se vytočila a lehla do kolejí. Ale ty koleje byly v ohroženém prostoru. My jsme počítali, že to vydrží víc po kupě, ale to je věc, kterou neovlivníte. Fáze toho drcení konstrukce už je mimo možnost ovlivnění. Důležité je, že zůstaly uchráněné ty ostatní budovy, jako trafostanice napájecí domov důchodců a asi nikdo nehlásil škody."
anketa: “Země se zachvěla a bylo to dole. Byl to dobrý zážitek. Nečekal jsem tolik prachu. Říkal jsem si, že ty respirátory, že to je takové opatření nad rámec, ale fakt bylo dobré ho mít na nose.”
anketa: “Čekali jsme sice dlouho, ale potom to bylo fakt pěkné. Kluci se lekli, když to padlo. Taky jsem nečekal takovou ránu, ale šlo to krásně k zemi. Lehlo si to pěkně. Myslel jsem, že to třeba technikům nevyjde, že to položí na druhou stranu, ale dobré, zážitek pěkný. Až na ty slzy. Otec tady tolik roků pracoval a konec. A přitom je to úplně zbytečné.”

Na demolici čekají také další objekty v areálu.

Jiří Golasowski, náměstek z odštěpného závodu DARKOV: “Rozfázované to máme do přelomu roku 2026-2027, kdyby tady v podstatě měla vzniknout rovina.”

Jako připomínka někdejší šachty zůstane na místě jen jedna ocelová těžní věž.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/havirov/11000044234/odstrel-skipove-veze-dolu-lazy-byl-pro-prihlizejici-velkym-zazitkem