Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Studenti karvinského gymnázia si vyzkoušeli roli kantorů

Karviná |  | Karvinský expres

Studenti karvinského gymnázia dostali od svých kantorů nabídku, která se jen tak neodmítá. Mohli si roli pedagogů sami vyzkoušet na vlastní kůži a spolužáky učit v hodinách třeba matematiky nebo angličtiny. Jak to dopadlo a jestli jejich výuka ostatní zaujala, se dozvíte v našem prvním příspěvku.

Gymnázium Karviná je střední školou, která je nakloněna inovativním metodám ve výuce. Tentokrát šlo o vrstevnické učení.

Monika Brzá, zástupkyně ředitele školy: "Vrstevníci těch žáků učí své vlastní vrstevníky a myslím, že je to fajn. Žáci se přihlásili dobrovolně, každý, kdo si chtěl tu roli vyzkoušet, se přihlásil. Vyhledal svého vyučujícího a museli konzultovat témata se svým vyučujícím, připravit se na ně a buď zapadala do systému výuky nebo je to dítě v něčem lepší, něčím zajímavým se zabývá a chtělo ty informace předat svým žákům a se svým učitelem se na to připravili."
Šimon Tureček, student 1. ročníku gymnázia: "Tématem naší hodiny jsou rovnice. Naše příprava je vícedenní a chtěli jsme to udělat originálně. Myslím, že jsme to poměrně dobře podali a pochopí to."
anketa studenti: "Takový nezvyk, že nás neučí učitelé.” "Asi je pro nás lepší když nás to učí žáci, tak, jak to pochopili od těch učitelů.” 

Kromě matematiky studenti vyučovali i angličtinu nebo společenské vědy.

Robin Witosz, student 3. ročníku: "V těch společenských vědách jsme se zaměřili na takový úvod do tolerance a netolerance, rasismu a tak jsme se toho dotkli, byli trochu nepolíbení touto tématikou a potom jsme měli angličtinu, kde jsme měli prváky a tam jsme probírali konspirační teorie, čistě v angličtině jsme debatovali. To je téma, které se na školách moc neučí, ale pro ně to bylo něco zajímavého, taky spolupracovali."

Studenti, kteří si vyzkoušeli roli kantorů, tuto možnost přivítali z několika důvodů.

Jan Pátra, student 3. ročníku: "Tento projekt je velmi přínosný pro nás jakožto pro žáky v rámci budoucí volby povolání, jelikož se někteří z nás, včetně mě chtějí angažovat v oboru učitelství a přemýšlejí o tom, tak je to zajímavá zkušenost zkusit co to obnáší, jak tu hodinu vést, příprava na to a je to fajn, jde vidět, že nás v tom škola chce podporovat a je fajn si to zkusit určitě."
Robin Witosz, student 3. ročníku: " Jsme se vžili do těch rolí učitelů, kteří to nemají vždy tak jednoduché, to jsme si uvědomili."

Pro všechny studenty gymnázia v roli kantorů i žáků v lavicích to byl nevšední zážitek, který si rádi zopakují.

Nahlásit chybu


K tématu

Studenti karvinského gymnázia vyučovali své vrstevníky

2. dubna 2024 17:00 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Studenti karvinského gymnázia dostali od svých kantorů nabídku, která se jen tak neodmítá. Mohli si na vlastní kůži vyzkoušet roli pedagogů a spolužáky učit v hodinách třeba matematiky nebo angličtiny.

Gymnázium Karviná oslavilo velkolepě své 70. výročí. Dojemných setkání byla spousta

26. září 2023 16:15 | Karviná | Monika Danková

Gymnázium Karviná oslavilo se svými studenty, absolventy a současnými i bývalými pedagogy své jubilejní 70. výročí.

Studenti karvinského gymnázia nachystali vánoční balíčky pro seniory

19. prosince 2023 15:39 | Karviná | Monika Danková

Studenti karvinského gymnázia mají srdce na správném místě. Nemyslí jen na to, čím obdarují o Vánocích své blízké, ale i ty, které neznají, zvláště osamělé seniory. Rozhodli se proto udělat radost stovce z nich a připravili jim balíčky plné užitečných věcí a dobrot.


Silný noční požár bytu ve Frýdku-Místku, 13 lidí skončilo v péči záchranářů, škoda 2 miliony

Dnes 10:13 | Frýdek-Místek | Lukáš Zavadil

Požární poplach a silný požár vzbudil obyvatele domu na ulici Gagarinova ve Frýdku-Místku. Krátce před jednou hodinou ranní se na místo sjelo velké množství hasičů, záchranářů a policistů kvůli požáru v jednom z bytů.

V opavských MŠ proběhly zápisy. Rodiče si mohli vybírat z 27 školem zřizovaných městem

Včera 17:58 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Mateřské školy v Opavě patřily zápisům nejmenších dětí. Ty ve městě každoročně probíhají od 2. do 3. května. Rodiče si mohli vybírat z celkem 27 školek, které zřizuje město.

Ostravská ZOO má v plánu tučňáky. Návštěvníci je budou moci sledovat z podvodního tunelu

ZOO Ostrava rozhodně nespí na vavřínech a i přes návštěvnické rekordy plánuje další atraktivní chov. Tentokrát půjde o oblíbené tučňáky a od ostatních zahrad v okolí se bude lišit tím, že zvířata budou návštěvníci moci sledovat i pod vodou.

Policie potřebuje posily, umožnila fyzické testy na zkoušku

Novojičínská policie umožnila zájemcům absolvovat fyzické prověrky na zkoušku. Otestovat svou zdatnosti se tu rozhodlo více než pětadvacet lidí, muži i ženy.

Muže za volantem u Otic postihlo srdeční selhání, oživovali ho svědci

Včera 20:58 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Zdravotníci včetně ostatních složek IZS vyrazili v sobotu 4. května odpoledne k nehodě osobního auta u Otic na Opavsku. Pětačtyřicetiletého muže za volantem tam postihlo náhlé selhání srdce, resuscitovali ho svědci události, následně zdravotníci.

Karvinští senioři ušli dohromady kolem Karvinského moře 392,62 km

Pro karvinské seniory připravil Odbor sociální velkou výzvu. Ujít kolem Karvinského moře dohromady 300 km. Senioři ji nejen splnili, ale dokonce překonali, ve štafetovém pochodu ušli trasu dlouhou 392 km.

Tragická dopravní nehoda na D1, kamion najel do osobního auta, které zastavilo za tahačem s tankem

Včera 21:56, vydáno včera 10:06 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Tragická dopravní nehoda uzavřela před půl devátou ráno dálnici D1 na 377. kilometru směrem na Polsko. Kamion převážející auta tam najel do osobního vozidla Škoda Fabia, které zastavilo za tahačem. Podle policejní mluvčí řidič kamionu zřejmě nevěnoval pozornost řízení. Do osobního auta měl najet bez jakékoliv brzdné dráhy.

Místo pro grilování, sportování i relaxaci nabídne po revitalizaci takzvaná Komenda v Opavě

Včera 16:31 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Tzv. Komenda projde kompletní revitalizací. Město ji chce proměnit na příjemné místo nejen k relaxaci, ale také k zábavě a sportovním aktivitám. Bude tam i dost místa pro pejskaře.

V Kozlovicích záchranáři ošetřovali vážně zraněného motorkáře, srazil se s autem

Včera 18:05 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Záchranná služba musela v pátek 3. května odpoledne zasahovat u vážné dopravní nehody na Frýdecko-Místecku, kde se v Kozlovicích motocykl srazil s autem. Na místo vyjela lékařská posádka z Frenštátu pod Radhoštěm a vzlétli letečtí záchranáři z Ostravy.

Tradiční cyklistický závod Porubajk poprvé obohatil charitativní běh pro sbírku Srdce pro Porubu

3. května 2024 23:00 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě se jel tradiční cyklistický závod Porubajk. Probíhá jednou ročně vždy na jaře a jeho součástí tentokrát byl i charitativní běh pro sbírku Srdce pro Porubu.

Karviná oslavila Mezinárodní den tance, choreografie předvedlo na Lodičkách přes dvě stě tanečnic a tanečníků

Karvinský spolek Múza zorganizoval na Lodičkách první květnový den oslavu k Mezinárodnímu svátku tance. Vyzval všechny karvinské milovníky tance, zástupce tanečních skupin a organizací, aby veřejnosti předvedli jakým stylům se věnují a jaké choreografie umí.

Sezóna na Lodičkách byla zahájena akcí Pálení čarodějnic, zájem veřejnosti byl obrovský

Iniciativa Dokořán otevřela letošní sezónu na Lodičkách. Každý víkend se v areálu Loděnice uskuteční akce různého druhu pro veřejnost.

V Havířově odstartoval další ročník soutěže Wolfram, na nejlepší týmy čeká atraktivní cena

3. května 2024 11:28 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Sedmý roční branné soutěže Wolfram byl zahájen v Havířově. Armáda si pro žáky v letošním roce připravila i jednu novinku a hlavně atraktivní ceny.

Kotulova dřevěnka zahájila sezonu opět Dnem řemesel

3. května 2024 10:22 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Kotulova dřevěnka na první květnový den přivítala pro návštěvníky opět Dne řemesel. Přes zimní pauzu prošla roubenka rekonstrukcí a díky tomu se v letošním roce prodlouží i celá sezona.

Horní Suchá zvažuje koupi části finských domků, odprodat by je chtěla stávajícím nájemníkům

Zastupitelé v Horní Suché přijali usnesení projevit vůli na odkup jedné z lokalit finských domků od soukromého vlastníka. Pokud se tak skutečně stane, chtěla by obec nabídnout odprodej stávajícím nájemníkům.

Havířov uspořádal v životických sadech Májový den, lidé dorazili v hojném počtu

2. května 2024 19:04 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Radnice v Havířově jakožto nový vlastník životických sadů uspořádala v areálu Májový den. Což mělo u veřejnosti velký ohlas. Nicméně, tak jako v celé České republice, i zde budou kvůli počasí sčítat ztráty.

Studenti karvinského gymnázia si vyzkoušeli roli kantorů
Vydáno 2. dubna 2024 16:04, Karviná, Monika Danková
Studenti karvinského gymnázia dostali od svých kantorů nabídku, která se jen tak neodmítá. Mohli si roli pedagogů sami vyzkoušet na vlastní kůži a spolužáky učit v hodinách třeba matematiky nebo angličtiny. Jak to dopadlo a jestli jejich výuka ostatní zaujala, se dozvíte v našem prvním příspěvku.

Gymnázium Karviná je střední školou, která je nakloněna inovativním metodám ve výuce. Tentokrát šlo o vrstevnické učení.

Monika Brzá, zástupkyně ředitele školy: "Vrstevníci těch žáků učí své vlastní vrstevníky a myslím, že je to fajn. Žáci se přihlásili dobrovolně, každý, kdo si chtěl tu roli vyzkoušet, se přihlásil. Vyhledal svého vyučujícího a museli konzultovat témata se svým vyučujícím, připravit se na ně a buď zapadala do systému výuky nebo je to dítě v něčem lepší, něčím zajímavým se zabývá a chtělo ty informace předat svým žákům a se svým učitelem se na to připravili."
Šimon Tureček, student 1. ročníku gymnázia: "Tématem naší hodiny jsou rovnice. Naše příprava je vícedenní a chtěli jsme to udělat originálně. Myslím, že jsme to poměrně dobře podali a pochopí to."
anketa studenti: "Takový nezvyk, že nás neučí učitelé.” "Asi je pro nás lepší když nás to učí žáci, tak, jak to pochopili od těch učitelů.” 

Kromě matematiky studenti vyučovali i angličtinu nebo společenské vědy.

Robin Witosz, student 3. ročníku: "V těch společenských vědách jsme se zaměřili na takový úvod do tolerance a netolerance, rasismu a tak jsme se toho dotkli, byli trochu nepolíbení touto tématikou a potom jsme měli angličtinu, kde jsme měli prváky a tam jsme probírali konspirační teorie, čistě v angličtině jsme debatovali. To je téma, které se na školách moc neučí, ale pro ně to bylo něco zajímavého, taky spolupracovali."

Studenti, kteří si vyzkoušeli roli kantorů, tuto možnost přivítali z několika důvodů.

Jan Pátra, student 3. ročníku: "Tento projekt je velmi přínosný pro nás jakožto pro žáky v rámci budoucí volby povolání, jelikož se někteří z nás, včetně mě chtějí angažovat v oboru učitelství a přemýšlejí o tom, tak je to zajímavá zkušenost zkusit co to obnáší, jak tu hodinu vést, příprava na to a je to fajn, jde vidět, že nás v tom škola chce podporovat a je fajn si to zkusit určitě."
Robin Witosz, student 3. ročníku: " Jsme se vžili do těch rolí učitelů, kteří to nemají vždy tak jednoduché, to jsme si uvědomili."

Pro všechny studenty gymnázia v roli kantorů i žáků v lavicích to byl nevšední zážitek, který si rádi zopakují.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/karvina/11000042354/studenti-karvinskeho-gymnazia-si-vyzkouseli-roli-kantoru