„I zdravé jídlo nám může chutnat". Takový název měla akce pro karvinské seniory. Ještě než se seznámili s přípravou zdravého jídla a ochutnávkou, dozvěděli se pár užitečných rad od nutričního terapeuta.
Dalibor Závacký (ČSSD), náměstek primátora Karviné: "Vyslechnou si, jaké onemocnění mohou v důsledku špatné výživy mít."
Po užitečné přednášce se senioři mohli podívat i na samotnou přípravu zdravých jídel. Profesionální kuchaři jich předvedli několik. Třeba zdravou svíčkovou.
Vojtěch Juřička, kuchař: "Tam není nic nezdravého. Základ je zeleninový, hovězí maso je libové, špikované je to mrkví."
Podle nutričního specialisty je těžké přenaučit zdravě vařit kohokoliv nejen seniory.
Jan Gartšík, nutriční terapeut: "Jsem realista, svoje zvyklosti nezmění ze dne na den, ale i malý krok kupředu je výhra."
Každý by měl začít u výběru potravin při nákupu, věnovat pozornost přípravě pokrmu a jíst stravu energeticky hodnotnou pravidelně.