Sezóna pěstitelského pálení začala, ovoce je hodně

  • 10. července 2018,
  • 14:43,
  • Stonava,
  • Jiří Brzóska

Pěstitelské pálenice zahájily sezónu o něco dříve, než v uplynulých letech. Letos totiž ovoce dozrává s několika týdenním předstihem. Někteří lidé ale zbytečně spěchají. Kvas musí být kvalitní.

Reklama

Taková úroda ovoce tady už dlouho nebyla, shodují se zahrádkáři na Karvinsku. Jejich kroky proto směřují do pěstitelských pálenic, které svou činnost letos zahájily na začátku prázdnin.

„Letos jsme zahájili sezónu opravdu nejdřív, jak je to podle zákona možné. Je to tím, že to ovoce dozrává dříve,“ vysvětlil důvody spolumajitel palírny ve Stonavě Vojtěch Feber.

Někteří pěstitelé sice přivážejí k vypálení ještě loňské kvasy, primárně se ale teď pálí třešně, kterých se letos urodilo opravdu hodně. Loňské jarní mrazíky, které úrodu zničily, se neopakovaly.

„Letošní úroda byla celkem dobrá. Zkusili jsme to a doufejme, že to poteče.“ „Teď byla úroda třešní, takže ty přišly první na řadu. Jablka přijdou na řadu později,“ řekli pěstitelé.

„Dobrý kvas se pozná, že se ta šťáva ze spodu dostává pomalu nahoru a ten vrchní koláč se propadá. Pokud se ten koláč začne lesknout, je to příznak, že se dokvašuje. Pokud spadne úplně, u třešní obzvlášť, je nejvyšší čas k pálení, protože třešně jsou velmi náchylné a mohly by zoctovatět,“ vysvětlil Bohuslav Klimek.

A to platí i pro ostatní ovoce. Důležité je, aby byl kvas skladován na chladném místě bez přístupu vzduchu. Takový pak vydrží i několik let.




MaAnBa Plus s.r.o.
Karviná
od 75 Kč do 80 Kč

Detail

KARIMPEX - STROJÍRNY, s.r.o.
Karviná
od 25 000 Kč do 40 000 Kč

Detail

Střední odborná škola managementu a práva, s.r.o.
Karviná
od 250 Kč

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu