Taková úroda ovoce tady už dlouho nebyla, shodují se zahrádkáři na Karvinsku. Jejich kroky proto směřují do pěstitelských pálenic, které svou činnost letos zahájily na začátku prázdnin.
„Letos jsme zahájili sezónu opravdu nejdřív, jak je to podle zákona možné. Je to tím, že to ovoce dozrává dříve,“ vysvětlil důvody spolumajitel palírny ve Stonavě Vojtěch Feber.
Někteří pěstitelé sice přivážejí k vypálení ještě loňské kvasy, primárně se ale teď pálí třešně, kterých se letos urodilo opravdu hodně. Loňské jarní mrazíky, které úrodu zničily, se neopakovaly.
„Letošní úroda byla celkem dobrá. Zkusili jsme to a doufejme, že to poteče.“ „Teď byla úroda třešní, takže ty přišly první na řadu. Jablka přijdou na řadu později,“ řekli pěstitelé.
„Dobrý kvas se pozná, že se ta šťáva ze spodu dostává pomalu nahoru a ten vrchní koláč se propadá. Pokud se ten koláč začne lesknout, je to příznak, že se dokvašuje. Pokud spadne úplně, u třešní obzvlášť, je nejvyšší čas k pálení, protože třešně jsou velmi náchylné a mohly by zoctovatět,“ vysvětlil Bohuslav Klimek.
A to platí i pro ostatní ovoce. Důležité je, aby byl kvas skladován na chladném místě bez přístupu vzduchu. Takový pak vydrží i několik let.