Poslední prázdninová neděle patří ve Stonavě tradičně dožínkám. Připraven je na tento den vždy bohatý kulturní program a na své si přijdou i gurmáni. Letos tomu bylo jinak. Kvůli pandemii koronaviru musel být kulturní program zrušen. O dožínkové koláče ale lidé nepřišli. Členové místní skupiny PZKO se do jejich pečení pustili v sobotu 29. srpna v pekárně v Dolních Domaslavicích.
Vojtěch Feber, přededa MK PZKO: „Řekli jsme si, že přece jenom asi bude zájem o ty koláče, protože nebyly ani radovánky a obecně, vždycky se na Dožínky koláče prodali. Proto jsme si řekli, že lidem zpříjemníme tuto situaci alespoň tak, že jim napečeme koláče.“
Pod dohledem zkušeného pekaře Miroslava Adámka se do pečení 4500 koláčů pustilo 25 členů PZKO.
Miroslav Adámek, pekař: „Za ty roky to mají natrénované, takže jim to jde docela hezky.“
Emílie Lukoszová, předsedkyně Klubu žen při MK PZKO: „Nakoupili jsme 50kg tvarohu 14kg máku. Včera jsme měli takovou přípravu, dělali jsme posypku. První se rozbíjela vajíčka, potom se dělal tvaroh, mák, ořechy, jablka a potom ještě krém do těsta. Dneska o půl šesté jsme měli sraz u PZKO. Všechno jsme naložili jsme a jeli tady.“
Helena Fröhlichová, kuchařka: „Pracují podle toho, na co se kdo cítí. Někteří balí koláče, někteří dělají nádivku do těch koláčů, chlapi zase dávají plechy do regálu.“
Bohdan Prymus, místopředseda MK PZKO Stonava: „My jsme tady kluci pro všechno. Co je prostě potřeba udělat, ta nejtěžší práce je pro nás. Začalo to tím, že jsme museli dát papír do těch lodní a teď prostě čistíme plechy. Děláme tu nejšpinavější práci, ale pak to bude to sladké, protože jako první ochutníme koláče.“
A dožínkové koláče mohla ochutnat i široká veřejnost. V prodeji byly v neděli 30. Srpna od 13 hodin ve stonavském sále Domu PZKO. Zájem o ně byl velký.
Vojtěch Feber, přededa MK PZKO: „Byť uplynula teprve hodina a půl od chvíle kdy jsme je začali prodávat, tak už máme skoro vyprodáno.
anketa, návštěvníci akce: „Vynikající, skoro lepší než doma.“ „Jsou výborné a protože mám ráda makové, tak makové jsou nejlepší.“ „Jsou výborné, jako vždycky.“ „Ty domácí ze Stonavy jsou nejlepší.“ „Mě na to přilákala sestra. Přijeli jsme z Karviné. Ochutnám je poprvé, určitě nám budou chutnat.“
Vojtěch Feber, přededa MK PZKO: „Věříme, že příští rok už nebude takové šílenství, jako je letos kolem koronaviru a budou moct proběhnout Dožínky klasickým, běžným způsobem tak, jak si ho pamatujeme. Letos alespoň tady si můžeme zavzpomínat, jak to vypadalo na Dožínkách v uplynulých letech.“