Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Pandemie poznamenala život ve Stonavě i v roce 2021

Stonava |

Do roku 2021 jsme vstoupili za velmi přísných protiepidemických opatření. Ta se během roku, přestože došlo k postupnému rozvolňování, projevila ve všech oblastech společenského života v obci. Opatření zasáhla každého z nás, děti při školním vzdělávání, pracující i seniorů.

Právě senioři byli těmi, kterým bylo mezi prvními nabídnuto očkování proti onemocnění COVID-19. Od 15. ledna se mohli k očkování registrovat občané starší 80-ti let. Postupně se pak hranice snižovala a do očkování se zapojili i praktičtí lékaři.

V lednu se pandemie koronaviru projevila i v tradiční tříkrálové sbírce. Vše se odehrálo v online prostředí. A online výuku měli v loňském roce i školáci. Někteří si touto formou převzali i pololetní vysvědčení, respektive jejich výpisy. Do svých školních lavic se v lednu vrátili jen žáci první a druhé třídy. Výuka v online prostředí byla pro všechny velmi náročná.

Ve Stonavě byly loni zrušeny všechny plesy. Dětské karnevaly se odehrály bez přítomnosti rodičů, jen v prostředí mateřských školek a to ještě předtím, než byla všechna školská zařízení kvůli vládním opatřením uzavřena.

V úterý 23. Února vyjel z podzemí Dolu Darkov poslední symbolický vozík s černým uhlím. Po čtyřiceti letech byla tak ukončena těžba na další ze šachet na Karvinsku. O pár dní později poslední vozík ukončil symbolicky těžbu i na Dole ČSA. Jediným činným černouhelným dolem tak zůstal Důl ČSM ve Stonavě.

Aktuální opatření neumožnila ve Stonavě uspořádat pravidelná mezigenerační setkání. Stonavské děti ale na seniory nezapomněli. Během roku je potěšili alespoň videonahrávkami či ručně vyrobenými přáníčkami. Před Vánocemi jim pak napekli svatomartinské rohlíčky a v rámci platných opatření jim krátký kulturní program připravili alespoň venku v areálu Domu s pečovatelskou službou ELIM.

Do základních a mateřských škol se od dubna začal pomalu vracet život. Do mateřských škol se nejprve vrátili děti rodičů takzvaných vybraných profesí, do škol pak nejprve žáci prvního stupně. Postupný návrat byl ovšem podmíněn pravidelným testováním.

Zápisy do 1. tříd se opět uskutečnily bez přítomnosti dětí. Žádost o přijetí dítěte ke školnímu vzdělávání mohli rodiče zasílat elektronicky v průběhu dubna. V době uzavření mateřských škol se předškoláci na vstup do první třídy připravovali distančně. Učitelky v mateřských školách komunikovali s dětmi prostřednictvím rodičů přes sociální síť. Díky internetu si prostředí stonavských školek mohli v loňském roce prohlédnout i rodiče, kteří chtěli své dítě přihlásit k předškolnímu vzdělávání. Zápisy do mateřských školek totiž stejně jako zápisy do první třídy proběhly virtuální formou.

V pondělí 12. dubna po více než čtyřech měsících skončil nouzový stav a postupné rozvolňování se začalo projevovat i ve Stonavě. Dobrovolní hasiči například mohli konečně oslavit MDŽ a následně i Den dětí. Stonavští zahrádkáři smažili vaječinu, stonavští knihovníci se mohli opět setkat s nejmenšími čtenáři a ke svým aktivitám se mohli vrátit i sportovci. Stonavští fotbalisté začali s přípravou na podzimní sezónu. Ti nejmenší pak pod taktovkou nového trenéra. Aleše Otrubu vystřídal Ivo Zwias, který stonavský manšaft dovedl po podzimní části sezóny na špici tabulky. Muži skončili šestí.

V červenci se uskutečnila tradiční Maří Magdalénská pouť. Zrušeny byly ale doprovodné akce. Kolotoče pan Tvardka ale do Stonavy dorazily. Nechyběl ani závěrečný tradiční ohňostroj v režii obce.

I v loňském roce, díky finanční podpoře obce a Nadace OKD mohly stonavské děti strávit čtrnáct dní u moře, nebo na ozdravném pobytu v nedalekých Petrovicích u Karviné. Zajímavý prázdninový týden pro zájemce připravila i místní stáj Akimarol a to v rámci příměstského koňského tábora.

Přestože se ani v loňském roce neuskutečnily klasické stonavské dožínky s kulturním programem, na dožínkových koláčích, které napekli dobrovolníci z místní organizace PZKO, si stonavané mohli opět pochutnat.

A zcela jistě chutné byly i výpěstky stonavských zahrádkářů, se kterými se pochlubili během své výstavy ovoce a zeleniny, kterou připravili společně se stonavskými včelaři. Pro návštěvníky byly připraveny grilované speciality. U grilování se po roce loni sešli i členové místní organizace Svazu postižených civilizačními chorobami. V sále domu PZKO si významné ocenění Český permon převzala hornická kapela pod vedením Jaroslava Šindela.

Září začalo ve Stonavě velmi slavnostně. Do zcela zrekonstruované školy na Hořanech, se vrátili žáci prvního stupně, kteří se museli kvůli havarijnímu stavu své školy učit v náhradních prostorách školy na Dolanech nebo na Holkovicích.

Stonavská základní škola navázala další přeshraniční spolupráci se školou v polských Marklowicích. Projekt nese název Naše Kořeny - naše budoucnost. V rámci něj je naplánováno několik společných setkání jak na české, tak i na polské straně.

Ani loni nezapomněli stonavané na charitu. Hned dvě humanitární sbírky, jednu na jaře a druhou na podzim zorganizovala ve spolupráci s obcí paní Liduše Raticová.

Na podzim stonavští myslivci se svými příznivci uctili během mše svaté v šikmém kostele patrona myslivců svatého Huberta. V Domě PZKO se uskutečnila soutěž v ansámblovém zpěvu Stonavská Barborka a před opětovným zpřísněním protiepidemiologických opatření stihli stonavští zahrádkáři ještě usmažit bramboráky. Další naplánované akce byly ve Stonavě již zrušeny. Hasiči museli odvolat soutěž Železný hasič a neskákalo se ani přes kůži. Vánoční stromeček na začátku adventu museli stonavští zahrádkáři rozsvítit jen v komorním prostředí a ve stejném duchu proběhlo i rozsvícení vánočního stromu krátce před Vánocemi před místní radnicí.

Nahlásit chybu


O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

Studenti VŠB představili návrhy zvelebení veřejných prostranství v Rychvaldě

Spolupráce Vysoké školy báňské s městem Rychvald přinesla první hmatatelné výsledky. Studenti před zástupci města a veřejnosti představili své návrhy, jak upravit některá veřejná prostranství.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Město žádá dotace na investice do sportovišť, na rekonstrukci šaten a stavbu haly

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, druhá stavby nové multifunkční haly.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

Dnes 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

Dražba dresů opavských basketbalistů pro mobilní hospic Pokojný přístav vynesla přes 108 tisíc

Včera 19:38 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Charitativní dražba originálních červených dresů opavských basketbalistů s logem Opava 800 vynesla více než 108 tisíc korun. Dražilo se na Aukru a peníze pomohou mobilnímu hospici Pokojný přístav Charity Opava.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Dnes 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Novojičínská radnice se otevřela jako historická památka

Nový Jičín se připojil k výzvě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska - v rámci akce Brány památek dokořán otevřel veřejnosti prostory radnice, které nejsou běžně přístupné. Akci využili k návštěvě úřední budovy i školní skupiny.

Fajne školní bistro Ostravě závidí i okolní města. Špičkoví kuchaři pomáhají v jídelnách

Kvalita jídla ve školních jídelnách se v posledních letech výrazně zlepšila a v Ostravě na tom má podíl i velmi oblíbený a úspěšný projekt Fajne školní bistro. Školy objíždějí špičkoví kuchaři a pomáhají kuchařkám s přípravou chutných jídel podle norem a děti jsou nadšené.

Na náměstí Osvoboditelů v Opavě vyvrcholily oslavy Dne Země

Včera 19:26 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě si hned několika akcemi připomněli Den Země. Lidé se mohli zapojit třeba do úklidu svého okolí, prohlédnout si čističku odpadních vod, nebo vyrazit za obojživelníky na Raduňský mokřad a za ptáky do Městských sadů. Vše vyvrcholilo oslavou Dne Země na náměstí Osvoboditelů.

Klavíristka Wanda Miech oslavila 95. narozeniny svým koncertem. V hudebním světě je aktivní už 80 let

Wanda Miech z Karviné je zřejmě nejstarší a nejdéle aktivní klavíristkou v České republice. Koncertuje od svých 15 let a letos oslaví 95. narozeniny. K jubileu uspořádala slavnostní koncert, na kterém sama účinkovala.

ZUŠ Orlová zve zájemce o hru na hudební nástroj

Základní umělecká škola v Orlové uspořádala projekt s názvem Hudební pokojíček pro předškoláky z mateřských škol.

Těšínské divadlo muselo zrušit své představení ve Stonavě, nabídne náhradní termín

Včera 16:03 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

V neděli 21.4. měla polská scéna Těšínského divadla už po druhé ve své novodobé historii zavítat do Stonavy. Na konci září roku 2019 přijela s představením divadelní hry Ondrášek, Pán Lysé Hory, kterou divákům zahráli pod širým nebem v parku U Domu PZKO. Tentokrát byla na programu hra podle předlohy knihy Karin Lednické Šikmý kostel. Sál Domu PZKO byl ale v 17.00 hod., kdy mělo představení začít prázdný. Představení muselo být na poslední chvíli zrušeno.

Stonavští krojovaní horníci oslaví 110 let

Včera 16:02 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Stonavští krojovaní horníci letos slaví své 110. výročí svého působení. U té příležitosti se připravuje velkolepá oslava.

Ve Stonavě se odehrál 1. ročník nohejbalového turnaje

Včera 16:01 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Ve Stonavě se uskutečnil první ročník nohejbalového turnaje trojic. Ten do sportovní haly přilákal místní amatérské nadšence, kteří vytvořili pět týmů.

Mariusz Wałach ponownie prezesem Kongresu Polaków w RC

Sobotnim obradom Zgromadzenia Ogólnego Kongresu Polaków przysłuchiwali się również oficjalni gości - przedstawicielka czeskiego ministerstwa kultury, delegacja światowej Polonii, ustawodawcy polskiego i czeskigo parlamentu czy ambasador Rzeczypospolitej Polski w Pradze, który między innymi podkreślił znaczenie Funduszu Rozwoju Zaolzia.

Pandemie poznamenala život ve Stonavě i v roce 2021
Vydáno 5. ledna 2022 7:17, Stonava, Jiří Brzóska
Do roku 2021 jsme vstoupili za velmi přísných protiepidemických opatření. Ta se během roku, přestože došlo k postupnému rozvolňování, projevila ve všech oblastech společenského života v obci. Opatření zasáhla každého z nás, děti při školním vzdělávání, pracující i seniorů.

Právě senioři byli těmi, kterým bylo mezi prvními nabídnuto očkování proti onemocnění COVID-19. Od 15. ledna se mohli k očkování registrovat občané starší 80-ti let. Postupně se pak hranice snižovala a do očkování se zapojili i praktičtí lékaři.

V lednu se pandemie koronaviru projevila i v tradiční tříkrálové sbírce. Vše se odehrálo v online prostředí. A online výuku měli v loňském roce i školáci. Někteří si touto formou převzali i pololetní vysvědčení, respektive jejich výpisy. Do svých školních lavic se v lednu vrátili jen žáci první a druhé třídy. Výuka v online prostředí byla pro všechny velmi náročná.

Ve Stonavě byly loni zrušeny všechny plesy. Dětské karnevaly se odehrály bez přítomnosti rodičů, jen v prostředí mateřských školek a to ještě předtím, než byla všechna školská zařízení kvůli vládním opatřením uzavřena.

V úterý 23. Února vyjel z podzemí Dolu Darkov poslední symbolický vozík s černým uhlím. Po čtyřiceti letech byla tak ukončena těžba na další ze šachet na Karvinsku. O pár dní později poslední vozík ukončil symbolicky těžbu i na Dole ČSA. Jediným činným černouhelným dolem tak zůstal Důl ČSM ve Stonavě.

Aktuální opatření neumožnila ve Stonavě uspořádat pravidelná mezigenerační setkání. Stonavské děti ale na seniory nezapomněli. Během roku je potěšili alespoň videonahrávkami či ručně vyrobenými přáníčkami. Před Vánocemi jim pak napekli svatomartinské rohlíčky a v rámci platných opatření jim krátký kulturní program připravili alespoň venku v areálu Domu s pečovatelskou službou ELIM.

Do základních a mateřských škol se od dubna začal pomalu vracet život. Do mateřských škol se nejprve vrátili děti rodičů takzvaných vybraných profesí, do škol pak nejprve žáci prvního stupně. Postupný návrat byl ovšem podmíněn pravidelným testováním.

Zápisy do 1. tříd se opět uskutečnily bez přítomnosti dětí. Žádost o přijetí dítěte ke školnímu vzdělávání mohli rodiče zasílat elektronicky v průběhu dubna. V době uzavření mateřských škol se předškoláci na vstup do první třídy připravovali distančně. Učitelky v mateřských školách komunikovali s dětmi prostřednictvím rodičů přes sociální síť. Díky internetu si prostředí stonavských školek mohli v loňském roce prohlédnout i rodiče, kteří chtěli své dítě přihlásit k předškolnímu vzdělávání. Zápisy do mateřských školek totiž stejně jako zápisy do první třídy proběhly virtuální formou.

V pondělí 12. dubna po více než čtyřech měsících skončil nouzový stav a postupné rozvolňování se začalo projevovat i ve Stonavě. Dobrovolní hasiči například mohli konečně oslavit MDŽ a následně i Den dětí. Stonavští zahrádkáři smažili vaječinu, stonavští knihovníci se mohli opět setkat s nejmenšími čtenáři a ke svým aktivitám se mohli vrátit i sportovci. Stonavští fotbalisté začali s přípravou na podzimní sezónu. Ti nejmenší pak pod taktovkou nového trenéra. Aleše Otrubu vystřídal Ivo Zwias, který stonavský manšaft dovedl po podzimní části sezóny na špici tabulky. Muži skončili šestí.

V červenci se uskutečnila tradiční Maří Magdalénská pouť. Zrušeny byly ale doprovodné akce. Kolotoče pan Tvardka ale do Stonavy dorazily. Nechyběl ani závěrečný tradiční ohňostroj v režii obce.

I v loňském roce, díky finanční podpoře obce a Nadace OKD mohly stonavské děti strávit čtrnáct dní u moře, nebo na ozdravném pobytu v nedalekých Petrovicích u Karviné. Zajímavý prázdninový týden pro zájemce připravila i místní stáj Akimarol a to v rámci příměstského koňského tábora.

Přestože se ani v loňském roce neuskutečnily klasické stonavské dožínky s kulturním programem, na dožínkových koláčích, které napekli dobrovolníci z místní organizace PZKO, si stonavané mohli opět pochutnat.

A zcela jistě chutné byly i výpěstky stonavských zahrádkářů, se kterými se pochlubili během své výstavy ovoce a zeleniny, kterou připravili společně se stonavskými včelaři. Pro návštěvníky byly připraveny grilované speciality. U grilování se po roce loni sešli i členové místní organizace Svazu postižených civilizačními chorobami. V sále domu PZKO si významné ocenění Český permon převzala hornická kapela pod vedením Jaroslava Šindela.

Září začalo ve Stonavě velmi slavnostně. Do zcela zrekonstruované školy na Hořanech, se vrátili žáci prvního stupně, kteří se museli kvůli havarijnímu stavu své školy učit v náhradních prostorách školy na Dolanech nebo na Holkovicích.

Stonavská základní škola navázala další přeshraniční spolupráci se školou v polských Marklowicích. Projekt nese název Naše Kořeny - naše budoucnost. V rámci něj je naplánováno několik společných setkání jak na české, tak i na polské straně.

Ani loni nezapomněli stonavané na charitu. Hned dvě humanitární sbírky, jednu na jaře a druhou na podzim zorganizovala ve spolupráci s obcí paní Liduše Raticová.

Na podzim stonavští myslivci se svými příznivci uctili během mše svaté v šikmém kostele patrona myslivců svatého Huberta. V Domě PZKO se uskutečnila soutěž v ansámblovém zpěvu Stonavská Barborka a před opětovným zpřísněním protiepidemiologických opatření stihli stonavští zahrádkáři ještě usmažit bramboráky. Další naplánované akce byly ve Stonavě již zrušeny. Hasiči museli odvolat soutěž Železný hasič a neskákalo se ani přes kůži. Vánoční stromeček na začátku adventu museli stonavští zahrádkáři rozsvítit jen v komorním prostředí a ve stejném duchu proběhlo i rozsvícení vánočního stromu krátce před Vánocemi před místní radnicí.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/stonava/11000029240/pandemie-poznamenala-zivot-ve-stonave-i-v-roce-2021