Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Stonavští žáci si ve škole upekli zdravou svačinku

  • Stonava,

Stonavští žáci mají za sebou další zdravý den. V rámci „štrůdlování“ se totiž zapojili do přípravy svačinky plné vitamínů.

Vůně čerstvě upečených jablečných štrůdlů se linula chodbami stonavské základní školy. Žáci si tady připravili zdravou svačinku.

Milada Heimerová, ředitelka ZŠ a MŠ Stonava: „Zapojila se celá škola od první do deváté třídy. Jejich úkolem je připravit jeden štrůdl, který si pak děti sní na svačinku.“

Na přípravu zdravé svačinky měli žáci první vyučovací hodinu, ve třídách se proto nejprve všichni zapojili do přípravy jablečné náplně.

anketa, žáci ZŠ Stonava: „My jsme teď museli oškrábat ty jablka, abychom je mohli dát do toho štrůdlu.“ „Já jsem teď musela ty jablíčka nastrouhat.“ „Do té náplně patří jablka, oříšky, skořice, cukr a rozinky.“

Do další fáze, a to rozválení listového těsta válečkem, se zapojili převážně chlapci a to z deváté třídy.

anketa, žáci ZŠ Stonava: „Bylo to takové zajímavé. Paní učitelka chtěla, aby to bylo hranaté do obdélníku.“

A teď už jen nanést jablečnou náplň na těsto, a šup s tím do trouby. Hlavními pekaři byli deváťáci.

Zuzana Boucníková, třídní učitelka 9.třídy: „My jsme tady pekaři, takže válíme těsto, děti nám přinášejí náplně, my to tam potom vložíme to toho těsta, zamotáme a pečeme. My jsme tady hlavní pekaři.“

Kromě jablečného štrůdlu se deváťáci rozhodli upéct i další dobrůtku z jablek.

anketa, žáci ZŠ Stonava: „My teď děláme jablečná cheesecake se skořicí a karamelem.“ „Já drtím sušenky na prášek.“ „Nejprve dáme karamelizovat jablka. Dali jsme tam skořicový cukr a jablka nakrájená na kostičky. Přidali jsme máslo a teď děláme krém. Kluci dělají podložku na tencheescake ze sušenek.“

Zdravá svačinka se všem povedla a všichni si na ni pochutnali. Díky štrůdlování se navíc školáci dozvěděli, proč jsou jablíčka zdravá a proč by se měla jíst.

Marie Huplíková, výchovná poradkyně a třídní učitelka 7.třídy: „Děti se dozvěděly, proč mají jít jablíčka, protože oni moc ovoci a zelenině moc nedají. Takže jsem využila to naše štrůdlování k tomu, aby viděli, že v těch jablíčkách je vitamín A a vitamín C.“

Ale také další látky jako je železo, měď, zinek, křemík, vápník, hořčík a draslík, který pomáhá udržovat správnou hladinu vody v těle a působí na správnou funkčnost ledvin a svalů.

Nahlásit chybu

Nejčtenější zprávy