Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ohlédnutí za rokem 2022

Stonava |

Loňský rok byl velmi bohatý na kulturní, společenské i sportovní události v obci. Vše se ve Stonavě naplno rozjelo po uvolnění všech protiepidemických opatření.

Po dvouleté pauze absolvovali žáci lyžařský kurz, v mateřinkách to žilo zimní olympiádou a lidé si konečně mohli užít i zábavu na hasičském plese.

V březnu v rámci své jarní přípravy vyrazili žáci SK Stonava na několikadenní soustředění do Frýdlantu nad Ostravicí a malí stonavští hasiči se vůbec poprvé zúčastnili největší halové soutěže mladých hasičů v České republice, která se konala v Havířově.

Stonavští školáci loni absolvovali několik společných setkání v rámci přeshraničního projektu mezi stonavskou základní školou a školou v polských Marklowicích. Společně například vyráběli 3D modely, navštívili ostravský Svět techniky, dinopark v Polsku.

Na začátku dubna se v sále Domu PZKO skákalo přes kůži. Loni dokonce hned dvakrát. 7. Stonavský skok přes kůži byl náhradou za zrušený skok v roce 2021. V prosinci se u příležitosti svátku svaté Barbory uskutečnil skok další.

V dubnu si děti ze všech tří mateřských školek užily karneval s klaunem Hopsalínem. Ty nejstarší děti pak absolvovaly zápis do první třídy.

O tom, že se stonavští pedagogové žákům věnují nejen po stránce vzdělávací, ale i výchovné, jejíž součástí je úcta k hodnotám jsme se přesvědčili v rámci Dnů proti vandalismu, které byly zakončeny velkou úklidovou akcí a sportovním zápolením. Ve Stonavě se uklízelo i v květnu a to v rámci akce Ukliďme Česko.

V květnu byl slavnostně otevřen stonavský park PZKO, který prošel velkou rekonstrukcí.

Po dvouleté pauze se v květnu uskutečnil v tělocvičně základní školy na Dolanech a to pod záštitou obce 27. ročník turnaje ve stolním tenise. V areálu sportovního klubu Stonava se běžel 43. ročník Běhu přátelství.

Díky uvolněným restrikcím se lidé v loňském roce mohli konečně bavit a vyrazit například na retropárty. Ve Stonavě dokonce hned dvakrát. Na jednu z nich dorazil i Standa Hložek.

Koncem května si mohli lidé ve Stonavě pochutnat na vaječině. Kromě Svazu postižených civilizačními chorobami ji usmažili i zahrádkáři, kteří své příznivce v říjnu pozvali také na smažené bramboráky.

V červnu strávily děti ze stonavských mateřských škol týden v Beskydech. Školku v přírodě si užívaly na Bílé. Do školy v přírodě kromě dětí z mateřských škol loni odjeli i žáci prvního stupně. První a druhá třída absolvovala týdenní adaptační kurz v Petrovicích u Karviné, žáci třetí, čtvrté a páté třídy pak dvoutýdenní pobyt v Luhačovicích.

V rámci mezinárodního dne dětí uspořádali dobrovolní hasiči pro děti sportovní odpoledne. Svůj den si užily i děti na tradičních dětských radovánkách a během pirátského dne na začátku prázdnin.

V loňském roce jsme Vás informovali o mnohých sportovních událostech. Tou nejvýznamnější pro sportovní klub Stonava byla oslava 90. let fotbalu ve Stonavě, během které odehráli stonavští fotbalisté zápas proti Internacionálům Baníku Ostrava. Žákům SK Stonava byl během oslav předán pohár pro vítěze okresního přeboru.

Na konci školního roku proběhlo v sále Domu PZKO slavnostní rozloučení předškoláků s mateřskou školou.

K tomu, aby školáci prožili bezpečně dvouměsíční prázdniny, přispěla i preventivní akce Prázdniny bez úrazu.

Stejně jako v předešlých letech mohly stonavské děti během prázdnin strávit 14 dní u moře. Loni odjelo ze Stonavy k moři do Chorvatska ve čtyřech na sebe navazujících turnusech 86 dětí.

Tou největší kulturní událostí loňského roku byla bezesporu Stonavská pouť. Zahájena byla výstřelem z děla, soutěžilo se v kosení trávy klasickou kosou a návštěvníci si mohli užít lunaparkové atrakce i bohatý kulturní program. V parku u Domu PZKO vystoupil Petr Muk revival a Olga Lounová. Zakončení poutě patřilo ohňostroji.

Velmi příjemné odpoledne si lidé mohli ve Stonavě užít i během dožínek na konci prázdnin. Nechyběl dožínkový průvod a bohatý kulturní program v parku u Domu PZKO.

V loňském roce proběhlo v obci i několik investičních akcí. Vybudován byl například chodník od základní školy na Dolanech směrem na Holkovice.

V září se ve Stonavě uskutečnily závody v parkurovém skákání a stonavští zahrádkáři se na výstavě pochlubili svými výpěstky.

Do obce loni putovalo také jedno významné ocenění. Během 26. Setkání hornických měst a obcí ČR v Kutné Hoře byla obci Stonava udělena cena Český Permon a to v kategorii Počin roku.

Podzimní komunální volby přinesly v obci změnu na postu starosty obce. Starostou Stonavy byl zvolen Tomáš Wawrzyk, který po více jak třiceti letech vystřídal na této pozici Ondřeje Febra, který nově zastává funkci místostarosty obce.

Stonavští myslivci oslavili hubertskou slavností svého patrona, návštěvníci knihovny besedovali se spisovatelkou Martinou Bittnerovou na téma rodokmen a podzimní sbírka použitého ošacení se opět setkala s velkým ohlasem.

V listopadu děti společně s rodiči vyrazili na lampionový průvod se svatým Martinem a hasiči si prověřili svou fyzičku v rámci soutěže Železný hasič.

Prosinec pak patřil mikulášským nadílkám a adventním společenským i kulturním akcím, které vyvrcholily slavnostním rozsvícením vánočního stromu před obecním úřadem.

Nahlásit chybu


V Havířově začali odtahovat vozidla, která brání v čištění komunikací

Radnici v Havířově došla trpělivost s řidiči, kteří parkují v místech, kde se v konkrétní den provádí čištění komunikací. Vozidla se rozhodla odtahovat.

Dívka se topila v řece Ostravici, spadl jí tam telefon. Zachránili ji policisté a hasiči

Včera 8:34 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

21leté dívce padl mezi kameny v řece Ostravici ve Frýdku-Místku telefon. Chtěla ho vytáhnout, spadla do vody a strhl ji proud. Náhodný svědek zburcoval záchranné složky. Jako první byl na místě strážník městské policie, který držel dívku na laně. Do vody se pak pro dívku vrhl státní policista.

Manželé Kubovi oslavili zlatou svatbu

Včera 14:20 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Velmi slavnostní atmosféra zavládla v neděli 14.4. na stonavské radnici. Manželé Kubovi tady po padesáti letech obnovili svůj svatební slib.

“Blešák” v Novém Jičíně zaujal, přesunul se na náměstí

Obliba bleších trhů mezi nakupujícím i prodejci roste. V Novém Jičíně se původně jednodenní akce konaná v uzavřeném prostoru rozšířila na dva dny, a uskutečnila se na Masarykově náměstí.

Mezinárodní festival filmů o lidských právech Jeden svět je opět v Ostravě

V Ostravě začal další ročník mezinárodního filmového festivalu Jeden svět. Promítá filmy o lidských právech v celkem 48 městech v České republice a jedná se o největší festival svého druhu na světě.

V Karviné přibyly další uzavírky a objížďky, řidiči musí využívat objízdné trasy

16. dubna 2024 16:14 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Karvinští řidiči se musí obrnět trpělivostí, v pondělí se rozběhly další opravy důležitých tahů ve městě a na objízdných trasách se tvoří kolony.

Ostravské děti mohou zase vyrazit na čerstvý vzduch. Letos město vyčlení 27 milionů kč

16. dubna 2024 12:18 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava znovu podpoří ozdravné pobyty pro děti z mateřských a základních škol. Letos pro tyto účely město připravilo 27 milionů korun a díky tomu mohou děti za čistým ovzduším třeba do Beskyd nebo Jeseníků.

Provoz na D1 před Ostravou půl roku omezí oprava mostu, další se opravuje v opačném směru

16. dubna 2024 9:42 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Nejbližších 5 měsíců budou muset řidiči strpět omezení na dálnici D1, kde na 340. kilometru ve směru na Ostravu probíhá celková rekonstrukce mostů.

Stonavští předškoláci absolvovali zápis do 1. třídy

Včera 14:21 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Stonavští předškoláci během dvou dnů absolvovali zápisy do první třídy.

Ostravané tvoří prostor. Podpořeno bylo dalších 5 projektů

16. dubna 2024 9:07 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

V Ostravě už několik let funguje oblíbený dotační program, který umožňuje obyvatelům města zvelebit si okolí svého bydliště. Nese název Tvoříme prostor a v těchto dnech zastupitelé schválili dalších 5 zajímavých projektů.

Studenti VŠB zkoumali možnosti rychvaldských veřejných prostranství a jejich využití

Workshop studentů Vysoké školy báňské naplno odstartoval spolupráci s městem Rychvald. Cílem projektu bude zvelebit veřejná prostranství a navrhnout jejich možné další využití.

Filmoví fanoušci si prohlédli zázemí karvinského kina Centrum

K 60. výročí založení karvinského městského domu kultury měli filmoví fanoušci možnost nahlédnout do zázemí kina Centrum. Dostali se ke konstrukci za plátno, prohlédli si akustiku i kabinu promítačů.

Body si fotbaloví soupeři ve Stonavě rozdělili

Včera 14:18 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Stonavští fotbalisté mají za sebou další zápas jarní sezóny. Na domácím hřišti tentokrát hostili Háj ve Slezsku.

Zapisani do pierwszej klasy PSP Stonawa

W środę 11 kwietnia przyszli zapisać swoje pociechy do pierwszej klasy również rodzice przyszłych uczniów Polskiej Szkoły Podstawowej w Stonawie-Hołkowicach.

Letos uplynulo 100 let od důlního neštěstí na Dole Gabriela

16. dubna 2024 17:31 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Před 100 lety zahynulo při důlním neštěstí na Dole Gabriela 15 horníků. Tuto tragickou událost si připomněli krojovaní horníci v Karviné-Dolech pietním aktem a také bohoslužbou v šikmém kostele sv. Petra z Alkantary.

Aktuálně z Karviné: pozvánky na házenou, koncert a filmový festival

16. dubna 2024 17:30 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Fanoušci házené jsou zváni na třetí utkání semfinálových bojů v házené. Zváni jste na koncert Jiřího a Matěje Pinkasových. V malém sále městského domu kultury se od půl páté uskuteční festival filmů s názvem EKOTOPFILM TOUR 24 .

Ohlédnutí za rokem 2022
Vydáno 11. ledna 2023 14:57, Stonava, Jiří Brzóska
Loňský rok byl velmi bohatý na kulturní, společenské i sportovní události v obci. Vše se ve Stonavě naplno rozjelo po uvolnění všech protiepidemických opatření.

Po dvouleté pauze absolvovali žáci lyžařský kurz, v mateřinkách to žilo zimní olympiádou a lidé si konečně mohli užít i zábavu na hasičském plese.

V březnu v rámci své jarní přípravy vyrazili žáci SK Stonava na několikadenní soustředění do Frýdlantu nad Ostravicí a malí stonavští hasiči se vůbec poprvé zúčastnili největší halové soutěže mladých hasičů v České republice, která se konala v Havířově.

Stonavští školáci loni absolvovali několik společných setkání v rámci přeshraničního projektu mezi stonavskou základní školou a školou v polských Marklowicích. Společně například vyráběli 3D modely, navštívili ostravský Svět techniky, dinopark v Polsku.

Na začátku dubna se v sále Domu PZKO skákalo přes kůži. Loni dokonce hned dvakrát. 7. Stonavský skok přes kůži byl náhradou za zrušený skok v roce 2021. V prosinci se u příležitosti svátku svaté Barbory uskutečnil skok další.

V dubnu si děti ze všech tří mateřských školek užily karneval s klaunem Hopsalínem. Ty nejstarší děti pak absolvovaly zápis do první třídy.

O tom, že se stonavští pedagogové žákům věnují nejen po stránce vzdělávací, ale i výchovné, jejíž součástí je úcta k hodnotám jsme se přesvědčili v rámci Dnů proti vandalismu, které byly zakončeny velkou úklidovou akcí a sportovním zápolením. Ve Stonavě se uklízelo i v květnu a to v rámci akce Ukliďme Česko.

V květnu byl slavnostně otevřen stonavský park PZKO, který prošel velkou rekonstrukcí.

Po dvouleté pauze se v květnu uskutečnil v tělocvičně základní školy na Dolanech a to pod záštitou obce 27. ročník turnaje ve stolním tenise. V areálu sportovního klubu Stonava se běžel 43. ročník Běhu přátelství.

Díky uvolněným restrikcím se lidé v loňském roce mohli konečně bavit a vyrazit například na retropárty. Ve Stonavě dokonce hned dvakrát. Na jednu z nich dorazil i Standa Hložek.

Koncem května si mohli lidé ve Stonavě pochutnat na vaječině. Kromě Svazu postižených civilizačními chorobami ji usmažili i zahrádkáři, kteří své příznivce v říjnu pozvali také na smažené bramboráky.

V červnu strávily děti ze stonavských mateřských škol týden v Beskydech. Školku v přírodě si užívaly na Bílé. Do školy v přírodě kromě dětí z mateřských škol loni odjeli i žáci prvního stupně. První a druhá třída absolvovala týdenní adaptační kurz v Petrovicích u Karviné, žáci třetí, čtvrté a páté třídy pak dvoutýdenní pobyt v Luhačovicích.

V rámci mezinárodního dne dětí uspořádali dobrovolní hasiči pro děti sportovní odpoledne. Svůj den si užily i děti na tradičních dětských radovánkách a během pirátského dne na začátku prázdnin.

V loňském roce jsme Vás informovali o mnohých sportovních událostech. Tou nejvýznamnější pro sportovní klub Stonava byla oslava 90. let fotbalu ve Stonavě, během které odehráli stonavští fotbalisté zápas proti Internacionálům Baníku Ostrava. Žákům SK Stonava byl během oslav předán pohár pro vítěze okresního přeboru.

Na konci školního roku proběhlo v sále Domu PZKO slavnostní rozloučení předškoláků s mateřskou školou.

K tomu, aby školáci prožili bezpečně dvouměsíční prázdniny, přispěla i preventivní akce Prázdniny bez úrazu.

Stejně jako v předešlých letech mohly stonavské děti během prázdnin strávit 14 dní u moře. Loni odjelo ze Stonavy k moři do Chorvatska ve čtyřech na sebe navazujících turnusech 86 dětí.

Tou největší kulturní událostí loňského roku byla bezesporu Stonavská pouť. Zahájena byla výstřelem z děla, soutěžilo se v kosení trávy klasickou kosou a návštěvníci si mohli užít lunaparkové atrakce i bohatý kulturní program. V parku u Domu PZKO vystoupil Petr Muk revival a Olga Lounová. Zakončení poutě patřilo ohňostroji.

Velmi příjemné odpoledne si lidé mohli ve Stonavě užít i během dožínek na konci prázdnin. Nechyběl dožínkový průvod a bohatý kulturní program v parku u Domu PZKO.

V loňském roce proběhlo v obci i několik investičních akcí. Vybudován byl například chodník od základní školy na Dolanech směrem na Holkovice.

V září se ve Stonavě uskutečnily závody v parkurovém skákání a stonavští zahrádkáři se na výstavě pochlubili svými výpěstky.

Do obce loni putovalo také jedno významné ocenění. Během 26. Setkání hornických měst a obcí ČR v Kutné Hoře byla obci Stonava udělena cena Český Permon a to v kategorii Počin roku.

Podzimní komunální volby přinesly v obci změnu na postu starosty obce. Starostou Stonavy byl zvolen Tomáš Wawrzyk, který po více jak třiceti letech vystřídal na této pozici Ondřeje Febra, který nově zastává funkci místostarosty obce.

Stonavští myslivci oslavili hubertskou slavností svého patrona, návštěvníci knihovny besedovali se spisovatelkou Martinou Bittnerovou na téma rodokmen a podzimní sbírka použitého ošacení se opět setkala s velkým ohlasem.

V listopadu děti společně s rodiči vyrazili na lampionový průvod se svatým Martinem a hasiči si prověřili svou fyzičku v rámci soutěže Železný hasič.

Prosinec pak patřil mikulášským nadílkám a adventním společenským i kulturním akcím, které vyvrcholily slavnostním rozsvícením vánočního stromu před obecním úřadem.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/stonava/11000035195/ohlednuti-za-rokem-2022