Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

EKO MAGAZÍN: Bedýnkování umožní čerstvé zboží přímo od farmáře

  • Celý MS kraj,

Bedýnky umožňují pravidelný odběr zboží přímo od farmáře. Původně se využívaly k prodeji zeleniny a ovoce, ale postupně se nabalil další sortiment. Dnes už bývají součástí bedýnek bylinky, ořechy, vejce, med, maso anebo sýry.

Bedýnkování je výbornou alternativou pro ty, kteří odmítají nabídku ovoce a zeleniny v supermarketech. A to z různých důvodů. Je to čerstvost, vzdálenosti, ze které se dováží, anebo pochybná naleštěnost či až nebývalá dokonalost. Vyhovuje těm, kteří se vrací životnímu stylu našich předků. Počítají totiž s tím, že u nás zelenina nedozrává celý rok a může se i neurodit. Zato konzumují potraviny vypěstované bez chemie a v nejlepší kondici a zároveň podpoří místní farmáře. ”Naše takové motto je ..jako z vlastní zahrádky…. Bedýnka by měla sloužit především pro lidi z města, kteří nemají vlastní zahrádku a nebo na to nemají čas,” říká s úsměvem Iva Ličková, spolumajitelka Farmy Lička.

”Nynější bedýnka obsahuje dýně, protože je dýňové období, dále tam odběratelé najdou kořenovou zeleninu, jak cibuli, celer, mrkev..máme různé druhy. To jsme připravili pro naše odběratele. Máme bílou, žlutou, ale i tu tradiční. Bez toho se nedá vařit, říká spolumajitelka farmy. V bedýnce je ještě pór, mangold, paprika, mák, ovoce a méně obvyklý tuřín, který používali kdysi naši předkové. Farma myslí i na ty, kteří by si právě s touto zeleninou nevěděli rady, v bedýnce najdou recept, jednoduchý tip na zpracování. Dopis pro zákazníka nechybí v žádné bedýnce, dozví se v něm, co mu farma posílá.

”Taková je každá bedýnka. K tomu si každý může něco přiobjednat. Do malých bedýnek třeba nedáváme brambory. Ve velkých je kilo,” dodává farmářka. Týdně se na farmě připraví 350 bedýnek. Dva dny je chystají a pak rozváží na odběrná místa. Někteří zákazníci si pro svou bedýnku jezdí přímo na farmu, jiní si je vyzvedávají na odběrných místech.

”Hodně lidí už pochopilo, že co se vypěstuje v ČR je nejlepší a hlavně čerstvé, proto chodí k farmářům. Jak na zeleninu, tak na maso, mléko, ten trend se rozšířil a lidi fakt chodí,” říká Hana Ličková z farmy Lička. Hlavní výhodou bedýnkování je čerstvost a druhová pestrost lokálních potravin, kvalita a pěstování bez chemie. Naopak nevýhodou je, že spotřebitele nutí zpracovat vše v daných intervalech bez možnosti si vybrat přesně to, co potřebuje. Obsah závisí na úrodě a sezóně. Za to ale odběratelé podpoří lokální farmaření a vaření se může proměnit v dobrodružství a vybočení z rutiny. A ještě něco, bedýnkování bez pochyb posiluje vztah k rodné hroudě.

”V zimních měsících musíme pracovat s tím, co jsme sklidili v sezóně. Teď je největší pohyb zboží, protože všechno, co je na poli, musíme dostat domů. A to nejen co se hned prodá, ale i to, co jde do skladů. To zůstane až do března, dodává Iva Ličková.

”V zemědělství je to trochu jiné, než někde jinde. My se přizpůsobujeme biologickému cyklu. V zimě děláme jen řezy v sadech a věnujeme se papírové práci, chodíme na školení a také trochu oddychujeme. Od jara začínáme a v létě, když se jede na plno, pracujeme 12 h denně,” říká farmář Lička. Farma letos sklidila zeleninu a ovoce z 29 ha, 20 ha sadů, k tomu zhruba asi z 12 ha kořenové zeleniny a 8 ha zelí. Něco se sklízí strojem, něco ručně. Do bedýnek se zelenina ještě také vytřizuje a čistí.

”Existuje taková pěkná prupovídka, ovocnáře poznáš rázem, buď je cvoka anebo blázen, ale to samé platí o zahradnících, je v tom kus takové profesní cti. My jsme 3x málem zkrachovali, to je pravda…, ale jeli jsme dál, muíte mít kolem sebe lidi, kteří vás podpoří,” usmívá se farmář Miroslav Lička.




SHF: Velkolepá komorní hra

Zítra
Celý MS kraj, Zámek, kaple Nalezení sv. Kříže, Nová Horka u Studénky

Bylinky pro děti / přednáška Milady Gilgové

29.09. 17:00
Celý MS kraj, Městská knihovna Bílovec

PLNOU PAROU VPŘED! – 130 let železniční trati Studénka - Bílovec

03.10. 10:00
Celý MS kraj, prostranství mezi Domem dětí a mládeže Bílovec a ZŠ Komenského, Bílovec

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Nymburk, V Kolonii 1804

od 29 740 do 34 930 Kč/měsíc

Detail

JD Dlouhý s.r.o.

od 22 000 do 32 000 Kč/měsíc

Detail

Domov U Biřičky

od 24 300 do 35 820 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

PR články

Více PR článků