Gastrofestival Jak šmakuje Moravskoslezsko pod taktovkou MS kraje v krásném prostředí horských lázní Karlova Studánka nabývá stále větších rozměrů. Sjeli se na něj lidé z široka daleka a byly jich tisíce. Přilákaly je nejen kulinářské speciality, ale i bohatý doprovodný program.
“Troufnu si říct, že tady bude dneska okolo 8 tisíc lidí a za to jsem velmi rád.
Samozřejmě lidé zde mohou ochutnat nejenom kuchyni od nás z okresu Bruntál, ale také z Opavska, Beskyd, máme tady taky samozřejmě celou řadu hotelů ze Slovenska, Polska,
Do tohoto festivalu se zapojily další dva kraje, a to Olomoucký a Zlínský,” uvádí Jan Krkoška, náměstek hejtmana MS kraje
“Je to takové strašně podprahové připomínání toho MS kraje, že ten kraj není jen nějací úředníci s razítkem, ale že to je taková instituce, která stmeluje lidi jakoby z různých koutů kraje,” vnímá akci Jakub Unucka, náměstek hejtmana MS kraje
“Je to výjimečné skloubení právě, že jsou to lázně, je to historie, tradice a navíc můžeme to propojit s festivalem, který je v dnešní době moderní, spojuje lidi, dělá dobrou náladu,” pochvaluje si akci Jan Poštulka, ředitel lázní
“Karlova Studánka je krásná, to údolí kolem Bílé Opavy je nádherný a vůbec okolí a celá ta atmosféra, ten duch je tady, ten genius loci je tady super a těšil jsem se na tehle gastrofestival, o kterém vím, že funguje.” říká Lukáš Hejlík, moderátor
“Mám obrovskou radost, jaká je tady krásná atmosféra, kolik je tady lidí, kolik je tady prodejců, stánkařů. Prostě je to úplně nádherný a to prostředí té Karlovy Studánky opravdu k tomu sedí, takže festival, jak má být,” má radost Markéta Hrubešová, moderátorka
Na gastrofestivalu si každý našel to své, ti nejmenší se pobavili na dětské scéně
Dospělé roztančily kapely Mňága a Žďorp a Mirai. Z regionálních pochoutek byly letošní specialitou šneci.
“Úžasné, dojely jsme až z Ostravy a je to tady skvělé.”
“Vynikající, moc dobré, líbí se nám tady.”
“Je to pěkné akce takhle v tomto kraji. Šneci jsou výborní”
“Atmosféra báječná, my už jsme tady podruhé, takže jako stejně úžasné jak loni.”
Vybrané kulinářské speciality, které jste na gastrofestivalu ochutnali, najdete i v kuchařkách Jak šmakuje Moravskoslezsko.