Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Od pátku se opět zavřou hospody, hotely i fitness centra, vrací se i zákaz vycházení. Služby a obchody zatím zůstanou otevřené

Celý MS kraj |

Vláda schválila přechod do rizikové úrovně 4 Protiepidemického systému PES, a to od pátku 18. prosince. To znamená, že se opět zavřou restaurace, hospody, hotely, či fitness centra. V platnost opět vstupuje také zákaz vycházení. Služby a obchody zůstanou otevřené, fungovat budou moci i lyžařské areály, ale bez ubytování. Vláda zároveň schválila řadu finančních kompenzací pro všechny, které omezení ovlivní.

PES se dostal opět na čtyřku. Vláda rozhodla, že do tohoto režimu přejde Česká republika oficiálně od pátku 18. prosince. To se sebou opět přinese řadu opatření, která už známe z minulosti.

Jan Blatný, ministr zdravotnictví: "Vrací se zákaz vycházení mezi 23. hodinou a 5. hodinou ráno, vyjma určitých důvodů, které už známe. Shromažďování bude umožněno do 6 osob a pro církevní obřady bude platit 20 procent svatostánku. Co se týče školství, tak děti půjdou na předčasné prázdniny, a školy budou od 22. prosince uzavřeny."

Zavřou se opět restaurace, hospody, hotely, fitness centra, bazény i wellness centra a další. Služby a obchody zůstanou za dodržování hygienických opatření otevřeny. Například solária, masáže, kadeřnictví nebo třeba pedikúra. Nedělní zákaz prodeje obnoven nebude.

Jan Blatný, ministr zdravotnictví: "I ve stupni číslo 4 budou umožněny návštěvy v sociálních zařízeních, a to díky tomu, že máme k dispozici antigenní testy a bude tak pokračovat testování nově příchozích, návštěv i zaměstnanců. Obchody i služby zůstanou otevřené za dodržování hygienických opatření. Podnikatelé, živnostníci i poskytovatelé služeb tato opatření dodržují. Dále už jsme upravili potom už jen drobnosti jako kritizovaný zákaz prodeje nápojů na veřejnosti a to tak, že bude omezen pouze na alkoholické nápoje."

Výdejní okénka budou moci dál fungovat a otevřeny zůstanou i lyžařské areály.

Jan Blatný, ministr zdravotnictví: "O sníh a o lyžování nepřijdeme. Jedna z těch změn je, že od pátku 18. prosince bude umožněno provozování SKI areálů, včetně vleků v tom rakouském modelu. To znamená, že bude možné na hory jet, ale nebude možné se ubytovat."
Andrej Babiš, premiér ČR: "Umím si představit to velké zklamání lidí, kteří podnikají v pohostinství a chápu, že to není dobrá zpráva. Mě to velice mrzí a samozřejmě se za to omlouvám, bylo to velice těžké rozhodnutí, protože si uvědomujeme, jaký dopad to má na veřejnost a životy lidí."

Vláda zároveň schválila řadu nových kompenzačních opatření.

Karel Havlíček, ministr průmyslu, obchodu a dopravy: "Všechny dotčené provozovny, které budou nebo jsou zavřené mohou čerpat 100 procent kompenzace mezd. Dnes jsme schválili další opatření, které bude kompenzovat nájemné. Zároveň jsme vyhlásili speciální programy pro oblast ubytování a pro oblast gastra. Každé ubytovací zařízení bude dostávat kompenzace na jeden pokoj. Provozovatelé restaurací dostanou 400 korun za den na jednoho zaměstnance."

Ve stupni PES 4 je Česká republika aktuálně třetí den. 

Andrej Babiš, premiér ČR: "Velice dlouho jsme to zvažovali a samozřejmě i když v nemocnicích stav pacientů je stabilizovaný, kolem 4200, nicméně v rámci celého roku zemřelo na Covid-19 více než 9600 lidí. Ty čísla neustále stoupají a reprodukční číslo je už 1,2. To znamená, že my musíme okamžitě jednat. Při tomto trendu bychom riskovali do konce měsíce až desetitisíce nakažených, a to nemůžeme riskovat. Museli jsme tak rozhodnout a musíme prioritně ochránit životy občanů."

Podle premiéra je teď nejdůležitější se začít soustředit na plošné testování a následně na očkování.

Andrej Babiš, premiér ČR: "Úplně nejdůležitější je samozřejmě očkování. Je to nejdůležitější projekt naší vlády. Je to řešení a návrat k normálnímu životu. Na to připravujeme samozřejmě pečlivý plán. Už koncem měsíce přijde asi první zásilka vakcín a my musíme přesvědčit všechny, že je potřeba se nechat očkovat."
Nahlásit chybu


Nájemníci MRA se mohou těšit na přeplatky za služby

Nájemníci v městských bytech už dostali do svých schránek vyúčtování za služby. Přeplatky jsou vyčísleny na necelých 60 milionů korun, což je o dvacet milionů více než v předchozím období.

Při hokejovém mistrovství se do maléru mohou dostat piloti dronů, kolem arény létat nesmí

Včera 16:50 | Celý MS kraj | Libor Běčák

50 tisíc korun pokuty a tisícovku navrch jako správní poplatek musel zaplatit pilot dronu, který v průběhu Mistrovství světa v ledním hokeji létal se svým strojem kolem sportovní arény v Ostravě-Vítkovicích. V roce 2015 si tam totiž policie nechala s urgentní naléhavostí zřídit bezletový prostor.

Střelmistr už připravuje nálože pro odstřel skipové věže Dolu Lazy v Orlové

Několik desítek kilogramů trhaviny a především precizně odvedená práce střelmistra bude nutná o odstřelu těžní věže Dolu Lazy v Orlové. Z bezpečné vzdálenosti ji budou v červenci moci sledovat i lidé. Po odstřelu skipové věže Dolu Dukla v roce 2008 jde teprve o druhou takovou demolici pomocí trhaviny.

Čarodějnice se slétly i v Novém Jičíně, obsadily náměstí, zámek a Žerotínovou ulici

Tradiční Čarodějnice si poslední dubnový den podmanily centrum města. Magický večer se nesl v duchu her pro děti, lidových zvyků - a dobré zábavy a koncertů na Žerotínově ulici.

Hasiči prošli cvičením při úniku čpavku na havířovském zimním stadionu

Cvičení zásahů při náhlých a nebezpečných situacích je pro hasiče nesmírně důležité. Tentokrát si vyzkoušeli postupy při úniku čpavku na havířovském zimním stadionu.

Duha Jeseníky pokračuje v obnově středověké rychty v Karlovicích. Pořádá i víkendovky pro dobrovolníky

Historická budova rychty v Karlovicích již brzy zahájí provoz. Hnutí Duha Jeseníky společně s brigádníky a dobrovolníky intenzivně pracuje na jejím interiéru a plánují i první akce pro děti. Na víkendovky se sem sjíždějí pomocníci z celé republiky.

Takzvaná Komenda v Opavě se promění v moderní park pro všechny generace

6. května 2024 22:42 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Tzv. Komenda projde kompletní revitalizací. Město ji chce proměnit na příjemné místo nejen k relaxaci, ale také k zábavě a sportovním aktivitám. Bude tam i dost místa pro pejskaře.

Pořadatelé slibují, že bude v pátek vše pro MS v hokeji připraveno

6. května 2024 11:05 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Už jen pár dní zbývá organizátorům MS v ledním hokeji v Ostravě na to, aby připravili Ostrava Arénu, fanzónu a další okolí haly. V pátek ve 14 hodin se otvírá fanzóna a v 16:20 začíná první zápas ostravské skupiny.

V Kravařích se udusila čtyřletá dívka párkem v rohlíku. Zemřela v nemocnici

6. května 2024 20:20 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Velmi smutná a tragická událost otřásla v minulých dnech obcí Kravaře na Opavsku. V průběhu pauzy na cirkusovém představení zaskočil čtyřleté dívence při jídle párek v rohlíku a začala se dusit. I přes bleskovou pomoc a letecký transport do nemocnice se ji bohužel už nepodařilo zachránit.

Vandalové v Havířově se baví neustálým ničením veřejných toalet

Radnici v Havířově trápí neustálé ničení veřejných toalet. Ať už ve městě, nebo na Šumbarku. Jakmile projdou opravou, vandalové je opět ničí. Náklady jdou do statisíců.

Žena zřejmě omylem vstoupila do cesty jedoucí tramvaji v Ostravě

Včera 15:17 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Zřejmě si nevšimla jedoucí tramvaje a vstoupila jí přímo do cesty. Ženu pak souprava srazila a vážně zranila. Nehoda zaměstnala všechny složky ostravského integrovaného záchranného systému.

Obžalovaný tvrdí, že kamaráda sekerou zabít nechtěl

Senát Krajského soud v Ostravě začal řešit případ pokusu vraždy, který se měl odehrát před rokem v Třinci. Konflikt mezi dvěma opilými muži se jeden z nich rozhodl ukončit sekerou. U soudu odmítl přijmout nabízených 12 let vězení a tvrdí, že protivníka sekl do hlavy jen jednou.

Těžké zranění motokrosaře na Opavsku a pád motorkáře na Bruntálsku

6. května 2024 19:58 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Zdravotnická záchranná služba zasahovala v neděli v podvečer, u dvou nehod motocyklistů. Odehrály se v odstupu hodiny, a to na Opavsku a Bruntálsku. K oběma vyjížděly pozemní posádky a vzlétal vrtulník. V jednom případě se vážně zranil motokrosař a ve druhém motorkář po pádu stroje v zatáčce.

Na D48 u Libhoště shořelo auto, požár se obešel bez zranění

5. května 2024 19:03 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Na 27. kilometru dálnice D48 u Libhoště v neděli 5. května odpoledne hořel osobní automobil. Na místě zasahovaly dvě jednotky hasičů, incident se obešel bez zranění. Vyšetřovatel předběžně vyčíslil škodu na 200 tisíc korun, příčina vzniku požáru je v šetření.

Muže za volantem u Otic postihlo srdeční selhání, oživovali ho svědci

4. května 2024 20:58 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Zdravotníci včetně ostatních složek IZS vyrazili v sobotu 4. května odpoledne k nehodě osobního auta u Otic na Opavsku. Pětačtyřicetiletého muže za volantem tam postihlo náhlé selhání srdce, resuscitovali ho svědci události, následně zdravotníci.

V Kozlovicích záchranáři ošetřovali vážně zraněného motorkáře, srazil se s autem

4. května 2024 18:05 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Záchranná služba musela v pátek 3. května odpoledne zasahovat u vážné dopravní nehody na Frýdecko-Místecku, kde se v Kozlovicích motocykl srazil s autem. Na místo vyjela lékařská posádka z Frenštátu pod Radhoštěm a vzlétli letečtí záchranáři z Ostravy.

Od pátku se opět zavřou hospody, hotely i fitness centra, vrací se i zákaz vycházení. Služby a obchody zatím zůstanou otevřené
Vydáno 14. prosince 2020 18:08, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Vláda schválila přechod do rizikové úrovně 4 Protiepidemického systému PES, a to od pátku 18. prosince. To znamená, že se opět zavřou restaurace, hospody, hotely, či fitness centra. V platnost opět vstupuje také zákaz vycházení. Služby a obchody zůstanou otevřené, fungovat budou moci i lyžařské areály, ale bez ubytování. Vláda zároveň schválila řadu finančních kompenzací pro všechny, které omezení ovlivní.

FOTO: Vláda ČR

PES se dostal opět na čtyřku. Vláda rozhodla, že do tohoto režimu přejde Česká republika oficiálně od pátku 18. prosince. To se sebou opět přinese řadu opatření, která už známe z minulosti.

Jan Blatný, ministr zdravotnictví: "Vrací se zákaz vycházení mezi 23. hodinou a 5. hodinou ráno, vyjma určitých důvodů, které už známe. Shromažďování bude umožněno do 6 osob a pro církevní obřady bude platit 20 procent svatostánku. Co se týče školství, tak děti půjdou na předčasné prázdniny, a školy budou od 22. prosince uzavřeny."

Zavřou se opět restaurace, hospody, hotely, fitness centra, bazény i wellness centra a další. Služby a obchody zůstanou za dodržování hygienických opatření otevřeny. Například solária, masáže, kadeřnictví nebo třeba pedikúra. Nedělní zákaz prodeje obnoven nebude.

Jan Blatný, ministr zdravotnictví: "I ve stupni číslo 4 budou umožněny návštěvy v sociálních zařízeních, a to díky tomu, že máme k dispozici antigenní testy a bude tak pokračovat testování nově příchozích, návštěv i zaměstnanců. Obchody i služby zůstanou otevřené za dodržování hygienických opatření. Podnikatelé, živnostníci i poskytovatelé služeb tato opatření dodržují. Dále už jsme upravili potom už jen drobnosti jako kritizovaný zákaz prodeje nápojů na veřejnosti a to tak, že bude omezen pouze na alkoholické nápoje."

Výdejní okénka budou moci dál fungovat a otevřeny zůstanou i lyžařské areály.

Jan Blatný, ministr zdravotnictví: "O sníh a o lyžování nepřijdeme. Jedna z těch změn je, že od pátku 18. prosince bude umožněno provozování SKI areálů, včetně vleků v tom rakouském modelu. To znamená, že bude možné na hory jet, ale nebude možné se ubytovat."
Andrej Babiš, premiér ČR: "Umím si představit to velké zklamání lidí, kteří podnikají v pohostinství a chápu, že to není dobrá zpráva. Mě to velice mrzí a samozřejmě se za to omlouvám, bylo to velice těžké rozhodnutí, protože si uvědomujeme, jaký dopad to má na veřejnost a životy lidí."

Vláda zároveň schválila řadu nových kompenzačních opatření.

Karel Havlíček, ministr průmyslu, obchodu a dopravy: "Všechny dotčené provozovny, které budou nebo jsou zavřené mohou čerpat 100 procent kompenzace mezd. Dnes jsme schválili další opatření, které bude kompenzovat nájemné. Zároveň jsme vyhlásili speciální programy pro oblast ubytování a pro oblast gastra. Každé ubytovací zařízení bude dostávat kompenzace na jeden pokoj. Provozovatelé restaurací dostanou 400 korun za den na jednoho zaměstnance."

Ve stupni PES 4 je Česká republika aktuálně třetí den. 

Andrej Babiš, premiér ČR: "Velice dlouho jsme to zvažovali a samozřejmě i když v nemocnicích stav pacientů je stabilizovaný, kolem 4200, nicméně v rámci celého roku zemřelo na Covid-19 více než 9600 lidí. Ty čísla neustále stoupají a reprodukční číslo je už 1,2. To znamená, že my musíme okamžitě jednat. Při tomto trendu bychom riskovali do konce měsíce až desetitisíce nakažených, a to nemůžeme riskovat. Museli jsme tak rozhodnout a musíme prioritně ochránit životy občanů."

Podle premiéra je teď nejdůležitější se začít soustředit na plošné testování a následně na očkování.

Andrej Babiš, premiér ČR: "Úplně nejdůležitější je samozřejmě očkování. Je to nejdůležitější projekt naší vlády. Je to řešení a návrat k normálnímu životu. Na to připravujeme samozřejmě pečlivý plán. Už koncem měsíce přijde asi první zásilka vakcín a my musíme přesvědčit všechny, že je potřeba se nechat očkovat."
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000023242/od-patku-se-opet-zavrou-hospody-hotely-i-fitness-centra-vraci-se-i-zakaz-vychazeni-sluzby-a-obchody-zatim-zustanou-otevrene